Suomen suurin matkablogiyhteisö

Euroopan kylät – 10 suosikkia

Olen julkaissut aiemmin suosikkilistani suurkaupungeista, keskikokoisista kaupungeista ja pienistä kaupungeista. Neliosaisen sarjan päätösjaksossa päästään lopulta kyläsarjaan, joka on tulvillaan sympaattisia ja idyllisiä paikkakuntia.

Tälläkin kerralla oli haastavaa määritellä, minkäkokoiset asutuskeskukset kelpuutetaan listalle. Jotkut valituista paikoista ovat puhtaasti muutaman sadan asukkaan pikkukyliä. Mukana on kuitenkin myös parin tuhannen asukkaan kaupunkimaisempia paikkoja, jotka olivat liian pieniä edellisille listoille. Hain nyt joka tapauksessa kohteita, joissa voi aistia asukasluvusta riippumatta pikkukylän tunnelmaa. Alla siis kymmenen kylää, joista minulle on jäänyt lämpimimmät muistot Euroopan-matkojeni varrelta.1. GETARIA, ESPANJA

Baaritiskiltä valitut pintxot sulavat suussa ja ne voi huuhdella alas läheisillä kukkuloilla valmistetulla txakoli-viinillä. Ruoalla on tärkeä osa Baskimaan kulttuurissa, ja siitä on mukava nauttia Getarian kaltaisessa pienessä kylässä, jossa paikallisen kansan vilkas puheensorina leviää ravintoloista kujien varsille. Myös Baskimaan sykähdyttävät maisemat ja katkera historia jättävät pysyvän jäljen sydämeen.


Majoituimme matkallamme kahdeksi viikoksi Getarian kukkuloille kävelymatkan päähän kylän keskustasta. Vanhakaupunki sisältää muutaman pittoreskin kujan, riittävän monta ravintolaa sekä tietenkin pari pintxo-baaria. Kalastussataman vieressä on lapsiystävällinen pitkä hiekkaranta ja paikalliskulttuuriin voi tutustua vaikkapa pelotakentän laidalla, jossa baskit mittelevät taitojaan ikivanhan pallopelin äärellä. Tällaiseen paikkaan on ilo kotiutua ja toivoa palaavansa joskus takaisin.

Lue lisää: Getaria – Baskimaan täydellinen kyläidylli2. TOURTOUR, RANSKA

Katselemme upeaa auringonlaskua korkealta kukkulalta ja näemme, kuinka peräkkäiset vuorijonot häipyvät sinisen sävyissä kaukaisuuteen. Hiljaisuuden rikkoo vain taustalta kuuluva petanquekuulien kilinä. Tuntuu kuin olisimme löytäneet autenttisuudessaan täydellisen ranskalaisen pikkukylän. Vierailumme on varsin lyhyt, mutta se jää hyvin mieleen.


Provencen sisämaassa sijaitsevaan Tourtouriin on helppo ihastua ensi silmäyksellä. Täällä on kapeita kujia, ikivanhoja kivitaloja ja kukkaistutuksia. Seiniä koristavat iloisenväriset ikkunaluukut ja pienen keskusaukion laitoja hallitsevat pari perinteistä ravintolaa. Elämä maaseudun keskellä soljuu entisaikojen malliin, eikä kenelläkään näytä olevan kiire minnekään. Tämä jos mikä on Ranskaa parhaimmillaan.

Lue lisää: Tourtour – täydellinen ranskalainen idylli3. MOTOVUN, KROATIA

Tryffeleitä, oliiviöljyä ja juustoa! Hunajaa, kinkkua sekä viiniä! Motovunin putiikeissa kaupitellaan paikallisia makuja ja tarjotaan mielellään maistiaisia. Vehreiden viljelysmaiden ympäröimässä kylässä ollaan syystäkin ylpeitä kotiseudun omista tuotteista. Nautimme leppoisasta tunnelmasta ja kuvauksellisista kujista, joita ei tosin riitä kovin pitkälle kierrokselle.


Pieni Motovun kuuluu Istrian niemimaan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Paikallisten rakastaman taruhahmon Veli Jožen kotikylä vetää varsinkin kesäkaudella turisteja puoleensa, mutta omalla syyskuisella retkellämme ei ole liian vilkasta. Kierrämme kylän ympäri auringon paahtamaa keskiaikaista muuria pitkin ja nautimme täysin rinnoin ympärillä levittäytyvistä maisemista.

Lue lisää: Motovun – lempeän jättiläisen kylä4. DINGLE, IRLANTI

Merituuli puhaltaa viileästi, mutta aurinko valaisee satamaa reunustavaa rakennusten rivistöä. Kirpeä sää ja hyiset aallot eivät ole mitenkään poikkeuksellisia näillä main, mutta Dingle tunnetaan ennen kaikkea värikkäistä taloistaan, monista pubeistaan sekä turistiveneitä tervehtivästä Fungie-delfiinistä. Täältä löytyy myös aito ja alkuperäinen Murphy’s Ice Cream -jäätelöbaari, jonka maanmainiot maut ovat sittemmin levinneet muuallekin Irlantiin.


Olen pysähtynyt Dinglessä kahdesti maisemakierrosten varrella. Kodikkaalta tuntuva Dingle on virallisesti niemimaansa ainoa kaupunki, mutta se sopii kahdellatuhannella asukkaallaan hyvin kylien joukkoon. Niemimaan kiertävä autoilureitti kuuluu saaren kauneimpiin ja Dinglen kaupunki on jo lounaspaikkojensa ansiosta luonteva pysähdyspaikka matkan varrella. Irlannin muista kylistä ja pikkukaupungeista suosittelen myös esimerkiksi Kinsalea, Kenmarea sekä Doolinia.

Lue lisää: Dinglen niemimaa – kappale kauneinta Irlantia5. GOURDON, RANSKA

Vaaleiden kivitalojen reunustamilla kujilla voi aistia hentoa laventelin tuoksua, joka kantautuu muutamista parfyymipuodeista sekä koristeistutuksista. Pieni Gourdon tuntuu hiljentyneen kesäisen iltapäivän helteeseen, eikä harvoilla kulkijoilla ole kiirettä minnekään. Kissatkin ovat nukahtaneet varjoihinsa. Kauniiden kujien lisäksi voi ihailla häikäisevää maisemaa, joka yltää kauas merelle saakka. Gourdon tuntuu juuri täydelliseltä kohteelta leppoisan lomapäivän retkelle.


Gourdon on tyypillinen village perché eli muurien suojaama kylä, jollaisia näkee monilla Provencen kukkuloilla. Nykyään niin idyllisten vanhojen kylien taustalla on levoton keskiaika, jolloin ihmiset suojautuivat rakentamalla asumuksensa jyrkänteiden reunoille ja turvasivat kulkuväyliksi kelvanneet ilmansuunnat tukevilla muureilla.

Lue lisää: Gourdon – kylä Provencen taivaalla6. PANICALE, ITALIA

Askelten kaikuminen kivisillä kujilla ja vuosisatoja nähneet rakennukset kuuluvat monen tältä listalta löytyvän kylän ominaisuuksiin. Sellainen on myös Umbrian alueelta löytyvä Panicale, jonne päädymme vuokratalon emännältä saadun vinkin perusteella. Kuvankauniissa Panicalessa viehättää myös hiljaisuus, sillä se ei vaikuta olevan erityisen tunnettu matkailukohde.


Nautimme erinomaisen lounaan Lillo Tatini -ravintolan terassilla, kierrämme kujat pariin kertaan ympäri ja pysähdymme ihailemaan kauas Trasimeno-järvelle asti yltävää maisemaa. Retki jää mieleen onnellisena kokemuksena vielä vauvaiässä olleen esikoisen kanssa. Italian vihreäksi sydämeksi kutsuttu Umbria on viihtyisää seutua, jonne voisi palata aina uudelleen. Myös alueen tunnetuimmat kaupungit Orvieto, Perugia ja Assisi ovat hyvinkin vierailun arvoisia.

Lue lisää: Panicale – Umbrian kätketty helmi7.
ŠMARTNO, SLOVENIA

Jos lounas venähtää joskus pitkäksi, se tapahtuu helpoiten iltapäivän raukeuteen unohtuneen pikkukylän terassilla. Slovenialainen Šmartno on juuri tällainen paikka, jonne on hyvä pysähtyä nautiskelemaan kelloa katselematta. Šmartnoon on helppo ihastua ensi silmäyksellä, mutta pari kujaa on kävelty ympäri muutamassa minuutissa. Niinpä vastustamattomalta tuntuva kylä olisi aivan liian nopeasti nähty, ellei sen tunnelmia jäisi aistimaan hitaan aterian äärelle.


Goriška Brda on yksi Slovenian tunnetuimmista viinialueista, ja sen kumpuilevat maisemat tuovat mieleen kivenheiton päässä sijaitsevan naapurimaan Italian. Šmartnon lähistöllä kannattaa kiivetä myös Gonjačen näkötorniin, jonka huipulta saa yhdellä silmäyksellä käsityksen Goriška Brdan kauneudesta.

Lue lisää: Goriška Brda – retkellä Slovenian viinimaisemissa8. LA MORRA, ITALIA

Ylämäkeen nouseva kuja päättyy aukiolle, jonne on kerääntynyt muutama muukin maiseman ihailija. Syömme gelateriasta mukaan ostamiamme jäätelöitä ja katselemme, kuinka laaksoja ja kukkuloita myötäilevät viiniviljelmät jatkuvat silmänkantamattomiin. Näkymä vain paranee, kun kiipeän viereisen kellotornin Torre Campanarian huipulle. Täältä voi katsella myös La Morran punertavia kattoja.


Italian kauneimmista kukkulamaisemista puhuttaessa moni mainitsee ensimmäisenä Toscanan, kun taas Piemontessa sijaitseva Langhe tunnetaan huonommin. Langhen kumpuileva viininviljelymaisema on päässyt Unescon maailmanperintölistalle ja seudun rypäleistä tuotetaan Barolon sekä Barbarescon kaltaisia laatuviinejä. Langhen ihastuttavia kyliä on hauska kierrellä vaikkapa pienellä Fiatilla. Itselleni ovat jääneet parhaiten mieleen nimenomaan La Morra sekä Neive.

Lue lisää: Viiniä ja maisemia – tunnetko jo Italian Langhen9. GRÄNNA, RUOTSI

Iloisen värikkäät parikerrokset talot reunustavat mukulakivien päällystämää pääkatua. Ohitamme punavalkoisin värein koristellun karamellikaupan, sitten toisen ja kolmannen. Smålannissa sijaitseva Gränna on piparmintulta maistuvien polkagris-karkkien koti, ja sen kyllä huomaa. Puodeissa pääsee myös seuraamaan karamellien valmistamista.


Gränna on Getarian lisäksi listan toinen kylä, jossa olen viipynyt yön yli. Jönköpingin kuntaan kuuluva parintuhannen asukkaan taajama on rakennettu suuren Vättern-järven rannalle. Se sopii mainiosti taukopaikaksi pitkäveteisellä E4-tiellä Tukholman ja Tanskan välillä. Grännassa karkkien ostoa pidempään viihtyvät voivat hyödyntää myös lauttayhteyden läheiselle Visingön saarelle.

Lue lisää: Gränna – kaupunki kuin joulukaramelli10. ÓLYMPOS, KREIKKA

Perille päästyään ei tarvitse ihmetellä, miksi juuri Ólympos kuuluu Kárpathoksen saaren harvoihin nähtävyyksiin. Helteisen hautausmaan laidalta avautuva maisema on kuin suoraan postikortista. Kukkulan jyrkille rinteille rakennettu kylä eli kauan eristyksissä, jotta sen asukkaat pysyisivät suojassa Egeanmerellä mellastaneilta merirosvoilta. Modernit mukavuudet ja maantie ovat toki saapuneet jo Ólympokseenkin, mutta perinteistä halutaan pitää yhä kiinni vähintäänkin turistien houkutukseksi.


Omasta Ólympoksen-vierailustamme alkaa olla jo 15 vuotta, mutta jo silloin turismi näkyi selvästi kujien varrella. Koristeellisiin perinneasuihin pukeutuneet asukkaat kauppasivat jos jonkinlaisia huiveja ja maustepusseja, mutta Ólympoksessa oli silti poikkeuksellista viehätystä. Kuvaukselliset kujat sekä jyrkänteeltä avautuva huima merimaisema jäivät mieleen, ja saivat Ólympoksen mahtumaan tällekin listalle.


Oma listani kuvastaa melko hyvin sitä, minne matkani ovat viime vuosina johtaneet. Pikkukyliin pääsemiseksi ei ole autoilua helpompaa vaihtoehtoa ja moni yllä mainittu paikka on tullut tutuksi joltakin vuokratalolta käsin tehdyllä retkellä. Samalla on helppo huomata, etteivät matkani ole kattaneet läheskään koko maanosaa. Siksi keräsinkin alle linkkejä muutamiin muihin kylähullujen blogeihin ja niistä löytyviin vinkkeihin.

Unelmatripin kylälöydöistä itseäni kiinnostaisi eniten Ribeauvillé, joka on jäänyt tunnettuudessa naapurinsa Colmarin varjoon. Jenni on kolunnut söpöjä kyliä myös muun maussa Normandiassa ja Kataloniassa.
Ribeauvillé: kaunis viinikylä Ranskan maaseudulla
Kolme kuvankaunista kylää Normandiassa
Autolla Euroopassa: Besalú, kylä toiselta aikakaudelta

Toisiin maisemiin -blogin Hanneli on kierrellyt ahkerasti Euroopan pikkukylissä ja löytänyt muun muassa nämä helmet.
Istrian kukkulakylä Oprtalj odottaa löytämistä
Frigiliana, Andalusian hurmaava valkoinen kylä
Zagorin hurmaavin kylä Papingo

Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogi on paras tietolähde Rooman ympäristöön. Tässä blogissa pääsee nauttimaan monen italialaiskylän tunnelmista.
Italian kaunein kylä
Kahdeksan kauneinta kylää Laziossa
Civita di Bagnoregio: supersuosittu ja elinvoimaisen oloinen “kuoleva kaupunki”

Mutkia matkassa -blogista löytyy juttu sardinialaisesta kylästä, jossa olen itsekin viettänyt kerran kesälomaa. Harkitsin Castelsardoa omalle listallenikin.
Castelsardo – onko tässä Italian kaunein kylä?

Merjan matkassa -blogissa kerrotaan puolestaan ihastuttavasta kroatialaisesta kylästä, johon olen itse ehtinyt tutustua vain pintapuolisesti ohikulkumatkalla.
Cavtat – Kroatian helmi

Martan matkassa -blogista löytyy paljon Sveitsi-juttuja maassa asuttujen vuosien varrelta. Tässä niistä muutamia.
Ihania pikkukyliä Sveitsissä, idyllinen Coppet
Fête du Raisin viinijuhlat Fechyn kylässä
Sunnuntaiajelulla: Romainmôtieriin lehmänkellomarkkinoille

Suunnaton-blogin Wales-postaukset ovat nostaneet Snowdonian korkealle omissakin matkahaaveissani. Kansallispuistomatkan varrelle mahtuisi varmasti monta tutustumisen arvoista kylää.
5 syytä matkustaa Snowdonian kansallispuistoon Walesiin


Lue myös aiemmat listaukseni:
Suurkaupungit – 12 suosikkia
Keskikokoiset kaupungit – 10 suosikkia
Pienet kaupungit – 10 suosikkia


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Marja 11.4.2020 at 12:27

  Ihana soiva Dingle on minulle tosi tärkeä paikka, olen käynyt kahdesti💚 ja niemen kärki Slea Head on jostain syystä itselleni maagisen vaikuttava. Pitänee joskus tehdä postaus aiheesta ”näitä paikkoja en ikinä unohda”😊

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2020 at 15:12

   Dingle on ilman muuta Irlantia parhaimmillaan! Slea Head teki minuunkin vaikutuksen, ja onhan tuo blogin yläkuvakin juuri sieltä. Erinomainen postausidea nuo unohtumattomat paikat 🙂

 • Reply Piyya/ Levoton Sielu Maailmalla 11.4.2020 at 19:13

  Ihan oli tuntemattomia pikkukyliä ja siis todella monta uutta haluaa nähdä paikkaa. Kaksi viimeistä oli tuttuja ja sellaisia joissa on tullut itsekin vierailtua.
  Nuo unohtumattomat paikat kiinnostaa myös ihan lukijana ja itsellekin kuvaksi ideaksi.

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2020 at 22:00

   Pikkukylien viehätykseen kuuluu, että uusia löytöjä riittää varmasti jokaiselle. Itsestäni ainakin tuntuu, että valtavasti uutta olisi nähtävänä. Kiva jos löysit tästä kiinnostavia paikkoja 🙂

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 12.4.2020 at 16:46

  Ah ihana juttu, tällainen kylähullu tykkää! Noista olen käynyt vain Goriska Brdassa, toivottavasti muissakin pääsen käymään pian. Kiitos myös linkkauksesta, idyllisiä pikkukyliä tässä karanteenissa on eniten ikävä 🙁

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.4.2020 at 21:54

   Kiitos Heli! Nyt on kyllä kieltämättä ikävä monenlaisia matkoja, mutta autoilukierros pieniin kyliin houkuttaisi erityisesti. Tsemppiä sinne Italian karanteeniin!

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 12.4.2020 at 18:16

  Aivan ihanan kuuloisia paikkoja! <3 Sinun listaltasi olen käynyt vain Motovunissa, mutta koluaisin mielelläni nuo kaikki muutkin listaamasi paikat. Pikkukylät ovat parhaita! Automatkoilla niitä tulee aina kierreltyä, mutta koskaan niihin ei kyllästy. Ai että, pääsisipä jo pian taas reissaamaan!

  • Reply Mika / Lähtöportti 12.4.2020 at 22:00

   Näistä kylistä on kyllä jäänyt paljon kivoja muistoja! Aika jännä, että pikkukylien osalta ollaan sentään päädytty eri paikkoihin 😅 Toivotaan, että tilanne paranisi ja matkustaminen olisi taas mahdollista. Autoilu Euroopan pikkukyliä kierrellen kuulostaisi kyllä täydelliseltä!

 • Reply Merja / Merjan matkassa 13.4.2020 at 14:20

  Wau, mitä paikkoja! Minulle ne olivat lähes kaikki tuntemattomia ihan nimiä myöten. Eniten näistä kiinnostelisi Ranskan ja Italian pikkukylät, mutta miksei nuo muutkin. Me ei olla Euroopassa juuri autoiltu, joten sen vuoksi tällaiset helmet jää näkemättä. Pitäisi reipastua autoilun suhteen, koska Jenkeissä ja Australiassa se oli ainakin tosi kivaa. Tätä lukiessa kyllä matkakuume taas nousi 🙂 Samaa toivon kuin Jenni, että pääsisi pian matkalle!

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.4.2020 at 15:27

   Pienet paikat ovat harvoin maailmankuuluja, ja täytyy myöntää etten itsekään olisi kuullut näistä ilman matkoja kyseisille alueille. Varsinkin Provencessa on valtavasti kauniita kyliä, niin kuin myös monilla Italian alueilla. Itsekin vierastin ulkomailla autoilua pitkään, kunnes kymmenen viime vuoden aikana on tullut vuokrattua autoja ahkerasti. Toivotaan että matkustaminen olisi taas pian mahdollista 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.4.2020 at 18:09

  Olipa viihtyisän näköisiä kyliä, joista suurin osa kyllä itselleni täysin tuntemattomia. Useimmiten erilaiset luontokohteet ovat meillä syy matkustaa tiettyyn paikkaan, mutta täytyypä laittaa muutama näistä ylös sitä varten, jos lähiseudulla tulee liikuttua.

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.4.2020 at 20:17

   Kiva jos näistä löytyi kiinnostavia kyliä! Näiden kaikkien ympäriltä löytyy varmasti myös luontokohteita. Mielestäni Baskimaa ja Dinglen niemimaa tarjoavat erityisen sykähdyttäviä maisemia, kun taas monen muun mainitun kylän ympärillä on vehreää ja kumpuilevaa kaunista maastoa.

 • Reply Martan matkassa-blogi 15.4.2020 at 00:05

  Minulla kaikki kylät on ihan tuntemattomia! Kiitos hyvistä vinkeistä ja linkkauksesta 🙂 Itselläni on Irlanti haaveena ja tuo Dringle näyttää todella viihtyisältä…

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.4.2020 at 09:58

   Suosittelen Irlantia lämpimästi! Dinglen niemimaa ja samalla suunnalla sijaitsevat Ring of Kerry -autoilureitti sekä Killarneyn kansallispuisto kuuluvat omiin suosikkeihini kauniilla saarella.

  Leave a Reply