Suomen suurin matkablogiyhteisö

7 hyvän onnen kohdetta maailmalla

Maailmalta löytyy paljon nähtävyyksiä, joihin yhdistetään hyvään onneen tai muuhun menestykseen liittyviä uskomuksia. Listasin seitsemän paikkaa, joita olen käynyt itsekin ihmettelemässä.

Tiettyjä nähtävyyksiä koskettamalla tai joitakin perinteeksi muodostuneita rituaaleja suorittamalla voi saavuttaa hyvää onnea tai vaikkapa opiskelumenestystä – näin ainakin väitetään. Välillä tavoittelemisen arvoiseksi katsotaan myös palaaminen samaan kaupunkiin. Seitsemän tunnetaan onnennumerona useammassakin maassa, joten tässä seitsemän erilaisiin uskomuksiin liittyvää kohdetta matkojeni varrelta.1. BLARNEYN KIVI, IRLANTI

Makaan selälläni ikivanhan irlantilaisen linnan kattotasanteella, nojaan taaksepäin ja taivutan pääni reunan yli. Silmieni edessä on tarunhohtoinen Blarneyn kivi, jota pää alaspäin suutelemalla saa kaunopuheisuuden lahjan. Hetki on ohi nopeasti, sillä turvallisuudesta vastaava työntekijä kiskoo minut pian takaisin mukavampaan asentoon. Mutta kyllä kannatti! Uskon että Blarneyn kivi on toiminut matkoilla kokeilemistani rituaaleista parhaiten, eikä tämäkään blogi olisi syntynyt ilman tuolloin saamaani kaunopuheisuuden lahjaa.


Vuosisatojen varrella raunioitumaan päässyt Blarneyn linna sijaitsee samannimisessä kylässä Etelä-Irlannissa, noin kymmenen kilometrin päässä Corkista sisämaahan päin. Blarneyn kiven alkuperästä ja rituaalin taustalla olevasta tarinasta on useita eri versioita, mikä on Irlannissa varsin tavallista. Uskoipa taruihin tai ei, kannattaa Blarneyssa joka tapauksessa käydä. Vanha linna ja sitä ympäröivä laaja puistoalue ovat mukava retkikohde Irlannin eteläosissa liikuttaessa.2. PORCELLINO, FIRENZE

Koukkaamme Firenzessä vietetyn helteisen lomapäivän päätteeksi jo hiljentyneelle Piazza del Mercato Nuovolle. Täältä löytyvä patsas haastaa suosiossa jopa itsensä Michelangelon Davidin. Villisikaa esittävä Porcellino on kopio Pietro Taccan 1600-luvulla veistämästä alkuperäisteoksesta. Eläimen suuhun on tapana asettaa kolikko ja yrittää saada se putoamaan alla olevan ritilän läpi. Kolikkotehtävän onnistuminen tuo hyvää onnea, kun taas kärsän silittäminen varmistaa paluun Firenzeen. Toisen teorian mukaan hyvään onneen tarvitaan sekä kolikkoa että kärsän silittämistä.


Rakastetun Porcellinon kopioita on ilmestynyt ympäri maailmaa kuin sieniä sateella. Itse törmäsin aivan sattumalta tutunnäköiseen patsaaseen Aix-en-Provencessa Ranskassa. Porcellinon kärsää pääsee silittämään jo lähes neljässäkymmenessä kaupungissa ympäri maailman Sydneystä ja New Yorkista lähtien. Lähes kaikki näistä patsaista sijaitsevat Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa.3. TORINON HÄRKÄ, MILANO

Gucci, Armani, Prada, Versace… mahtipontinen Galleria Vittorio Emanuele II -ostoskeskus tunnetaan milanolaisten olohuoneena, joka pursuaa luksusliikkeitä. Komeilta ostoskäytäviltä löytyy myös suosittu nähtävyys, johon jokainen voi tutustua aivan ilmaiseksi. Gallerian lattioilta voi etsiä Milanon, Rooman, Firenzen ja Torinon vaakunat, joista viimeksi mainittu on aina kerännyt suurimman huomion. Kyseisen lattiamosaiikin keskipisteenä on takajaloilleen noussut korskea härkä.


Hyvä onni on taattu, kun asettaa oikean kantapäänsä härän sukukalleuksien päälle ja pyörähtää kolme täyttä kierrosta. Torinon vaakuna vetää turisteja magneetin lailla puoleensa, kun taas paikalliset tuskin alentuvat pyörähtelemään samaan malliin. Hekin kuitenkin saattavat astua härän päälle ohi kulkiessaan, puolihuolimattoman näköisesti, mutta silti tarkasti askeleensa harkiten. Pitkän perinteen taustasta ei ole säilynyt yksiselitteistä tarinaa, mutta monet epäilevät sen liittyvän Milanon ja Torinon kaupunkien ikiaikaiseen keskinäiseen kilpailuun.4. JAN NEPOMUKIN PATSAS, PRAHA

Prahassa kannattaa herätä varhain, jos haluaa kokea kauniin Kaarlensillan ilman ihmispaljoutta. Katselen auringonnousua odotellessani sillan reunoja koristavia patsaita, jotka esittävät katolisia pyhimyksiä. Kiinnitän huomiota erityisesti yhteen patsaaseen, jonka jalustan kahta pronssilaattaa muutama ohi kulkeva matkailija käy koskettamassa. Patsaan hahmo on kauan sitten elänyt kirkonmies Jan Nepomuk, joka tunnetaan suomeksi myös nimellä Johannes Nepomukilainen. Hän on Tšekin kansallispyhimys.


Kerrotaan, että kuningas Venceslaus IV kidutti Nepomukia, koska tämä ei suostunut paljastamaan kuningattaren rippisalaisuuksia. Lopulta Nepomukin eloton ruumis heitettiin Kaarlensillalta Vltava-jokeen. Patsaan alla olevassa vasemmanpuoleisessa laatassa näkyy ripittäytyvä kuningatar sekä koira, jolle Nepomuk lopulta olisi suostunut kertomaan salaisuuden. Tätä laattaa koskettaessa voi toivoa salaisuuksien säilymistä. Oikeanpuoleisessa laatassa Nepomukia heitetään alas sillalta. Matkailijan kannattaa koskettaa ainakin tätä laattaa, sillä se varmistaa paluun Prahaan. Ja kyllä, ainakin minä matkustaisin Prahaan mielelläni kolmannenkin kerran.


Kuva: Shutterstock / vvoe

5. TREVIN SUIHKULÄHDE, ROOMA

Maailman luultavasti tunnetuin turistikohteeseen liittyvä uskomus sijoittuu Roomaan ja Trevin suihkulähteeseen. Kolikon veteen heittäminen varmistaa yleisen käsityksen mukana paluun Roomaan. Fontana di Trevi nousi maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen viimeistään 60-luvulla, kun koko maailma näki Anita Ekbergin ja Marcello Mastroiannin kahlaavan sen vedessä La Dolce Vita -elokuvan kuuluisimmassa kohtauksessa. Suihkulähteen suosio on vuosien kuluessa räjähtänyt kohtuuttomiin mittasuhteisiin, ja ihmispaljous Trevin ympäristössä on yleensä sietämätöntä.


Kolikoiden heittämiseen liittyvä uskomus on tehnyt suihkulähteestä huomattavan tulonlähteen. Vuosittain miljoonaluokkaan nouseva summa käytetään hyväntekeväisyyteen, joten rahaa voi viskoa lähteeseen hyvillä mielin. Oikeaoppinen tapa on heittää kolikko oikealla kädellä vasemman olkapään ylitse. Omien kokemusteni perusteella Roomassa voi hyvin käydä myös Treviin liittyvästä uskomuksesta välittämättä. Suihkulähde on ollut remontissa kahdenkin matkani aikaan, mutta mieleni tekee silti aina uudelleen Roomaan.6. NUORUUDEN LÄHDE, AZORIT

Azorien pääsaarella São Miguelilla on mukava kierrellä ihailemassa vehreitä maisemia. Yksi luonnonkauniin saaren tärkeimmistä nähtävyyksistä on Furnasin kylästä löytyvä Terra Nostran kasvitieteellinen puutarha. Laajalla puistomaisella alueella kelpaa tutkia eksoottisia kukkia, puita ja pensaita, mutta Terra Nostrassa on myös jotain, mikä kiinnostaa taatusti ikuisen nuoruuden metsästäjiä.


Furnas sijaitsee tuliperäisellä alueella ja puutarhan suuren altaan vesi on johdettu kuumista lähteistä. Nelikymmenasteisessa rautapitoisessa vedessä uiminen on varmaankin terveellistä, mutta paikallinen lupaus menee vielä paljon pidemmälle. Terra Nostran altaassa polskiminen nimittäin nuorentaa ihmistä kymmenellä vuodella. Olemme vielä Azoreilla käydessämme vaimon kanssa sen verran kaukana keski-iästä, ettemme koe tarvetta pulahtaa erehdyttävästi hernekeittoa muistuttavaan veteen. Anoppi ja hänen äitinsä sen sijaan viihtyvät uimassa hyvän tovin, ja tämän perusteella uskon kyllä Furnasin veden taikavoimiin.7. JOHN HARVARDIN PATSAS, BOSTON

Harvardin yliopiston piha-alue on sateisena kevätpäivänä hiljainen. Huomioni kiinnittyy istuvaa miestä esittävään pronssipatsaaseen. Maailmankuulu yliopisto on nimetty brittiläisen kirkonmiehen John Harvardin mukaan, sillä hän testamenttasi huomattavan rahasumman oppilaitosta varten. Harvardin patsaan vasemman kengän koskettamisen uskotaan tuovan hyvää onnea, joten tuhansien käsien kiillottama jalkine on huomattavasti muuta patsasta kirkkaampi.


Patsas on sikälikin mielenkiintoinen, että sen jalustan tekstissä John Harvard, Founder, 1638, on oikeastaan kaikki pielessä. Patsaan mallina ei ollut John Harvard, koska hänestä ei jäänyt jälkipolville minkäänlaista kuvaa. Hän ei varsinaisesti ollut yliopiston perustaja, ja itse asiassa oppilaitos sai alkunsa jo mainittua vuotta aiemmin. Siitäkin väitellään, onko jalan koskettaminen oikeasti yliopistosta valmistumisen varmistamiseen liittyvä opiskelijaperinne vai pelkkä turistien hassu tapa. Olin joka tapauksessa heittänyt omat yliopistohaaveeni jo ennen Harvardissa vierailemista. Ammattikorkeakoulututkinnollakin on pärjännyt elämässä ihan hyvin.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.3.2020 at 15:12

    Hauska listaus! Noista vain Trevin suihkulähde ja John Harvardin patsas ovat itselläni nähtynä. Tuli muuten itselleni myös yllätyksenä, että Trevissa puhutaan miljoonaluokan summasta.

    • Reply Mika / Lähtöportti 31.3.2020 at 20:53

      Nämä tällaiset ovat hauskoja paikkoja, vaikkei mihinkään uskoisikaan. Trevistä on tosiaan tullut jo niin suosittu, että kolikoita kertyy noin miljoonasta puoleentoista miljoonaan vuodessa. Eli keskimäärin kolmisentuhatta euroa päivässä.

    Leave a Reply