Piran – Slovenian rannikon kaunotar

Slovenia on ollut blogissa vahvasti esillä ja olenkin jo ehtinyt esitellä lähes kaikki tuossa upeassa maassa toistaiseksi näkemäni kohteet. Yksi kuitenkin vielä puuttuu, nimittäin ensimmäisen Slovenian-matkamme ohjelmaan kuulunut ihastuttava Piran.

Sloveniassa on pienestä koostaan huolimatta lähes kaikkea, myös Välimeren rantaa. Maan rantaviiva on tosin kovin lyhyt, alle 50 kilometriä, mutta sille mahtuu muutamia mielenkiintoisia kaupunkeja. Kävimme itsekin pikaisesti Koperin sataman ympäristössä, minkä lisäksi tarjolla olisi rauhallinen Izola sekä vilkkaampi rantalomakohde Portorož. Useimmat Slovenian rannikolla käyneet ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että maan kaunein rantakaupunki on Piran.


Saavumme Piraniin Kroatian puolella sijaitsevalta lomataloltamme utuisena syyskuun päivänä vuonna 2014. Tie laskeutuu kukkulalta kohti kaupunkia, kunnes jätämme auton ahtaaseen monikerroksiseen pysäköintilaitokseen. Loppumatka vanhaankaupunkiin sujuu reippaasti alamäkeen kävellen. Merellä on sumua ja erotamme hädin tuskin muutaman ulapalla kelluvan veneen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Kadut johtavat kaupungin mahtipontiselle keskusaukiolle, joka on nimetty paikallisen säveltäjän ja viulistin Giuseppe Tartinin mukaan. Tartinin Italiaan viittaava nimi ei ole sattumaa, sillä hänen aikaansa 1700-luvulla Pirania hallitsivat venetsialaiset. Kaupungin historiaan ovat jättäneet jälkensä myös muun muassa roomalaiset, bysanttilaiset, frankit sekä itävaltalaiset. Vielä viime vuosisadan alkupuoliskolla Piran kuului Italiaan, kunnes siitä tuli toisen maailmansodan jälkeen osa Triesten vapaavaltiota. Vapaavaltio lakkautettiin vuona 1954, minkä jälkeen Piran siirtyi osaksi Jugoslaviaa aina Slovenian kesällä 1991 toteutuneeseen itsenäistymiseen saakka.


Tartinin laaja aukio on vaaleasävyinen ja kaunis. Kuvauksellista kokonaisuutta reunustaa pastellisävyisten rakennusten rivistö ja keskellä aukiota komeilee säveltäjän patsas. Myyntipöydillä kaupitellaan tryffeleitä ja taustalla katumuusikot alkavat jo viritellä soittimiaan.


Katselemme pienvenesatamaa ja seikkailemme hetken rantakadulla sekä vanhojen rapistuneiden talojen välissä kulkevilla kujilla. Jostain tulee nenään roskien löyhkää. Lähdemme suunnistamaan takaisin vanhaankaupunkiin päin ja löydämme mukavan rantapromenadin, joka jatkuu kohti kapean niemen kärkeä.


Pysähdymme lounaalle suosittuun Pavel-ravintolaan rannan tuntumaan. Kalasta ja merenelävistä tunnetun ravintolan ruoat vastaavat odotuksia ja nautimme muun muassa ahvenesta sekä mustekalasta. Parhaiten mieleen jää silti iloinen miestarjoilija, joka lauleskelee mennessään ja osaa suurin piirtein arvata mitä olemme seuraavaksi tilaamassa. Humoristisella suupaltilla on ystäviä myös Suomessa, joten sanastoon kuuluu monta tuttua sanaa. Kuulin Pöndekengissä-blogin Miralta, että sama tarjoilija kertoi tarinoitaan Pavelin asiakkaille edelleen viittä vuotta myöhemmin kesällä 2019.


Kävelemme rantakatua pitkin niemen kärjessä sijaitsevalle majakalle. Kurkistamme pieneen kappeliin ja jatkamme vielä hieman matkaa ravintolaterassien täyttämää rantaa seuraten. Merestä kömpii ylös suurin räpylöin varustautuneita sukeltajia. Sukeltaminen on täälläpäin ilmeisen suosittua, sillä Piranista löytyy myös aiheeseen keskittyvä pieni museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Suuri osa Piranin viehätyksestä perustuu kapeisiin kujiin, joita pitkin on mukava seikkailla. Kujien varrella on lähinnä paikallisasutusta ja muutamia satunnaisia kulkijoita. Värikkäitä taloja on hauska katsella.


Palaamme vielä kerran Tartinin aukiolle kuuntelemaan katumuusikoita ja syömään jäätelöä. Italian läheisyys maistuu mukavalla tavalla sitruunajäätelön laadussa. Kiipeämme takaisin kohti parkkihallia mukulakivisiä katuja pitkin.


Piran jää taakse arvoituksellisen usvaisena kaupunkina, jonne palaisin mielelläni joskus toistekin. Silloin nousen varmasti myös Pyhän Yrjön kirkon kellotorniin, jotta saan ihailla kaupunkia lintuperspektiivistä.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Katja/historiadeviajes 8.3.2020 at 09:06

  Piran on kyllä aivan ihana!
  Sloveniaa on tullut nähtyä vain rannikon verran, mutta menneellä kesälomamatkalla Venetsiasta Triesteen, Piraniin ja Kroatian rannikkoa kohti Pulaa, Piran oli kyllä ehdottomasti koko reissun kohokohta. Vähemmästäkin syntyi into nähdä maata lisää eivätkä aiemmat postauksesi ole kyllä yhtään latistaneet intoa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.3.2020 at 11:26

   Piran on varmasti yksi Välimeren rannikon kauneimmista kaupungeista. Sloveniaan kannattaa ehdottomasti tutustua laajemmin, maan vuoret, joet, järvet, luolat ja muu luonto on ihmeellisen kaunista, eikä kaupungeissakaan mitään vikaa ole. Välimatkat on onneksi lyhyitä, joten Sloveniaa voi kiertää aika nopeastikin. Toisaalta nähtävää on paljon, joten kannattaa joka tapauksessa varata reilusti aikaa 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.3.2020 at 20:46

  Näyttää ja kuulostaa erittäin kivalta kaupungilta! Nuo keskusaukion ympärillä ja rannan tuntumassa olevat värikkäät talot näyttävät erityisesti kivalta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.3.2020 at 16:13

   Piran on kyllä oikein viihtyisä kaupunki. Paljon kauniita taloja, ja ainakin noin syksyllä oli leppoisa tunnelma. Kesäsesongilla on varmasti vilkkaampaa.

 • Reply Christa 8.3.2020 at 21:05

  Meillä on suunnitelmissa käydä Piranissa ensi kesänä. Lennot on Kroatiaan puolelle Pulaan ja siinä Istrian niemimaalla ajateltiin pyöriä sen kymmenen päivää. Kiva lukea kokemuksia Piranista.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.3.2020 at 16:21

   Istria on erinomainen matkaidea! Meillä oli omalla matkallamme vuokratalo Kroatian puolella Sveti Lovrečin lähellä. Piran tai vaikka Italian Trieste on hyvällä päiväretkietäisyydellä, ja Kroatian Istriassa riittää paljon kaunista nähtävää. Itse pidin eniten Rovinjista ja Motovunista, mutta hyviä retkikohteita on paljon. Olen kirjoittanut Istriasta aiemmin muutamia juttuja (https://www.rantapallo.fi/lahtoportti/tag/istria/).

  Leave a Reply