Suomen suurin matkablogiyhteisö

Slovenian nähtävyyksiä – Vintgarin rotko ja Bledin linna

Viimekesäinen Slovenian-matka oli täynnä upeita maisemia. Yksi päiväretkistämme suuntautui kuuluisaan Vintgarin rotkoon sekä sen lähistöllä sijaitsevalle kuvankauniille Bled-järvelle.

Aamupäivän aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, kun lähestymme Vintgarin rotkon parkkipaikkaa. Liikenteenvalvoja kertoo pysäköintialueen olevan täynnä ja kehottaa meitä ajamaan Lip Bled -teollisuusalueelle, josta on bussikyyti rotkolle. Kuljetus sisältyy viiden euron pysäköintimaksun hintaan. Matkan voisi kävelläkin, mutta edestakaista taivalta kertyisi viisi kilometriä, eikä se kuulosta paahtavassa helteessä houkuttelevalta varsinkaan lasten mielestä.

Vintgarin rotko mainitaan usein yhdeksi Slovenian upeimmista luonnonnähtävyyksistä, eikä kanjonin kauneutta voikaan kiistää. Maksamme portilla pääsymaksun ja suuntaamme korkeiden kallioseinämien välissä kulkevaan rotkoon. Kirkkaana kuohuvaa Radovna-jokea seuraava reitti on yhteen suuntaan reilun puolentoista kilometrin mittainen, ja kävelemme sen edestakaisin.


Ihmisiä on liikkeellä melko paljon, ja enimmäkseen puusiltoja pitkin kulkeva kaksisuuntainen reitti on varsin kapea. Näin ollen eteneminen on hidasta ja matka pysähtyy usein joko omien tai muiden turistien pitämien valokuvaustaukojen vuoksi.


Helppokulkuinen polku sopii hyvin myös lapsille, kunhan heillä on riittävästi ymmärrystä olla hyppäämättä puuaitojen raoista jokeen. Kapea ja ruuhkainen reitti ei sovellu lastenrattaille, mutta esimerkiksi koiria tulee vastaan yllättävän paljon.


Alkumatka etenee puusiltoja pitkin. Joki virtaa korkeiden kallioseinämien välissä kirkkaana ja hieman vihertävän sävyisenä. Silta ylittää joen muutamaan kertaan tarjoten entistäkin parempia kuvakulmia. Vaikka muualla onkin lähes tukahduttava helle, tuntuu rotkon ilma miellyttävän viileältä ja raikkaalta.


Kalliot tarjoavat varjoa ja kuohuva joki viilentää mukavasti, mutta rotkossakaan ei sentään tarvitse palella. Ohitamme monia erityisen kuvauksellisia paikkoja, joissa pienet kosket kuohuvat.


Välillä joki levenee ja puusillat vaihtuvat betoniseen polkuun. Joissakin paikoissa voi halutessaan pysähtyä rantakallioiden päälle ihailemaan maisemaa. Ohitamme reitin loppuvaiheessa kivisen rautatiesillan sekä kuohuvan padon. Kääntöpaikalla on jäätelökioski sekä wc-rakennus.


Käymme vielä ennen paluumatkan aloittamista katsomassa Šum-nimistä vesiputousta, jonka luo päästäksemme laskeudumme portaat ja ylitämme pienen sillan. Myös maisema putouksen ylittävältä sillalta on sykähdyttävä.


Paluumatka rotkon halki takaisin lähtöpisteeseen on menomatkaa nopeampi, koska suurin osa valokuvista on jo otettu valmiiksi. Upea rotko ei tee itseeni aivan niin suurta vaikutusta kuin olin etukäteen kuvitellut. Yksi syy tähän on varmasti se, että olemme edellisten kymmenen päivän aikana ehtineet nähdä toinen toistaan mahtavampia maisemia. Tolminin rotkon ja Velika korita Soče -rotkon jälkeen Vintgar tuntuu enää yhdeltä rotkolta muiden joukossa, vaikka sen puitteet ovatkin oikeastaan jopa edellä mainittuja mahtavammat.


Oma osansa mielialaani voi olla myös ylisuurilla odotuksilla sekä mielessä pyörivällä ajatuksella siitä, että samana päivänä pitäisi ehtiä kierrellä vielä Bled-järvelläkin. Hieman toisenlaisissa olosuhteissa Vintgarin rotko olisi voinut tuntua itsestänikin täydelliseltä, joten suosittelen sitä kyllä lämpimästi kaikille Slovenian-matkailijoille.


Palaamme bussilla teollisuusalueen parkkipaikalle, josta jatkamme autolla parin kilometrin päähän Bledin keskustaan. Kaupunki tuntuu kokemiemme rauhallisten kylien jälkeen ruuhkaiselta ja tukahduttavan helteiseltä. Tämä ei tarkoita, että Bled olisi erityisen vilkas tai paha paikka, mutta ero aiemmin näkemiimme uinuviin paikkakuntiin verrattuna on ilmeinen. Bledin suosio on helppo ymmärtää, sillä järvi on satumaisen kaunis ja sinne pääsee nopeasti esimerkiksi Ljubljanasta käsin.


Päädymme lounaalle Panorama-ravintolaan, jonka terassilta saamme ihailla täydellistä järvimaisemaa. Näkymät ovatkin tämän hieman ylihinnoitellun ravintolan parasta antia, joskin tilaamani Piranin meriahven yrttirisoton kera maistuu kyllä varsin hyvin.


Kävimme Bledissä myös aiemmalla Slovenian-matkallamme syyskuussa 2014, jolloin kävelimme järven ympäri. Tällä kerralla päätämme tutustua jyrkänteen reunalle rakennettuun linnaan, jonne emme silloin ehtineet. Aikuisten pääsymaksu on tällä hetkellä 13 euroa.


Linnan pihalta avautuva maisema on ihan kirjaimellisestikin huimaavan hieno, sillä suoraa pudotusta järven rantaan on noin 130 metriä. Tuntuu että näkymä itsessään on jo ihan riittävä syy linnalla käymiseen. Pysähdymme ihailemaan järvimaisemaa jäätelöiden syönnin ajaksi.


Linnan yläpihalla on meneillään keskiaikaisia tanssiaisia kuvaava näytelmä. Vanhanaikaisiin asuihin pukeutuneet näyttelijät tanssivat, juovat ja juhlivat riehakkaaseen malliin. Esitystä on hauska seurailla jonkin aikaa.


Bledin linna ei ole kovin suuri, mutta siellä käyminen on silti hauska ja miellyttävä kokemus. Sepän pajassa on tarjolla taidokkaita takorautatöitä ja ostoksia voi tehdä myös viinikellarista tai matkamuistopuodista. Kierrämme myös sisätiloissa olevan historiaa valottavan museon läpi. Kiipeämme lopuksi laakson puolella olevalle muurille ihailemaan maisemia.


Kahden Bled-järvelle tehdyn retken jälkeen alkaa jo tuntua, ettei samaa kohdetta tarvitsisi ottaa enää kolmannen Slovenian-matkan ohjelmaan. Toisaalta kauniin järven parhaat puolet saattavat olla vielä näkemättä. Minusta tuntuu, että palaan vielä joskus Bled-järvelle ja käyn kuvauksellisella kirkkosaarella joko perinteisen pletna-veneen kyydissä tai itse soutaen. Myös ne kuuluisimmat maisemakuvat Ojstrican ja Osojnican näköalapaikoilta ovat vielä omalta kohdaltani ottamatta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 1.3.2020 at 20:46

  Ihan tajuttoman hienoja maisemia varsinkin Vintgarin rotkosta, mutta myös Bled on kaunis. Täytyy toivoa, että koronavirus ei pilaa meidän matkaamme.

  • Reply Mika / Lähtöportti 3.3.2020 at 21:12

   Toivottavasti matkanne toteutuu! Vintgarin rotko on hieno paikka, samoin Bled tai vaikka Bohinj-järvi samalla suunnalla. Sloveniassa riittää niin paljon upeita maisemia, että niistä voi saada matkan aikana melkein jonkinlaisen yliannostuksen 😀

 • Reply Tiina / Lomavinkit.fi 21.4.2020 at 22:15

  Maisemat on niiiin kauniit! Täälläkin olis suunnitelmissa Slovenia, ei välttämättä tänä vuonna mutta ehkä sitten seuraavana 🙂 Teillä oli auto, niin oliko liikenteessä mitään ihmeempää vai ihan normimeininki?

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.4.2020 at 10:21

   Slovenia on huikean kaunis maa ja suosittelen sitä lämpimästi, kunhan normaali matkustaminen on taas mahdollista. Liikenne on sujuvaa. Tiet ovat hyväkuntoisia ja liikennekulttuuri keskieurooppalaisen toimivaa. Slovenia on oikeastaan hauska yhdistelmä Keski-Euroopan, Etelä-Euroopan ja Balkanin parhaita puolia.

 • Reply Tiina / Lomavinkit.fi 22.4.2020 at 19:02

  Hei mahtavaa, kiitti lisätiedoista! Joo ei oo nyt reissujen aika, mutta toivottavasti vaikka sitten ensi vuonna 🙂

 • Leave a Reply