Suomen suurin matkablogiyhteisö

Škocjanin luolat – luonnonihme Sloveniassa

Slovenian kauneus ei rajoitu pelkästään maan päälle, sillä karstipitoiseen maaperään on muotoutunut paljon kiehtovia luolia. Vierailimme viime kesänä Škocjanin luolissa, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Škocjanin luolat sijaitsevat Slovenian lounaisosassa, noin kymmenen kilometrin päässä Italian rajalta. Ljubljanasta ajaa moottoritietä pitkin perille noin tunnissa, joten luoliin voi tehdä päiväretken myös pääkaupungista käsin. Toinen suosittu luolakohde Postojna sijaitsee vain kolmenkymmenen kilometrin päässä Škocjanista.

Škocjanin luoliin voi tutustua ainoastaan opastetuilla kierroksilla, joiden lähtöajat kannattaa tarkistaa etukäteen nähtävyyden nettisivuilta. Liput voi myös halutessaan ostaa etukäteen, mutta me hankimme ne vasta paikan päältä, koska emme osanneet arvioida saapumisaikaamme.


Kävelemme suuren 80 hengen joukon mukana noin kilometrin matkan pienestä vierailukeskuksesta luolan suulle. Joukko jaetaan onneksi kahtia, jolloin ryhmän koosta tulee siedettävä. Luolien 12-asteinen lämpötila tuntuu helteisen ulkoilman jälkeen miellyttävältä. Ainakin neule kannattaa kesäaikaankin varata mukaan, mutta sisällä tarkenee lopulta yllättävänkin kevyillä vaatteilla.

Valokuvaus on luolien sisällä ehdottomasti kielletty, joten jutun aloituskuva sekä kaikki muutkin luolan sisäosia esittelevät kuvat ovat Slovenian matkailutoimiston kuvapankista. Valokuvauskielto on mielestäni paikallaan, koska pysähtelevät valokuvaajat hankaloittaisivat kapealla reitillä etenemistä ja hämärässä otetuista turistikuvista tulee harvoin kelvollisia. Joku myös taatusti käyttäisi salamavaloa, vaikka se olisi erikseen kielletty. Tuntuu oikeastaan vapauttavalta ihailla nähtävyyttä kaikessa rauhassa omin silmin, eikä normaaliin tapaan kameran linssin lävitse.

Kuva: www.slovenia.info

Saavumme aluksi melko mataliin luoliin, jotka eivät tee vielä lähtemätöntä vaikutusta. Täälläkin on toki upeita tippukiviä ja yritän tulkata lapsille oppaan selostusta siitä, kuinka hitaasti ja ihmeellisesti tippukivet ovat tänne syntyneet. Luolaston tätä osaa kutsutaan hiljaiseksi, koska maanalaisen Reka-joen pauhu ei kantaudu tänne saakka. Emme kohtaa ainuttakaan eläintä, mutta oppaan mukaan luolastossa asustaa tuhansia lepakoita, erilaisia hyönteisiä sekä jopa lintuja.

Pääsemme todellisten elämysten makuun saapuessamme suureen kammioon, joka saa suun aukeamaan hämmästyksestä ja kylmät väreet juoksemaan pitkin selkää. Noin 120 metriä pitkä ja 30 metriä korkea luola muistuttaa luonnon muovaamaa katedraalia. Saamme kuulla, etteivät tummenneet tippukivet enää kasva, mutta vaaleat kasvattavat pituuttaan noin sentin sadassa vuodessa.

Kuva: www.slovenia.info

Lähestymme Reka-jokea, jonka nimeämisessä ei ole käytetty suurta mielikuvitusta. Sloveeninkielinen sana reka tarkoittaa nimittäin jokea. Reka tulvi helmikuussa 2019 niin, että sen pinta nousi yli 60 metriä ja aiheutti luolien sulkemisen muutamaksi päiväksi. Vastaavat tulvat eivät ole kovin yleisiä, mutta niitä on vuosikymmenten aikana tapahtunut muutamia kertoja.

Maanalaisen joen kuohunta muodostaa vaikuttavan jylinän, joka kuuluu kauas. Joki virtaa jättimäisessä yli sata metriä korkeassa luolassa, jonka kostea ilma on tiivistynyt sumuksi. Kävelyreitti erottuu usvan takaa häämöttävänä himmeiden valojen helminauhana. Silmien edessä on jotain niin epätodellisen kaunista, että se tuntuu suorastaan maagiselta. Harmittaa, ettei luolaan saa jäädä omin päin, sillä tätä kaikkea voisi ihailla helposti tuntikausia.

Kuva: www.slovenia.info

Turistireitin betoninen kävelyalusta tuntuu paikoitellen hieman liukkaalta. Turvakaiteet vaikuttavat onneksi asiallisilta, sillä polun reunalta on melkoinen pudotus jokeen. Ylitämme äänekkäästi pauhaavan joen noin 45 metriä korkeaa siltaa pitkin. Usvan sävyttämät maanalaiset näkymät ovat muutamista kohdista katsottuna uskomattoman upeita ja jäävät toivottavasti mieleen loppuiäksi.


Opastettu kierros päättyy luolan suulle, josta voi jatkaa omaan tahtiin eteenpäin. Luolakierros on yksisuuntainen, joten sisään ja ulos tullaan alueen eri puolille. Vierailukeskukselle palatessa voisi oikaista hissiä käyttäen kohti parkkipaikkaa, mutta päätämme tehdä noin puolen tunnin kierroksen pienen laakson ympäri. Näemme kaunista luontoa, mutta joudumme lopuksi kapuamaan melkoisen määrän portaita tukahduttavassa helteessä.


Vierailukeskuksen ravintola on melko yksinkertainen, mutta ranskalaisten perunoiden ja runsaan salaatin kera tarjottu leike täyttää vatsan hyvin. Kävelen vielä hieman ympäristössä ja käyn läheisellä näköalapaikalla, josta avautuva maisema onkin komea. Jyrkänteen reunalle rakennetulta kirkolta on melkoinen pudotus kaukana alhaalla häämöttävälle luolan suulle.

Kuva: www.slovenia.info

Škocjanin luolat ovat oman kokemuksemme perusteella mukava kohde myös 8- ja 6-vuotiaiden lasten kanssa. Vaatimuksena on kuitenkin kävellä reippaasti noin kolmen kilometrin matka, kiivetä portaita ja käyttäytyä ongelmia aiheuttamatta. Ryhmä etenee noin puolitoista tuntia kestävän kierroksen varsin reipasta tahtia.

Kuva: www.slovenia.info

Kävimme Slovenian tunnetuimmassa luolastossa Postojnassa muutamaa vuotta aiemmin. Škocjanin luolat on säilytetty enemmän alkuperäisessä muodossaan ja turismi on pienimuotoisempaa. Postojnan luolien sisällä pääsee sen sijaan junan kyytiin, tippukiviä on valaistu näyttävämmin ja valokuvaaminen on sallittua. Postojnaan tutustuminen onnistuu hyvin myös lastenrattaiden kanssa matkustaville, kun taas Škocjan monine portaineen ja kapeine käytävineen sopii vain omin jaloin käveleville. Molemmat ovat huikeita luonnonihmeitä, joista ainakin jompikumpi kannattaa ottaa Slovenian-matkan ohjelmaan. Lue myös aiempi julkaisuni Luolaelämys Postojnassa.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 16.2.2020 at 17:06

    Ollaan vähän pohdittu Slovenian matkaa toukokuulle ja oltiin ajateltu, että vierailisimme Postojnassa. Mutta Skocja vaikuttaa oikein kivalta vaihtoehdolta. Toisaalta me tykkäämme ottaa kuvia, joten kuvauskielto on kyllä meille miinus, mutta niin on myös valtava ihmismäärä. Pitää vielä vähän miettiä asiaa.

    • Reply Mika / Lähtöportti 17.2.2020 at 19:29

      Slovenian-matka on ehdottomasti hyvä idea, pienessä maassa riittää uskomattoman paljon kaunista nähtävää! Noiden kahden luolaston väliltä valitseminen on mielestäni niin makuasia, etten osaa itsekään sanoa kummasta pidin enemmän. Molemmat sykähdyttivät omalla tavallaan.

    Leave a Reply