Suomen suurin matkablogiyhteisö

Messukokemuksia ja matkasuunnitelmia

Viime viikonloppuna järjestetyt Matkamessut keräsivät Helsingin Messukeskukseen runsaasti yleisöä. Kävin kolmena päivänä aistimassa kansainvälistä tunnelmaa ja saamassa lisäannoksen matkainspiraatiota.

Matkamessuilla kävi kaikkiaan noin 68 300 ihmistä, mikä tarkoittaa noin kymmenen prosentin nousua edellisvuoteen verrattuna. Kasvu jatkui nyt toista vuotta, vaikka takavuosien huippulukemista onkin jääty kauas. On joka tapauksessa mukava huomata messujen kiinnostavan, vaikka tiedonhaku ja matkojen varaaminen painottuukin nykyaikana internetiin.


Messuhalli tuntui hieman aiempaa väljemmältä, sillä muutamat edellisvuosina mukana olleet suuret toimijat jättivät nyt tapahtuman väliin. Myös moni merkittävä eurooppalainen matkailumaa on loistanut poissaolollaan jo edellisinäkin vuosina. Ammattilaispäivänä torstaina oli vielä melko hiljaista, mutta hieman aiempaa leveämmille käytäville oli tarvetta varsinkin lauantaina, jolloin messuvieraita riitti hetkittäin ruuhkaksi asti.


Vaikka moni maa puuttuikin, myös uusia tulokkaita riitti. Messudebytantteina esittäytyivät Mongolia, Sierra Leone ja Benin, jotka toivat ripauksen eksotiikkaa messuhalliin. Hauskoja musiikkiesityksiä nähtiin myös niin Indonesian kuin monen muunkin maan osastoilla. Seuraava kaukomatkani tuskin suuntautuu edellämainittuihin valtioihin, vaikka suunnitelmissa onkin suunnata Euroopan ulkopuolelle viimeistään vuoden lopulla. Tuon reissun kohde löytynee näillä näkymin joko Kaukoidästä tai Karibialta.


Seuraava matkakohteeni on Viron Otepää, jonne lähdemme muutaman viikon kuluttua. Reissun tarkoituksena on päästä hiihtämään etelänaapurimme suurimmassa talviurheilukeskuksessa, mutta lämmin säätila saattaa muuttaa aktiviteetteja. Ainakaan tässä vaiheessa alueella ei kuulemma ole lainkaan lunta.


Viro oli messujen partnerimaana hyvin esillä, joten hain vinkkejä erityisesti Otepään lähistöllä sijaitsevaan Tarttoon. Ainakin Tiedekeskus AHHAA on varmasti lasten mieleen ja myös Viljandin kaupunki sijaitsee sopivan päiväretkimatkan päässä Otepäästä.


Viron vahva mukanaolo houkutteli messuille laivayhtiöitä paria edellisvuotta näkyvämmin, sillä edustettuna olivat rinta rinnan Tallinnaan liikennöivät Tallink Silja, Eckerö Line sekä Viking Line. Vaihdoimme bloggaajakollegoiden kanssa muutaman sanan Tallink Siljan toimitusjohtaja Margus Schultsin ja viestintäjohtaja Marika Nöjdin kanssa. Silja Europan tulevan kesän ohjelmassa on muutamia erikoisristeilyjä, jotka vievät neljästi Visbyhyn, kahdesti Riikaan, kahdesti Pietariin ja kerran Maarianhaminaan. Pietarin-risteilyt ovat viisumivapaita, jos varausta tehdessään ostaa retken kohteessa.


Uusina matkaideoina jäivät mieleen erityisesti Romania ja Moldova, jotka voisi yhdistää vaikkapa samalle reissulle. Molemmat maat alkoivat lyhyiden esittelyjen jälkeen kuulostaa varsin houkuttelevilta, monipuolisilta ja yllättävän helpoilta kohteilta. Vielä tämän vuoden kalenteriin Romania tai Moldova tuskin mahtuvat. Kevätsuunnitelmiini kuuluu yksi tai ehkä kaksikin pitkää viikonloppua Euroopassa, mutta nuo kohteet löytynevät Romaniaa, Italiaa tai Espanjaa pohjoisemmista maista.


Messuihin kuuluvat olennaisena osana erilaiset puheenvuorot, joita Rantapallokin oli järjestänyt muutamia. Itse Aasiassa– ja Suvin matkassa -blogien Thaimaa-asiantuntijat kertoivat lempimaastaan, jonka kohteista nousivat esille monipuolinen Bangkok, aloittelevalle Thaimaan-matkaajalle sopiva Krabi sekä Koh Lantan ja Koh Lipen saaret. Thaimaassa kannattaa unohtaa paikasta toiseen kiirehtiminen ja valita vaikka pari tukikohtaa, joissa ehtii parhaassa tapauksessa tutustua myös paikallisiin ihmisiin. Thaimaa-esityksen lisäksi myös esimerkiksi keskustelut Kanariansaarista, Tukholmasta ja Tallinnasta voi katsoa jälkikäteen Rantapallon Facebook-sivuilta.


Messujen hittituotteisiin kuului Rantapallon julkaisema matkailulehti, jonka kymmenentuhatta jaossa ollutta ilmaiskappaletta loppuivat kesken ennen tapahtuman päättymistä. Eräältä lehden sivulta paljastuu myös lisää omia matkasuunnitelmiani, sillä tällä hetkellä eniten odottamani reissu suuntautuu jälleen Italiaan. Kohteena on itselleni toistaiseksi tuntematon Abruzzon alue, jonka lisäksi kesällä odottaa EM-kisojen jalkapallo-otteluita muun muassa Roomassa.


Kotimaan kaupungeista messujen äänekkäimpänä voi mainita Turun, sillä Tommi Läntinen ehti kajauttaa syntymäkaupunkinsa osastolla Kevät ja minä sekä Via Dolorosa -kappaleitaan useaan otteeseen. Tommin markkinoima Down By The Laituri -festivaali tuo jälleen heinäkuussa lukuisia nimekkäitä artisteja Aurajoen rannalle. Kotimaanmatkailu kuuluu varmasti omaankin kesääni, mutta luultavasti ilman musiikkifestivaaleja.


Yksi Suomen ajankohtaisimmista kohteista on Tuusula, joka isännöi tämänvuotisia Asuntomessuja. Rykmentinpuiston messualueen lisäksi kannattaa tulla tutustumaan myös kunnan muuhun tarjontaan, josta kerroin viimevuotisen bloggaajaviikonlopun synnyttämissä postauksissa Tuttu Tuusula matkailijan silmin sekä Makuja ja maisemia Tuusulanjärvellä. Vuonna 2024 Asuntomessut palaavat puolen vuosisadan tauon jälkeen kotikaupunkiini Keravalle.


Nykypäivän matkailuteemoihin kuuluvat ehdottomasti myös vastuullisuus sekä maata pitkin matkustaminen. Maata pitkin -lavalla kuultiin useita esityksiä muun muassa junalla, pyörällä tai kävellen matkustamisesta. Maata pitkin -lavan vieressä sijaitsi sopivasti VR:n osasto, joka kuului messujen parhaisiin toteutuksiin. Vastuullisen ja reilun matkailun edistämiseen pyrkivän Tripsterin opaskirjoja oli sen sijaan myynnissä messujen kirjaosastolla.


Kiertelin messuilla lähes koko torstain ammattilaispäivän sekä perjantai-iltapäivän. Lauantaina messuseurana olivat omat lapset, joita kiinnostivat erityisesti viereisessä hallissa järjestetyt Caravan-messut. Kävimme ihmettelemässä yllättävän kodikkailta näyttäneitä matkailuautoja, mutta sellaisen hankkiminen ei nyt silti kuuluu suunnitelmiin.

Kokonaisuutena messut tarjosivat matkainspiraatiota aiempien vuosien tapaan. Vietin hauskoja hetkiä tuttujen kavereiden seurassa, keskustelin eri kohteiden edustajien kanssa ja maistelin niin itämaisia kuin italialaisiakin herkkuja. Ensi vuoden tammikuussa taas uudelleen!


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Suunnaton 21.1.2020 at 13:32

  Taidetaan saada oikein porukka kasaan Romaniaan ja Moldovaan vuodelle 2021! 🙂 Ne on pitkään olleet ajatuksissa, mutta messujen keskustelujen jälkeen reissu alkoi hahmottua paljon paremmin.
  Oli kiva nähdä taas!

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.1.2020 at 13:26

   Nyt olisi tosiaan Romaniaan ja Moldovaan lähtijöitä! 😀 En tiedä milloin oikeasti tuolle suunnalle pääsen, mutta uskon kyllä että noista maista löytyisi paljon kivaa ja kiinnostavaa koettavaa.

   Nähdään taas, ennemmin tai myöhemmin 🙂

  Leave a Reply