Suomen suurin matkablogiyhteisö

Antiikin kaikuja Pompejissa

Kauan sitten tulivuorenpurkauksessa tuhoutunut Pompejin kaupunki kuuluu Euroopan hämmästyttävimpiin arkeologisiin nähtävyyksiin. Erityisen vaikutuksen tekee alueen koko – kyseessä kun todellakin on kokonainen kaupunki.

Pompeji eli Pompeiji oli aikoinaan kukoistava roomalainen kaupunki, mutta sen kohtaloksi koitui läheisen Vesuviuksen purkaus vuonna 79 eli lähes kaksituhatta vuotta sitten. Talot asukkaineen peittyivät paksun tuhka- ja laavakerroksen alle, minne ne jäivätkin pitkäksi aikaa. Unohdetun kaupungin rauniot löydettiin vasta 1700-luvun puolivälissä, minkä jälkeen arkeologisia kaivauksia on tehty vaihtelevin menetelmin. Työ on edelleen pahasti kesken.


Saavumme Pompei Scavin asemalle Circumvesuviana-junalla, joka kulkee hitaasti mutta varmasti Napolin ja Sorrenton välillä. Asemalta on lyhyt kävelymatka Porta Marinan portille, joka on yksi arkeologisen alueen kolmesta sisäänkäynnistä. Lähistöllä on myös maksullinen pysäköintialue autoilijoille, mutta ainakin meille juna tuntuu tällä kerralla kätevimmältä kulkuvälineeltä. Lippuluukulla ei ole lokakuisena arkipäivänä juurikaan jonoa, mutta vilkkaimmalla turistikaudella liput kannattaa hankkia etukäteen TicketOnen nettisivuilta.


Pompejista saisi luultavasti eniten irti opastetulla kierroksella, sillä kiviseinien tarinat eivät noin vain aukea ohikulkijoille. Oppaiden taso vaihtelee kuitenkin käsittääkseni paljon, emmekä lasten kanssa edes harkitse mihinkään ryhmään liittymistä. Toinen hyvä vaihtoehto on ääniopas eli audio guide, mutta päätämme tyytyä opaskirjaan sekä netistä löytyvään lisätietoon. Internet tosin toimii alueella vaihtelevasti.


Rauniokaupunki kiinnostaa lapsiakin yllättävän paljon, sillä ympäristö saa mielikuvituksen laukkaamaan ja on hauska miettiä, millaista elämää Pompejissa on parituhatta vuotta sitten eletty. Rakennusten käyttötarkoitusten arvailu ja pihoille kurkkiminen innostavat pari tuntia, minkä jälkeen alakoululaiset alkavat vähitellen läkähtyä Pompejin loputtomalta tuntuvaan laajuuteen.


Totta puhuen ehdin nähdä itsekin raunioita kerrakseen ja taivallus alkaa tuntua aikuistenkin jaloissa. Pompejiin kannattaa varautua vähintäänkin vesipullolla ja hyvillä kengillä. Lokakuinen lämpötila on onneksi auringonpaisteesta huolimatta maltillinen, joten helle ei haittaa epätasaisilla kaduilla kävelemistä.


Vierailu Pompejissa vaatii reilusti aikaa. Parissa tunnissa ehtii päästä vasta alkuun, ja aiheesta innostuneet saavat kulumaan raunioilla varmasti kokonaisen päivän. Alue sykähdyttää niin kokonsa kuin hyvin säilyneiden osiensa ansiosta. Muinainen Pompeji jakautuu nykyaikaisella kartalla yhdeksään kaupunginosaan, joista ehdimme käydä kolmessa, emmekä näe niistäkään kuin osan. Näin siitäkin huolimatta, että kävelemme useampia kilometrejä ja vietämme alueella lopulta yli neljä tuntia.


Tuntuu siltä, ettemme ehtineet saada kuin maistiaisen alueen tarjonnasta, vaikka toisaalta näimmekin useita mielenkiintoisia kohteita. Alla on lueteltu oman kierroksemme kymmenen kohokohtaa.


1. FORUM

Pompejin keskus oli monen muun kaupungin tavoin tori eli Forum, jonne ei ole kovin pitkä matka Pompei Scavin rautatieasemalta tultaessa. Forumilla järjestettiin markkinoita ja sen laidalla oli tärkeitä hallintorakennuksia.2. BASILICA

Forumia ympäröivistä rakennuksista mahtavin oli Basilica, jota käytettiin oikeustalona. Jykevät tiilipylväät ovat jakaneet rakennuksen kolmeen laivaan.3. APOLLON TEMPPELI

Forumin ympärillä sijaitsi myös uskonnollisia pyhäköitä. Apollon temppeli on yksi Pompejin vanhimmista rakennuksista.4. VILJAVARASTOT / GRANAI DEL FORO

Forumin laidalla oli viljavarastoja, joiden tiloissa käytiin myös hedelmä- ja vihanneskauppaa. Nyt rakennuksiin on kerätty tuhansista esineistä koostuva arkeologinen kokoelma. Esimerkiksi ruukkuja on valtavasti, mutta huomio kiinnittyy lasiarkuissa makaaviin hahmoihin, jotka ovat kipsivaloksia Pompejin katastrofissa kuolleista ihmisistä. Mieleen jäävät erityisesti pieni lapsi sekä kerälle kiertynyt koira.5. MYSTEERIEN HUVILA / VILLA DEI MISTERI

Mysteerien huvila sijaitsee hieman syrjässä muusta kaupungista, hautausmaan ohi kulkevan Via delle Tomben päässä. Huvilan sisällä on muun muassa hyvin säilyneitä punasävyisiä maalauksia.6. VETTIIN TALO / CASA DEI VETTII

Yksi Pompejin ylellisimmistä taloista kuului Vettiuksen veljeksille, jotka vaurastuivat kauppiaina. Seinillä on paljon freskoja. Talo oli vierailumme aikaan suljettu, joten emme tällä kerralla päässeet ovensuuta pidemmälle.7. HAAVOITTUNEEN KARHUN TALO / CASA DELL’ORSO FERITO

Haavoittuneen karhun talo on saanut nimensä sisäänkäynnin luona olevasta mosaiikista. Sisällä voi käydä ihailemassa huolella restauroituja mosaiikkeja ja freskoja.8. STABIAEN KYLPYLÄ / TERME STABIAE

Kylpylöillä oli tärkeä osa roomalaisessa kulttuurissa ja niitä oli Pompejissakin useampia. Stabiaen kylpylä on säilynyt hämmästyttävän hyvin ja sen sisätiloissa voi tutustua useampaan huoneeseen.9. SUURI TEATTERI / TEATRO GRANDE

Suuri teatteri toimi komedioiden ja tragedioiden näyttämönä. Se rakennettiin noin vuonna 150 eKr. rinteeseen, joka soveltui hyvin katsomon alustaksi.10. VIA DELL’ABBONDANZA

Pompejin pääkatu lähtee Forumilta ja kulkee lähes koko kaupungin halki. Sen varrella oli muun muassa kauppoja ja leipomoita. Asunnot sijaitsivat liikehuoneistojen yläkerrassa.Emme todellakaan nähneet läheskään kaikkea. Muita Pompejin merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa amfiteatteri, eroottisista seinämaalauksistaan tunnettu bordelli, Forumin kylpylä, Faunin talo sekä Pakolaisten puutarha, jossa uhrien kipsivalokset ovat alkuperäisillä sijoillaan.


Seuraavalla kerralla valmistautuisin paremmin ja suunnittelisin etukäteen tärkeimpien kohteiden kautta kulkevan reitin. Alueen laajuutta on vaikea ymmärtää, ennen kuin sen näkee omin silmin. Esimerkiksi Mysteerien huvilalta on kahden kilometrin taival alueen toisessa laidassa sijaitsevalle amfiteatterille. Matka on siis melkein sama kuin Helsingin Olympiastadionilta Stockmannille, mutta Pompejin kadut ovat epätasaisempia ja rauniokaupungissa täytyy turvautua kympin ratikan sijasta jalkapatikkaan.

Rauniokaupungin palvelut ovat melko vaatimattomat. Ravintolatarjonta alueen sisällä rajoittuu yhteen pienehköön tilaan, jossa toimii sekä pikaruokahenkinen ravintola että kahvila. Tunnemme itsemme onnekkaiksi, kun löydämme nopeasti vapaan pöydän neljälle. Matkailijamäärä on lokakuisena iltapäivänä mielestäni varsin kohtuullinen, mutta kesäaikaan tungosta lienee huomattavasti enemmän.


Pompeji on yllättävän mielenkiintoinen kokonaisuus, vaikkei antiikin historia olisikaan kovin lähellä sydäntä. Tuntuu hämmästyttävältä, kuinka hyvin muinainen kaupunki on tuhkan alla säilynyt, ja kuinka katuja pitkin kävellessä voi kuvitella Pompejin yhä eläväksi.


Palaisin mielelläni Pompejiin toisenkin kerran. Toisaalta olisi kiinnostavaa tutustua myös Herculaneumin raunioihin. Samassa purkauksessa tuhoutuneen naapurikaupungin jäännökset ovat säilyneet kuulemani mukaan vielä Pompejiakin paremmin, mutta matkailijoita on selvästi vähemmän. Herculaneum on välttynyt suurimmilta turistimassoilta, koska se on huomattavasti Pompejia pienempi.


Pompejin kaivaukset jatkuvat edelleen, sillä tutkimukset ovat vielä suurella osalla alueesta pahasti kesken. Esille saatujen muinaismuistojen säilyttämisessä on haasteensa, sillä muun muassa vilkas turismi, valo, ilmansaasteet sekä kosteus uhkaavat tuhkasta esiin kaivettua kaupunkia. Toivottavasti Pompeji kestää, sillä kierros rauniokaupungissa tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman antiikin historiaan.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 19.12.2019 at 20:23

  Pompeijissa en ole vielä käynyt, mutta ehdottomasti kuuluu pakko päästä -listalle. Varmasti saisin siellä vietettyä pitkän tovin. Näyttää siltä, että kuumimman turistikauden ulkopuolella väkeä on paikalla maltillisesti, joten pitää itsekin yrittää suunnata sinne vaikka keväällä tai syksyllä. Italiassa en muutenkaan ole pariin vuoteen käynyt ja sain sulta niitä hyviä vinkkejä jo sinne pohjoisemmaksi, joten ehkä pitää suunnitella sinne vähän pidempikin retki 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2019 at 23:13

   Suosittelen, uskon että tykkäisit Pompeijista. Kesällä saattaa olla tosi kuumaa ja ahdasta, joten kevät tai syksy toimii varmasti paremmin. Kyllä tuolla lokakuussakin oli paikoitellen aika paljon porukkaa, mutta toisaalta varsinkin syrjemmällä sai kulkea ihan rauhassa. Ja tosiaan, Italia on aina hyvä idea, ja koska sulla on jo toinen jalka melkein pohjoisen järvillä ja vuorilla, niin miksei sieltä voisi jatkaa tuonne etelään myös 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.12.2019 at 23:57

  Olen käynyt Italiassa vain Roomassa. Napoli ja Pompeji kiinnostaisi kyllä kovasti. Etäisyys alkaa olla kuitenkin jo sen verran suuri, että alle viikon matka on liian lyhyt.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.12.2019 at 22:16

   Suosittelen kyllä Napolia, Pompejia ja samalla koko tuota seutua, johon kuuluu mm. Amalfin rannikko, Sorrento sekä Caprin, Ischian ja Procidan saaret. Aikaa kannattaa tosiaan varata riittävästi, sillä meillekin kuusi yötä tuntui noilla kulmilla kovin vähältä.

  Leave a Reply