Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paavin ja järvimaisemien Castel Gandolfo

Italiassa riittää kauniita kyliä, jotka ovat pysyneet useimmille ulkomaalaisille tuntemattomina. Järvimaisemallaan ihastuttava paavin kesänviettopaikka Castel Gandolfo löytyy hämmästyttävän läheltä Roomaa.

Ilta on jo pilkkopimeä, kun suunnistamme Fiumicinon lentoasemalta kohti Castel Gandolfoa. En ollut kuullutkaan koko kylästä, ennen kuin aloin etsiä majoitusta jostakin lentokentän lähistöltä. Tuntuu mukavalta jäädä yhdeksi yöksi Rooman seudulle ja ajaa reilun kolmen tunnin matka Sorrentoon vasta seuraavana päivänä.


Päädymme aluksi Albano-järven rantaan, jonka ravintoloissa näyttäisi riittävän lauantai-illan viettäjiä. Sieltä tie nousee jyrkästi ylös kukkulalle, jonka päälle vanha keskusta on rakennettu. Etsimämme Hotel Castel Gandolfo löytyy lopulta ongelmitta ja pääsemme majoittumaan päärakennuksesta erillään olevaan huoneistoon. Matkalla on ehtinyt tulla jo nälkä, mutta ruoan etsimistä varten ei onneksi tarvitse lähteä kovin pitkälle kävelylle. Erään ravintolan tuoksut kantautuvat suoraan asuntomme alapuolelta, mutta lähdemme silti tutkimaan tarjontaa kulman taakse. Pääaukio on miltei autio, mutta ruokailuterassien täyttämältä kävelykadulta Corso della Repubblicalta löytyy elämää.


Valitsemme useammasta houkuttelevasta vaihtoehdosta Sor Capannan, jonka listalla on perinteisiä roomalaisia ruokia. Otamme naapuripöydistä mallia ja tilaamme muista vaihtoehdoista huolimatta pizzat. Ruokaa odotellessamme suuri heinäsirkka hyppää hetkeksi olkapäälleni, kunnes jatkaa matkaansa kadun reunalle. Pizzat maistuvat mainiosti ja alan viimeistään tässä vaiheessa havahtua siihen, että olemme todellakin Italiassa. Ympärillä kuuluva tuttu kieli, hyvä ateria, historiallinen ympäristö ja lämmin lokakuun ilta tuovat hymyn huulille. Juuri tällaisten tunnelmien takia palaan aina Italiaan.


Palaamme asunnolle ja kiipeän tyttöjen nukahdettua vielä yläkerran terassille ihailemaan pimentynyttä maisemaa. Jossain kaukaisuudessa välkehtii valoja ja alakerran ravintolan pihvien tuoksu sekoittuu taukoa pitävien tarjoilijoiden tupakoiden hajuun. Pian tarjoilijat jo alkavatkin tyhjentää viimeisiä pöytiä ja kylä hiljenee yöksi.


Parasta Castel Gandolfossa ovat pienelle Albano-järvelle avautuvat näkymät. Aamulla on hauska astua huoneiston parvekkeelle ja katsella maisemaa ensi kertaa päivänvalossa. Ilma tuntuu miellyttävän raikkaalta.


Peilityyni järvi näyttää upealta ja nousevan auringon säteet valaisevat rinteelle rakennettuja taloja. Luonnossa voi havaita hieman syksyn kellertäviä sävyjä, mutta maisema on silti pääosin vihreä.


Myös kadun puolella on pikkuinen parveke, jonne voi mennä haukkaamaan raitista ilmaa. Mustiin pukeutunut mummo ripustaa vastapäisen talon parvekkeella pyykkejä kuivumaan. Toivotamme toisillemme hyvät huomenet paikallisella kielellä.


Kadun toisessa päässä sijaitsevan hotellin alakerrassa tarjoillaan aamiaista, joka on italialaiseen tapaan suhteellisen vaatimaton. Cappuccinolla, tuoremehulla, croissantilla ja sämpylällä saa joka tapauksessa päivän käyntiin. Edellisillan pizzojen jäljiltä ei ole oikeastaan nälkäkään.


Pieneen Castel Gandolfoon on helppo kotiutua nopeasti. Aamupäivän kävelykierros jää melko lyhyeksi, sillä kylän mielenkiintoisin osa muodostuu vain kahdesta kapeasta mukulakivikadusta, aukiosta ja näköalapaikasta.


Meille jää hyvin aikaa pysähtyä ihmettelemään mielikuvituksellisia kukka-asetelmia, erilaisia koriste-esineitä, lyhtyjä ja vanhoja polkupyöriä, jotka koristavat talojen seinustoja.


Ravintolakatu on vielä aamupäivällä hiljainen, sillä tarjoilijat vasta kattavat ulkopöytiä ennen lounasaikaa. Kadun varrella on myös muutamia pieniä putiikkeja.


Aurinko lämmittää koko ajan enemmän ja tunnelma alkaa olla jo suorastaan kesäinen. Kylään on saapunut muutamia kokonaisia turistiryhmiä, mutta vieraita kieliä ei kuulu. Tuntuu siltä, ettei kovin moni muukaan ulkomaalainen tunne Castel Gandolfoa.


Kylän sydän on Piazza della Libertà -niminen aukio, jonka laidalla kohoaa seudun tärkein nähtävyys eli Paavin palatsi. Paavit ovat vuosisatojen ajan viettäneet lomiaan Castel Gandolfossa ja asuneet kesäisin mahtipontisessa Palazzo Apostolicossa. Nykyinen paavi Franciscus päätti luopua pitkästä perinteestä, joten näyttävä rakennus museoitiin ja avattiin yleisölle syksyllä 2016. Tyydymme tällä kerralla katselemaan palatsia vain ulkopuolelta. Rakennuksen toisella puolella sijaitsisi näyttävä puutarha.


Piazza della Libertàn elämää on mukava katsella. Sunnuntaipäivän viettäjät pysähtyvät juttelemaan toisilleen kiirettä tuntematta ja mekin haemme itsellemme jäätelöt perinteikkäästä Bar Carosista. Pistaasin ja sitruunan maut suussa kelpaa jatkaa aukion tapahtumien seuraamista. Tämäkin on niitä hetkiä, joita olen Italiasta kaivannut. Kiireetön jäätelön syöminen historiallisen aukion laidalla on aina nautinto.


Paikalle kurvaa koristeltu avoauto morsian kyydissään. Häätilaisuus on vähitellen alkamassa ja kirkon edustalle kerääntyy paljon juhlavasti pukeutuneita ihmisiä. Italiassa on vietetty häitä perinteisesti näin sunnuntaisin ja tapa on edelleen voimissaan, vaikka myös lauantait ovat yhä suositumpia juhlapäiviä.


Ostamme matkamuistoksi jääkaappimagneetin ja pysähdymme vielä näköalapaikalle, ennen kuin jatkamme matkaamme kohti Etelä-Italiaa. Castel Gandolfo on mukana maan kauneimpia kyliä listaavalla I Borghi più belli d’Italia -sivustolla, jonne se ehdottomasti kuuluukin. Matkaa Rooman keskustaan on vain noin 25 kilometriä ja perille pääsee vaikkapa paikallisjunalla.

Castel Gandolfo ihastutti niin paljon, että palaamme sinne heti ensi kesänä. Se ei toki ole matkan pääkohde, mutta toimii hyvänä parin yön tukikohtana niin autoilua, Roomaa kuin Fiumicinon lentokenttääkin ajatellen. En oikeastaan malttaisi odottaa kotoisaa tunnelmaa, järvimaisemassa rentoutumista, uusia ravintolakokemuksia sekä tarkempaa ympäristöön tutustumista. Kylässä viehättää kauneuden lisäksi pieni koko. Kun kaiken oleellisimman näkee melkein ensi silmäyksellä, voi keskittyä nautiskeluun hyvällä omallatunnolla.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Kohteena maailma / Rami 31.3.2021 at 23:35

    Upea kylä, jonka tunnetuin kohde on luonnollisesti tuo paavin kesäasunto. Itse olen yöpynyt Castel Gandolfossa neljä yötä ja oli upea ihailla majapaikasta aamun valjetessa kaunista järvimaisemaa. Samoin näkyi paavin komea kesäasunto, joten puitteet olivat kyllä kohdallaan. Junalla pääsi halutessaan helposti Rooman keskustaan, me tosin pääasiassa kierrettiin lähialueen golfkenttiä. Tapansa kullakin 😀

    • Reply Mika / Lähtöportti 1.4.2021 at 09:09

      Castel Gandolfo on kyllä upea paikka, vaikka sitten golfmatkan tukikohdaksi! Enpä tiennyt tätä juttua kirjoittaessani, millä tavalla tuo lopun ”palaamme sinne heti ensi kesänä” pysyy ajankohtaisena vuodesta toiseen. Viime kesänä ei sinne tietenkään päästy ja vaikka hotellivaraus siirrettiin silloin tämän vuoden kesälle, niin tuskinpa onnistuu vieläkään. Ehkä sitten 2022 tai joskus myöhemmin… 😀

    Leave a Reply