Suomen suurin matkablogiyhteisö

Eläköön Suomi ja Suomen 19 maakuntaa!

Suomi on monipuolinen matkailumaa, jossa riittää tutkittavaa Ahvenanmaan saaristosta Lapin tuntureille ja Kainuun korpimailta pääkaupunkiseudun vilinään. Tässä maamme kaikki maakunnat lyhyesti läpikäytyinä.

Muistelin itsenäisyyspäivän kunniaksi eri puolille Suomea tekemiäni matkoja ja tein koosteen kaikista maamme yhdeksästätoista maakunnasta. Tämä onkin mahdollista vasta nyt, kun sain koko sarjan täyteen vierailemalla tämän vuoden aikana ensi kertaa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Olemme yrittäneet esitellä kotimaata parhaamme mukaan myös lapsille. Emme varsinaisesti harrasta maakuntabongausta, mutta lapsetkin ovat ehtineet yöpyä jo viidessätoista eri maakunnassa.


Maarianhaminan Merikortteli, Ahvenanmaa Maarianhaminan Merikortteli eli Sjökvarteret.

AHVENANMAA

Ahvenanmaa on aivan erilainen kaikkiin muihin maakuntiin verrattuna, ja se tekeekin tästä saaristosta harvinaisen mielenkiintoisen. Ruotsinkielisellä itsehallintoalueella joutuu miettimään useampaan kertaan, ollaanko nyt ulkomailla vai sittenkin Suomessa. Kävin Ahvenanmaalla ensi kertaa ala-asteen luokkaretkellä ja toistamiseen viime vuonna. Ihastuin merelliseen Ahvenanmaahan varsinkin jälkimmäisellä kerralla.

Suosittelen: Ahvenanmaan merenkulkumuseota Maarianhaminassa.

Ahvenanmaasta lisää blogissa:
Ihastuin sinuun, Ahvenanmaa
Merellisten perinteiden ja linnanraunioiden Ahvenanmaa
Käringsund – Saariston lasten idylli
Herkkusuiden Ahvenanmaa
Lasten Ahvenanmaa


Veijo Rönkkösen patsaspuisto Parikkalassa.

ETELÄ-KARJALA

Oma Etelä-Karjalan kiintopisteeni on Parikkala, jossa olen lomaillut niin kesällä kuin talvellakin Simpelejärven rannalla. Myös vaimon mummon mökki löytyy samoilta kulmilta. Lisäksi olen käynyt useamman kerran Lappeenrannassa, jonka kesäisiin nähtävyyksiin kuuluu vuosittain uudelleen rakennettava jättimäinen hiekkalinna. Imatralla kävin ensi kertaa vasta pari vuotta sitten, mutta koska pato oli silloin remontissa, täytyy kosken kuohuja palata katsomaan toisella kerralla.

Suosittelen: Veijo Rönkkösen patsaspuistoa Parikkalassa.

Etelä-Karjalasta lisää blogissa:
Mystisten tarinoiden patsaspuisto


Panda Ähtärissä.

ETELÄ-POHJANMAA

Miellän itseni vahvasti sekä uusmaalaiseksi että karjalaiseksi, mutta Pohjanmaalla koen olevani jo melkein ulkomailla. Tästä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, matkustan mielelläni myös läntisessä Suomessa. Itselleni tutuin kohde Etelä-Pohjanmaalla on Ähtärin eläinpuisto, jossa olen vieraillut niin lapsena kuin aikuisiälläkin. Ensimmäiseltä reissulta muistan parhaiten Mesikämmen-ravintolan nakit sekä saamani vesirokon, kun taas jälkimmäisellä kerralla saimme katsella maankuuluja pandoja.

Suosittelen: Täysin absurdia Tuurin kyläkauppaa, edes kerran elämässä.


Uimaranta Punkaharjun maisematien varrella.

ETELÄ-SAVO

Etelä-Savo tuo mieleen kesäisen Savonlinnan torin ja perinteeksi muodostuneen lörtsyjen syömisen. Olemme vierailleet pari kertaa myös jykevässä Olavinlinnassa. Mikkelistä on muodostunut jokavuotinen ohikulkumatkojen pysähdyspaikka, johon tekisi mieli tutustua pitkästä aikaa paremminkin. Etelä-Savossa riittää myös kaunista luontoa. Olen lomaillut pari kertaa Puruveden rannalla, eikä Punkaharjun maisematietä voi jättää tuolla seudulla liikkuessa koskaan väliin.

Suosittelen:
Lettukahvila Kalliolinnaa Savonlinnassa.

Etelä-Savosta lisää blogissa:
Kesäloman tahtia Visulahdessa


Maisema Vuokatinvaaran huipulta.

KAINUU

Tuntuu oikeastaan oudolta, etten ollut käynyt ennen tätä vuotta kertaakaan Kainuussa. Kuiskivista korpimaistaan tunnettu maakunta on kuitenkin Etelä-Suomesta katsottuna hieman syrjäinen, eikä sen suurin kaupunki Kajaani ole asukasluvultaan Keravaa kummempi. Onneksi vietimme viime talvena mukavan hiihtolomaviikon Vuokatissa, sillä nyt tiedämme, että voisimme palata samoihin maisemiin toistekin. Kainuun metsissä on rauhoittavaa kauneutta.

Suosittelen: Vuokatin hiihtolatuja.

Kainuusta lisää blogissa:
Hiihtolomalla Vuokatissa
Retkellä Kajaanissa


Hämeen linna.

KANTA-HÄME

Tunnen kohtalaisesti maakuntakeskuksena toimivan Hämeenlinnan, jossa olen käynyt muutamia kertoja. Mieleen ovat jääneet erityisesti jykevä Hämeen linna, tunnelmallinen Vanajanlinna sekä salibandyurani alkutaipaleen ottelut Punaportin liikuntahallissa. Olen käynyt myös muutamassa muussa kantahämäläisessä kaupungissa, mutta parastaan tämä maakunta on silti tarjonnut soiseen maastoon johdattaneilla pitkospuilla.

Suosittelen: Tammelan kunnan kansallispuistoja Torronsuota ja Liesjärveä.

Kanta-Hämeestä lisää blogissa:
Kevätpäivä Torronsuolla


Kokkolan Neristan.

KESKI-POHJANMAA

Pinta-alaltaan melko pienellä Keski-Pohjanmaalla on vain kaksi kaupunkia ja kuusi muuta kuntaa. Vietin tässä maakunnassa kymmenisen päivää varusmiespalvelukseni aikaan, kun telttailin Lohtajan Vattajanniemellä ilmatorjuntaleirin merkeissä. Emme valitettavasti ehtineet kurvata Vattajan hiekoille tänä kesänä, kun ajoimme länsirannikkoa etelästä pohjoiseen. Saimme sen sijaan tutustua Kokkolan kauniiseen vanhaankaupunkiin sekä Toivosen eläinpuistoon ja talonpojanmuseoon.

Suosittelen: Kävelykierrosta Kokkolan vanhassakaupungissa Neristanissa.

Keski-Pohjanmaalta lisää blogissa:
Kiva kesäpäivä Kokkolan seudulla


Jyväskylän Harjun portaat. Kuva: Jyväskylän kaupunki / Visit Jyväskylä -kuvapankki, kuvaaja Tero Takalo-Eskola.

KESKI-SUOMI

Tämä maakunta kuulostaa nimensä puolesta olevan kätevästi keskellä Suomea, mutta jostain syystä se on myös helppo kiertää. Keski-Suomi on nimittäin se maakunta, jossa käynnistäni on tällä hetkellä pisin aika. Kävin aikoinaan Jyväskylässä tapaamassa siellä opiskellutta kaveriani, ja kaupungissa tulikin vietettyä muutamia hauskoja viikonloppuja. Seuraavalla kerralla olisi mukava nähdä kaunista Keski-Suomea laajemmin ja toki palata myös viihtyisään Jyväskylään.

Suosittelen: Maisemaa Matti Nykäsen mäen näkötornista.


Valkmusan kansallispuisto.

KYMENLAAKSO

Kymenlaakso on sikäli tuttu, että olen käynyt pari kertaa sekä Kotkassa että Kouvolassa ja kerran myös Haminassa. Ainoat Kymenlaaksossa viettämäni yöt olen kuitenkin nukkunut armeijan leirillä Utin lentokentän kupeessa reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Kymenlaakson suosikkikaupunkini on merimiesperinteiden ja palloilujoukkueiden Kotka, jossa voi nauttia myös herkullisista possoista. Paras kokemukseni tässä maakunnassa on kaikesta huolimatta retki Valkmusan kansallispuistoon.

Suosittelen: Aidon posson syömistä Kotkan torilla.

Kymenlaaksosta lisää blogissa:
Upea syysretki Valkmusan kansallispuistoon


Talvipäivä Kiilopään maisemissa.

LAPPI

Jos jossain Suomen maakunnassa on ihan erityistä taikaa, niin se on ehdottomasti Lappi. Pohjoisen erämaiden tuntureissa ja avarissa maisemissa on ainutlaatuista vetovoimaa, jota on pitkästä välimatkasta huolimatta vaikea vastustaa. Olen käynyt toistaiseksi neljä kertaa pohjoisen lumilla hiihtämässä, mutta Lapin kesä on vielä kokematta. Ylläksen, Saariselän ja Pyhän jälkeen voisi olla vaikkapa Sallan, Luoston tai Pallaksen vuoro.

Suosittelen:
Ylläksen liikuntamahdollisuuksia ja Saariselän tunnelmaa.

Lapista lisää blogissa:
Ylläs, Saariselkä vai Pyhä – mikä olikaan ykkönen?
Yöjunalla Lappiin yli 30 vuoden tauon jälkeen
Saamelaisuuden jäljillä Siidassa
Pakkasviikko Pyhätunturilla
Hiihtoretkellä kaukana pohjoisessa


Särkänniemi.

PIRKANMAA

Tampere on Pirkanmaan sydän ja yksi Suomen mielenkiintoisimmista kaupungeista. Vaikka kaupungin suurin vetonaula onkin perheemme kannalta ollut Särkänniemi, olen vuosien varrella ehtinyt myös muun muassa Pyynikin Munkkikahvilaan, Hakametsän jäähalliin sekä Torni-hotellin näköalabaariin. Laskin käyneeni kuudessa muussakin Pirkanmaan kaupungissa, joista voisin nostaa esiin vaikkapa pienille lapsille parhaiten sopivan Herra Hakkaraisen talon Sastamalassa.

Suosittelen: Näköaloja Näsinneulasta.

Pirkanmaalta lisää blogissa:
Koiramäeltä Vauhtimatoon – lapsiperheen Särkänniemi
Puuhapäivä Herra Hakkaraisen talossa


Kristiinankaupungin Kirkkokatu.

POHJANMAA

Pohjanmaa avautui minulle varsinaisesti vasta tänä vuonna, kun pääsimme nauttimaan tunnelmallisten puutalokaupunginosien kauneudesta niin Kristiinankaupungissa kuin Pietarsaaressakin. Oli myös hauska pistäytyä Kaskisissa, sillä Suomen pienin kaupunki on varsin sympaattinen paikka. Maakuntakeskuksessa Vaasassa olin käynyt aiemminkin, mutta tulevaisuudessa olisi mukava tutustua Raippaluotoon ja Merenkurkun saaristoon.

Suosittelen: Kierrosta Pietarsaaren Skatassa ja pullakahveja Café Skorpanissa.

Pohjanmaalta lisää blogissa:

Hidasta elämää Kristiinankaupungissa
Pietarsaari – puutaloja tupakkatehtaan varjossa


Karjalan Pyhäjärven rantoja.

POHJOIS-KARJALA

Pohjois-Karjala ja erityisesti Kitee on minulle sukujuurien vuoksi henkinen koti, vaikken ole siellä koskaan asunutkaan. Veri vetää toistuvasti itäsuomalaisiin metsiin, vaaroille ja kirkasvetisten järvien rannalle. Matka kuitenkin yleensä pysähtyy nimenomaan Kiteelle, joten maakunnan pohjoisemmat osat ovat jääneet pahasti paitsioon. Mieleni tekisi palata pitkästä aikaa kiertämään Pielisen ympäri, ihailemaan Kolin maisemia ja vierailemaan seudun kulttuurikohteissa.

Suosittelen:
Pesäpallo-ottelua Kiteen Rantakentällä.

Pohjois-Karjalasta lisää blogissa:
Kotiseudulle Pohjois-Karjalaan


Virkkulan lintutorni Liminganlahdella.

POHJOIS-POHJANMAA

Pohjois-Pohjanmaa yllättää jo koollaan – huomasin nimittäin vasta äskettäin, että läntiseksi mieltämäni maakunta jatkuu itärajalle saakka. Pääsin vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa Ouluun, johon olisi mukava palata tutustumaan paremmallakin ajalla. Nautimme kesäisellä matkallamme myös Limingan luonnosta ja ehdimme käydä Kalajoen hiekkasärkillä, mutta kovin paljon jäi vielä kokemattakin. Haluaisin nähdä vielä ainakin Vanhan Raahen talot sekä luonnonkauniin Rokuan kansallispuiston.

Suosittelen: Liminganlahden luontokeskusta lintutorneineen ja näyttelyineen.

Pohjois-Pohjanmaasta lisää blogissa:
Luontoparatiisi nimeltä Liminka
Kappas kehveliä, kävinpä Oulussa!


Maisema Tahkolta. Kuva: Kuopio-Tahko Markkinointi / kuopiotahko.fi -kuvapankki.

POHJOIS-SAVO

Tunnen Pohjois-Savosta lähinnä Varkauden, jossa käymme vuosittain lasten isomummon luona. Varkauden nähtävyyksiin tutustuminen on tosin jäänyt melko vähiin, koska vierailumme osuvat yleensä harmaaseen vuodenaikaan, jolloin useimmat kohteet on suljettu. Matkailumielessä Pohjois-Savossa kiinnostaisi erityisesti Kuopio, jossa olen käynyt vain lapsena – ellei viime talven pikaista lounaspysähdystä lasketa. Samalta suunnalta löytyisi myös Tahko monine liikuntamahdollisuuksineen.

Suosittelen: Mekaanisen musiikin museota Varkaudessa.


Karisalmen silta ja Pulkkilanharju. Kuva: Visit Lahti -kuvapankki, kuvaaja Mikko Jauhiainen.

PÄIJÄT-HÄME

Päijät-Häme taitaa olla liian lähellä, jotta sinne tulisi varta vasten matkustettua. Edes Lahdessa ei ole siis tullut käytyä aikoihin, mutta kaupungista on monenlaisia muistoja hiihdon MM-kilpailuista lähtien. Hartolassa vietin yhden lapsuuden hiihtoloman, ja Heinolassa sekä Hollolassa olen osallistunut juoksukilpailuihin. Tulevaisuudessa olisi kiinnostavaa nähdä Päijät-Hämettä laajemmin ja tutustua esimerkiksi Päijänteen kansallispuistoon ja retkeillä Pulkkilanharjulla.

Suosittelen:
Kätevää Z-junaa Lahteen.


Vanha Rauma.

SATAKUNTA

Satakunta kuului pitkään kotimaanmatkailuni mustiin aukkoihin, mutta nyt viime vuosina olen käynyt sentään kahdesti Raumalla. Unescon suojelemassa vanhassakaupungissa on helppo viihtyä ja myös lauttaretki Kylmäpihlajan majakalle tarjosi mukavia elämyksiä. Ehdimme viime kesänä myös pikaisesti Poriin, jossa keskustaa suuremman vaikutuksen tekivät Meri-Poriin kuuluva idyllinen Reposaari sekä kuuluisat Yyterin hiekat.

Suosittelen: Merry Monkin fish & chipsia Reposaaressa.

Satakunnasta lisää blogissa:
Kaunis ja merellinen Rauma
Tutkimusmatkalla Raumalla


Tuusulanjärvi Sarvikalliolta nähtynä.

UUSIMAA

Kun on asunut koko ikänsä Keravalla ja viettänyt kesiään naapurikunnassa Tuusulassa, voi sanoa jo tuntevansa ainakin Keski-Uudenmaan aika hyvin. Helsinkikin on mukava kaupunki, jossa viehättää erityisesti merellisyys ja kesäiset retket eri saarille. Lisäksi omiin suosikkeihini kuuluu Porvoo, jossa käyn mielelläni pari kertaa vuodessa syömässä ja suklaaostoksilla. Kelpo retkikohteita ovat myös esimerkiksi Hanko ja Loviisa – ja miksei vaikka Mäntsälä. Sekin on tullut todistettua.

Suosittelen: Tuusulan Rantatien kulttuurikohteita.

Uudestamaasta lisää blogissa:
Erätunnelmaa ja kartanon loistoa Mäntsälässä
Makuja ja maisemia Tuusulanjärvellä
Tuttu Tuusula matkailijan silmin
Keravan kätketyt helmet
Vallisaari – upea luontokohde täynnä tarinoita


Naantalin huvivenesatama.

VARSINAIS-SUOMI

Aurinkoinen päivä Aurajoen varrella on yksi parhaista asioista, mitä Suomen kesäkaupungeilla on tarjottavanaan. Turussa viehättää myös kiitettävän hyvä ravintolatarjonta, minkä lisäksi olisi mukava vierailla pitkästä aikaa Turun linnassa. Meille tutuin Varsinais-Suomen kaupunki on silti Naantali, jossa olemme käyneet lähinnä Muumimaailman ansiosta kesästä toiseen. Muumimaailmalle ei enää lasten kasvaessa taida olla tarvetta, mutta merelliseen Naantaliin on silti aina ilo palata.

Suosittelen: Café Amandiksen vohveleita Naantalin satamassa.


Myös Kohteena maailma -blogissa käytiin Suomen maakunnat läpi kaksi vuotta sitten.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami 6.12.2019 at 22:35

  Hienoa Mika! Täytyypä tempaista tämä linkiksi oman postauksen loppuun! #oisuomion

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.12.2019 at 11:55

   Kiitos Rami! Tuo sinun kirjoittamasi maakuntakooste on jäänyt mieleen, ja nyt tuntui oikealta hetkeltä kirjoittaa tämä omakin.

 • Reply Piyya 6.12.2019 at 23:10

  Hieno kunnianosoitus meidän Suomelle ja jokaiselle maakunnalle. Mahtavaa Mika !

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.12.2019 at 11:57

   Kiitos Piyya! Suomi on hieno maa ja jokaisesta maakunnasta löytyy varmasti mielenkiintoista nähtävää, kun vaan lähtee avoimin mielin tutkimaan.

  Leave a Reply