Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pienet kaupungit – 10 suosikkia

Julkaisin viime vuonna omat suosikkilistani niin suurkaupungeista kuin keskikokoisistakin matkailukaupungeista. Nyt on aika kohdistaa reissuinspiraation jakaminen pienempiin kohteisiin.

Suosikkilistoja ei kannata ottaa kovin vakavasti, sillä mielipiteet saattavat vaihtua nopeasti, eikä absoluuttista totuutta ole olemassakaan. Tämän postauksen tarkoituksena onkin lähinnä herättää matkainspiraatiota sekä tarjota mukavaa luettavaa – epäilen nimittäin etten ole ainoa joka tykkää erilaisista listauksista.

Kaupunkien lajittelussa suurkaupunkeihin, keskikokoisiin ja pieniin on omat haasteensa. Nyt mukana olevien kaupunkien virallinen asukasluku on noin 15 000–80 000 henkilöä, joskin olen katsonut parhaaksi tehdä tähänkin yhden poikkeuksen. Tarkoituksenani on päättää listausten sarja joskus ensi vuoden puolella sykähdyttävimpiin pikkukyliin.

Olen pohtinut hieman sitä, miten vierailun pituus vaikuttaa kohteesta jäävään mielikuvaan. Tämän listan perusteella kaupunkiin voi ihastua niin lyhyellä kuin pidemmälläkin visiitillä, sillä olen yöpynyt mainituista kymmenestä kohteesta kuudessa ja palannut viiteen vähintään toisenkin kerran. Pääasia on kuitenkin se, että voisin lähteä näihin kaikkiin vaikka heti uudelleen!1. ANTIBES, RANSKA

Kauniit eteläranskalaiset kujat, aamujen seesteinen tunnelma ja auringonlaskut satamassa. Antibes teki lähtemättömän vaikutuksen kesälomaviikolla 2015, minkä jälkeen olemme käväisseet kaupungissa kertaalleen päiväretkellä. Suosikkipaikkani Antibesissa on katettu tori Le Marché Provençal, jossa voi nauttia tunnelmasta ja tehdä herkullisia ostoksia. Toki myös kaupungin leipomot ovat tulleet tutuiksi.

   
Ranskan Rivieralla riittää lähes loputtomasti kiinnostavaa nähtävää, ja Antibes soveltuu mainiosti retkien tukikohdaksi. Rannikolla on hyvät junayhteydet ja sisämaahan pääsee joko vuokra-autolla tai bussin kyydissä. Antibesia pinnallisempaan rantakohteeseen Juan-les-Pinsiin voi vaikka kävellä, sillä välimatkaa on vain pari kilometriä. Antibes ei ole suosiostaan huolimatta tuntunut liian vilkkaalta ja mielestäni se on esimerkiksi Nizzaan verrattuna charmikkaampi ja viihtyisämpi kohde.

Haluaisin palata… torille syömään vastapaistettua soccaa.
Lue lisää
postauksistani Oi Antibes! ja Sateinen paluu Antibesiin2. SIENA, ITALIA

Jo pelkästään Piazza del Campon nimen mainitseminen saa melkein ihon kananlihalle. Sienan simpukanmuotoinen pääaukio on mielestäni yksi Euroopan kauneimmista paikoista, mutta se tunnetaan erityisesti Il Palio -hevoskilpailusta. Sienan seitsemäntoista kaupunginosaa ovat kilvoitelleet jo vuosisatojen ajan laukkakilpailussa, joka järjestetään kahdesti joka kesä. Monet värikkäät rituaalit muodostavat useita päiviä jatkuvan kansanjuhlan.


Piazza del Campolle astuminen on sykähdyttänyt kaikilla kolmella kerralla, kun olen päässyt Sienassa käymään. Il Palio on vielä kokematta, mutta kauniissa kaupungissa voi myös kierrellä keskiaikaisilla kujilla sekä nauttia hyvästä ruoasta. Nähtävyyksistä voi mainita Sienan katedraalin, joka kuuluu Italian näyttävimpiin. Siena sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Firenzestä ja samalla matkalla kannattaa tutustua Toscanaan laajemminkin.

Haluaisin palata
… kokemaan Il Palion huuman.
Lue lisää
postauksestani Siena – hullun hevoskilpailun kaupunki3. SINTRA, PORTUGALI

Jos pitäisi nimetä yksi satukirjan sivuille sellaisenaan sopiva paikka, se olisi ehdottomasti Sintra. Eri tyylisuuntia yhdistelevä Palácio Nacional da Pena hämmentää värikkyydellään ja tarjoaa upeat maisemat kauas ympäristöön. Maurien linnoituksen muureilla voi aistia historian havinaa ja mystinen Quinta da Regaleira tuo mieleen kummituskartanon. Sintrasta löytyy myös vehreitä puistikoita, Portugalille tyypillisiä kaakeleita ja kylämäistä tunnelmaa.


Sintra sijaitsee paikallisjunamatkan päässä Lissabonista, joten se on suosittu päiväretkikohde. Suosittelen kuitenkin viipymään yhden tai useammankin yön ylitse, sillä kaupunki on parhaimmillaan aamun ja illan hiljaisina hetkinä. Viivyimme jälkimmäisellä Sintran-matkallamme kolme yötä, jolloin teimme retken myös manner-Euroopan läntisimmälle rannalle Cabo da Rocaan sekä Cascaisin kaupunkiin.

Haluaisin palata…
tutustumaan Quinta da Regaleiraan.
Lue lisää postauksestani Sintra ja minä4. ROVINJ, KROATIA

On helppo ymmärtää, että Rovinjia kehutaan Istrian niemimaan helmeksi. Kaupunki kohoaa kuvauksellisesti korkealle kukkulalle, jonka huipulla voi kiivetä Pyhän Eufemian kirkon torniin. Vanhan keskustan mukulakivikujilla saa nauttia leppoisasta tunnelmasta värikkäiden seinien, kuivuvien pyykkien ja viherkasvien keskellä. Yksi Rovinjin parhaista puolista on myös sininen meri, joka kimaltaa aina lähistöllä, ja josta pyydettyä saalista voi nauttia mukavissa kalaravintoloissa.


Rovinj on matkailijoiden suosiossa, mutta ainakaan oman syyskuuhun ajoittuneen vierailumme aikaan ihmisten määrä ei tuntunut ahdistavalta. Istriassa on monta muutakin mukavaa pikkukaupunkia, kuten rannikon Pula, Poreč ja Novigrad tai sisämaan Motovun sekä Grožnjan. Vehreänä kumpuilevaa niemeä kutsutaan Kroatian Toscanaksi ja siellä voi nauttia kiireettömästä lomasta viihtyisässä ympäristössä.

Haluaisin palata…
epätasaisille mukulakiville ilman lastenrattaita.
Lue lisää
postauksestani Rovinj, Istrian helmi


Kuva: Tourism Ireland

5. GALWAY, IRLANTI

Irlanti tarjoaa parastaan luonnon keskellä ja maalaiskylissä, mutta löytyy sieltä myös muutamia upeita kaupunkeja. Oma suosikkini on karunkauniille länsirannikolle rakennettu saaren kuudenneksi suurin asutuskeskus Galway. Yliopistokaupungin nuorekas tunnelma yhdistyy saumattomasti pitkään historiaan, joka on esillä vanhojen rakennusten muodossa. Keskustan värikkäillä kävelykaduilla kannattaa pysähtyä kuuntelemaan katumuusikoita ja poiketa johonkin lukuisista pubeista.

Kuva: Tourism Ireland

Vuoden 2020 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi valittu Galway tunnetaan viileistä merituulistaan sekä Irlannin ikonisimmasta korusta eli Claddagh-sormuksesta. Viivyimme omalla matkallamme Galwayssa viisi päivää, joiden aikana hyödynsimme loistavia retkimahdollisuuksia. Sekä kaupungin eteläpuolelta alkava karu Burren että pohjoisessa levittäytyvä Connemara tarjoavat unohtumattomia maisemia. Oma lukunsa ovat myös Galwaynlahden suulla sijaitsevat Aran-saaret.

Haluaisin palata… syömään McDonagh’sin perinteistä fish & chipsia.
Lue lisää Kohteena maailma -blogista, josta löytyy kattava raportti Galwayn pubeista.6. MATERA, ITALIA

Galwaysta onkin sujuvaa siirtyä tämänvuotiseen Euroopan kulttuuripääkaupunkiin Materaan. Basilicatan alueella sijaitseva Matera kuuluu niihin paikkoihin, joiden näkeminen tuntui heti ensi silmäyksellä aidosti sykähdyttävältä. Dramaattisille rinteille rakennetut talot muodostavat hämmästyttävän kokonaisuuden. Matera tunnetaan erityisesti kallioon louhituista asumuksista, joista osa on viime vuosina kunnostettu hotellikäyttöön.


Materaa voidaan pitää jonkinlaisena köyhän Etelä-Italian symbolina, joka on viime aikoina alkanut herätä uuteen kukoistukseen muun muassa kasvavan turismin myötä. Materaan matkustaminen on moneen muuhun Italian kohteeseen verrattuna hieman haastavampaa, mutta ehdottomasti vaivan arvoista. Edellisellä kerralla kävimme Materassa hurmaavalta Puglian alueelta käsin ja seuraavaksi voisimme yhdistää sen Italian saappaankärkeen eli Calabriaan tutustumiseen.

Haluaisin palata… yöpymään luolahotellissa.
Lue lisää
postauksestani Matera – kiveen hakattu kaupunki7. KOTOR, MONTENEGRO

Unescon suojelema Kotorin vanhakaupunki on yhtenäinen kokonaisuus, jota sävyttävät vanhat kivitalot ja vahvat muurit. Kotor on suosittu risteilysatama, mutta kaikki paikalliset eivät ole aluksista mielissään. Suuret laivat uhkaavat herkkää luontoa ja kerralla saapuva ihmismäärä saa pikkukaupungin helposti sekaisin. Kotor tunnetaan myös kissojen kaupunkina, jonka kujilla tulee usein vastaan nelijalkaisia kulkijoita.


Kapean merenlahden pohjukassa sijaitseva Kotor on mukava kaupunki, mutta sen erityinen viehätys perustuu läheisiltä rinteiltä avautuvaan maisemaan. Merenlahti ja sitä reunustavat vuoret muodostavat lähes satumaisen näkymän, joka vain paranee ylöspäin noustessa. Maisemaa katsellakseen voi tehdä kunnon porrastreenin tai lähteä autolla taatusti mieleenpainuvalle 25 hiusneulamutkan tielle.

Haluaisin palata… nauttimaan Kotorinlahden peilityynistä aamuista.
Lue lisää
postauksestani Kissanpäiviä Kotorissa8. RONDA, ESPANJA

Andalusiasta löytyy paljon kuvankauniita kyliä ja kaupunkeja, joista mieleeni on jäänyt erityisesti Ronda. Kaupunki on rakennettu ainutlaatuiselle paikalle korkeiden kalliojyrkänteiden reunalle. Rondan itseoikeutettu maamerkki on El Tajo -rotkon ylittävä silta, joka yhdistää kahtia jakautuneen keskustan osat toisiinsa. Rondassa olisi mukava majoittua seuraavalla kerralla rotkon reunalle, ihailla auringonlaskua ja tutustua kunnolla ravintolatarjontaan.


Rondassa viehättää maisemien lisäksi leppoisa tunnelma, josta voi nauttia kapeilla valkeiden rakennusten reunustamilla kujilla. Rondassa on paljon kauniita sisäpihoja ja kaupungissa voi kuunnella niin espanjalaisen kitaran säveliä kuin hevoskärryjen kopsettakin. Andalusian sisämaasta löytyvä Ronda on hyvä retkikohde Málagasta, Marbellasta tai mistä tahansa Aurinkorannikon kohteesta käsin.

Haluaisin palata…
ihailemaan Rondan siltaa myös laaksosta päin.
Lue lisää
postauksestani Huiman kaunis Ronda9. KILKENNY, IRLANTI

Irlannin kiinnostavimmalla sisämaakaupungilla on pienestä koostaan huolimatta paljon tarjottavaa matkailijoille. Kilkennyssä voi esimerkiksi ihailla mahtavaa linnaa, perehtyä oluenvalmistukseen Smithwick’sin panimomuseossa, tutustua Irlannin vauhdikkaaseen kansallispeliin hurlingiin tai osallistua kummituksista kertovalle kierrokselle. Keskiaikaisessa kaupungissa on helppo aistia vuosisatojen takaista historiaa, joka suorastaan huokuu rakennusten kivisistä seinistä.


Iso osa Irlannin viehätyksestä perustuu paikallisiin ihmisiin, jotka saavat vieraat tuntemaan itsensä lämpimästi tervetulleiksi. Irlantilaiset ovat myös taitavia tarinankertojia, joiden jutut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa Kilkennyn kaltaisessa historiallisessa ympäristössä. Eläväisessä kaupungissa järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia muun muassa musiikkiin tai ruokaan liittyen. Kilkennyyn matkustaa Dublinista parissa tunnissa.

Haluaisin palata… kokeilemaan itse hurlingia opastetulla kierroksella.
Lue lisää
pienestä kohdeoppaastani 10 x Kilkenny10. VISBY, RUOTSI

Listan viimeisen paikan ansaitsee tuoksuvista ruusuistaan tunnettu Visby. Aurinkoisen Gotlannin saaren ainoa kaupunki on päässyt Unescon maailmanperintölistalle, sillä sen keskustassa voi nähdä historian kerroksia muun muassa kauniiden talojen, kirkonraunioiden sekä korkean kehämuurin muodossa. Visbyn merkittävin vuotuinen tapahtuma on keskiaikaviikko, jonka tapahtumia olen itsekin päässyt kerran seuraamaan.


Olen käynyt viihtyisässä Visbyssä kolmesti risteilyllä, mutta vierailut ovat jääneet lyhyiksi. Matkojen ohjelmaan on Visbyn keskustan lisäksi kuulunut myös alkuperäisestä Peppi Pitkätossun talosta tunnettu Kneippbyn, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungista. Haluaisin joskus tutustua niin Gotlantiin kuin Öölantiinkin paremmalla ajalla, sillä saarten luonto rantakallioineen sekä idylliset pikkukylät kuulostavat houkuttelevilta.

Haluaisin palata… ostamaan 18 kiloa karkkia aivan niin kuin Peppi Pitkätossu.
Lue lisää
postauksestani Peppi Pitkätossun ja keskiaikaisten kujien Visby


Lue myös aiemmat kaupunkilistaukseni:
Suurkaupungit – 12 suosikkia
Keskikokoiset kaupungit – 10 suosikkia

Jos nyt päivittäisin viimevuotisia listoja, nousisi Singapore vähintään viiden parhaan joukkoon suurkaupunkien listalla. Myös Malesian George Town teki niin suuren vaikutuksen, että se saisi varmasti paikan keskikokoisten suosikkieni joukossa.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami 30.11.2019 at 15:09

  Itse tykkään listoja lukea ja myös tehdä. Useampi listaideakin on työn alla, mm. tällainen Euroopan pienistä kaupungeista. Puolet näistä oli tuttuja ja kyllähän tämä toinen puolikin kiehtoo kovin! Sienan lisäksi Italiasta itselle listalle nousee kyllä Lucca, siihen tykästyin jopa hieman enemmän vielä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.12.2019 at 10:50

   Listat on kyllä hauskoja, mukavaa jos sinultakin tulisi pienten kaupunkien lista! Olen itsekin käynyt kerran Luccassa ja tykkäsin kaupungista, sielläkin olisi hauska käydä joskus uudestaan.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 30.11.2019 at 21:54

  Kiva kuulla, että Sintra on pidemmänkin visiitin arvoinen! Olen vähän haaveillut, että lähtisin keväällä pariksi viikoksi Portugaliin ottamaan revanssia flunssan takia hieman torsoksi jääneestä ensimmäisestä kerrasta maassa. Sintra kiinnostaisi, ja jos aikaa olisi pari viikkoa, sinne ehtisi varmasti jäädä yöksi. Pistetään siis korvan taakse, että yksi tai kaksi yötä siellä voisi olla hyvä idea 🙂 Itse olen käynyt näistä vain Visbyssä, mutta siitä on jo aivan liian kauan. Josko ensi kesänä olisi vihdoin paluun aika!

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.12.2019 at 11:02

   Sintran historiallinen keskusta eli Vila de Sintra on pieni, mutta mun mielestä kannattaa viipyä yön tai kahdenkin yli. Päänähtävyyksissä ja niiden puistoissa saa kulumaan reilusti aikaa, varsinkin kun tykkäät linnoista ja maisemista. Lisäksi kylä on tosiaan parhaimmillaan silloin, kun päiväturistit on poissa.

 • Reply Piyya 1.12.2019 at 20:55

  Tykkään myös tehdä listoja vaikka se ei ehkä ole vielä näkynyt blogin puolella, mutta sillekin taitaa tulla aikansa. Lähtisin kaikkiin mainitsemiisi kohteisiin ja olen käynyt vain Antibesissa ja Visbyssä !
  Sykähdyttävien pikkukylien listaa odotellessa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.12.2019 at 10:14

   Mukava kuulla että tykkäsit listasta ja toivottavasti pääset vielä joskus vaikka kaikkiin näihin kohteisiin. Kylälista tulee jossain vaiheessa ensi vuoden aikana 🙂

  Leave a Reply