Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lähtöportti 4 vuotta

Blogi viettää tänään syntymäpäiväänsä. Neljä vuotta tuntuu melko pitkältä ajanjaksolta, jonka aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Matkablogista on tullut kiinteä osa elämää, jota on tällä hetkellä vaikea kuvitella ilman kirjoittamista.

Harrastin joskus nuoruudessani kestävyysjuoksua, ja olen soveltanut tasaisen vauhdin taulukkoa myös blogin kirjoittamiseen. Yhteensä 287 blogipostausta ovat jakautuneet niin, ettei yksikään kuukausi ole jäänyt alle viiden julkaisun, mutta keskiarvo on silti hieman alle kuuden. Koen säännöllisen tahdin itselleni tärkeäksi, vaikkei hiljaisempaa kautta kovin moni muu huomaisikaan.

Blogipostausten määrähän ei sinällään kerro mitään, koska niiden pituus voi olla millainen tahansa. Omalla kohdallani useimmat jutut ovat melko yksityiskohtaisia kokonaisuuksia, koska olen halunnut taltioida runsaasti erilaisia muistoja jo ihan itseänikin varten. Toivon tietysti samalla tarjoavani hyviä lukukokemuksia, ideoita ja inspiraatiota mahdollisimman monelle muullekin matkailijalle. Intohimo kirjoittamiseen on tallella, vaikka jotkut jutut syntyvätkin hitaammin kuin toiset.


Blogi on mahdollistanut tänäkin vuonna muutamia mieleenpainuvia hetkiä. Irlannin suurlähetystö kutsui minut ja Kohteena maailma -blogin Ramin Pyhän Patrickin päivän vastaanotolle, koska olemme tuoneet vihreää saarta esille Irlanti-viikko -kampanjan kautta. Pääsimme juhlallisen tilaisuuden aikana vaihtamaan muutaman sanan myös opetusministeri Joe McHughin sekä suurlähettiläs Maeve Collinsin kanssa.


Tapahtumista ovat jääneet päällimmäisinä mieleen Tuusulassa ja Mäntsälässä bloggaajaporukalla vietetyt viikonloput. Hyvässä seurassa on ollut hauska retkeillä kickbikella ja kanootilla, maistella herkullisia ruokia, pelata lautapeliä, kisailla eräkokkisodassa ja kokea paljon muutakin. Aina ei tarvitse lähteä kauas kokeakseen matkailullisia elämyksiä.


Vaikka suurin osa reissuista onkin ihan tavallisia lomamatkoja, tein vuoden aikana myös pari blogiyhteistyömatkaa, joille koko perhe pääsi mukaan. Itä-Viron kierros tarjosi paljon kiinnostavaa nähtävää ja nautimme olostamme myös Limingan luonnon keskellä. Parasta tällaisilla ohjelman- ja työntäyteisillä matkoilla on mahdollisuus kokea oman perheen kanssa sellaisia asioita, jotka jäisivät muuten väliin.


Valtaosa blogin lukijoista löytää perille hakukoneiden avulla ja käy lukemassa itseään kiinnostavasta aiheesta kertovan jutun. Näin ollen kaikki luetuimmat jutut ovat vanhempaa tuotantoa parin vuoden takaa. Tämä on matkablogeista puhuttaessa sekä yleistä että ymmärrettävää. Blogin kävijätilastoon on ehtinyt neljän vuoden aikana kertyä yli neljännesmiljoona merkintää, ja sivun katseluita on jo reilut puoli miljoonaa. Tilastoja voi tulkita haluamallaan tavalla, sillä yksittäisen jutun kävijämäärä saattaa edelleen jäädä hyvinkin pieneksi, jos aihe ei ole tarpeeksi kiinnostava. Sadalla jutulla on kuitenkin ollut jo vähintään tuhat yksittäistä lukijaa. Toisaalta yksikin lukija riittää, jos hänelle on kirjoituksesta iloa tai hyötyä.


Olen iloinen kasvavasta joukosta, joka on seurannut matkojani kohteesta toiseen. Samoin jokaisesta kannustavasta kommentista on tullut todella hyvä mieli. Seuraavankin vuoden blogijulkaisujen pääpaino on uusissa kokemuksissa, joita on näillä näkymin tulossa monipuolisesti palmurannoilta pääkaupunkeihin ja hiihtoladuilta hiljaisiin pikkukyliin.


Edellisten kahdentoista kuukauden aikana julkaisemistani blogipostauksista luetuimmat ovat liittyneet kotimaahan. Suosituin on ollut kesän automatkasta kertova Elämyksiä Suomen länsirannikolla. Ulkomaanjutuista luetuin on ollut 10 x Singapore, jossa kerron melko kattavasti upean suurkaupungin nähtävyystarjonnasta. Blogista löytyy vastaavia pieniä kohdeoppaita muutamasta muustakin kohteesta, mutta niiden kirjoittaminen on jäänyt viime aikoina vähemmälle. Usein tuntuu, että kohde pitäisi tuntea paljon laajemmin, jotta siitä saisi kelvollisen kokonaispaketin aikaan.


Tällä hetkellä kuvittelen seuraavan blogivuoden jatkuvan suurin piirtein samanlaisella polulla kuin edellisetkin. Aion pitää tasaisesta julkaisutahdista edelleen kiinni, vaikka julkaisumäärä saattaakin ajanpuutteen vuoksi lievästi laskea. Haluan joka tapauksessa keskittyä ennen kaikkea siihen mitä alun perin ajattelin blogin ylläpitämisen olevan, eli omista matkakokemuksista kirjoittamiseen. Oman elämäni sometähdeksi minusta ei ole, ja olen muutenkin halunnut rajata blogin aihepiirin nimenomaan matkailuun.


Olisiko sinulla kehitysehdotuksia? Kannattaako matkablogin edes yrittää olla yleispätevä matkaopas, vai pitäisikö vain kertoa omat kokemukset taustatietoja kaivelematta? Onko blogiyhteistyö eli niin sanottu vaikuttajamarkkinointi uskottavaa? Onko vanhoilla kokemuksilla arvoa, vai pitäisikö jutut kertoa aina tuoreeltaan? Oli kuinka hyvänsä, kirjoittaminen joka tapauksessa jatkuu. Lähtöportin viides vuosi alkaa nyt, pysyhän matkassa mukana!


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 1.11.2019 at 15:22

  Synttärionnittelut blogille! Jatka samaan hyvään malliin! 🙂

 • Reply Tomi J 1.11.2019 at 17:14

  Onnea blogin syntymäpäivän johdosta! Hienoja juttuja, oli paikat vieraita tai tuttuja. Kehitysehdotuksia ei tule mieleen, varsinkin kun viimeisin Napolijuttu maistui erinomaisesti. Juuri sopivasti taustatietoja ja tunnelman luontia. Jatka samalla linjalla tai itse valitsemallasi, hyvää tekstiä syntyy takuulla😃

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2019 at 22:57

   Kiitos Tomi! Mukava kuulla! Olisi ihan täydellistä jos lukija pääsisi mukaan tunnelmaan ja pystyisi jopa kuvittelemaan itsensä kohteeseen. Yritän aina jakaa myös jonkin verran taustatietoa ja käytännön vinkkejä. Näillä eväillä seuraavaan vuoteen 🙂

 • Reply Pirjo 1.11.2019 at 17:40

  Onnea Mika!Hienoja juttuja vuosien varrella.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 1.11.2019 at 20:12

  Paljon onnea leikki-ikäiselle 🙂 Sulla on Mika kiva tyyli.

 • Reply alex 1.11.2019 at 22:24

  Onneksi olkoon Lähtöportti ja Mika – jatka samaa rataa!

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2019 at 23:00

   Kiitos Alex! Intoa jatkamiseen kyllä riittää 🙂

  • Reply Martina 3.11.2019 at 09:06

   Synttärionnittelut! Tykkään sun tavasta yhdistellä kohdefaktoja ja omia kokemuksia toimivaksi kokonaisuudeksi, jota on mukava ja helppo lukea. Jatka samaan malliin!

   • Reply Martina 3.11.2019 at 09:08

    Ja miksi se kommentti nyt tähän väliin tuli.. 🙈 Ääh, sori!

   • Reply Mika / Lähtöportti 3.11.2019 at 17:14

    Kiitos Martina! Juuri tuohon faktojen ja kokemusten yhdistelemiseen olen aina pyrkinyt, todella mukava kuulla että se toimii 🙂

    Ja pääasia että kommentti tuli perille, ei se paikka ole niin justiinsa 😀

 • Reply Piyya 4.11.2019 at 19:37

  Onnea neljä vuotiaalle !
  Mukana pysytään ehdottomasti. Kirjoitustapasi on niin mukavan soljuva, helppoa lukea vaikka onkin hyvin informatiivista. Kiva olla mukana matkoillasi !

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.11.2019 at 11:18

   Kiitos Piyya! Mahtavaa saada tällaista palautetta, jonka kautta ymmärtää onnistuneensa blogin kirjoittamisessa 🙂

  Leave a Reply