Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kranjska Goran parhaat palat ja retkikohteet

Slovenian luoteiskulmassa sijaitseva Kranjska Gora tarjoaa kävijälleen upeita vuoristomaisemia sekä runsaasti hyviä päiväretkikohteita. Tässä oman kesäkuisen matkamme monipuolista antia.

Majoituimme Slovenian-matkallamme viikon ajan Kranjska Goran kuntaan kuuluvassa Godz Martuljekin kylässä, joka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä päätaajamasta. Kranjska Goran nimi saattaa olla tuttu talviurheilun ystäville, sillä täällä järjestettävät kilpailut ovat kuuluneet jo vuosien ajan pujottelun ja suurpujottelun maailmancupien ohjelmaan. Vuoristoiselta seudulta löytyy myös harrastelijatason rinteitä moneen makuun, mutta kerron nyt lumikokemusten sijaan omasta kesäkuuhun ajoittuneesta matkastamme.KUVAUKSELLINEN JASNA-JÄRVI

Jylhien vuorten ja upeanvärisen veden sävyttämää maisemaa voisi jäädä ihailemaan tuntikausiksi. Jasna-järven rannalla kelpaa syödä jäätelöä ja nauttia kiireettömästä kesäpäivästä. Alppikaurista esittävä patsas täydentää maiseman, joka koristaa useimpia Kranjska Gorasta lähetettäviä postikortteja.


Totuuden nimessä täytyy kertoa, että vaikka Jasna-järven postikorttimaisema onkin todellinen, liittyy siihen myös hieman silmänlumetta. Kahden keinotekoisen lammen muodostama tekojärvi on kovin pieni, eikä sinne päästäkseen tarvitse patikoida luonnon keskellä. Järven vierestä kulkevaa tietä pitkin on vajaan kahden kilometrin matka Kranjska Goran keskustaan, joten Jasna on todella helposti saavutettavissa.


Hiekkaranta hyppytorneineen sekä ravintolapalvelut houkuttelevat hellepäivinä runsaasti ihmisiä, mutta toisaalta ehdimme nähdä Jasnan myös seesteisenä aamuna, jolloin vain sorsat uivat pitkin tyyntä veden pintaa. Jasnan voi tavallaan rinnastaa vaikka suomalaisten hiekkakuoppien uimapaikkoihin, mutta puitteet ja maisemat ovat täällä Julisten Alppien kainalossa aivan omaa luokkaansa.KRANJSKA GORAN KESKUSTA

Kirkonkellot kumisevat, kun kävelemme Kranjska Goran aurinkoisessa keskustassa. Kävelykadulla kulkee muutamia satunnaisia matkailijoita, mutta ruuhkasta ei ole pelkoa. Nautimme alppikylän tunnelmasta ja nuuhkimme ravintoloista kantautuvia ruokien tuoksuja. Päädymme pian itsekin terassilounaalle.


Kranjska Goran keskustaajama on melko pieni, eikä sieltä tarvitse lähteä etsimään nähtävyyksiä. Viihtyisästä kylästä löytyvät kuitenkin kaikki matkailijan perustarpeet ruokailumahdollisuuksista urheiluliikkeisiin ja välinevuokraamoihin, joten sieltä käsin kelpaa lähteä tutkimaan seudun mykistäviä luontokohteita.KESÄKELKKARATA – LASTEN SUOSIKKI

Kranjska Gora tarjoaa paljon liikunnallisia mahdollisuuksia, mutta erityisesti lapsille suunniteltuja aktiviteetteja on melko vähän. Tarjolla on kuitenkin hauska puolentoista kilometrin mittainen kesäkelkkarata Furious Pehta, jota haluamme kokeilla. Jo hiihtohissillä rinteen päälle nouseminen on lapsille elämys. Ehdimme onneksi ylös ennen sadekuuron alkamista, joten laskua ei tarvitse perua sään vuoksi. Yhdeksänvuotias voi hyvin laskea yksin, sillä kelkat ovat kiinni ratakiskossa, eikä ulosajon vaaraa ole. Vauhtia voi säädellä jarruttamalla ennen jyrkimpiä mutkia.


Laskemme nuoremman tyttären kanssa kahdestaan, ja molemmilla on hymy korvissa koko viiden minuutin mittaisen kokemuksen ajan. Vauhti kiihtyy ajoittain mukavasti, muttei ylly missään vaiheessa pelottavaksi. Yhden laskun hinta on aikuiselta 11 euroa (kesällä 2019), mutta tarjolla on myös useamman laskun sarjalippuja. Lapset pääsevät radalle hieman halvemmalla. Samassa rinteessä on myös maastopyörille soveltuva alamäkirata.PLANICAN LENTOMÄEN VAIJERILIUKU

Edessä näkyvä pudotus alkaa hirvittää. Seison Planican lentomäen huipulla ja pian pitäisi lähteä liukuun kohti hyppyrin nokkaa. Onneksi jalassa ei sentään ole suksia, vaan alas on tarkoitus mennä vaijerin varassa liukuen. Sekin on tarpeeksi hurjaa, sillä vauhti kiihtyy silmänräpäyksessä yli kahdeksaankymmeneen kilometriin tunnissa. Hengitys tasaantuu liu’un aikana ja loppuvaiheessa voi jo keskittyä maisemien ihailuun.


Planican nimi on monelle penkkiurheilijalle vielä Kranjska Goraakin tutumpi. Legendaarisessa hyppyrimäessä on paranneltu maailmanennätyksiä ja ratkottu mestaruusmitaleja jo viidenkymmenen vuoden ajan. Halukkaat voivat testata rohkeuttaan Planica Zipline -vaijeriliukuradalla ja nähdä mäen hyppääjän silmin. Vaijeriliuku toimii heinä-elokuussa päivittäin ja muulloin useina viikonloppupäivinä. Lue lisää aiemmasta jutustani Hetki mäkikotkana – vaijeriliuku Planican lentomäessä.SAVA-JOEN LÄHDE ZELENCI

Kirkasvetinen lampi hohtaa uskomattomissa sävyissä, kun aurinko välähtää puolipilviseltä taivaalta esiin. Hetkeä myöhemmin näky taas taivaan tummetessa haalistuu. Pikkuruinen Zelenci-niminen lampi on yksi Kranjska Goran kauneimmista paikoista ja Sava Dolinka -joen lähde. Tuntuu hauskalta miettiä, kuinka vesi lähtee virtaamaan täältä hiljaisen luonnon keskeltä kohti Belgradia, jossa virta yhdistyy mahtavaan Tonavaan.


Zelenci sijaitsee Kranjska Goran ja Planican välimaastossa lähellä päätietä. Pieneltä parkkipaikalta on vain lyhyt kävelymatka lammelle metsäpolkuja pitkin. Paikalla on saapuessamme opiskelijaryhmä, joka ottaa vedestä jonkinlaisia näytteitä. Vesi on uskomattoman kirkasta ja pohjan erikoiset muodot erottuvat hyvin. Huomaamme muutamia pieniä kaloja. Puhdasta luontoa voi kiivetä ihailemaan myös puisesta tornista.PATIKKARETKI MARTULJEKIN PUTOUKSILLE

Oma matkamme ei tällä kerralla keskity erityisesti patikointiin, mutta toki myös Kranjska Gorassa pitää päästä hieman kokeilemaan paikallisia luontopolkuja. Yksi seudun kehutuimmista reiteistä suuntautuu Martuljekin putouksille. Hyvin viitoitettu polku jatkuu kapealta metsätieltä kohti rotkoa, jota reunustavat korkeat kallioseinämät.


Martuljekin rotkon pohjalla virtaava joki viilentää sopivasti ilmaa, joka tuntui avoimilla niityillä tukahduttavan kuumalta. Pysähdymme katselemaan uoman rannoille koottuja kivikasoja.


Polku alkaa vähitellen nousta yhä ylemmäs, ajoittain myös portaita pitkin. Saavumme puiselle sillalle, josta Martuljekin alempi putous näkyy täydellisesti. Vesi putoaa kuohuen tasolta toiselle vehreän metsän keskellä. Pysähdymme ihailemaan kaunista näkyä joksikin aikaa. Tästä olisi vielä puolen tunnin matka Pri Ingotu -nimiseen ravintolaan ja tunnin nousu ylemmälle putoukselle, mutta päätämme kääntyä ympäri ja palata kohti majapaikkaamme.


Retki Martuljekin rotkossa ja ylipäätään käveleminen kauniin luonnon keskellä tuntuu nautinnolliselta. Nähtävyyspainotteiseen matkaamme on kuulunut Vintgarin ja Tolminin rotkojen kaltaisia maksullisia retkikohteita, joten on vaihteeksi erinomaisen mukavaa kävellä jossakin, missä ei tarvitse maksaa pääsylippuja tai odottaa omaa valokuvausvuoroa. Täällä harvat vastaantulijat vaikuttavat olevan paikallisia perheitä. Kranjska Goran seudulla on Martuljekin putousten lisäksi myös muita näyttäviä vesiputouksia, joista etenkin Peričnik on varmasti näkemisen arvoinen.ITALIAN KIRKKAAT VUORISTOJÄRVET

Italian raja tulee Kranjska Gorasta länteen päin lähdettäessä nopeasti vastaan. Raja-asemalla ei ole valvontaa, joten maan vaihtumisen huomaa ainoastaan tien varteen pystytetyistä kylteistä. Kranjska Gorasta on vain noin viidentoista kilometrin matka Fusine-järville, joille voisi lähteä vaikka pyöräillenkin. Kaksi pientä vierekkäistä järveä, Fusine Superiore ja Fusine Inferiore, ovat luonnonkauniita paikkoja, joiden ympäristössä risteilee patikkapolkuja. Kävelemme alemman järven ympäri ja käymme ihailemassa maisemaa myös ylemmän järven rannalta.


Toinen hyvä järvikohde vain reilun puolen tunnin automatkan päässä Kranjska Gorasta on Lago del Predil. Pysähdymme tämän italialaisen järven rannalla matkallamme kohti Mangartin satulaa. Kaunis kesäpäivä on houkutellut rannalle muutamia ihmisiä, mutta melusta tai tungoksesta ei ole pelkoa. Nälän yllättäessä voi suunnistaa vaikkapa lähistöllä sijaitsevaan Tarvision kaupunkiin. Yllä mainituista Italian järvistä on tulossa tarkempi juttunsa myöhemmin.VILLACHIN KAUPUNKI ITÄVALLASSA

Kranjska Gorasta on helppo tehdä retkiä toiseenkin naapurimaahan. Itävaltalainen Villachin kaupunki löytyy vain reilun puolen tunnin ajomatkan päästä. Reitti Wurzenpass-solan kautta on melko mutkikas ja sisältää pari hyvinkin jyrkkää mäkeä. Itse Villach vaikuttaa viihtyisältä kaupungilta, jossa on helteisenä lauantai-iltapäivänä rauhallinen tunnelma. Paikallinen vanhakaupunki alkaa ruskeana virtaavan Drau-joen etelärannalta.


Villachin sydän on leveää kävelykatua muistuttava Hauptplatz-aukio, jota reunustavat kauniit värikkäät rakennukset. Ympäristöstä löytyy ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita. Syömme hyvän myöhäisen lounaan ravintola Goldenes Lammissa, mutta emme lähde tutkimaan Villachin sivukujia tarkemmin. Kolmekymmenasteinen ilma tuntuu seisahtuneen paikoilleen, joten niin lasten kuin aikuistenkin tekee mieli jatkaa matkaa kohti majapaikan uima-allasta. Lyhyt vierailu jättää Villachista mukavan mielikuvan, vaikkei se seudun pakollisiin nähtävyyksiin kuulukaan.RETKET BLED- JA BOHINJ-JÄRVILLE SEKÄ VINTGARIN ROTKOON

Asetumme mieluummin pidemmäksi ajaksi samaan paikkaan kuin vaihdamme majoitusta parin päivän välein. Niinpä käytimme Kranjska Goraa tukikohtana myös suosittuihin Bled- ja Bohinj-järviin tutustumiseen. Ajomatkaa Blediin kertyy nelisenkymmentä minuuttia suuntaansa. Järvi on tuttu jo aiemman Slovenian-matkamme perusteella, mutta kauniita maisemia on kiva palata ihailemaan aina uudelleen.


Päivän suurin kohokohta on silti kävely upeassa Vintgarin rotkossa. Bledin lähistöllä sijaitseva komea rotko kuuluu Slovenian tunnetuimpiin luonnonnähtävyyksiin.


Luonnonkauniille Bohinj-järvelle ajaa Kranjska Gorasta reilussa tunnissa. Matkustamme järven halki sähköveneen kyydissä ja palaamme pohjoisrantaa pitkin kävellen takaisin Ribčev Lazin kylään. Patikoitavaa kertyy seitsemisen kilometriä, mikä on lasten kanssa taivallettaessa aivan riittävästi. Bledistä ja Vintgarin rotkosta sekä Bohinj-järvestä on tulossa vielä omat postauksensa myöhemmin.AUTOILU SLOVENIAN VUORISTOISSA

Kranjska Gora sijaitsee upeiden vuorten sylissä aivan Triglavin kansallispuiston naapurissa. Vaikka maisemaa on mukava katsella laaksostakin, muuttuvat kuvakulmat entistä mielenkiintoisemmiksi ylöspäin noustaessa. Saamme vuorista hyvän käsityksen heti aluksi, kun saavumme alueelle Vršicin solan kautta. Kerroin tästä jo aiemmassa postauksessa Automatkalla Sloveniassa: Velika korita -rotko ja Vršic-sola. Vršicin sola toimii myös lähtöpisteenä muutamalle kiinnostavalle patikointireitille.


Toinen ikimuistoinen autoiluretki suuntautuu kohti Mangartin satulaa, eli reilun kahden kilometrin korkeudessa sijaitsevaa vuoristosolaa. Italian puolelle koukkaava ajoreitti sivuuttaa Predil-järven, kunnes palaa jälleen Sloveniaan ja muuttuu entistä haastavammaksi. Tien varrelta löytyy monta pysähdyspaikkaa, joilta voi ihailla satumaisia vuoristomaisemia. Kirjoitan Mangartin-seikkailustamme lisää myöhemmin, mutta sen voin jo kertoa, että lumikinoshan siellä vuorella tuli lopulta vastaan.Kranjska Goran seutu jää mieleen viihtyisänä ja luonnonkauniina alueena, jossa saa nauttia henkeäsalpaavista vuoristomaisemista. Toisaalta laaksojen pohjilla on tasaisia ja viljavia peltoja, joten paikasta toiseen liikkuminen ei tarkoita välttämättä suuria korkeuseroja. Seuraavalla kerralla haluaisin vuokrata polkupyörän ja hyödyntää laaksojen houkuttelevilta näyttäneitä pyöräteitä. Myös osa luonnonnähtävyyksistä jäi odottamaan seuraavaa kertaa, joten minusta tuntuu, että palaan vielä joskus Kranjska Goraan.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Espanjaan 9.10.2019 at 22:57

  Upea paikka. Olimme tuolla juuri Godz Martuljekin kylässä muutama vuosi sitten lähes kolme viikkoa. Oma majapaikkamme oli kodinvaihdossa saatu ljubljanalaispariskunnan lomamökki vähän kylän ulkopuolella. Oikein nappi vaihtoehto meille. Meillä oli auto ja pyörät ja niillä oli tosi kiva ja helppo tutustua lähiympäristöön ja tehdä myös vähän pitempiä pistoja pois, kuten juuri Bled, Bohinj, Triglav, Vršik-sola ja vaikka mitä ihan Ptujhin asti. Fusine-järvet ja monta lähiseudun luontokohdetta kuljimme pyöräillen. Kuten sinä, suosittelen seutua ja näen sillä paljon mahdollisuuksia. Oli kiva muistella tuota matkaa postauksesi ja hienojen kuvien kautta.

  • Reply Mika / Lähtöportti 10.10.2019 at 19:59

   Upea paikka todellakin! Pyöräily tuolla kuulostaa niin mukavalta, että sitä haluaisin seuraavalla kerralla kokeilla. Varsinkin autoilijalle taas riittää runsaasti hyviä retkikohteita, kun Slovenian sisällä ehtii parissa tunnissa melkein minne tahansa. Maan itäosassa en ole vielä käynyt, juuri Ptuj sekä Maribor kyllä kiinnostaisi. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentista!

 • Reply auringonpaistetta 13.10.2019 at 09:19

  On kyllä niin mielettömän upeita maisemia! Tuo kesäkelkkarata vaikuttaa hauskalta 🙂 Sloveniaan täytyy ehdottomasti päästä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.10.2019 at 22:58

   Slovenia on yksi Euroopan upeimmista maista ja sitä on helppo suositella kaikille. Maisemat ovat ihan uskomattomia 🙂 Kesäkelkkarata oli hauska ja samanlainen löytyy ainakin myös Bled-järven rannalta.

  Leave a Reply