Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pietarsaari – puutaloja tupakkatehtaan varjossa

Yksi kesäisen Länsi-Suomen automatkamme tutustumiskohteista oli Pietarsaari. Aurinkoisen päivän kohokohtiin kuuluivat tunnelmallinen puutalokaupunginosa Skata sekä huikean hyvät pullat.

Ennakkotietoni Pietarsaaresta ovat varsin ohuet. Mielikuvissani on jossain kaukana länsirannikolla sijaitseva kaupunki, jonka lempinimi Jeppis lienee jotenkin väännetty ruotsinkielisestä Jakobstadista. Toki muistan myös jalkapalloseura Jaron, joka roikkui urhoollisesti vuosikaudet Veikkausliigassa ennen muutaman vuoden takaista putoamistaan Ykköseen.


Viivymme Pietarsaaressa kaksi yötä, mutta koska teemme öiden väliin jäävänä päivänä retken Kokkolan suunnalle, jää itse Pietarsaareen tutustuminen lähtöpäivän kävelykierroksen varaan. Aloitamme keskustasta löytyvästä Koulupuistosta, joka näyttää heti ensi silmäyksellä vehreältä keitaalta.


Puisto perustettiin aikoinaan opetustarkoitukseen ja satojen erilaisten kasvien nimet on edelleen merkitty kylteillä. Tutkimme kukkia sadettajia väistellen. Oma huomioni kiinnittyy alppitähteen eli edelweissiin, jonka odottaisi näkevänsä Pietarsaaren sijaan jossakin vuoristossa.


Lapsetkin tutkivat erilaisia kasveja hetken mielellään. Puisto jakautuu rehevään Alapuistoon sekä avaraan ja selkeälinjaiseen Yläpuistoon. Taustalla kohoaa vaalea lukiorakennus.


Koulupuiston kulmalta näkyykin jo Pietarsaaren itseoikeutettu maamerkki eli entinen Strengbergin tupakkatehdas. Katseen vangitsee rakennuksen huipulla komeileva jättimäinen kello. Pietarsaareen perustettiin tupakkatehdas jo vuonna 1762, mutta tämä arkkitehti Torben Grutin suunnittelema rakennus on vuodelta 1909.


Pohjoismaiden suurin tupakkatehdas oli aikoinaan Pietarsaaren tärkein työllistäjä ja se vaikutti monin tavoin koko kaupungin kehitykseen. Tehtaan tarjoamat työpaikat toivat kaupunkiin erityisesti suomenkielisiä naisia.


Nykypäivän Pietarsaari on pääosin ruotsinkielinen kaupunki, jossa suomenkielisten osuus on reilu kolmannes. Tehdas lakkautettiin parikymmentä vuotta sitten ja rakennuksessa toimii tänä vuonna uudelleen avattu tupakkamuseo.


Myös samoilla kulmilla kohoava paloasema kuuluu Torben Grutin töihin. Rakennus muistuttaa joiltakin osin ruotsalaisarkkitehdin merkittävintä aikaansaannosta, eli samaan aikaan valmistunutta Tukholman olympiastadionia.


Vierailemme pikaisesti myös viereisessä Pietarsaaren kirkossa. Ulkoa keltainen ja sisältä vaaleasävyinen puinen ristikirkko on peräisin 1700-luvulta. Se rakennettiin venäläisten isovihan aikana polttaman kirkon tilalle. Samassa vuoden 1714 rytäkässä meni maan tasalle koko Pietarsaaren kaupunki.


Pietarsaaren mielenkiintoisin osa löytyy tupakkatehtaan takaa. Kävelemme näyttävän portin lävitse ja saavumme vanhaan puutalokaupunginosaan Skataan.


Skata eli Pohjoisnummi kuuluu Suomen suurimpiin puutaloalueisiin. Entisaikojen tunnelma on säilynyt tällä suojellulla alueella ihastuttavalla tavalla. Skatan viehätys perustuu myös vaihtelevuuteen, sillä kaikki talot ja pihat ovat erilaisia keskenään.


Näillä kaduilla on hauska miettiä millaista elämää täällä on entisaikaan vietetty. Korttelit varattiin aikoinaan merimiesten ja työläisten taloja varten, ja Skata olikin pitkään työväen asuinalue monine verstaineen ja kauppoineen. 60-luvulla seudulle suunniteltiin jo kerrostaloja, mutta puutaloalue onneksi säilyi, kun asukkaat eivät olleet halukkaita luopumaan kodeistaan.


Skata on siisti, mutta silti sopivan rosoinen. Muutamissa seinissä lohkeillut maali luo autenttista menneen ajan tunnelmaa. Skata erottuu monista muista vanhoista puutalokaupunginosista myös hiekkaisten katujensa ansiosta. En tiedä kuinka kuraisiksi nämä väylät rospuuttokaudella käyvät, mutta ainakin matkailijan silmään näyttää hyvältä, ettei katuja ole päällystetty.


Rannikkokaupungeille tyypilliset posliiniset laivakoirat koristavat monia ikkunoita ja myös uteliaiden asentamia perinteisiä juorupeilejä näkyy siellä täällä. Taustalla kohoava jättimäinen tupakkatehdas tuntuu olevan Skatassa aina läsnä.


Lähdemme suunnistamaan kohti kehuttua Café Skorpania. Hetken näyttää kuin ajautuisimme hiljaiseen umpikujaan, joten alamme jo epäillä kartan paikkansapitävyyttä. Ilmassa leijaileva pullan tuoksu kuitenkin vahvistaa suunnan oikeaksi. Puutalon kulman takana odottaakin vilkas sisäpiha, jonne on kerääntynyt paljon kesäpäivän viettäjiä.


Mika, Mika, kuuluu huuto eräästä pöydästä. Hämmästys on suuri, kun hyvän ystäväni keravalainen äiti istuu viihtyisällä terassilla seurueineen. Pian selviää, että hän on Pietarsaaresta kotoisin. Paikalliset vahvistavat, että olemme löytäneet juuri oikeaan paikkaan, kaupungin parhaaseen kahvilaan.


En pysty itse vertaamaan Skorpania Pietarsaaren muuhun tarjontaan, mutta voin huoletta nimetä sen vuoden parhaaksi kotimaiseksi kahvilakokemukseksi. Vastaleivotut pullat ovat vastustamattoman herkullisia ja korttelileipomon pihapiiri harvinaisen viihtyisä.


Skorpanista löytyy myös omatekoista jäätelöä, jonka mielenkiintoisista makuvaihtoehdoista kokeilemme perheen kesken useampia. Tarjolla on esimerkiksi suolakaramellia, vadelmasuklaata, raparperisorbettia ja myös korvapuustin makuista jäätelöä.


Kahvilasta on mukava palata auringon lämmittämille Skatan kaduille. Hiljaisilla kaduilla ei näy kovin monia kulkijoita, mutta kohtaamme pari itsekseen kulkevaa kissaa. Toinen kissoista on hyvin seurallinen ja kehrää äänekkäästi, kun lapset rapsuttelevat sen niskaa. Lopulta kissa lähtee ikään kuin oppaaksemme ja kävelee seurassamme vielä parin korttelin matkan.


Kuten niin monessa muussakin vierailemassani kaupungissa, myös Pietarsaaressa matkailijoiden neuvontapiste tulee vastaan vasta kävelykierroksen päätteeksi. Täällä se näyttää sijaitsevan kauniissa puutalossa. Pysäköintiaika on päättymässä, joten kiirehdimme jo ripeästi kohti uusia kohteita.


Pietarsaari jää mieleen mukavana pikkukaupunkina, jossa voisi pistäytyä toistekin – Café Skorpanin pullia unohtamatta. Meiltä jäivät nyt näkemättä ainakin arktinen museo Nanoq, Rosenlundin pappila, Runebergin tupa sekä vanha satama-alue. Jeppis, kanske vi ses igen!


Lue myös kesän automatkasta laajemmin kertova postaukseni Elämyksiä Suomen länsirannikolla sekä tutustu Pietarsaareen tarkemmin Elämää ja Matkoja -blogin hyvien juttujen kautta.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 12.9.2019 at 23:34

  Olipa kiva lukea kotikaupungista matkailijan silmin ja mukava kuulla, että viihdyitte ja löysitte keskustan vehreän keitaan Koulupuiston, Skatan tunnelmalliset puutalokorttelit ja Skorpanin herkut!

  Seuraavan kerran, kun liikutte täällä päin, niin käykää ilman muuta viettämässä rantapäivää kaupungin ihan parhaassa paikassa, Fäbodan luonnonkauniilla rannalla, jonka lähellä myös arktinen museo Nanoq sijatsee. Ja laita vaikka viestiä, jos tarvitsette ajo-ohjeita tms. Lämmin kiitos myös maininnasta ja linkittämisestä! 🌻

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.9.2019 at 14:29

   Viihdyimme kyllä Pietarsaaressa oikein hyvin! Kiitos sinulle blogijutuistasi, niistä oli paljon iloa omaa matkaa suunnitellessa! Kävin nyt kurkkaamassa vähän kuvia Fäbodan rannalta, se täytyy ehdottomasti ottaa ohjelmaan seuraavalla kerralla 🙂

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog 13.9.2019 at 16:23

  Kiva kuulla, että blogin jutuista löytyi inspiraatiota kesän reissulle. 👍🚗 Fäboda on aivan ihana paikka käydä uimassa ja kävelemassä rantakalliolla ja nykyään kun esteettömyyskin on siellä hienosti huomioitu, on sen luonnonkaunis rantamaisema jokaisen saavutettavissa.

  Tervetuloa uudelleen Jeppikseen, ja mukavia tulevia reissuja muutenkin! 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.9.2019 at 21:25

   Fäboda kuulostaa tosi houkuttelevalta! Toivottavasti saadaan vähän vastaavanlainen matka toteutettua toistekin, koska Pohjanmaalla riittäisi paljon itselleni uusia paikkoja. Hyviä reissuja sinullekin! 🙂

 • Reply Suvi 17.9.2019 at 11:42

  Hienoja kuvia erittäin tutun näköisestä kaupungista 🙂

  T: Pietarsaarelainen

 • Leave a Reply