Suomen suurin matkablogiyhteisö

Makuja ja maisemia Tuusulanjärvellä

Elokuinen Tuusulan blogitapahtuma tarjosi monenlaisia elämyksiä. Potkimme kickbikeilla upeisiin Sarvikallion maisemiin ja nautimme italialaisista mauista tyylikkäässä Villa Lohessa.

Kaupallisessa yhteistyössä Visit Tuusulanjärvi, Pescator Villas, Elämyksen Taika, Festa Zannoni, Suomen Historiapelit, Viinilinna ja Maku Brewing

Vietimme elokuun alkupuolella reilun vuorokauden matkabloggaajakavereiden kanssa Tuusulaan tutustuen. Majoituimme tapahtuman aikana yhdeksi yöksi Huippuhuoneistot Pescator Villasin Villa Lohessa, joka tarjosi upeat puitteet niin illanviettoon kuin yöpymiseenkin. Hulppeassa huoneistossa oli kahdeksan hengen joukollemme reilusti tilaa, sillä paikkoja olisi kolmelletoista yöpyjälle.


Tuusula on itselleni tuttu mökkipaikkakunta, jossa käytännössä asuin lapsuuteni kesät, ja jossa vietän edelleen paljon aikaa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen yöni järven länsirannalla. Kalamestarintien varrelta löytyvä Pescator Villas jää hieman piiloon järveä kiertävältä suositulta pyöräilyreitiltä, joten en rehellisesti sanottuna edes tiennyt tätä ennen näiden villojen olemassaolosta. Vuokrattavana on kolme vierekkäistä huoneistoa, eli Lohen lisäksi myös Kuha ja Karppi. Rivistön neljäs asunto on yksityiskäytössä.

Villojen toiminnasta vastaava Krista Lahti kertoo meille aluksi huoneistoista ja niiden taustoista. Talon sydän on valoisa ja korkea oleskelutila, jonka yhteydestä löytyy myös hyvin varusteltu keittiö.


Kaikissa kolmessa kerroksessa on yksi todella tilava makuuhuone, joihin verrattuna kaksi pienintä makuuhuonetta tuntuvat miltei ahtailta. Aikaa voi viettää sisätilojen lisäksi siisteillä terasseilla. Huoneistot eivät sijaitse aivan rannalla, mutta näkymä yltää läheiselle Tuusulanjärvelle saakka.


Päivän ohjelmassa on kickbike-retki Tuusulan komeimmalle näköalapaikalle Sarvikalliolle. Oppaaksemme lähtee Elämyksen Taian Julia Loukia, joka näyttää kuinka kickbikella potkitaan eteenpäin ja huolehtii kaikkien turvallisesta liikkeellepääsystä.

Kuva: Henry Häkkinen / Tasty Travelissimo
Kickbike on hauska kulkupeli, jolla eteneminen käy tehokkaasta jalkatreenistä. Alkuun pääsee helposti, kunhan vain tukijalan vaihto alkaa sujua vauhtia hidastamatta.


Villalta Sarvikallion parkkipaikalle on noin kahden ja puolen kilometrin matka. Osumme sopivasti paikalle Sarvikallion alueelle avatun Seittelinreitin avajaispäivänä. Kaikkiaan 3,4 kilometrin mittaisella sorapohjaisella polulla on jonkin verran korkeuseroja ja se mutkittelee hauskasti pitkin metsämaisemaa. Kuvassa kickbikella viilettää Maa Quzuu -blogin Outi.


Välillä päästään myös puiselle alustalle. Reitti lienee parhaimmillaan jalkaisin tai maastopyörällä, mutta kickbiken pohja ottaa useissa töyssyissä kiinni soraan. Sekään ei kuitenkaan suuremmin haittaa menoa, ja kaikki tuntuvat nauttivan liikunnallisesta retkestä.


Pikku-Koliksikin kutsutulta Sarvikalliolta kelpaa katsella maisemaa yli järven. Komeimmillaan näkymä on pohjoiseen päin katseltaessa, jolloin Järvenpään kaupunki häämöttää muutaman kilometrin päässä ja hieman lähempänä erottuu Halosenniemi.


Elämyksen Taika järjestää luontoretkiä yli kymmenen vuoden kokemuksella eri puolilla Uuttamaata ja välillä muuallakin. Paljon nähnyt opas yllättyy bloggaajaryhmän valokuvausinnosta, mutta suhtautuu asiaan hersyvällä huumorilla. Saamme retkievääksi pakuriteetä ja pientä purtavaa.


Sarvikallion aluetta on viime aikoina kehitetty ilahduttavalla tavalla virkistyskäyttöön. Nyt kallion alta löytyy myös veneiden rantautumiseen kelpaava laituri, jonne johtaa uusi puinen portaikko. Maisemaa on hauska käydä katsomassa myös vedenpinnan tasolta.


Pakuriteen lisäksi nautimme #skumppaakuksasta -teeman mukaisesti Viinilinnan sponsoroimaa kuohuvaa. Raikkaan hedelmäistä kuohuviiniä on mukava siemailla kauniissa retkimaisemissa.


Myös kickbike-retken loppuosa sujuu aurinkoisissa merkeissä, vaikka meno alkaakin jo hieman tuntua kintereissä. Voisin kokeilla kickbikea tilaisuuden tullen toistekin, vaikken kaipaakaan omaan varastoon uusia kulkupelejä polkupyörän rinnalle.


Kun saavumme villalle, on siellä jo pöytä koreana. Suomen parhaaksi pitopalveluksi äänestetyn Festa Zannonin Oona on häärännyt liikunnallisen retkemme aikana keittiössä. Nälkä on onneksi ehtinyt jo kasvaa, sillä pelkästään antipastolajiltelma vie kielen mennessään. Italian ystävä on mielissään, kun esimerkiksi leikkeleitä ja juustoja, paahdettuja timjamitomaatteja, marinoituja artisokkia sekä focacciaa riittää yllin kyllin.


Zannonin perheen naisten italialaiset sukujuuret näkyvät pöydässä ilahduttavalla tavalla. Esimerkiksi pasta on omatekoista, minkä kyllä maistaa. Pappardelle-pastan kastikkeessa on tomaattia sekä porsaanniskaa, mutta teen virheen ahmiessani sitä liikaa. Kermainen herkkusienipasta on nimittäin vieläkin parempaa.


Festa Zannoni tarjoilee tarvittaessa muutakin kuin italialaista ruokaa, mutta ainakin meidän ryhmällemme teema sopii mainiosti. Tunnelmaan sopivasti tarjolla on myös samasta maasta peräisin olevia juomia. Erityisesti luomupunaviini Zensa Nero di Troia vie ajatukseni hetkeksi takaisin valkoisten kujien Pugliaan. Onneksi pääsen seuraavan kerran Italiaan vielä tänä syksynä.


Mannapuuroa ja mansikkaa on tarjolla musiikin muodossa. Villoja emännöivä Krista asettuu itse mikrofonin taakse ja järjestää muusikkoystävänsä kanssa mukaansatempaavan esityksen, josta saamme nauttia aterian lomassa.


Seuraavaksi ovelle ilmestyy koputtelemaan Suomen Historiapelejä edustava Pekka Kärkkäinen. Järvenpääläistynyt savolaismies kertoo yrityksensä taustoista ja esittelee Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä kehittämäänsä lautapeliä. Suunnitelmissa ollut matkaopaskirja muotoutuikin peliksi, ja kun alkuun kerran päästiin, löytyy valikoimasta jo monia Suomen historiaan sijoittuvia pelejä.


Pekan innostavan esitelmän jälkeen on selvää, että haluamme kokeilla Tuusulanjärvi-peliä saman tien. Järvenpään asemalta lähdetään kiertämään järveä ympäri noppaa heittämällä. Meillä on pelin parissa hulvattoman hauskaa, kun matkan varrella eläydytään Eino Leinon sanoihin, ihmetellään lettureseptejä ja muistellaan seitsemän veljeksen nimiä. Peli on ainakin ensimmäisellä kerralla erinomaisesti toimiva paikallishistorian oppitunti, mutta useampi peräkkäinen kierros tuskin kiinnostaa, jos samat tarinat on luettu jo moneen kertaan läpi. Peli on silti oiva matkamuisto Tuusulanjärven alueelta ja todistetusti toimii myös paikallisten asukkaiden sivistäjänä.


Villa Lohesta löytyy kaksi saunaa, joista suurempi sijaitsee alimmassa kerroksessa. Testaamme myös alakerran poreammeen sekä Maku Brewingiltä saatuja saunajuomia. Viisi vuotta sitten perustetun tuusulalaisen pienpanimon tuotteet ovat keränneet palkintoja erilaisissa kilpailuissa, mikä on maistamisen jälkeen helppo uskoa. En ole erityisen suuri oluen ystävä, mutta nämä maut joku on kyllä miettinyt kohdalleen.


Aamun upea auringonpaiste herättää enemmän tai vähemmän nukkuneet matkalaiset uuteen päivään. Majoitus Villa Lohessa ylitti odotuksemme ja sitä on helppo suositella, mikäli haussa on laadukas majoituspaikka noin kymmenelle hengelle Keski-Uudellamaalla. Aloimme jo kotona vaimon kanssa miettiä, voisiko villaa hyödyntää tarpeen tullen vaikka syntymäpäiväjuhlien pitopaikkana.


Erinomaisesti onnistunut viikonloppu jatkuu vielä Sportscar Breakfastilla Gustavelundissa sekä Sportunan järviristeilyllä. Niistä sekä muutamista muistakin näkemistämme paikoista kerroin jo aiemmassa postauksessani Tuttu Tuusula matkailijan silmin.


Puitteet olivat siis kaikin puolin kunnossa, mutta lopulta tällaisessa tapahtumassa pääosaan nousevat aina ihmiset. Elämyksen Taian Julialla on kyky innostaa opastettavansa reippaaseen luonnossa liikkumiseen. Yllä näkyviä maljoja tarjoilleet Pescator Villasin Krista ja Krista-Mari saivat meidät tuntemaan olomme tervetulleiksi heti ensi hetkestä lähtien. Pitopalvelun maut nousivat uudelle tasolle Oonan kertoessa italialaisista juuristaan ja hauska lautapelihetki olisi saattanut jäädä kokonaan väliin ilman Pekan karismaattista puhetta.

Kuva: Henry Häkkinen / Tasty Travelissimo
Lopuksi pitää toki mainita, että näiden matkabloggaajien kanssa olisi luultavasti hauskaa melkein missä tahansa. Kiitos siis FiftyFifty, Suunnaton, Maa Quzuu, Lähtöselvitetty, Tasty Travelissimo ja Toisiin maisemiin vielä kerran!

Lue myös muiden retkelle osallistuneiden jo ilmestyneet postaukset:

FiftyFifty: 9 x uusi elämys tutulla Tuusulanjärvellä
Lähtöselvitetty: Tuusula tutuksi: ylpeät yrittäjät nostivat Tuusulan uudelle tasolle
Maa Quzuu: Matkabloggaajat Tuusulassa – monipuolinen Tuusulanjärvi paransi vanhat haavat
Suunnaton: Rento kulttuuri- ja luontoloma Tuusulanjärvellä
Tasty Travelissimo: Tuusulanjärvi – muutakin kuin museoita ja pyöräilyreittejä
Tasty Travelissimo: Hetkiä Tuusulanjärvellä
Toisiin maisemiin: Lähimatkailua Tuusulassa


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Martina 7.9.2019 at 13:31

  Te olette kyllä kaikki tälle reissulle osallistuneet ihan parasta matkaseuraa. Onneksi seuraava seikkailu odottaa jo nurkan takana!

  Mäkin mietin mihin kaikkeen Pescator Villasin huoneistoja voisi hyödyntää. Viihdyin niin hyvin, että paluu on tehtävä. 🙂 Synttärijuhlat tuli mullakin ekana mieleen. Mietin myös, että tuolla olisi ihana viettää rapujuhlia ja miksei pikkujoulujakin muutaman kuukauden kuluttua.

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.9.2019 at 12:27

   Tällä porukalla voi odottaa vain hyviä reissuja 😀

   Nuo huoneistot ovat kyllä mainio vaihtoehto, jos kaipaa pientä juhlatilaa — samoin tiedän mistä kysyä jos tulee tarvetta pitopalvelulle täällä Keski-Uudellamaalla 🙂

 • Reply Suunnaton 7.9.2019 at 15:33

  Lautapelin muisteleminen sai vieläkin hymyn huulille 🙂 Onpa hauskaa, että pian päästään taas testaamaan uusia kokemuksia huikealla porukalla!

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.9.2019 at 12:30

   Voittajan on helppo hymyillä, vai miten se nyt meni 😂 Joo, ihan mahtavaa että Tuusulan-reissu poiki uusia yhteisiä seikkailuja 🙂

  Leave a Reply