Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sykähdyttävä Tolminin rotko

Näimme kesäkuisen Slovenian-matkamme aikana toinen toistaan upeampia luontokohteita. Kalliojyrkänteiden reunustamassa Tolminin rotkossa kuohuvat kirkasvetiset Tolminka- ja Zadlaščica-joet.

Joskus muutamalla valokuvalla on suuri merkitys. Ennen Slovenian-matkaa näkemäni otokset Tolminin rotkosta johtivat siihen, että halusin itsekin tutustua Triglavin kansallispuiston eteläisimpään osaan. Pian selvisi, että seudulla on paljon muutakin nähtävää, joten viivyimme Tolminin laaksossa neljä päivää. Aloitetaan näiden kokemusten kertominen joka tapauksessa tästä upeasta rotkosta.


Rotkolle johtavan kävelyreitin parkkipaikka löytyy pari kilometriä Tolminin pikkukaupungista pohjoiseen. Kesäkuun alussa pysäköinti on vielä ilmaista, mutta myöhemmin kesällä maksullista. Tolminin rotko eli paikallisella kielellä Tolminska korita on maksullinen nähtävyys, jonka aikuisten pääsymaksun hinta vaihtelee vuodenajan mukaan viiden ja kahdeksan euron välillä. Kokemus osoittautuu ehdottomasti jokaisen euron arvoiseksi.


Rotkon upeat maisemat tekevät vaikutuksen pian lipunmyyntikopin jäätyä taakse. Laskeudumme portaita vehreässä metsässä, kunnes saavumme turkoosina virtaavan Tolminka-joen rantaan.


Tolminkan uskomattoman kauniissa värissä on samoja sävyjä kuin suuressa Soča-joessa, johon Tolminka muutaman kilometrin päässä yhdistyykin. Nyt ollaan kuitenkin Tolminkan ja Zadlaščica-joen yhtymäkohdassa.


Kaksi jokea, kalliot ja vehreät metsät muodostavat upean kokonaisuuden, jota tekee mieli jäädä ihailemaan kaikessa rauhassa. Liikkeellä on jonkin verran ihmisiä, mutta minkäänlaisesta ruuhkasta ei ole pelkoa.


Pysähdymme rantakalliolla, jolta käsin kokeilemme veden lämpötilaa. Vesi tuntuu sormissa jääkylmältä. Matka jatkuu pienen sillan ylitse joen kohistessa taustalla.


Vuorilta virtaava joki hohkaa kylmyyttä, joka viilentää ilman hellepäivänäkin miellyttävän raikkaaksi. Lapset kaipaavat jo neuleita hartioilleen.


Kävelyreitti jatkuu entistä upeampana korkeiden jyrkänteiden reunustamassa rotkossa. Voimakas virtaus saa veden kuohumaan ja muutamiin paikkoihin muodostuu erilaisia pyörteitä. Erotamme myös pari kalaa. Taimenet kuulemma viihtyvät näissä vesissä hyvin.


Polku johtaa hämärään tunneliin, jonka jälkeen edessä on pian umpikuja. Tolminka-jokea ympäröivä rotko on reitin näillä paikkeilla kapeimmillaan. Palaamme takaisin kävelysillan kupeeseen, josta jatkamme harvinaisen kauniissa ympäristössä eteenpäin jälleen uusia portaita pitkin.


Reitiltä pääsee poikkeamaan pienelle Zadlaščica-joen ylittävälle riippusillalle. Kävelemme kuvauksellisen sillan ylitse ja palaamme sitten takaisin polulle. Muutamat ihmiset ovat laskeutuneet rantakiville nauttimaan luonnon kauneudesta. Taival jatkuu edelleen ylöspäin, mutta lapsetkin kiipeävät portaita ilahduttavan reippaasti.


Reitin seuraava umpikujaosuus vie katsomaan karhun pääksi kutsuttua suurta kiveä, joka on kiilautunut kahden jyrkänteen väliin. Sammaloitunut kivi saattaa mielikuvitusta käyttäen muistuttaa mitä tahansa, mutta meille ei tule heti karhu mieleen.


Reitin tämä osuus on poikkeuksellisen vehreä ja lähes sademetsämäinen ilmapiiri tuo mieleen meille niin rakkaan Madeiran luonnon. Palaamme hetken takaisin päin, kunnes portaat jatkuvat taas ylöspäin.


Saavumme hiljaisen autotien varteen ja kiipeämme vielä katsomaan Danten luolaa. Vaikeakulkuisen luolan syvyyksiin pääsee ainoastaan koulutetun oppaan ja asiaankuuluvien varusteiden kanssa. Itselleni riittää muutaman metrin liukastelu pimeän luolan suulla, minkä jälkeen käännyn mielelläni ympäri.


Palaamme autotien reunaa pitkin kohti parkkipaikkaa. Alamäki johtaa Paholaisen sillalle, joka ylittää rotkon noin kuudenkymmenen metrin korkeudessa. Näkymä rotkoon upea, joskin se saattaa hirvittää korkeanpaikankammoisia.


Paholaisen sillalta on enää melko lyhyt matka parkkipaikalle. Yllä kuvattua reittiä on suositeltu lipunmyyntikojussa jaettavassa opaskartassa ja se kiertää kaikkien alueen tärkeimpien kohteiden kautta.


Kävelymatkaa kertyy vain kolmisen kilometriä, mutta lukuisat portaat tarjoavat myös hieman fyysistä haastetta. Ainoastaan parkkipaikan ja Danten luolan välinen tieosuus on portaaton, mutta siinäkin on korkeuseroa.


Loppumatkalla on hauska katsella aiemmin kävelemiämme polkuja miltei lintuperspektiivistä. Päätämme retken parkkipaikan reunalla olevaan ravintolaan, jossa nautimme piristävät juomat. Kierros mykistävän kauniin luonnon keskellä on unohtumaton elämys, joka kuuluu koko Slovenian-matkamme parhaisiin kokemuksiin.


Moni Slovenian-kävijä vierailee suositun Bled-järven lähellä sijaitsevassa Vintgarin rotkossa. Molemmat rotkot ovat satumaisen kauniita paikkoja, mutta itselleni Tolmin oli näistä kahdesta sykähdyttävämpi. Tämä saattaa johtua osittain siitä, että kävimme Tolminissa ennen Vintgaria. Myös Tolminin hiljaisemmalla tunnelmalla voi olla vaikutusta. Mutta kuinka hyvänsä, Tolminin rotko on niin kaunis, että myös se kannattaa nähdä omin silmin.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply