Suomen suurin matkablogiyhteisö

Goriška Brda – retkellä Slovenian viinimaisemissa

Slovenian tunnetuin viininviljelyalue Goriška Brda kuuluu maan kauneimpiin osiin. Ehdimme tutustua vehreään seutuun pikaisesti Slovenian-matkamme alkuvaiheessa.

Goriška Brda on pieni maalaiskylien täplittämä maanviljelysalue Slovenian länsireunalla. Saavumme sinne autolla Italiasta. Rajan ylittäminen on vaivatonta, sillä meitä tervehtii autiolla raja-asemalla ainoastaan maan vaihtumisesta kertova kyltti.


Kumpuilevaa maisemaa hallitsevat viiniviljelmät, joita pilvien välistä pilkistelevä aurinko ajoittain valaisee. Ensimmäinen vastaantuleva kylä on nimeltään Medana, mutta emme malta pysähtyä tutustumaan siihen paremmin.


Hyväkuntoinen maantie johdattelee meidät Dobrovoon, joka kuuluu seudun tärkeimpiin kyliin. Teemme lyhyen kävelykierroksen ja seurailemme, kuinka kylällä valmistaudutaan muutaman päivän kuluttua koittaviin kirsikkajuhliin. Suuria kirsikanmuotoisia koristeita on ripustettu ympäriinsä ja esiintymislava näyttäisi valmistuvan vielä saman päivän aikana. Dobrovon kirsikkafestivaaleilla on jo yli puolen vuosisadan mittaiset perinteet ja ne kuuluvat seudun suurimpiin tapahtumiin.


Dobrovon merkittävin rakennus on satoja vuosia vanha linna, joka kohoaa ylväästi muun kylän yläpuolelle. Käymme linnan aulassa, jonka seinille on pystytetty jonkinlainen taidenäyttely. Sekä linnassa toimiva museo että ravintola ovat käyntimme aikaan kiinni.


Linnan luota aukeava laaksomaisema on kaunis. Etualalla näkyvät rakennukset ovat seudun suurimman viininvalmistajan Klet Brdan tuotantotiloja. Kletillä voisi käydä maistelemassa viinejä sekä tutustua kellareihin, mutta jätämme Dobrovon taaksemme ja jatkamme matkaa.


Saavumme muutaman kilometrin kuluttua Šmartnoon. Goriška Brdan kauneimmaksi kehuttu kylä vastaakin odotuksiamme. Vapaata pysäköintitilaa ei juurikaan ole, mutta parkkipaikan reunalla päivystävä kirsikkakauppias neuvoo autoillemme sopivat paikat.


Ihailemme aurinkoista maisemaa viiniviljelmien ylitse laaksoon. Goriška Brdassa on viljelty viiniä jo ennen ajanlaskumme alkua. Verrattain kuumat kesät, leudot talvet sekä hedelmällinen maaperä muodostavat rypäleille otollisen kasvuympäristön, minkä lisäksi seudulta löytyy sukupolvelta toiselle periytynyttä viininvalmistukseen liittyvää tietotaitoa.


Pienen Šmartnon muutama kuja on nopeasti kierretty, joten upeilla mukulakivikujilla ei kannata kiirehtiä. Pysähdymme katselemaan vanhojen kivitalojen yksityiskohtia sekä suuriin ruukkuihin istutettuja viherkasveja.


Käväisemme Šmartnon kirkossa sytyttämässä pari kynttilää pois nukkuneiden läheisten muistoksi. Kaunis pieni kirkko kumisee tyhjyyttään, eikä paikalla näy ketään muuta.


Löydämme pienen Nona Luisa -puodin, jonka tuotteet kiinnostavat tyttäriä yllättävän paljon. Tästä hyväntuoksuisesta kaupasta löytyy niin huulirasvaa, kylpysuolaa kuin laventelipussejakin niitä kaipaaville.


Lounaspaikaksemme valikoituu sattumalta Gostišče Turn, joka lopulta ylittää odotuksemme. Tilaamme italialaishenkisen tagliatan seuraksi grillattua kesäkurpitsaa, täytettyjä herkkusieniä sekä pinaattia. Lapset syövät nälkäänsä kohtalaisen määrän ćevapčićia, vaikkei Balkanin perinneruoka saakaan erityisiä kehuja.


Espressoon päättyvä ateria on yksi kaksiviikkoisen matkamme parhaista ja pienen aukion laidalla on mukava nauttia kylän tunnelmasta. Goriška Brdan kiireettömyys tarttuu, joten puolentoista tunnin lounas on tässä ympäristössä paikallaan.


Käymme kukkien koristaman kujan varrella sijaitsevassa perinnetalossa, jossa esitellään seudun menneisyyttä. Sisäänpääsy on ilmainen, eikä paikalla ole ketään. Yläkerrassa pyörii Suomi-filmit mieleen tuova mustavalkoinen dokumentti Goriška Brdan historiasta. Yritämme yhdessä lasten kanssa koota vanhasta valokuvasta tehtyä palapeliä, mutta emme saa sitä valmiiksi. Kauniista Šmartnosta jää mukavia muistoja. Ostamme vielä pysäköinnissä auttaneelta kauppiaalta kirsikoita ja aprikooseja mukaamme, ennen kuin jatkamme matkaa.


Šmartnosta on lyhyt matka Gonjačen näkötornille, joka on seudun paras maisemapaikka. Jugoslavialaista arkkitehtuuria edustava rakennelma on aina avoinna, eikä sinne ole pääsymaksua. Perheen pienin kipittää huipulle ensimmäisenä ja yritän pysyä vauhdissa mukana.


Maisemat ympäri Goriška Brdaa ovat huikean hienot. Sää on harmillisen utuinen, mutta näkymiä on silti ilo pysähtyä katselemaan kaikessa rauhassa. Šmartno näyttää olevan yllättävänkin lähellä, mutta myös monta muuta kylää erottuu hyvin. Jään miettimään heiluuko torni tuulessa ihan oikeasti, vai tuntuuko huipulla vain siltä.


Goriška Brdaa kutsutaan Slovenian Toscanaksi ja yhdennäköisyyttä keski-italialaisiin maisemiin onkin havaittavissa. Joka maassa tuntuu jo olevan omat toscanansa, mutta täällä vertaus osuu sentään jotakuinkin kohdalleen.


Maisemat muuttuvat pian Gonjačen jäätyä taakse. Goriška Brdan lempeästi kumpuilevat vihreät kukkulat vaihtuvat turkoosina hohtavaa Soča-jokea seuraavaan kapeaan laaksoon. Edessä ovat uudet seikkailut Tolminin suunnalla, mutta ne ovatkin jo oma tarinansa.


Vierailu Goriška Brdassa oli elämys, ja alueelle olisi mukava palata uudemmankin kerran. Silloin haluaisin viipyä muutaman päivän, kävellä kirsikankukkareiteiksi nimetyillä patikkapoluilla sekä tehdä tutkimusretken autioituneeseen Slapnikin kylään. Tutustuisin mielelläni myös seudun viinitiloihin ja viineihin paremmin. Nyt viininmaistelu paikan päällä jäi autoilijalta väliin, emmekä innostuneet tekemään ostoksiakaan. Yövyimme nimittäin ennen Goriška Brdaan saapumistamme italialaisella viinitilalla, josta hankimme laatikollisen juomia mukaamme.


Haluan vielä lopuksi kiittää Pöndekengissä-blogin Miraa ja Travellover-blogin Annikaa, joilta kuulin Goriška Brdasta ensimmäistä kertaa. Kiitos myös Toisiin maisemiin -blogin Hannelille, jolta sain viime hetken vinkit Slovenian-matkalle. Matkablogien lukeminen kannattaa aina!


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply