Suomen suurin matkablogiyhteisö

Münchenin parhaat palat

Vietimme mainion pääsiäisloman perheen kesken Münchenissä. Baijerin pääkaupunki on monipuolinen matkakohde, josta ehtii saada hyvän käsityksen muutamassa päivässä.

Münchenin iloinen tunnelma ja monet nähtävyydet houkuttelevat palaamaan kaupunkiin useammankin kerran. Aiemmista Baijerin-matkoistani oli ehtinyt kulua jo kauan, joten oli korkea aika palata Isar-joen rannoille. Kokosin tähän postaukseen pääsiäismatkamme parhaat palat. Koettavaa olisi riittänyt pidemmäksikin aikaa.NYMPHENBURGIN PALATSI

Suuret valkoiset joutsenet uivat lammella, jonka takana laaja palatsi levittäytyy miltei näkökentän laidasta laitaan. Ilmestys on varsinkin näin aurinkoisena päivänä hämmästyttävän upea. Hoidettu puutarha-alue jatkuu entistä laajempana Nymphenburgin palatsin toisella puolella. Suihkulähteet eivät ole vielä pääsiäisenä toiminnassa, mutta tunnelma on muuten kesäinen ja ihmiset nauttivat lämmöstä viehättävässä ympäristössä.

Linnaan kannattaa kurkata myös sisäpuolelle. Barokkipalatsi toimi aikoinaan Baijerin hallitsijoiden kesäasuntona ja sen saleissa voi aistia ylellistä tunnelmaa. Yleisölle avoimien huoneiden määrä on hillitty, joten kierrokseen ei kulu erityisen pitkää aikaa. Tämä on omalla kohdallemme hyvä asia, sillä mieli tekee taas pian nauttimaan aurinkoisesta kevätsäästä.

Lue lisää postauksestani Loistokas Nymphenburgin palatsi.ENGLISCHER GARTEN

Laajat niityt ovat täyttyneet ihmisistä ja lisää kansaa vaeltaa paikalle eväitä kantaen. Piknik-vilttien päältä kuuluu naurua ja iloista musiikkia. Englischer Garten kuuluu maailman suurimpiin kaupunkipuistoihin, joten kaikille riittää tilaa. Müncheniläiset saavat rentoutua vihreässä ympäristössä ja unohtaa arjen kiireet.

Emme lopulta jaksa kiertää puistoaluetta kovin laajasti, sillä takana on jo pitkä päivä muualla Münchenissä. Kiinalaisen tornin juurella sijaitsevaan biergarteniin olisi puiston eteläpäästä reilun kilometrin matka, mutta lähdemme mieluummin eri suuntaan. Lapset pääsevät leikkipuistoon keinumaan ja aikuiset penkille lepäämään. Englischer Gartenissa voisi halutessaan tehdä vaikka kymmenen kilometrin lenkin.EISBACH-JOEN KAUPUNKISURFFAAJAT

Märkäpukuun sonnustautunut surffaaja tasapainoilee kuohuvan aallon harjalla, kunnes virta heittää hänet jokeen. Tilalle loikkaa heti uusi yrittäjä, joka pysyy pystyssä muutaman sekunnin. Näytelmä jatkuu katkeamattomana, sillä vuoroaan jonottavia surffaajia on parikymmentä. Joukossa on tällä kerralla vain yksi nainen, mutta hän kuuluu joukon taitavimpiin.

Surffaajia on kerääntynyt seuraamaan suurehko ihmisjoukko, joka nauttii lämpimästä ja kiireettömästä kevätpäivästä puiden katveessa. Jääkylmässä Eisbach-joessa on surffattu jo 70-luvulta lähtien. Touhu on vaarallista, sillä joki on matala ja reunavallit lähellä. Rohkeita harrastajia riittää kuitenkin runsaasti ja lainelautailijoita voi nähdä paikalla ympäri vuorokauden. Innokkaimmat jatkavat surffaamista talvellakin.

Eisbachin aallot löytyvät Englischer Gartenin eteläpäässä olevan sillan kupeesta. Surffaajien seuraaminen on koukuttavaa, emmekä malttaisi mitenkään lähteä pois. Jos katsottaisiin vielä seuraava yritys, ja vielä yksi sen jälkeenkin…JALKAPALLO

Bayern München on tuonut kaupungilleen runsaasti mainetta ja kunniaa niin Saksan kuin koko Euroopankin jalkapallokentillä. Oman matkani kohokohta on Bundesliigan huippuottelu Bayernin ja Werder Bremenin välillä. Loppuunmyyty katsomo elää äänekkäästi mukana kamppailussa, joka päättyy lopulta kotijoukkueen voitonjuhliin.


Bayern Münchenin ottelu ei ole ainoa mahdollisuus yhdistää jalkapalloa matkaohjelmaan, sillä mahtavaan Allianz Arena -stadioniin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Myös kaupungin toinen seura TSV 1860 München – tuttavallisemmin Löwen – kerää tuhatmäärin katsojia, vaikka pelaakin vasta kolmannella sarjatasolla. Ykkösbundesliigan jalkapalloa voi lähteä katsomaan myös helpon päiväretkimatkan päähän Augsburgiin.

Lue lisää postauksestani Bundesliigaa paikan päällä, vihdoinkin!DEUTSCHES MUSEUM

Jo ensi silmäys sisätiloihin tekee vaikutuksen. Valoisaa tilaa hallitsee komea puulaiva, jonka yläpuolella roikkuu alkeellisia lentokoneita. Maailman suurimmassa tekniikan ja luonnontieteen museossa Deutsches Museumissa riittää ihmeteltävää koko päiväksi. Näyttelyt kiinnostavat myös lapsia ja silloin tällöin pääsee painelemaan nappuloita tai kokeilemaan jotain muuta jännittävää.


Itseäni houkuttelevat eniten ilmailun historiaa ja merenkulkua esittelevät näyttelyt. Myös kierros maanalaisessa kaivoksessa on mieleenpainuva, koska toteutus on yllättävän aidontuntuinen. Museon laaja aihepiiri sisältää kaikkea mahdollista tähtitieteestä keramiikkaan. Kaikki näyttelyt eivät edes mahdu saman katon alle, sillä esimerkiksi auto- sekä junakokoelmat löytyvät eri puolella kaupunkia sijaitsevasta Deutsches Museumin Verkehrszentrumista. Autoihmisiä kiinnostavat varmasti myös Münchenin BMW Welt ja BMW Museum.

Lue lisää postauksestani Münchenin mahtava Deutsches Museum.MARIENPLATZ

Marienplatz on Münchenin itseoikeutettu keskipiste. Aukiota hallitsee upea Neues Rathaus – uusi raatihuone – joka on seissyt paikallaan jo reilun sadan vuoden ajan. Pienempikokoinen vanha raatihuone on sekin komea rakennus. Marienplatz on suosittu kokoontumispaikka, jossa riittää vuoden varrella niin markkinoita kuin karnevaalejakin. Itse pääsemme todistamaan rauhanomaista mielenosoitusta, jossa vastustetaan keskimatkan ohjuksia.

Yksi Münchenin suurimmista turistimagneeteista on Neues Rathausin tornissa pyörivä kellopeli, jonka hahmot liikkuvat musiikin soidessa joka päivä kello 11 ja 12 sekä kesäkaudella myös kello 17. Vajaan vartin mittainen esitys ei mielestäni ole mitenkään ikimuistoinen elämys, mutta tilaisuuden tullen sitäkin voi toki pysähtyä katselemaan. Kellopelin tarina kertoo Baijerin herttuan Vilhelm V:n ja Renata Lothringenilaisen onnellisesta avioliitosta. Turnajaisissa Baijerin sinivalkoinen ritari kukistaa Lothringenin punavalkoisen ja lopuksi kultainen kukko laulaa.LELUMUSEO SPIELZEUGMUSEUM

Vanhan raatihuoneen tornissa toimiva lelumuseo on hyvä lisä lapsiperheen matkaohjelmaan. Muu perhe tutustui lelumuseoon oman jalkapalloseikkailuni aikana ja kokemus oli kuulemma mieluisa. Esillä on nukkeja, nalleja, leikkiautoja ja kaikenlaisia muita leluja eri vuosikymmeniltä. Museo ei ole kovin suuri, joten kierrokseen riittää parikymmentä minuuttia.VIKTUALIENMARKT

Keskusta-alueen perinteinen markkinapaikka Viktualienmarkt löytyy heti vanhan raatihuoneen kulman takaa. Aurinkoinen sää on houkutellut runsaasti kansaa ostoksille, syömään ja juomaan. Ilmapiiri on hyväntuulinen ja sieltä täältä kantautuu nenään houkuttelevia tuoksuja. Pysähdymme itsekin erään grillikioskin pystypöytien ääreen maistelemaan bratwurstia ja pretzeleitä.

Viktualienmarktilla on käyty kauppaa jo parinsadan vuoden ajan, jolloin Marienplatz kävi liian ahtaaksi suurille markkinoille. Tänäänkin tuoreet hedelmät ja vihannekset kiinnostavat paikallisia, värikkäät kukat kiinnittävät ohikulkijoiden huomion ja käsityönä tehdyt koriste-esineet houkuttelevat matkailijoita. Torin yläpuolella kohoaa juhannussalkoa muistuttava sinivalkoinen paalu, joka esittelee markkinapaikan perinteitä.KÄVELYKATU KAUFINGER STRASSE / NEUHAUSER STRASSE

Marienplatzin ja Karlsplatzin välillä kulkeva kävelykatu on keskustan vilkkainta aluetta, jonka varrella on runsaasti ostosmahdollisuuksia tavarataloista erikoisliikkeisiin. Vaikka kadun nimi vaihtuukin kesken kaiken, on kyseessä täysin yhtenäinen kokonaisuus.

Matkan varrella voi katsella katutaiteilijoiden esityksiä ja pysähtyä ihmettelemään vanhojen rakennusten yksityiskohtia. Kiveen hakatut ihmishahmot tai harjakattoa koristava pienoislaiva saattaisivat jäädä helposti huomaamatta, mutta meillä ei onneksi ole kiire minnekään. Venäläisduo soittaa Kalinkaa, kerjäläinen päivystää suuren koiransa vieressä ja laskeva aurinko häikäisee silmiä. Karlsplatzille saavutaan kävelykadun suunnasta näyttävän Karlstor-portin kautta. Paikalliset käyttävät aukiosta mielellään epävirallista nimeä Stachus.FRAUENKIRCHE

Frauenkirchen lähes sataan metriin kurottavat kaksoistornit kuuluvat Münchenin tunnetuimpiin symboleihin. Frauenkirchen asema kaupungin maamerkkinä halutaan säilyttää, eikä sitä korkeampien talojen rakentaminen keskusta-alueelle ole sallittua. Triviatietona mainittakoon, että torneilla on 12 sentin korkeusero keskenään.

Münchenin merkittävimmän kirkon sisätilat ovat miellyttävän valoisat. Muistelen käyneeni täällä edellisen kerran puoli elämää sitten 21-vuotispäivänäni, jolloin pakenin rankkasadetta hiljaisen Frauenkirchen suojiin. Nyt pääsiäislauantaina on niin vilkasta, ettei kynttilätelineeseen mahdu enää sytyttämään uusia tulia.HOFGARTEN

Münchenissä riittää paljon mukavia puistoja. Yksi sellainen on Englischer Gartenin lähistöllä sijaitseva pieni Hofgarten, jonka penkeillä kelpaa paistatella päivää ja lepuuttaa jalkojaan. Puiston keskellä on kuvauksellinen Dianan temppeli ja sen laidalla kohoaa Residenz-palatsi, johon emme tällä matkalla ehtineet tutustua tarkemmin.RUOKA JA JUOMA

Münchenin nimen mainitseminen tuo useimmille mieleen Oktoberfestin. Jokasyksyinen olutjuhla kerää kaupunkiin miljoonia juhlijoita, eivätkä mallasjuomat lopu muulloinkaan kesken. Monen turistin matkaohjelmaan kuuluva oluttupa Hofbräuhaus löytyy Platzl-aukion laidalta ja erilaisia biergarteneita riittää ympäri Müncheniä. Perusteellisempaa oluttietoa Münchenistä voi lukea Kohteena maailma -blogista.

Perinteinen baijerilainen ruoka on konstailematonta ja sitä tarjotaan suurina annoksina. Erilaiset makkarat ja schnitzelit tulevat ensimmäisenä vastaan, mutta voi Münchenissä toki syödä paljon muutakin. Jos saksalainen ruoka kyllästyttää, voi apua hakea vaikkapa monista aasialaisista tai italialaisista ravintoloista. En joutunut tälläkään matkalla käyttämään yhtä harvoista yläasteen saksantunneilta mieleen jääneistä lauseista, joka kuuluu Ich möchte leberknödelsuppe essen. Maksapyörykkäkeitto jäi siis seuraavaan kertaan.JULKINEN LIIKENNE

Matkamme alkoi mukavalla yllätyksellä, kun kohtasimme Münchenin lentokentän rautatieasemalla miehen, joka antoi meille käyttämänsä junalipun. Lennolle kiirehtineen miehen ryhmälippu oli voimassa vielä seuraavaan aamuun, joten koko perheemme pääsi sen avulla ilmaiseksi keskustaan. Matka lentokentältä päärautatieasemalle vie S1- tai S8-junalla noin 40 minuuttia. Münchenin keskustassa on helppo liikkua kävellen, mutta myös julkinen liikenne toimii erinomaisesti.


Haluaisin laittaa kotimatkamme koittaessa hyvän kiertämään, mutta se ei onnistu, koska käytän puhelimeen ladattua mobiililippua. Suosittelen Münchenin liikennelaitoksen MVV-Appia muillekin, sillä sovelluksen kautta onnistuu niin lippujen ostaminen, aikataulujen tarkistaminen kuin reittien selvittäminenkin.

Pääsiäismatka vahvisti muistikuvaani, jonka mukaan München kuuluu Keski-Euroopan mukavimpiin kaupunkeihin. Oletko sinä käynyt Münchenissä tai haluaisitko matkustaa sinne?


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 6.5.2019 at 18:53

  Olisipa kiva käydä jälleen Münchenissä! Edellisestä kerrasta on jo useampi vuosi, mutta tulevanakaan kesänä emme näillä näkymin silti ole kaupunkiin menossa. Automatkan reitti menee vähän eri suunnilla tällä kertaa, mutta Münchenin vuoro on taas joskus! Siellä on vielä kivasti leirintäalue metron varrella, mikä sopii meidän kesäreissuillemme loistavasti.

  Mainostinkin jossain vaiheessa tuota Deutsches Museumia sinulle – hienoa, että se oli myös teidän mielestä kiva. Järkyttävän isohan se on. Ja vaikuttava. Varmasti tulee käytyä uudelleenkin.

  • Reply Mika / Lähtöportti 7.5.2019 at 13:51

   Aina ei ehdi kaikkialle minne mieli tekee, mutta etteköhän pääse taas Müncheniin lähivuosina. Leirintäalue metron varrella kuulostaa harvinaiselta, helpottaa varmasti teitä paljon. München on viihtyisä ja kivan kokoinen kaupunki, palaisin itsekin taas mielelläni.

   Kiitos vaan Deutsches Museumin mainostamisesta, tämä museo oli kyllä koko perheen mieleen. Valtavasti nähtävää, ja vaikkei kaikki aiheet kiinnostaisikaan, niin jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

  Leave a Reply