Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bundesliigaa paikan päällä, vihdoinkin!

Olen nähnyt jalkapallo-otteluita monissa maissa ympäri Eurooppaa, mutta vasta nyt ensimmäistä kertaa Saksassa. Bayern Münchenin loppuunmyyty kotiottelu Werder Bremeniä vastaan täytti suuret odotukset.

Saksan Bundesliiga on katsojamäärältään Euroopan suosituin jalkapallosarja, jossa myös pelin taso on korkea. Vaikka oma sydämeni sykkiikin enemmän eteläeurooppalaiselle jalkapallolle, uskon maanosan parhaan katsomokulttuurin ja ottelutunnelman löytyvän tällä hetkellä Saksasta. Niinpä olinkin innoissani, kun sain yhdistettyä pääsiäisen perhelomaan Bundesliigan ottelun. Peli oli kaiken lisäksi suoraan Saksan huipulta, sillä sarjakärki Bayern München sai vieraakseen perinteikkään Werder Bremenin.

Ensimmäiset Bayern Müncheniin liittyvät muistoni ovat vuodelta 1988, jolloin ensimmäinen ulkomaanlentoni laskeutui Baijerin pääkaupunkiin. Ostin seuran viirin ja kävimme katsomassa Bayern Münchenin silloista kotikenttää Olympiastadionia. Erikoisesta kattorakennelmasta tunnettu stadion valmistui vuoden 1972 olympialaisiin, joissa Lasse Virén kaatui ja voitti.

Toinen muistoni Bayern Münchenistä on seuraavalta kesältä 1989, jolloin näin joukkueen Helsingin Olympiastadionilla. Bayern oli ensimmäinen omin silmin näkemäni huipputason seurajoukkue. Ystävyysottelu Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta vastaan päättyi tasapeliin. Näistä lähtökohdista Bayern Münchenistä olisi voinut tulla vaikka suosikkijoukkueeni, mutta samoihin aikoihin tapahtunut ihastumiseni Italiaan jätti saksalaisen jalkapallon mielessäni taka-alalle.

Bayern München on Saksan suurin ja menestynein jalkapalloseura, joka kuuluu myös Euroopan jättiläisiin. Orastava kiintymykseni Bayerniin haihtui, kun toistuvat pokaalit eivät herättäneet sen kummempia tuntemuksia. Olen toivonut Bundesliigan kärkipäähän paremminkin vaihtelua, kuitenkaan omaa suosikkia löytämättä.

Bayern Münchenin jatkuva menestys on herättänyt kilpailijoissa kateutta ja vihaa. Suurseuralla on varaa ostaa tähtipelaajia, joita se on saanut houkuteltua riveihinsä jopa pahimmilta vihollisiltaan. Vähemmän mairitteleva lempinimi FC Hollywood juontaa juurensa seurajohdon päähänpistoihin ja tähtipelaajien palstatilaa saaneisiin naisseikkailuihin. Seuran paikallismurteisen tunnuslauseen Mia san mia – me olemme mitä olemme – voi tulkita ylimieliseksi, jos niin haluaa.

Bayern Münchenin nykyinen kotistadion Allianz Arena sijaitsee keskustan ulkopuolella. Perille pääsee kätevimmin metrolinjalla U6, jonka kyytiin voi nousta vaikkapa kaupungin keskipisteestä Marienplatzilta. Stadionin vieressä sijaitseva Fröttmaningin asema kuuluu lippujärjestelmässä sisäalueeseen (innenraum), mikä on kätevää, jos käytössä on esimerkiksi päivälipun edullisempi versio.

Lähden Marienplatzilta stadionille puolitoista tuntia ennen pelin alkamista. Olisin varannut muuten hieman enemmänkin aikaa, mutta koko perheen nähtävyyskierroksen yhdistäminen päiväohjelmaan vaatii pieniä kompromisseja. Oikean metrojunan löytäminen ei aiheuta päänvaivaa, sillä punapaitaista väkijoukkoa seuraamalla pääsee varmasti perille. Metrovaunu muistuttaa erehdyttävästi sardiinipurkkia ja jo siedettävästä seisomapaikasta saa olla tyytyväinen. Keskeisimmillä asemilla on ylimääräistä henkilökuntaa, joka varmistaa ettei kukaan jää oven väliin.

Fröttmaningin asemalta on muutaman sadan metrin matka stadionille. Asemalla kaupitellaan punasävyisiä fanituotteita, mutta perille johtavalla puistomaisella alueella ei näy myyntikojuja. Olutta on toki saksalaiseen tapaan aina saatavilla. Ihmiset vaeltavat stadionia kohti hyväntuulisesti rupatellen. Aurinko paistaa ja perinteiset nahkahousut ovat paikallisessa katumuodissa näyttävästi esillä.

Ulkonäkönsä vuoksi kumiveneeksikin kutsuttu Allianz Arena on yksi Euroopan uudenaikaisimmista stadioneista. Vuonna 2005 valmistuneelle ja seuraavana kesänä MM-kisaotteluita isännöineelle areenalle mahtuu parhaimmillaan noin 75 000 katsojaa. Allianz Arena muistuttaa viime vuonna näkemääni Pietarin Krestovsky-stadionia ja ansaitsee mielestäni paikkansa maailman merkittävimpien stadionien joukossa, vaikkei sillä vielä kovin pitkiä perinteitä olekaan. Jos paikalle saapuu muulloin kuin ottelupäivänä, pääsee Allianz Arenaan tutustumaan oppaan johdolla.

Stadionin opastekyltit ovat kiitettävällä tavalla kunnossa ja kaikki muukin toimii sujuvasti. Turvatarkastus on nopea ja löydän oman paikkani jättiläisstadionilta harvinaisen helposti. Allianz Arenan sisällä tehtävät ostokset maksetaan Arena-kortilla, jolle voi ladata haluamansa määrän rahaa.

Ehdin lopulta perille mukavasti puoli tuntia ennen pelin alkamista. Tunnelmaa nostatetaan menevällä saksankielisellä musiikilla. Jos haluat päästä mukaan autenttiseen tunnelmaan, voit laittaa taustalle soimaan Bayernin tunnuskappaleen Stern des Südens.

Ottelussa on korkeat panokset, sillä Bayern johtaa sarjaa yhden pisteen erolla Borussia Dortmundiin. Werder Bremen on puolestaan pelannut viime aikoina hyvin ja noussut taistelemaan pääsystä ensi kauden eurokentille. Ensimmäinen puoliaika on tasainen. Bremenin rohkea prässi häiritsee ottelun alkuvaiheessa kotijoukkueen pelinrakentelua ja molempien maalintekotilanteet jäävät vähiin. Suomalaisen Niklas Moisanderin johtama bremeniläispuolustus pysäyttää nimekkäiden vastustajiensa hyökkäykset kerta toisensa jälkeen.


Stadionin tunnelma on odotettuun tapaan erinomainen. Erityisesti eteläpäädyn seisomakatsomo Südkurve pitää meteliä yllä. Liput liehuvat ja laulu raikuu ottelun alusta loppuun. Myös vierasjoukkueella on ilahduttavan suuri ja äänekäs fanijoukko mukanaan.

Tunnelmaan pääsisi entistä paremmin lähempänä kannattajajoukkoja, mutta tavallisen kansan keskelläkin on mukava nautiskella pelistä. On ilahduttavaa huomata, etteivät eri puolilla katsomoa istuvat yksittäiset vierasjoukkueen fanit ole täällä ongelma kenellekään. Jalkapalloväkivalta ei ole tuntematonta Saksassakaan, mutta ainakin tänä aurinkoisena iltapäivänä ilmapiiri on leppoisa ja perheystävällinen. Katsomossa näkyy myös paljon naisia ja lapsia.

Bayern tulee toiselle puoliajalle entistä päättäväisempänä. Hyökkäykset vyöryvät kohti vierasjoukkueen maalia ja vain maalivahti Jiří Pavlenkan upeat torjunnat sekä epäonnekas viimeistely pitävät lukemat nollissa. Bremeniläisten tehtävä muuttuu entistä vaikeammaksi, kun Moisanderin topparipari Milos Veljkovic ajetaan ulos kahden keltaisen kortin seurauksena.

Puolen tunnin selviytymistaistelu on vajaamiehiselle Bremenille liikaa. Kun Robert Lewandowskin tai Thomas Müllerin kaltaiset maalintekijät eivät onnistu, nousee Niklas Süle parrasvaloihin. Puolustajan laukaus ottaa eteen heittäytyvästä vastustajasta inhottavan kimmokkeen ja painuu vastustamattomasti keskelle maalia. Baijerilaisyleisö repeää riemuun. Tor für Bayern! Eins zu null!

Bremeniläisten eväät on syöty, eikä vierasjoukkue pysty vajaamiehisenä rakentelemaan oikeastaan minkäänlaisia hyökkäyksiä. Bayern sen sijaan voisi vielä kaunistella lukemia, mutta Lewandowskin komea kaukolaukaus kolahtaa ylärimaan. Ottelun kaunein hetki nähdään kymmenisen minuuttia ennen loppua, kun Bremenin veteraanihyökkääjä Claudio Pizarro vaihdetaan kentälle. Koko yleisö paidan väristä riippumatta antaa aplodit nelikymppiselle perulaiselle, joka on edustanut komealla urallaan molempia seuroja.

Ottelu päättyy Bayernin voittoon ja kotijoukkue käy kiittämässä kannattajiaan Südkurven edustalla yhdessä seuran maskotin Berni-nallen kanssa. Tapahtuma täyttää korkeat odotukset, sillä niin tunnelma kuin pelikin ovat laadukkaita. Paluumatka keskustaan vaatii odottelua, mutta kun metroon lopulta pääsee, on tilaa enemmän kuin tulomatkalla.

Bundesliigan otteluihin saa yleensä hankittua lippuja suhteellisen helposti seurojen nettisivujen kautta löytyvistä virallisista myyntikanavista. Seuroilla on käytössä myös hyvin toimiva jälleenmyyntikanava (zweitmarkt), jonka kautta fanit voivat myydä ylimääräisiä lippujaan alkuperäiseen hintaan eteenpäin. Poikkeuksena helppouteen ovat valitettavasti juuri Bayern Münchenin ottelut, sillä ahkerasta seurannasta huolimatta lipun hankkiminen Bayernin sivujen kautta osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi. Werder Bremenillä oli myös oma vierasjoukkueen kiintiönsä, mutta olin senkin osalta liian myöhään liikkeellä. Loppuunmyyty tarkoitti oikeasti loppuunmyytyä.

Jouduin turvautumaan Stubhubiin, jossa jälleenmyytävistä lipuista voidaan pyytää minkälaista hintaa tahansa. Noin sata euroa kätevästä printtilipusta ei tuntunut kohtuuttomalta, koska rahastusprosentti jäi maltilliseksi ja halusin tähän peliin miltei hinnalla millä hyvänsä. Bundesliiga-otteluiden virallinen hintahaitari on Münchenissä 15–70 euroa. Jos lähtisin Saksaan perheloman sijasta nimenomaan jalkapallomatkalle, valitsisin luultavasti Münchenin sijasta jonkun muun kohteen. Esimerkiksi Ruhrin alueelta löytyy niin monta huippujoukkuetta, että peräkkäisille päiville voi järjestyä kolmekin kiinnostavaa peliä ilman lipunmyyntivaiheen ylimääräisiä välikäsiä.

Suosittelen kaikille futismatkoista kiinnostuneille Laamanaaman maailma -blogia. Terolta löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä nimenomaan saksalaiseen jalkapallokulttuuriin liittyen.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply