Suomen suurin matkablogiyhteisö

Parsa tuo kevään lautaselle

Perinteisen helsinkiläisravintola Kappelin parsaviikot alkoivat tämän viikon torstaina. Pääsin tutustumaan sesongin herkkuihin kolmen ruokalajin lehdistölounaalla. Parsan pehmeä maku tuo mieleen lupauksen keväästä ja päivien lämpenemisestä.

Osallistuin Ravintola Kappelin järjestämälle lehdistölounaalle

Parsalla on pitkät perinteet, sillä sitä viljeltiin Egyptissä jo viitisen tuhatta vuotta sitten. Myöhemmin Rooman keisarit ihastuivat vihreään herkkuun niin, että lähettivät Välimeren toiselle laidalle laivoja tuoreen parsan hakuun. Julius Caesar kuulemma nautti parsansa mieluiten sulatetun voin kera.

Kappeli on puolestaan toiminut Esplanadin maamerkkinä jo monien sukupolvien ajan. Kesäkuussa 1867 avattu ravintola on pysynyt tyylikkäänä ja suosittuna kohtauspaikkana vuosikymmenestä toiseen. Kulttuuriväki on aina viihtynyt Kappelissa ja vuosientakaisiin kanta-asiakkaisiin kuuluivat muun muassa Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt sekä Eino Leino.

Kappelin parsaviikoista on muodostunut rakastettu perinne, joka on jatkunut varmana kevään merkkinä jo parinkymmenen vuoden ajan. Avajaispäivän lehdistölounaan avaa samppanjalla maustettu kuohkea parsakeitto. Keitto tuntuu samettiselta ja maistuu niin pehmeältä, että sitä söisi mielellään vaikka suuremmankin annoksen. Keitosta on muodostunut Kappelin klassikko, jota tilataan ahkerasti keväästä toiseen. Näppärä kotikokki voi kokeilla oman version valmistamista Raflaamon nettisivuilta löytyvän reseptin avulla.

Omat parsaan liittyvät kokkaukseni ovat toistaiseksi rajoittuneet lähinnä pekoniin käärityn parsan grillaamiseen. Onkin ilo päästä maistamaan, mitä ammattilaiset ovat saaneet pääruoaksi aikaan.


Kun lautasella on paahdettua nieriää, haudutettua valkoista ja vihreää parsaa, hollandaisekastiketta sekä paahdettua kukkakaalia, päästään erinomaisten makujen äärelle. Kalan nahka on täydellisen rapea, eikä parsassakaan ole valittamista. Vihreä parsa maistuu aavistuksen verran valkoista vahvemmalta, mutta molempien maku on varsin mieto. Väriero johtuu viljelystä, sillä vihreä parsa kasvaa maan pinnalla ja valkoinen mullan alla. Lopuksi tekisi mieli nuolla lautanen puhtaaksi.

Juomapuolella edetään keiton kanssa hyvin yhteen sopivasta samppanjasta Alsacen valkoviineihin. Pirteän hedelmäinen Wolfberger Riesling Signature on perinteinen Riesling, joka toimii ainakin omaan suuhuni takuuvarmana valintana. Wolfberger (W)3 on sen sijaan mielenkiintoinen sekoitus Rieslingiä, Muscatia ja Pinot Grisia. Muscat tulee hyvin esiin, enkä osaa lopulta päättää kummasta viinistä pidän kalaruoan kyytipoikana enemmän.

Jälkiruoan kohdalla siirrytään parsasta toiseen tankomaiseen kasviin eli raparperiin. Ranskalaishenkinen lämmin frangipane, raikas sorbetti ja hillottu raparperi muodostavat sopivasti vaihtelevan, mutta hyvin yhteen sointuvan yhdistelmän.

Annosten esillepano ja makujen yhdistelmät ovat kohdallaan. Ruoka oli siis hyvää, mutta sitä olisi saanut omasta puolestani olla hieman enemmänkin. Saatan olla ahne ahmatti, mutta vaikkapa gratiinin tai yrttiperunoiden kaltainen pääruoan lisuke täydentäisi mielestäni nälkäisen miehen aterian. Keiton hinta on 16 €, pääruoan 33 € ja kolmen ruokalajin menun 56 €.

Kappelin arvokkaat perinteet, kattokristallit ja valkoisena hohtavat pöytäliinat saattavat herättää jäykkiä ennakkoluuloja, mutta todellisuudessa ravintolan ilmapiiri on mukavan leppoisa. Ruokalista on miellyttävän laaja, eikä näilläkään viikoilla ole pakko valita parsaa. Kappelissa luotetaan suomalaisiin makuihin ja raaka-aineet ovat mahdollisuuksien mukaan kotimaisia.


Kevääseen kuuluu myös perinteiden mukaisesti vappuaattona aukeava terassi, jolla saadaan toivottavasti nauttia tänäkin vuonna myös aurinkoisista kesäilloista. Mutta nautitaan nyt lämpimämpiä säitä odotellessa parsasta!

Ravintola Kappelin parsaviikot jatkuvat tänä vuonna 31.5.2019 saakka. Kappelin parsamenun näet tästä. Parsaviikkoja vietetään yli kolmessakymmenessä S-ryhmän ravintolassa ympäri Suomen. Parsa tuodaan pöytään kunkin ravintolan teemaan sopivalla tavalla. Esimerkiksi Belgessä parsasta voi nauttia sinisimpukoiden kera ja Casa Largossa espanjalaisilla mausteilla.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply