Suomen suurin matkablogiyhteisö

Monien makujen Penang

Penangin saaren pääkaupunkia George Townia pidetään erinomaisena ruokakohteena, jonne kannattaa matkustaa herkuttelemaan. Malesian ruokaparatiisi täytti odotukset, vaikkemme ahkerasta syömisestä huolimatta ehtineet kaikkea haluamaamme maistaakaan.

George Townista on helppo löytää ennen kaikkea malesialaisen, kiinalaisen ja intialaisen keittiön parhaita paloja, mutta tarjolla on hyvää syötävää myös muualta maailmasta. Monet asiantuntijat arvostavatkin Penangin Aasian parhaiden ruokakohteiden joukkoon. Edullisissa katukeittiöissä voi nauttia useiden sukupolvien ajan huippuunsa hiotuista ruokalajeista, mutta söimme perhematkallamme enimmäkseen siisteissä ravintoloissa. Hintataso ei huimaa päätä niissäkään ja ruoan maku tuo hymyn huulille.

Aloitamme George Towniin tutustumisen tapaamalla edelliset pari kuukautta Penangilla majailleet Lanttimatkojen Lotan ja Antin. Heidän ehdottamansa lounasravintola Laksalicious onkin erinomainen valinta, jota voi lämpimästi suositella muillekin.

Lotta ja Antti tuntevat niin ystävällisen henkilökunnan kuin parhaat ruoka-annoksetkin jo entuudestaan. Penangilla täytyy ehdottomasti maistaa asam laksaa, hapanta kalakeittoa, jonka aineksissa voi aistia niin makeita kuin mausteisiakin piirteitä. Penangin asam laksa eroaa edukseen aiemmin syömiini Singaporen laksoihin verrattuna. Maku on pehmeämpi ja rakenne tasaisempi, minkä lisäksi chilin tuomaa hillittyä tulisuutta on omaan makuuni juuri sopivasti.

Siirrymme kuulumisten vaihtamisen ohessa paikallisiin jälkiruokiin, jotka ovatkin varsin mielenkiintoisia. Suosittu cendol koostuu höylätystä jäästä, vihreästä hyytelöstä ja punaisista pavuista. Siirappi tuo erikoiseen kokonaisuuteen jälkiruoan kaipaamaa makeutta, mutta omaksi suosikikseni tämä herkku ei ensi kokeilulla nouse. Mielenkiintoinen ja mukavasti viilentävä kokemus cendol joka tapauksessa on.

Toinen paikallinen jälkiruoka sago maistuu sen sijaan huomattavasti paremmin. Saagopalmun tärkkelyksestä valmistettu vanukas on värjätty kauniiden kukkien avulla. Siirappi ja kookoskerma täydentävät maukkaan kokonaisuuden. Laksaliciousin ruoat ovat herkullisia ja hinnat edullisia. Mikäli George Townissa haluaa syödä suosittujen katukeittiöiden sijasta siistissä ja ilmastoidussa ympäristössä, on Laksalicious suorastaan fantastinen valinta.

Herkullista asam laksaa täytyy saada George Townissa useammankin kerran. Unelmatripin postauksesta bongaamani Yun Shui Ge Vegetarian House ei sekään tuota pettymystä. Pelkistetty muutaman pöydän ravintola on siisti ja rauhallinen.

Lyhyeltä ruokalistalta löytyy maukkaan asam laksan lisäksi muutamia nuudeliruokia. Katselemme syödessämme vilkkaan Armenian-kadun kulkijoita, sillä kadunpuoleista seinää ei ole lainkaan.

Penangin asukkaista noin 40 prosenttia on etnisesti kiinalaisia, eikä tätä voi olla huomaamatta saaren ravintolatarjonnassa. Päädymme illalliselle Hon Kei Food Corneriin, jota voisi kutsua kiinalaiseksi ruokahalliksi. Tuuletuslaitteiden humina peittää muut äänet tehokkaasti alleen ja kokkien valkoiset hihat heiluvat avokeittiön liekkien äärellä. Asiakaskunta näyttää valtaosin paikalliselta.

Yksinkertaisten pyöreiden pöytien äärellä ei hienostella, vaan keskitytään hyvään ruokaan. Hinnat ovat edullisia ja palvelu harvinaisen tehokasta. Ensimmäinen tarjoilija ottaa tilauksen ja toinen tuo ruoat laskun kera pöytään. Ellei tasarahaa löydy, tuo kolmas tarjoilija vähän myöhemmin vaihtorahat asiakkaalle. Kynttiläillalliset ovat erikseen, täällä on tarkoitus saada maha täyteen ja jatkaa matkaa.

Jos ruokalista oli aiemmissa paikoissa lyhyt, niin täältä löytyy vaihtoehtoja miltei joka lähtöön. Tyydymme Wonton-nuudeleiden kaltaisiin varmoihin valintoihin. Kokeilunhaluisille olisi tarjolla vaikka porsaan kaikkia mahdollisia ruumiinosia aivoista ja sydämestä lähtien. Hon Kei Food Cornerin viehätys perustuu paikalliseen tunnelmaan – eikä ruokakaan ole lainkaan hassumpaa.

George Townissa riittää alueen perinteisen ruokakulttuurin lisäksi myös esimerkiksi japanilaisia ja korealaisia ravintoloita. Koko perheemme rakastaa japanilaista ruokaa, joten emme voi ohittaa Jalan Penang -kadun varrella huomaamaamme Tokyo Yakitoria. Täällä täytyy tietenkin maistaa yakitori-vartaita, joiden seuraksi saa kokonaisen tarjottimellisen hyvää syötävää. Lasten mieleen ovat kanankoivet, joilla nälkä lähtee mukavasti.

Taustalla soivan rock-musiikin volyymi nousee illan mittaan ja paikalle saapuu lisää sakesta nauttivia asiakkaita. Tokyo Yakitori täyttää toiveemme maittavasta japanilaisesta ateriasta mukavassa ympäristössä, muttei varsinaisesti nouse kaupungin muun tarjonnan yläpuolelle. Hintataso on paikalliseen tasoon nähden korkea, vaikkakin suomalaiselle kohtuullinen.

George Townin helteisen vanhankaupungin kaduilla ei tarvitse vaeltaa sen enempää nälkäisenä kuin janoisenakaan. Ravintolatarjonta on runsas ja myös kahviloita löytyy monelta kulmalta. Lagenda House & Cafen (kuva yllä) kohdalla tekee mieli smoothieta ja Armenian Housessa (kuva alla) jääkahvia.

Molemmat on sisustettu perinteiseen tyyliin, ilmastointi viilentää mukavasti kuumuuden keskellä ja palvelua saa ystävällisten hymyjen kera. Kumpikin näistä paikoista tarjoaa myös majoituspalveluja. Jälkeenpäin luettujen arvostelujen perusteella Lagendassa olisi kannattanut syödäkin, mutta emme olleet tuossa vaiheessa nälkäisiä.

Jäätelön, smoothieiden ja tuoremehujen ystävän paras valinta George Townissa on Fruitmade, joka sijaitsee kätevästi muutamien tunnettujen katutaideteosten läheisyydessä. Tuoreiden hedelmien ja marjojen makua ei voi vastustaa, minkä lisäksi värikkäiden annosten näyttävä ulkonäkö on selkeä myyntivaltti. Pieni Fruitmade osaa yhdistää kotikutoisen tunnelman ja upeat tuotteet hyvällä tavalla keskenään.

Toinen erityisesti mieleenpainuva herkuttelupaikka on Little Indian reunalta löytyvä Coffee on the Table. Hintataso on keskimääräistä korkeampi, mutta niin on toisaalta kakkupalojen kokokin. Kahvilan vetonaulana toimivat 3D-taiteen nimellä myydyt kahviannokset, joiden päällä olevasta vaahdosta on muotoiltu hauskoja eläinhahmoja. Kun jääkahvia viimein raaskii ryystää pillillä, sukeltavat hahmot vähitellen mukin syvyyksiin.

Ruokakierroksen voi päättää komeasti kattobaariin. Kaupungin ylle nouseva Komtar-torni ja sen huipulta löytyvä Coco Cabana saavat vielä vuoronsa omassa postauksessaan, joten mennään tällä kerralla Three Sixty Sky Bariin. Bayview-hotellimme katolta löytyvä terassi on viihtyisä illanviettopaikka, joskin näkymistä saa maksaa hintavien juomien muodossa. Kattobaarin vieressä on sisätiloissa toimiva maisemaravintola. Ihailemme kauempana välkkyvää salamointia, joka hiljalleen loittonee ukkospilvien mukana ja jättää kaupungin tällä kerralla rauhaan.

Haaveilin alun perin matkasta Havannaan, mutta päädyimmekin lopulta maailman toiselle laidalle Malesiaan. Hetki kattobaarin helteisessä illassa auttaa kuitenkin ymmärtämään, ettei matka Kuuban tunnelmiin ole välttämättä kovin pitkä. Mojito maistuu latinomusiikin soidessa taustalla ja jalkojen juuressa levittäytyy kiehtova Unescon suojelema rappioromanttinen kaupunki. Uskaltaisin Kuubassa käymättäkin väittää, että ruoka on täällä George Townissa monin verroin parempaa.

Ruoan arvostaminen, perinteet, halu reseptien kehittämiseen, tuoreet raaka-aineet ja eri ruokakulttuurien hyödyntäminen ovat tehneet Penangista kulinaristin aarreaitan. Emme yleensä perheen kesken malta pysähtyä ravintoloihin useampaa kertaa päivässä, mutta täällä se tuntui pelkästään luontevalta. Tarjolla on houkutteleva määrä vaihtoehtoja herkullisista katukeittiöistä aina fine diningiin asti. Monta kehuttua suosikkiannosta jäi vielä kokonaan kokeilemattakin. Seuraavalla kerralla täytyy maistaa ainakin mausteista Curry Mee -keittoa ja Char Kway Teow -nuudeleita!


Vinkkini George Towniin löytyvät myös Wowanders-sovelluksesta, jonka kanssa olen tehnyt kaupallista yhteistyötä.

Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Piyya 30.3.2019 at 14:43

  Ihana lukea tätä, voin edelleen saada aikaan tuoksut ja pannujen kilinät Penangilta. Muistukuvaa suuhun asti en saa koska söin yllättävän huonosti koko matkani ajan. Kuumuus, se ihana lämpö vei kummasti ruokahaluni. Kestän hyvin kuumuutta, joten tuo ruokahalun menetys oli aika kumma, mutta näin kävi. Minun Outi kirin miettiä mitä söin Penangilla vai söinkö yhtään mitään 😉

  • Reply Mika / Lähtöportti 31.3.2019 at 13:24

   Kiitos, mukava kuulla että jotain tunnelmasta välittyi! Kuumuus voi kyllä viedä ruokahalun. Toivottavasti pääset pian uudelleen Aasiaan vähän paremmalla ruokahalulla 🙂

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 31.3.2019 at 14:31

  Nyt tuli nälkä! Kiitos linkkauksesta. 🙂 Me katselimme myös tuota Tokyo Yakitoria, mutta päädyimme lopulta johonkin toiseen paikkaan siihen viereen. Japanilainen olisi sillä kyseisellä kerralla ollut varmasti onnistuneempi valinta, mutta ei jokainen annos voi edes George Townissa olla täydellinen eli joskus käy vähän huonompi tuuri. 🙂 Yleisesti ruoka oli kyllä hyvää tai tosi hyvää! Laksa on tuolla päin aika varma valinta, tai ainakin itse tykkäsin niistä kovasti. Kävin jopa reissun jälkeen ostamassa Helsingissä aasialaisesta kaupasta valmiita laksanuudelipussukoita paremman puutteessa. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.4.2019 at 11:04

   Kappas, olisi pitänyt arvata että tekin huomasitte Tokyo Yakitorin 😀 Me lähdettiin sinä iltana kaupungille vähän väsyneinä ja nälkäisinä, eikä siinä tilanteessa voinut kävellä nopeasti vastaan tulleen siistin ja ilmastoidun japanilaisen ravintolan ohi 😀 Penangille voisi kyllä palata ihan vaan syömään, kävellä hiljalleen pitkin kaupunkia ja pysähtyä aina uusien herkkujen äärelle. Täytyypä muuten itsekin löytää pian laksaa jostakin, vaikka sitten valmisruokana 🙂

  Leave a Reply