Suomen suurin matkablogiyhteisö

4 ravintolaa, 4 kahvilaa ja kelpo hotelli Vilnassa

Tutustuin viime viikonloppuna Vilnan mielenkiintoiseen ravintola- ja kahvilatarjontaan yhdessä vaimoni kanssa. Myös hotellivalintamme täytti odotukset erinomaisesti.

Vilnan ravintola- ja kahvilavalikoima on kiitettävän laaja ja monipuolinen. En näin ollen yritäkään väittää, että tässä olisivat kaupungin parhaat ravitsemusliikkeet, mutta löysimme monta persoonallista ja mieleenpainuvaa vaihtoehtoa. Varsinaista fine diningia emme harrastaneet, mutta hienostunutta ruokailua voisi seuraavalla kerralla lähteä kokeilemaan joko Sweet Rootissa tai Amandusissa.KALAA KOKO RAHALLA – ŠTURMŲ ŠVYTURYS

Boheemilla Užupisin alueella on useita houkuttelevia ravintoloita, joista Šturmų Švyturys osuu nälän yllättäessä sopivasti kohdalle. Meidät ohjataan puisten airojen vieressä sijaitsevaan pöytään, minkä jälkeen tarjoilija käy lyhyen listan yksityiskohtaisesti läpi. Myrskyinen Majakka on erikoistunut pelkästään lähiseudulla pyydettyyn tuoreeseen kalaan ja lista elää vuodenaikojen mukaisesti. Tänään tarjolla on kalakeittoa sekä kaksi kalaista alkuruokaa ja yksi pääruoka. Sorbettimaisessa jälkiruoassa ei sentään ole minkäänlaisia meren antimia.

Jaamme kahdestaan puolikkaan kalakeiton sekä molemmat alkuruoat. Annokset on jo kokonsa puolesta tarkoitettu jaettaviksi ja jälkeenpäin ajateltuna pelkästään puolikas keitto sekä yksi alkuruoka olisi riittänyt kahdelle hengelle mainiosti. Keitto on melko perinteistä ja maukasta. Alkupaloiksi kutsuissa jättimäisissä annoksissa on sen sijaan käytetty mielikuvitusta. Marinoidun kalan seurana on muun muassa sieniä ja suolakurkkua.


Savustettujen nahkiaisten lisukkeena tarjotaan punajuurta, avokadoa ja ananasta. Šturmų Švyturys ei sovi nirsoille, mutta sitä voi hyvin suositella kokeilunhaluisille kalaruokien ystäville. Luin jälkeenpäin, etteivät alle 12-vuotiaat lapset ole ravintolaan tervetulleita. Olen periaatteessa kaikenlaisia asiakaskuntaan liittyviä rajoituksia vastaan, mutta saattaa toisaalta olla, ettei listalta löytyisi kovin monelle lapselle mieluisaa purtavaa.

Lisätiedot: www.sturmusvyturys.ltRENTO GEORGIALAINEN – CHAČAPURI

Pidän georgialaisesta ruoasta ja kun pieni Chačapuri-ravintola osuu sopivasti kohdalle, ei tilaisuutta voi jättää käyttämättä. Syömme lautaselliset georgialaisen keittiön klassikkoa, lempeän mausteisesti höyryävää kharcho-lihakeittoa. Kun lisäksi saa vielä etäisesti pizzaa muistuttavaa juustoista hatsapurileipää, on herkullinen lounaskokemus miltei täydellinen.


Chačapurin hintataso on edullinen ja täältä löytyvät myös koko matkan hyväntuulisimmat tarjoilijat. Mutkaton ravintola sopii täydellisesti nopealle lounaalle, mutta romanttista illallista lähtisin nauttimaan muualle. Chačapuri sijaitsee vanhankaupungin ulkopuolelta Hales Turgus -kauppahallin lähistöllä.

Lisätiedot: www.facebook.com/GeorgianBakeryTRENDIKÄS VEGAANI – ROSEHIP BISTRO

Rosehip Bistro ei ensi silmäyksellä näytä ihan omanlaiseltamme illallispaikalta, mutta kun haussa on kevyt ateria, kuulostaa vegaaniravintola juuri sopivalta vaihtoehdolta. Ravintola sijaitsee heti hotellimme kulman takana, mikä on kaatosateen yllätettyä varsin kätevää.

Aasialainen nuudelisalaatti maistuu hyvin ja täyttää myös vatsan yllättävän tehokkaasti. Rosehip Bistrossa on viihtyisän rento ilmapiiri ja varsin edulliset hinnat. Valikoimassa riittää melko runsaasti vaihtoehtoja burgereista bowleihin. Jos vastaan tulisi useammin näin hyvää kasvisruokaa, olisi lihan vähentäminen omasta ruokavaliosta huomattavasti helpompaa.

Lisätiedot: www.facebook.com/RoseHipBistroNUOREKAS RANSKALAINEN – BISTRO 18


Viimeisen illan ravintola on ainoa, jonne olemme tehneet pöytävarauksen etukäteen. Rennoksi ranskalaishenkiseksi viiniravintolaksi profiloituvan Bistro 18:n ruokalista näyttää houkuttelevalta, eivätkä annokset tuota pettymystä. Juustoinen sipulikeitto vie Montmartren-muistoihin ja pihviliha on juuri sopivasti medium.


Ravintola koostuu muutamasta eri huoneesta. Oma pöytämme on varsin pelkistetyssä tilassa, jonka olisi voinut sisustaa hieman värikkäämminkin. Asiakaskunta näyttää laajalta pariskunnista pikkulapsiperheisiin ja suurempiin seurueisiin. Taustalla soivat tutut 80-luvun englanninkieliset hitit. Nuori tarjoilija ei osaa antaa viinisuosituksia, mutta listalta arvottu Gérard Bertrand Grand Terroir Tautavel osuu omaan makuumme erittäin hyvin. Crème brûléen pinta on ehkä liiankin makea, mutta illallinen Bistro 18:ssa on joka tapauksessa toiveet täyttänyt kokemus. Liettuassa on tapana jättää 5–10 prosentin juomaraha ja tällä kerralla pyöristän sen mieluusti yläkanttiin.

Lisätiedot: www.bistro18.ltHARKITUSTI PELKISTETTY – STRANGE LOVE

Aloitamme Vilnan kahviloihin tutustumisen hotellin ovelta näkyvästä Strange Lovesta. Pienen harjakattoisen talon sisustus on kliinisen valkoinen. Vitriinin valikoimaa voi sisustuksen tavoin kuvailla pelkistetyksi, mutta saamme joka tapauksessa lautasillemme mieluisat kakut.

Vapaita istumapaikkoja löytyy yläkerrasta, kunhan täydet kahvikupit saa vain kuljetettua portaikon halki pahemmin läikyttelemättä. Niin kahvin kuin leivostenkin maku on todella pehmeä, muttei millään lailla vahva. Matala yläkerta taitaa olla läppärityöläisten tyyssija. Parissa pöydässä soljuu liettuankielinen keskustelu, mutta valtaosa asiakkaista keskittyy laitteidensa näppäilemiseen.

Lisätiedot: www.strangelove.ltKAHVIA KIRJOJEN KESKELLÄ – MINT VINETU

Sisään astuessa ensimmäinen huoli on vapaiden tuolien löytäminen, mutta onneksi takahuoneen puolelta löytyy tilaa. Mint Vinetussa kahvin aromit sekoittuvat vanhojen kirjojen tuoksuun. Seiniä reunustavat kattoon asti kurottavat kirjahyllyt, jotka notkuvat eri kielillä kirjoitettuja opuksia. Tänne voi minkä tahansa antikvariaatin tapaan tulla kauppaamaan vanhoja kirjoja tai etsimään uutta luettavaa.

Hörpin lattea ja silmäilen seinälle teipattua repaleista Pariisin karttaa. Nautin viikunakakun mausta ja annan ajatusten karata lapsuusvuosiin, jolloin Antikvariaatti Repo myi Asterixeja ja Buster-lehtiä parilla markalla. Kahvia Repo ei tarjonnut, mutta enpä olisi sitä silloin kaivannutkaan. Vilnasta löytyy myös muutamia muita kirjakauppakahviloita, mutta epäilen etteivät ne tarjoa Mint Vinetun kaltaista aidosti boheemia tunnelmaa.

Lisätiedot: www.mintvinetu.comKODIKASTA RETROTUNNELMAA – CHAIKA

Kivisten rakennusten välissä seisoo ylpeästi pieni tummasävyinen puutalo ja puutalon sisällä soi jazz. Kahvila Chaikan retrohenkinen sisustus pursuaa värikkäitä yksityiskohtia. Emalimukeista tehtyjä lampunvarjostimia, oranssi lankapuhelin, surrealistisia postikortteja ja seinälle ripustettuja pelastusrenkaita – kaikkea löytyy. Tunnelma on varsin persoonallinen.

Vegaanikahvila Chaikan vitriinistä löytyy toinen toistaan houkuttelevampia herkkuja, joista valitsemme palat sitruunakakkua. Teevalikoima on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, mutta kun mieli tekee kylmää, valitsemme tällä kerralla limonadin. Chaikan kodikkaaseen ympäristöön voisi jäädä vaikka lukemaan kirjaa, jos vain kehtaisi. Pöytiä on nimittäin niin vähän, että muutama tulija kääntyy ovelta ympäri huomatessaan pikkuruisen kahvilan olevan täpötäysi.

Lisätiedot: www.chaika.ltSUKLAATAIVAS – AJ
ŠOKOLADAS

Vahva suklaan tuoksu tulee vastaan heti ulko-ovella. Lämminhenkinen suklaaravintola AJ Šokoladas tarjoaa mukavan levähdyspaikan vanhaakaupunkia halkovan Pilies Gatven varrella. Sisätiloista löytyy kokonainen pieni huone, jossa suklaasta muotoiltu Ihmemaan Liisa kahvittelee suklaisen pöydän ääressä.

Vanhan hyvän ajan suklaapuoti tuntuu trendikahviloiden jälkeen tervetulleelta vaihtelulta ja vie jopa pienelle aikamatkalle muutaman vuosikymmenen päähän. AJ Šokoladasin tehdas toimii Trakaissa ja toimittaa sieltä käsintehtyjä konvehteja eri puolille Liettuaa. Vilnasta löytyy myös sisarliike Gedimino Prospektasin varrelta.

Lisätiedot: www.ajsokoladas.ltVIIHTYISÄ MAJOITUS LOISTOSIJAINNILLA – HOTEL VILNIA

Kiinnitämme hotellivalinnoissamme huomiota ennen kaikkea sijaintiin ja hinta-laatusuhteeseen. Erityistä luksusta ei tarvitse olla, mutta viihtyisyys ja siisteys ovat tärkeitä. Viime vuoden lopulla historiallisen rakennuksen restauroituihin tiloihin avattu neljän tähden Hotel Vilnia vastasi toiveitamme erinomaisesti.


Olen varsin sopeutuva matkailija, enkä osaa kovin luontevasti hehkuttaa sängyn pehmeyttä tai aamiaisen ihanuutta, mutta siistissä ja toimivassa Vilniassa kaikki oli mielestäni kohdallaan. Myös hinta-laatusuhde on 90 euron Superior-huoneessa kunnossa, mainoskuvat vastasivat todellisuutta eikä palvelussa ollut moitittavaa.

Hotellin sijainti voisi tuskin olla parempi, sillä vanhankaupungin kulmalta on kivenheiton matka Katedraalin aukiolle ja poikkitaiteellinen Užupis on vain viiden minuutin kävelymatkan päässä. Vilnassa riittää paljon muitakin kiinnostavia hotelleja, mutta voisin harkita Vilniaa myös seuraavalla Liettuan-matkalla.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 14.3.2019 at 21:08

  Kiva kuulla, että Vilnasta löytää myös hyvää kasvisruokaa! Varsinkin itäisemmässä Euroopassa vegetarjonta on usein suoraan sanoen kamalaa ja odotukset ruoan suhteen matalat. Suuntaan Vilnaan elokuussa, joten nämä vinkit tulivat tarpeeseen!

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.3.2019 at 10:07

   Kiva kuulla että tästä oli hyötyä! Vilnasta tosiaan löytyi maukasta kasvisruokaa ihan sattumaltakin, joten uskon että hyviä vaihtoehtoja riittää enemmänkin kun lähtee varta vasten etsimään. Vilna on muutenkin tosi viihtyisä kaupunki, siinä on mun mielestä jotain samaa kuin Ljubljanassa.

 • Reply Tuija Suutarinen 13.4.2019 at 17:27

  Kiitos vinkistä,kävimme georgialaisessa ravintolassa syömässä.Ruoka ja juoma samoin palvelu oli erinomaista.Toisin kuin turkkilaisessa ravintolassa.Meille ilmoitettiin,että luottokorttia ei voi käyttää.Suisiteltiin tietysti listan kalleinta ruokaa ja kun olimme maksaneet,vaihtirahoja ei kuulunut,ennen kuin vinkkasimme tarjoilijalle 😩Yksi kaksi…

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.4.2019 at 20:38

   Kiitos viestistä, kiva kuulla että georgialainen ravintola oli mieluisa 🙂 Sääli ettei toinen ravintola ollut niin hyvä kokemus.

  Leave a Reply