10 x Singapore

Singapore on yksi maailman turvallisimmista suurkaupungeista ja siellä riittää taatusti nähtävää moneen makuun. Tämä kaikki yhdistettynä ympärivuotiseen lämpöön tekee kaupunkivaltiosta harvinaisen houkuttelevan matkakohteen.

* Sisältää Booking.comin mainoslinkkejä

Vietimme vuodenvaihteen tienoilla reilun viikon Singaporessa ennen matkan jatkumista Malesiaan. Olimme käyneet kaupunkivaltiossa vaimon kanssa myös syksyllä 2006, jolloin en vielä täysin innostunut kohteesta. Nyt toisella yrittämällä mielipiteeni muuttui ja suorastaan ihastuin Singaporeen. Myös lasten mielestä matka onnistui mainiosti. Kiinnostavat nähtävyydet ja hyvä ruoka yhdistettynä hotellin uima-altaaseen oli toimiva yhdistelmä. Tässä kymmenen Singaporen nähtävyyttä tai aluetta, joita ei kannata jättää väliin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


1. GARDENS BY THE BAY

Tämän vuosikymmenen alkupuolella valmistuneet Superpuut koristavat oikeastaan kaikkia Singaporen matkailumainoksia. Surrealistiset rakennelmat kohoavat kymmenien metrien korkeuteen trooppisen vehreässä ympäristössä. Betonista valettujen puiden pinnoilla on metallikehikoiden varassa kasvavia oikeita kasveja, joten keinotekoisuus yhdistyy luontoon varsin sujuvasti. Superpuissa on jotain taianomaista varsinkin satumaisessa iltavalaistuksessa, mutta Gardens by the Bay on paljon muutakin.


Gardens by the Bayn päänähtävyyksiin kuuluu Superpuiden lisäksi kaksi jättimäistä kasvihuonetta, Cloud Forest ja Flower Dome. Korkea Cloud Forest on omasta mielestäni puutarhojen upein nähtävyys, kun taas Flower Dome ei jaksanut enää suuremmin sykähdyttää. Näiden lisäksi ulkoilmassa on useita erilaisin teemoin rakennettuja puutarhoja, joissa saa kierrellä ilman pääsymaksua.

Lue lisää aiemmasta jutustani Uskomaton Gardens by the Bay.2. CHINATOWN

Singaporen suuri rikkaus on sen etninen moninaisuus. Kaupunkivaltiossa voi aistia lyhyessäkin ajassa monen aasialaisen maan tunnelmia. Omaksi suosikikseni nousee kuvauksellinen Chinatown, jonka kaduilla on hauska kierrellä. Paperilyhdyt roikkuvat katujen yläpuolella, puodit kaupittelevat onnenamuletteja ja itämainen ruoka tuoksuu. Chinatownin vanhat rakennukset puisine ikkunaluukkuineen muodostavat kauniin kokonaisuuden, jonka tunnelma eroaa selvästi Singaporen pilvenpiirtäjäkortteleista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chinatownissa voi tehdä antoisan kierroksen eri uskontoja edustaviin temppeleihin. Buddha Tooth Relic Temple, taolainen Thian Hock Keng ja hindulainen Sri Mariamman tarjoavat monipuolisen läpileikkauksen Aasian uskontoihin.

Lue lisää aiemmasta jutustani Kävelyllä Singaporen Chinatownissa.3. SANDS SKYPARK

Singaporen valomeri on lumoava ilmestys, jota tekisi mieli jäädä tuijottamaan tuntikausiksi. Mahtipontisen *Marina Bay Sands -hotellin katolta kelpaa ihailla näkymiä kaupungin ylitse. Näimme nyt kaupungin upeassa iltavalaistuksessa, mutta seuraavalla kerralla haluaisin saapua paikalle hieman aiemmin eli jo ennen auringonlaskua.

Itse kattoterassi on varsin vaatimaton. Kioskista voi ostaa juotavaa, mutta tasanteella ei ole edes istumapaikkoja. Sands SkyPark -kattoterassille pääsy maksaa omalle valuutallemme käännettynä noin 16 euroa. Toinen vaihtoehto samoista maisemista nauttimiseen on viereinen Cé La Vi -ravintola.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sands SkyPark on mainittu myös postauksessani Uskomaton Gardens by the Bay.4. MARINA BAY JA JOKIRANTA

Singaporen pilvenpiirtäjien ja modernin arkkitehtuurin loisto on parhaimmillaan Marina Bayn alueella. Marina Bay Sands, ArtScience-museo ja durian-hedelmää muistuttavat Theatres on the Bay -rakennukset tuovat mielikuvitusta perinteisempien taivaiseen kurkottavien talojen rinnalle. Kauan Singaporen symbolina toiminut Merlion-patsas alkaa tuntua entistä pienemmältä kaupungin kohotessa yhä korkeammalle. Marina Bayn rannoilta kelpaa katsella merellistä suurkaupunkia.

Marina Baylta on mukava lähteä kävelemään kohti historiallisempaa kaupunkia joen rantaa seuraillen. Singaporejoen mutkasta löytyvä Boat Quay on perinteinen ravintolakeskittymä, jossa löytyy vaihtoehtoja niin nälän kuin janonkin taltuttamiseen. Osumme paikalle seesteisenä iltapäivänä, jolloin sisäänheittäjistä ei ole haittaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Clarke Quay on puolestaan jokirannan uudenaikaisempi illanviettoalue hieman kauempana Marina Baysta. Ravintoloita, baareja, yökerhoja ja muita huvituksia riittää runsaasti. Jokimaisemia voi lähteä katselemaan myös perinteisellä bumboat-risteilyllä.

Lue Clarke Quaysta lisää Merjan matkassa -blogista.5. LITTLE INDIA

Curryntuoksuinen Little India kuuluu Singaporen mielenkiintoisimpiin alueisiin. Hässäkkä yltää tuskin lähellekään aitoa Intian meininkiä, mutta alueen etninen tausta ei jää epäselväksi. Värikkäät kukkaseppeleet roikkuvat myytävänä, jossain raikaa iloinen Bollywood-musiikki ja vastaantulijoiden otsalla näkyy bindi-merkkejä. Eräällä sateen kastelemalla kadulla kulkee ainoastaan intialaisen näköisiä miehiä. Muutamat heistä seisovat yksikseen kadunkulmissa päästäen suustaan suhisevaa ääntä. Mahdollisista sanoista emme saa selvää.

Little Indian merkittävin pyhä paikka on nimeltään Sri Veeramakaliamman. Jätän kengät oven ulkopuolelle, kierrän hitaasti hindutemppelin ympäri ja pysähdyn välillä katselemaan koristeiden yksityiskohtia. Osa hinduista istuu mietiskellen lattialla, jotkut rukoilevat ja muutamat jättävät uhrilahjoja sivualttareille. Temppelin harras tunnelma tekee vaikutuksen.

Yksi Little Indian maamerkeistä on Tekka Centre, jonka Hawker Centre tunnetaan edullisen intialaisen ruoan aarreaittana. Rakennuksessa voi tehdä myös monenlaisia ostoksia. Esimerkiksi sari-vaatteiden kirkkaat kankaat ovat näyttävästi esillä.6. KAMPONG GLAM

Muslimikortteli Kampong Glam on kiehtova alue, joka kannattaa mahduttaa Singaporen-matkan ohjelmaan. Seutua ei ensi silmäyksessä miellä välttämättä itämaiseksi, sillä katukuva on paikoitellen yleismaailmallisen trendikäs. Huomaan erään kahvilan ovella kyltin, jossa mainitaan yrityksen olevan muslimiperheen omistuksessa, joten perinteistä ollaan joka tapauksessa ylpeitä.

Koko kaupungin värikkäin kuja Haji Lane tarjoaa mukavan vaihtoehdon kiiltäville ostoskeskuksille. Pieniä putiikkeja ja sympaattisia kahviloita riittää yllin kyllin, mutta toisaalta suositulla Haji Lanella täytyy varautua myös ihmispaljouteen. Mielestäni Haji Lane on joka tapauksessa hauska paikka kiireettömään ajanviettoon ja tunnelmasta nauttimiseen.


Kampong Glamin merkittävin nähtävyys on Masjid Sultan eli Sulttaanin moskeija, jonka komeasti kiiltävä kullanvärinen kupoli näkyy kauas. Moskeijan edustalta lähtevää kävelykatua reunustavat kuvauksellisissa rakennuksissa toimivat ravintolat. Kauppojen tarjonnassa pistävät silmään upeat itämaiset matot sekä yltäkylläisen värikkäät lamput.7. RAFFLES-HOTELLIN LONG BAR

*Raffles-hotellin baari on singaporelainen instituutio, jossa käyminen on monelle turistille pakollinen rituaali. Palmunlehtiä muistuttavat kattotuulettimet liikuttelevat ilmaa laiskaan tahtiinsa, kun asiakkaat siemailevat vaaleanpunaisia juomiaan. Monikielisen puheensorinan taustalla kuuluu rasahduksia, kun joku astuu kolmiväriselle laattalattialle heitettyjen pähkinänkuorien päälle.


Kaupungin perustajan mukaan nimetty Raffles edustaa Singaporen siirtomaa-aikaisia perinteitä puhtaimmillaan. Perinteikäs loistohotelli on vielä remontissa, mutta baari saatiin onneksi auki ennen vuodenvaihdetta. Long Bar tunnetaan paikkana, jossa kaupungin nimikkodrinkki Singapore Sling keksittiin reilut sata vuotta sitten. Aidon ja alkuperäisen juoman nauttiminen historiaa henkivässä ympäristössä on kalliista hinnasta huolimatta suositeltava kokemus. Loputon määrä pähkinöitä sisältyy hintaan.

Lue aiheesta lisää postauksestani Aito ja alkuperäinen Singapore Sling.8. SINGAPORE FLYER

Vaikka Sands SkyPark onkin mielestäni verraton maisemapaikka, on myös kierros jättimäisessä Singapore Flyerissä hyvä idea. Peräti 42-kerroksisen talon korkuinen pyörä tekee yhden kierroksen noin puolessa tunnissa, joten maisemien ihailuun on mukavasti aikaa. Gardens by the Bayn superpuut, merenlahdelle ankkuroidut rahtilaivat, loputtomiin jatkuvat asuinalueet ja Marina Bayn pilvenpiirtäjät voi kaikki nähdä yhdellä kertaa.

Singapore Flyerin vaunut ovat miellyttävän tilavia. Kyytiin mahtuisi jopa 28 ihmistä, mutta koska ruuhkaa ei ole, meitä on vaunussa vain kaksitoista. Näin ollen liikkumatilaa on paljon ja haluamalleen reunalle voi aina siirtyä. Mukavuudenhaluiset ja korkeanpaikankammoiset voivat istua vaunun keskellä oleville penkeille.

Pelkäsimme etukäteen jonoja, mutta onneksemme turhaan. Etukäteen ostetuilla mobiililipuilla pääsi kävelemään käytännössä suoraan vaunuun, sillä odotusaikaa kertyi vain pari minuuttia. Kävimme Singapore Flyerissä puolipilvisenä uudenvuodenpäivänä.

Lue lisää Singapore Flyer -kokemuksia Matkoilla-blogista.9. ORCHARD ROAD

Ostoskasseja kantavat ihmiset vaeltavat tilavilla jalkakäytävillä ja tasainen autovirta etenee viiden kaistan leveydeltä. Illan tullen linnut aloittavat konsertin katua reunustavissa vehreissä puissa ja lukuisat lamput syttyvät valaisemaan tätä shoppailijan paratiisia. Orchard Road on yksi Singaporen tärkeimmistä kaduista, jonka reunoilla jättimäiset ostoskeskukset seuraavat toisiaan. Ostoskeskusten tyyli ja hintataso vaihtelee melko paljon. Esimerkeistä käyvät säihkyvistä luksusmerkeistä tunnettu Paragon sekä sen naapurissa halpatavaraa kaupitteleva Lucky Plaza.

Olemme majoittuneet molemmilla Singaporen-matkoillamme Orchard Roadin varrelle. Sijainti takaa runsaan ravintola- ja palvelutarjonnan kivenheiton päässä hotellista. Liikkuminen muualle kaupunkiin oli myös todella sujuvaa, sillä hotellimme *Jen Orchardgateway sijaitsi suoraan metroaseman yläpuolella.

Orchard Roadilta kannattaa ottaa muutama askel sivuun Emerald Hill Roadin kohdalla ja hengähtää jollakin mukavalla terassilla. Sata vuotta vanhat talot luovat mukavan kontrastin pääkatua reunustaville jättimäisille lasiseinille.10. SENTOSA

Sentosan saari on oma maailmansa Singaporen etelälaidalla. Perheystävällisestä ympäristöstä löytyy kaikkea mahdollista vesipuistoista, kasinoista, vahakabinetista, akvaariosta ja Universal Studios -huvipuistosta lähtien. Saarella voi majoittua suuriin hotelleihin, nauttia hiekkarannoista tai seurata erilaisia esityksiä. Oman osansa pinta-alasta vievät kaksi golfkenttää.

Sentosa on vehreä ja viihtyisä huvitusten keidas, mutta toisaalta kulttuurillisesti köyhä ja ilmeeltään varsin keinotekoinen. Erilaisia viihdykkeitä ja aktiviteetteja riittäisi varmasti pidemmällekin lomalle, mutta edulliseksi Sentosaa ei voi kehua.

Useimmat matkailijat saapuvat Sentosalle Harbourfrontin metroaseman kautta. Asemalta voi jatkaa saarelle joko näyttävällä köysiradalla, nopealla Sentosa Express -junalla tai ilmaiseksi katettua Sentosa Boardwalk -siltaa pitkin kävellen.Kävimme Singaporessa myös keskustan ulkopuolella sijaitsevassa maailmankuulussa eläintarhassa sekä Universal Studios -huvipuistossa. Jätin nyt molemmat sijoittamatta tälle listalle, mutta julkaisen kummastakin omat postauksensa myöhemmin. Lapsia miellyttivät myös Singaporen teemakahvilat, joista kirjoitin aiemmin.

Singapore on todella monipuolinen matkakohde, josta emme nähneet reissullamme läheskään kaikkea. Upea Singapore Botanic Garden on monien kaupungissa kävijöiden suosikkipaikkoja. Se jäi nyt väliin, mutta olen käynyt tässä kasvitieteellisessä puutarhassa aiemmalla matkallani. Southern Ridges -kävelyreitti ja hauskannäköinen Henderson Waves -silta jäi myös kokematta, samoin kuin MacRitchie Nature Trail, Fort Canning -puisto sekä kerrostalokompleksin katolta löytyvä näköalapaikka Pinnacle@Duxton.

Museot eivät vetäneet perhettämme tällä kerralla puoleensa, vaikka tarjolla olisikin useita hyviä vaihtoehtoja. Lapsiperhenäkökulmasta matkaohjelmaan voisi sopia esimerkiksi ArtScience Museum, Science Centre tai Singapore Discovery Centre.

Singaporesta puhuttaessa nousevat usein esille maan ankarat lait. Huumeiden hallussapidosta seuraa hirttotuomio ja jo metrossa syömisestä rapsahtavat monen sadan dollarin sakot. Amnesty Internationalin kaltaiset järjestöt ovat huolissaan Singaporen ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta, mutta toisaalta Singaporea pidetään yhtenä maailman vähiten korruptoituneista maista. Turistille Singapore näyttäytyy turvallisena ja toimivana kokonaisuutena, jossa asiat näyttäisivät olevan ainakin päällisin puolin hyvin.

En siis syttynyt Singaporelle ensimmäisellä matkallamme reilut kymmenen vuotta sitten. Säännöt ja kieltomerkit lähinnä ahdistivat ja kaupungista jäi vähän tylsä kuva. Nautin kyllä kulttuurien kirjosta ja tuntui että Singaporessa oli vähän kaikkea – muttei toisaalta paljon mitään. En siis saanut kaupungista kunnollista otetta, kenties rajallisesta ajastakin johtuen.

Nyt toisella kerralla olisin kernaasti jäänyt kaupunkiin vaikka koko talveksi. Uskon oppineeni löytämään entistä kiinnostavampaa nähtävää, osittain matkablogeista löytyneiden vinkkien ansiosta ja toisaalta myös kokemuksen karttumisen myötä. Osaan myös arvostaa matkustamisen helppoutta ja lämpöä entistä enemmän. Metro kulkee tehokkaasti, eikä lämpö laske yölläkään alle kahdenkymmenen asteen.


Singapore on toki muuttunut paljon. Gardens by the Bay, Marina Bay Sands, Singapore Flyer, Universal Studios ja Buddha Tooth Relic Temple ovat esimerkkejä nähtävyyksistä, joita ei ollut tuon aiemman matkan aikaan vielä olemassakaan. Yhtä kaikki, Singapore on erinomainen vaihtoehto, jos haussa on takuuvarmasti lämmin, helppo ja monipuolinen matkakohde Aasian suunnalla.


Vinkkini Singaporeen löytyvät myös Wowanders-sovelluksesta, jonka kanssa teen kaupallista yhteistyötä.

Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply alex 13.2.2019 at 17:44

  Hieno ja monipuolinen kattaus Singaporen monimuotoisuudesta ja hyvää inspiraatiota matkan suunnitteluun.
  Joskus jokin paikka ei vaan ”aukea” ensimmäisellä kerralla syystä tai toisesta. Olipa siis hyvä, että Singapore sai sinulta toisenkin mahdollisuuden. Itselle kaupunki kolahti välittömästi, etenkin siisteys, turvallisuus ja sopiva sekoitus itämaisuutta ja länsimaisuutta miellyttivät.
  Kiitti linkkauksesta, Mika!

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.2.2019 at 23:18

   Matkakohteiden ”aukeaminen” on mielenkiintoinen aihe. Siihen vaikuttaa lopulta tosi monta asiaa, kuten vaikka ennakko-odotukset, oma mielentila, oikeiden paikkojen löytäminen, satunnaiset kohtaamiset tai sää. Nyt oli onneksi kaikki kohdallaan ja Singapore nousi suosikkieni joukkoon, jos nyt ei ihan kärkeen niin aika korkealle joka tapauksessa.

   Halusin linkata postauksesi, koska se antoi itselleni hyvän käsityksen Singapore Flyeristä ennen matkaa. Kiitos siitä.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 14.2.2019 at 00:25

  Kiva postaus Singaporesta. Singaporen monipuolisuus yllätti minutkin. Olimme vähän suunnitelleet, että jos aika käy pitkäksi, vaihdamme maata. Vaan eipä käynyt, tekemistä ja nähtävää riitti kahdelle viikolle oikein hyvin. Mä olen nykyisin ruvennut entistä enemmän arvostamaan matkustamisen helppoutta. Singapore täytti odotukset myös tältä osin. Kaikki sujuu, hygieniatas on korkea, liikkuminen helppoa ja turvallista ja tietty tuo siisteys. Itse asiassa Singapore on myös kaunis ja vihreä kaupunki, vaikka helposti luulee sen olevan pilvenpiirtäjien kansoittama.

  • Reply Mika / Lähtöportti 14.2.2019 at 23:33

   Kiitos! Ajattelin etukäteen että reilu viikko riittäisi Singaporessa hyvin, mutta olisihan siellä viihtynyt paljon kauemminkin, nähtävää on niin paljon. Tuo kaikki luettelemasi tekee Singaporesta mainion matkakohteen. Puistojen määrä, vihreys ja vanhat rakennukset yllättävät varmasti monet. Todella harvan tuon kokoluokan kaupungin helppous, siisteys ja turvallisuus on läheskään samalla tasolla, Hongkongiin ja Japanin kaupunkeihin Singaporea voi toki vertailla.

 • Reply Peter 1.3.2019 at 20:18

  Meidän kuukauden takaisella matkalla Singaporeen haettiin vihreyttä, puistoja ja vähän patikointiakin. Southern ridges -reitillä emme nähneet apinoita, joista kylteissä varoiteltiin. Hiki valui reilusti yli 30 asteen helteessä. Matkan varrella oli paikkoja, joista sai ostaa juomista. Reitille mahtui näköalapaikkoja, futuristisia siltoja ja kokeellisia pieniä puutarhaplänttejä. Välillä kuljimme puiden latvojen tasalla ja välillä lähempänä maan kamaraa. Hienolta näköalapaikalta vilkaisimme Sentosalle päin ja totesimme että se ei ole tällä kertaa meidän paikka. National Orchid Garden oli yksi kauneimmista nähtävyyksistä mitä matkoillamme olemme nähneet. Siellä oli nimikko-orkideat Tarja Haloselle ja Matti Vanhaselle. Minut yllätti se, kuinka ”vihreän” loman me pystyimme viettämään suurkaupungissa ikuisessa kesässä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.3.2019 at 21:19

   Kiitos kokemustesi jakamisesta! Toivon palaavani Singaporeen taas uudestaan ja silloin Southern ridges ja National Orchid Garden täytyy ilman muuta ottaa ohjelmaan. Singapore on kyllä uskomattoman vihreä suurkaupunki, puistoalueilla on helppo unohtaa olevansa suuressa miljoonakaupungissa.

 • Reply Kati / Lähinnä kauempana 21.3.2019 at 21:53

  Vitsit, miten hyvä kooste! Me ollaan lähdössä ensi talvena Singaporeen (heh, kerrankin ollaan ajoissa suunnitelmien suhteen!) ja tämä heilahti heti kirjanmerkkeihin. Mun mies on käynyt Singaporessa 15 vuotta sitten, mutta sain houkuteltua – ja suorastaan innostettua – matkaan uudelleen. Ollaankin oltu jo niin monta talvea Suomessa, että jo on aikakin lähteä maailmalle. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.3.2019 at 17:23

   Kiitos Kati! Ja mahtavaa että teillä on Singaporen-matka odottamassa! Singaporen lämpö ja aurinko tekee varmasti hyvää talven keskellä ja uskon muutenkin, että teille tulee mahtava reissu. En tosiaan itsekään innostunut ekalla reissulla aikoinaan, mutta tämä toinen Singaporen-matka todisti että tässä on erinomainen kaukomatka- ja kaupunkikohde koko perheelle 🙂

  Leave a Reply