Suomen suurin matkablogiyhteisö

Iloista katutaidetta George Townissa

Malesialaisen Penangin saaren pääkaupunki George Town on noussut viime vuosina entistä suositummaksi matkakohteeksi. Yksi syy on upea ja oivaltava katutaide, jota riittää ympäri kaupunkia.

Unescon maailmanperintölistalle päässyt George Town on muutenkin kiehtova ja värikäs, mutta tällä vuosikymmenellä katukuvaan ilmestyneet seinämaalaukset ovat lisänneet kaupungin kiinnostavuutta entisestään. Alkusysäys katutaiteen kukoistukselle oli vuoden 2012 George Town Festival. Liettualainen Ernest Zacharevic maalasi taidetapahtumaa varten sarjan teoksia, joista tuli nopeasti kaupungin rakastetuimpia nähtävyyksiä.


George Townin seinille on ilmestynyt runsaasti muitakin maalauksia, joten kaupunkia voi kutsua jo katutaiteen ystävän paratiisiksi. Viimeistään täällä on helppo ymmärtää, kuinka kaukana oikea katutaide on luvattomasta töhertelystä. Lähdetään siis George Townin helteisiin kortteleihin tutkimaan, mitä vastaan tulee.

Lähinnä hotelliamme sijaitseva taideteos esittää asiakkaita odottavaa riksamiestä. Suuri teos on maalattu pysäköintialueen reunalle paikassa, jonka läheisyydessä riksat oikeastikin päivystävät.

Tiivistahtisemman taideteosten bongauksen voi aloittaa vaikkapa Lebuh Cannon -kadulta. Huomaamme seinällä olevaan koloon kurkottelevan pojan, joka on Zacharevicin käsialaa. Monen muun teoksen tapaan tähänkin on liitetty oikea esine, eli pojan jalkojen alla oleva puinen tuoli.

Katutaidekierroksen keskeisin katu on Lebuh Armenian, jonka varrelta poikkeamme aluksi hiljaiselle sivukujalle. Täältä löytyy heti useampia vierekkäisiä teoksia. Kauppias on ripustanut tavaransa myyntikärryihin ja tyttö asettelee suitsukkeita telineeseen.

Monet maalaukset kutsuvat ohikulkijaa osaksi teosta. En nyt tiedä pitävätkö nuo kaksi miestä seinää pystyssä vai mikä on ideana, mutta näyttää sen verran epäilyttävältä, että päätän työntää varmuuden vuoksi vastakkaiseen suuntaan.

Penangin katutaide ei ole pelkkää Zacharevicia tai kiinalaisia perinteitä. Saman kujan varrella harmaaseen muuriin maalatut afrikkalaiset kasvot kuuluvat kierroksen vaikuttavimpiin ilmestyksiin.

Tämä Lebuh Armenianin varrelta löytyvä kaunis maalaus esittää kolmea tyttöä, jotka edustavat Malesian kolmea suurinta kansanosaa, malaijeja, intialaisia ja kiinalaisia.

Lebuh Armenianin ympäristö on värikästä seutua, jota sävyttävät vanhat pittoreskisti rapistuneet seinät ja kiinalaista perintöä edustavat yksityiskohdat. Näemme seuraavaksi hiirtä pyydystävän kissan kuvan. George Townin kissoilla riittää pyydystettävää, sillä huomaamme itsekin pari viemäreihin livahtanutta rottaa.

Pian näemme myös huomattavasti suuremman kissateoksen, joka on tosin päässyt jo pahasti haalistumaan. Aika kohtelee maalauksia armottomasti ja esimerkiksi Zacharevic on käynyt lisäämässä joidenkin omien teostensa päälle uuden maalikerroksen.

Toisella puolella tietä pienempi kissa tarkkailee katoksen reunalla tasapainoilevaa hiirtä. Toistuva kissa-aihe ei ole sattuma, sillä kattikuvat liittyvät vuonna 2013 käynnistyneeseen 101 Lost Kittens -projektiin. Ajatuksena on kiinnittää huomiota kodittomien eläinten tilanteeseen.

Ernest Zacharevicin tunnetuin teos esittää polkupyörällä ajavia lapsia. Riemastuttavassa maalauksessa on hyödynnetty oikeaa pyörää, jonka päälle useampikin matkailija jonottaa valokuvattavaksi. Muiden maalausten ympärillä on selvästi hiljaisempaa, eikä omaa vuoroaan joudu odottelemaan kuin korkeintaan hetken.

On hauska huomata, kuinka oivaltavat taideteokset johdattavat kulkijoita ympäri Unescon suojelemaa aluetta. Samalla ehtii nähdä paljon muutakin ja aistia historiallisen alueen tunnelmia. Huomaamme seuraavaksi tunnetun maalauksen, jossa kaksi lasta kurkottelee herkullisten munatorttujen toivossa. Leivoksia ei näy, mutta niiden tuoksun voi hyvällä tuurilla aistia, sillä maalaus löytyy leipomon seinästä.

Chulia-kadun sivukujalta löytyy kaksi hauskaa taideteosta. Ensimmäisessä jonotetaan innokkaasti soijamaitoa. Pienen myyntipöydän ääressä istuva nainen tulee kertomaan meille, minkälaisia poseerauksia seinämaalauksen edessä kannattaa tehdä.

Samalta kujalta löytyy mainio keinuvia lapsia kuvaava teos. Huomio kiinnittyy erityisesti naureskelevaan tyttöön, jonka katse kutsuu istumaan viereiseen keinuun. Maalauksen on luonut paikallinen kuuromykkä taiteilija Louis Gan.

Katutaidekierroksen urheiluosuus löytyy Lebuh Chulian toiselle puolelle lähtevältä kujanpätkältä, jossa sisarukset pelaavat koripalloa. Vaikka maalausten kuvat olisikin nähnyt etukäteen, paikanpäällä on hauska huomata millaisissa paikoissa teokset oikeasti sijaitsevat. Jotkut ovat hiljaisilla sivukujilla, kun taas muutamia kuvatessa täytyy varoa ohikulkevia autoja.

Eräs Ernest Zacharevicin tunnetuimmista töistä on moottoripyörällä ajava poika Lebuh Ah Quee -kadun varrella. Tämä on yksi harvoja kertoja, kun joudumme hetken odottamaan muiden matkailijoiden siirtymistä. Kapealla kadulla kulkee ohitse satunnaista liikennettä.

Heti vieressä on dinosaurus, jota moottoripyöräilijä hieman säikähtäneenä katsoo. Dinosaurus on kuitenkin turvallisesti toisen pojan talutushihnassa. Teoksen tarkoituksena taitaa olla lasten mielikuvituksen kuvaaminen. Hauskojen maalausten katselemisesta tulee helposti hyvä mieli.

Penangin katutaide on oivaltavaa ja kaunista. Maalausten katselu on hauskaa ja huoletonta puuhaa, koska melkeinpä milloin vain voi pysähtyä johonkin kahvilaan tai ravintolaan lepäämään. Lapsetkin katselevat teoksia mielellään ja suostuvat valokuviin vaihtelevalla innostuksella. Osa näkemistämme teoksista löytyy sattumalta ja osa kartan kanssa etsien. Paljon jäi vielä näkemättäkin.

Matkablogin kirjoittamisen turhauttavin osa on hakea lisätietoa tekstiin ja löytää vahingossa jotain sellaista, mikä on jäänyt näkemättä. Venäläinen Julia Volchkova on maalannut Penangilla useita upeita teoksia, joista oman reittimme varrelle osui vain intialainen lautturi. Stewart Lanen varrella oleva maalaus kunnioittaa hienosti intialaisyhteisön perinteitä. Monet Volchovan töistä sijaitsevat George Townin ulkopuolella.

Oma lukunsa George Townin katutaiteessa on teräksestä työstetty sarjakuvahenkinen kokonaisuus, joka on levittäytynyt ympäri kaupunkia. Nämä hallituksen tilaamat taideteokset esittelevät paikallista historiaa huumorin keinoin. Itse pidän kuitenkin maalauksista enemmän.

Penangin monipuolisesta katutaiteesta jäävät päällimmäisinä mieleen eläväiset lapsihahmot, jotka ikään kuin menneen ajan iloisina haamuina kutsuvat mukaansa kaupungin historiaan. Tutuiksi tulevat niin leikit kuin lasten suosikkiherkutkin. Osa töistä on sijoitettu niin, että ne voivat jäädä helposti huomaamattakin. Katutaidekierroksille sopivia karttoja löytyy George Townissa useista hotelleista ja monesta muustakin paikasta. Itse latasin varmuuden vuoksi kartan puhelimeen The Next Somewhere -blogista.

George Townin viehätys ei perustu pelkkään katutaiteeseen. Mainitsin Penangin pääkaupungin rappioromanttisista tunnelmista ja keittiöiden herkuista aiemmassa postauksessani. Jos jäit kaipaamaan lisää katutaidekuvia Penangilta, niitä kannattaa käydä katsomassa Unelmatrippi-blogista.

George Townista on tulossa vielä kolme juttua lisää, joten pysy kanavalla. Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Piyya 7.2.2019 at 21:03

  Nuo lapsihahmoja kiehtoo minua erityisesti, onneksi kohta on minunkin aikaani mennä ikuistamaan nuo samaiset kuvat itselleni ja omille verkkokalvoille. Kivasti olit taas löytänyt ja esittelet kohteita mitä en ole muissa postauksissa nähnyt. Ihan vielä en laske öitä, mutta kohta kyllä !

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.2.2019 at 18:18

   Hauskaa että pääset pian Penangille! Ja mukavaa että tästä löytyi uutta tietoa 🙂 Katutaidetta on kiva bongailla ympäri kaupunkia, karttaa kannattaa katsoa sen verran ettei missaa noita kuuluisimpia. Paras paikka jäätelötaukoon on Fruitmade, joka löytyy melkein keltapaitaista kurkottelevaa poikaa esittävän maalauksen vierestä.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 9.2.2019 at 11:50

  Kiitos linkkauksesta! Nuo maalaukset ja muut teokset ovat kyllä niin hienoja, ai että! Ja niitä on paljon! Tässä postauksessasi oli pari, joita en muista ollenkaan nähneeni. Uudella kierroksella löytyisi taatusti vielä paljon lisää. Minusta teosten toteuttaminen on ollut ihan mahtava idea. Niistä on tullut George Townille ”se juttu”, joka ihmisiä vetää siellä puoleensa (ruuan lisäksi).

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.2.2019 at 20:16

   Kiitos itsellesi hyvästä postauksesta, se oli yksi innoittaja George Townin valinnassa matkakohteeksi. Teoksia on tosiaan paljon, monta jäi varmasti kokonaan näkemättä ja ihan kaikkia kuvia en tähän laittanut. Ollaan muuten menossa tässä keväällä Vilnaan, josta löytyy pari Zacharevicin maalausta lisää 🙂

  Leave a Reply