Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uskomaton Gardens by the Bay

Singaporen matkailumainoksista tutut Gardens by the Bayn superpuut ja jättimäiset kasvihuoneet ovat hehkutuksensa ansainneet. Maisemia kannattaa käydä ihailemassa myös Marina Bay Sandsin näköalatasanteelta.

Suorastaan surrealistinen Gardens by the Bay kuuluu Singaporen suosituimpiin nähtävyyksiin. Vuonna 2012 valmistuneista puutarhoista ei ollut vielä tietoakaan edellisen Singaporen-matkamme aikaan, mutta nyt pääsimme tutustumaan tähän keskustan laidalle syntyneeseen keitaaseen.

Gardens by the Bay on laaja alue, jonka päänähtävyyksiä ovat mainoskuvista tutut superpuut sekä kaksi valtavaa kasvihuonetta, Cloud Forest ja Flower Dome. Gardens by the Bayn alue on kaikille avointa puistoa ja esimerkiksi superpuiden juurelle pääsee ilmaiseksi. Sen sijaan sisäänpääsy kasvihuoneisiin sekä superpuiden väliselle näköalasillalle on maksullista.

Avoimelle alueelle on rakennettu myös useita erilaisia teemapuutarhoja, joihin emme ehtineet tutustua kuin ohimennen. Suosittelen varaamaan Gardens by the Bayn alueelle useita tunteja tai vaikka kokonaisen päivän, sillä nähtävää riittää yllin kyllin.

Aloitamme alueeseen tutustumisen mahtavien superpuiden juurelta. Näky on hämmästyttävä, mutta kaikkien näkemieni valokuvien jälkeen myös täysin odotetunlainen. Ihmettelemme suuria rakennelmia hetken, kunnes ostamme liput reilun kahdenkymmenen metrin korkeudessa kulkevalle OCBC Skyway -sillalle. Jonottamiseen ei onneksi tarvitse kuluttaa aikaa.

Näkymät sillalta ympäristöön ovat todella upeita. Maisemia on mukava pysähtyä katselemaan ilman sen suurempaa kiirettä. Tuntuu uskomattomalta päästä näin laajan vehreyden ympäröimäksi aivan suurkaupungin keskustassa.

Odottelen parempien valokuvien toivossa taivaan kirkastumista siitäkin huolimatta, että päivä on aivan tarpeeksi hiostava pilvisenäkin. Kävijöiden toivotaan poistuvan sillalta noin vartissa ruuhkan välttämiseksi, mutta oman käyntimme aikaan ei ole pelkoa tungoksesta.

Kaipaamme lounasta, joten päätämme kokeilla korkeimman superpuun huipulla toimivaa ravintolaa. Päädymme nopean hissimatkan jälkeen rakennelman katolle ihailemaan maisemia taas uudesta kulmasta. Näkymä puistoalueen ylitse on komea, vaikka superpuun omat rakenteet ovatkin hieman tiellä. Maisemien osalta myös pelkkä OCBC Skyway olisi riittänyt hyvin.

SuperTree by IndoChine on ristiriitainen kokemus. Ilmeisen trendikäs maisemaravintola on kyllä viihtyisä ja ruoat maukkaita. Useimpien pääruokien hinnat pyörivät 20–30 euron tietämillä, mikä kuulostaa tässä ympäristössä kohtuulliselta. Ajatuksenamme on syödä tämän kerran tyylikkäässä ympäristössä ja nauttia muina päivinä edullisten food courtien ja hawker centereiden herkullisesta tarjonnasta.

Oman kokemuksemme pilaa tarjoilija, joka unohtaa toimittaa tilauksen keittiöön. Kun tilanne lopulta kolmen vartin jälkeen paljastuu ja kokki ryhtyy hommiin, ei meiltä kehdata enää kysyä mitä alun perin halusimme. Kaksi neljästä annoksesta osuu kohdalleen, minkä jälkeen odotellaan vielä tovi loppuja ruokalajeja. Vietnamilaiset kevätrullat ja kana ovat onneksi lasten mieleen. Muut asiakkaat näyttävät saavan annoksensa nopeasti, joten meillä taisi tällä kerralla käydä vain huono tuuri. Saamme toki nöyrät anteeksipyynnöt ja rahallista hyvitystä, mutta hukkaan mennyt aika jää silti harmittamaan.

Jatkamme matkaa kohti kasvihuoneita, jotka tulevatkin pian vastaan. Aloitamme Cloud Forestista, joka on aivan käsittämättömän upea. Ovella vastaan tuleva viileys tuntuu miellyttävältä. Viileys on toki suhteellista, mutta siltä sisätilojen noin 24 astetta paahtavan ulkoilman jälkeen tuntuu.


Ihailemme aluksi suurta putousta, jonka vesi valuu kauniin vehreyden halki kohti lattiaa. Sitten jatketaan trooppisissa tunnelmissa kohti toinen toistaan upeampia kukkia ja muita kasveja.

Osumme ilmeisesti paikalle sopivaan aikaan, sillä emme joudu jonottamaan hissiä Cloud Forestin huipulle. Sieltä reitti jatkuu kävelysiltoja pitkin hiljalleen takaisin maanpintaa kohti.

Jos korkeanpaikankammo ei vaivaa, on kävelysilloilta hauska tähystää alemmille tasoille. Cloud Forest on yhtä aikaa käsittämättömän rehevä ja mahtipontinen. Tällaista rakennelmaa ei pystytetä pikkurahalla, mutta nyt pelissä on ollut suuruudenhulluuden lisäksi myös silmää kauneudelle.

Ulkoa tulevat auringonsäteet saavat vehreyden hehkumaan entistä upeammin. Harvasta ihmisen luomasta paikasta voi näin sanoa, mutta mielestäni Cloud Forest on suorastaan satumaisen kaunis kokonaisuus. Jos superpuut olivat jotakin mitä osasin odottaa, pääsi Cloud Forest yllättämään oikein kunnolla.

Cloud Forestin ideana on esitellä pilvimetsien eli vuoristoissa kasvavien sademetsien kasvillisuutta eri korkeustasoilla. Kasvillisuus luonnollisesti vaihtelee keskilämpötilojen mukaan, mutta yhteistä noille alueille on vehreitä vuoria peittävä usva.

Teemme koko kierroksen turhia kiirehtimättä. Katsomme vielä ennen poistumistamme lyhyen hienosti toteutetun videon, jossa valistetaan luonnonsuojelun tärkeydestä ja ilmastonmuutoksen torjumisesta. Samoista teemoista löytyy tietoa myös muutamista näyttelytiloista. Minulle Cloud Forest on Gardens by the Bayn upein osa ja ehkä jopa koko kaupungin mieleenpainuvin elämys.

Siirrymme Cloud Forestista viereiseen Flower Domeen, joka ei elämysähkyn jälkeen jaksa enää suuremmin innostaa. Päällimmäisinä jäävät mieleen suuret Disney-henkiset joulukoristeet, jotka vielä tammikuun kolmantena komeilevat keskellä jättimäistä kasvihuonetta. Flower Dome on pinta-alaltaan jopa naapuriaan laajempi, mutta huomattavasti matalampi.

Ikuisen kevään tunnelmissa on esillä viiden eri mantereen kasveja Välimereltä Kaliforniaan ja Chilestä Australiaan, joten harvinaista nähtävää toki riittäisi asiasta kiinnostuneille vaikka kuinka paljon. Mikäli aikaa kuitenkin on rajallisesti, etkä ole erityisen kiinnostunut kasveista, voi mielestäni harkita jopa Flower Domen jättämistä väliin.

Jatkamme suhteellisen nopean Flower Dome -kierroksen jälkeen matkaamme rantatielle, jonka kylteissä varoitellaan tietä ylittävistä saukoista. Emme valitettavasti näe niistä ainuttakaan. Vilvoittavista vesisuihkuista tunnettu Children’s Garden -leikkipuisto ehtii juuri sulkeutua, joten palaamme kaktuspuutarhan kautta superpuiden suuntaan.

Ilta laskeutuu Singaporeen ja superpuiden ensimmäiset valot syttyvät loistamaan tummuvaa taivasta vasten. Pysähdymme katselemaan näkyä hetkeksi, muttemme malta jäädä odottamaan illan valoshow’ta.

Suuntaamme kohti jättimäistä Marina Bay Sands -hotellia, jonka kattoterassilta haluamme vielä samana iltana katsella Singaporen valomerta. Ymmärrän pian, ettemme ehdi ihailemaan ylhäältä sen paremmin auringonlaskua kuin sinistä hetkeäkään, mutta emme anna sen haitata illasta nauttimista.


Jättihotellin katolla sijaitsevalle Sands SkyPark -näköalatasanteelle pääsee pohjoisen Tower 3:n ulkopuolella olevan sisäänkäynnin kautta. Emme joudu jonottamaan käytännössä lainkaan ja pian hissi jo kilahtaakin 57. kerrokseen saapumisen merkiksi.

Maisemia on ihailemassa suhteellisen paljon ihmisiä. Ehdimme sopivasti katsomaan superpuiden valoshow’n yläilmoista käsin. Valot vilkkuvat kauniisti, mutta uskon kokemuksen olevan paljon vaikuttavampi lähempää nähtynä.

Siirrymme katselemaan maisemaa keskustan suuntaan. Valomeri on todella upea ja sitä kelpaa ihailla Singapore Slingiä muovimukista ryystäen, vaikkei SkyParkin kioskista haetun juoman taso olekaan paras mahdollinen. Marina Bayn puolella esitettävä Spectra-valoshow käynnistyy juuri sopivasti.

Suurkaupungin valojen tuijottamisessa on jotain hypnoottista, enkä malttaisi laskeutua takaisin maanpinnalle lainkaan. Pilvenpiirtäjien hohde ja valtateiden autovirrat piirtyvät mieleen pitkäksi aikaa.

Singaporen valomeren ihaileminen kuuluu matkamme kohokohtiin. Etukäteen on ehkä hyvä tietää, että Sands SkyPark on pelkkä näköalatasanne, jolta ei löydy edes istuimia. Toinen vaihtoehto samoista maisemista nauttimiseen on Cé La Vi -ravintola, jonne noustaan hotellirakennuksen sisäpuolelta löytyvällä hissillä.

Suosittelen Gardens by the Bayta ja Marina Bay Sandsin katolta aukeavia maisemia kaikille Singaporeen matkustaville. Upeassa Cloud Forestissa kannattaa kierrellä kiireettömästi päiväsaikaan. Superpuiden osalta voi olla hyvä idea saapua paikalle ennen auringonlaskua, jolloin voi nauttia paikasta sekä päivänvalossa että varttia vaille kahdeksan valoshow’ssakin. Auringonlasku on varmasti elämys myös Marina Bay Sandsin katolta käsin, joten molemmille kannattaisi varata omat iltansa, jos vain mahdollista.


Sisäänpääsymaksut aikuisilta (tammikuu 2019): OCBC Skyway 8 SGD, Cloud Forest & Flower Dome 28 SGD, Sands SkyPark 23 SGD, SuperTree by Indochine 12 SGD (sis. alkoholittoman juoman) / 20 SGD (sis. alkoholijuoman). 1 SGD = n. 0,7 €.

Valoshow’t: Garden Rhapsody SuperTree Grovessa joka ilta klo 19.45 ja 20.45. Spectra Marina Bayssa joka ilta klo 20 ja 21, pe–la myös klo 22.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 31.1.2019 at 08:36

  Tuo on paikka johonkin päästävä aina, aina kun Singaporessa käy. Itse en ole tuolla näköalatasanteella ollut, vaan ihaillut showta ihan maanpinnalla. Mun suosikki aluetta iltaisin kävelylenkillä on sataman puiset kävelysillat ja laituri. Tai sitten jokiranta.

  Harmittavan huolimaton tarjoilija.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.2.2019 at 21:53

   Tuonne haluan itsekin varmasti uudelleen, kun joskus palaan Singaporeen. Molemmat valoshow’t olisi hauska nähdä lähietäisyydeltä ja muutenkin kierrellä satamassa ja puutarhoissa eri vuorokaudenaikoihin. Kyllä kelpaisi taas Singaporen lämpö talven keskelle.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 2.2.2019 at 12:14

  Me päästiin OCBC Skywalkiin pimeällä, ja olihan se mieletön show kun siellä meidän ollessa valot alkoivat välkehtiä joulumusiikin tahtiin. Se on kyllä niin taianomainen mesta! Cloud Forest oli meidänkin mielestä ihana, vaikka yläilmoihin ei siellä jaksettukaan jonottaa. Flower Domesta jäi lähinnä mieleen ne Disney-kammotukset.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.2.2019 at 21:59

   Muistan kun sanoit että pääsitte Skywalkille pimeällä ja uskon että se oli mahtava kokemus. Seuraavalla Singaporen-matkalla sitten 😀 Ai teillä oli jonoa Cloud Forestin hissiin, meillä kävi siis tosiaan tuuri siinä kohtaa. Toivottavasti Flower Domen joulukoristeet on jo purettu ja jospa metrossakaan ei enää raikaisi joululaulut niin kuin tammikuussa 😀

 • Reply Merja / Merjan matkassa 2.2.2019 at 18:41

  Gardens by the Bay piti käydä katsomassa heti ensimmäisenä Singapore-päivänä. Se oli kyll juuri niin upea kun kaikki kuvat olivat antaneet ymmärtää. Harmi, että ravintola kokemus jäi huonoksi hajamielisen tarjoilijan takia. Me emme siellä ”yläilmoissa” käyneetkään vaan ihailimme puistoa maasta käsin.

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.2.2019 at 22:03

   Meidän ohjelma muotoutui eri syistä lopulta niin, että täytyi odottaa Gardens by the Bayta muutama päivä Singaporessa 😀 Odotukset oli korkealla, mutta olen samaa mieltä, että ne kyllä täyttyivät tai oikeastaan jopa ylittyivät. Tarjoilija mokasi sen verran pahasti, ettei uskaltanut enää paljon naamaansa näyttää 😀 Ravintolapuun voi jättää hyvin kokonaan väliin, mutta Skywalk-näköalasilta oli mielestäni nousemisen arvoinen.

 • Reply Antti / Lanttimatkat 3.2.2019 at 19:53

  Henkeäsalpaavia noi valtavat puut. Aivan uskomattoman komeaksi tehty ja tuo käymänne puutarha vaikuttaa aivan upealta! Jotenkin tuli jo valokuvista sellainen satumainen fiilis.

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.2.2019 at 19:42

   Onhan tuo harvinaisen satumainen paikka. Kun on alettu puutarhaa tekemään, niin on sitten tehty rahaa ja mielikuvitusta säästelemättä. Sanoisin kyllä, että Singaporen ykkösnähtävyys tällä hetkellä.

  Leave a Reply