Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sisilian Unesco-kaupungit Ragusa, Scicli ja Noto

Sisilian kaakkoisosasta löytyvä Val di Noton alue tunnetaan ainutlaatuista barokkiarkkitehtuuria edustavista kaupungeista. Unesco on nimennyt kahdeksan niistä maailmanperintöluetteloonsa. Esittelen tässä kaupungeista kolme.

Val di Noton maailmanperintökohde muodostuu kahdeksasta kaupungista, jotka ovat Caltagirone, Catania, Militello in Val di Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa ja Scicli. Barokki-ilmeen taustalla on vuoden 1693 järkyttävä maanjäristys, jonka seurauksena iso osa Sisiliasta jouduttiin rakentamaan uudelleen. Onni onnettomuudessa oli, että uudelleenrakennus toteutettiin upeaan ja yhtenäiseen tyyliin.

Tutustuimme näistä Sisilian Unesco-kaupungeista viiteen. Olen kirjoittanut jo aiemmin suuresta ja vilkkaasta Cataniasta sekä kuvauksellisesta Modicasta. Ehdimme näiden lisäksi käydä myös Ragusassa, Sciclissa ja Notossa. Tässä siis kolmen päiväretken parhaat palat.RAGUSA IBLA

Ragusan mielenkiintoisin osa on sen vanhakaupunki, joka tunnetaan nimellä Ragusa Ibla. Jyrkille rinteille rakennettua kaupunkia kannattaa ihailla Santa Maria delle Scalen kirkolta, jonne saa tosin kavuta Iblan suunnasta melkoisen monta porrasta. Täällä on hyvä vetää henkeä ja katsella huokaillen vanhojen talojen muodostamaa kokonaisuutta. Näköalapaikan kirkko on pieni ja tunnelmallinen.


Laskeudumme portaat takaisin alas ja lähdemme seikkailemaan Ragusa Iblan kaduille. Suunnistamme kohti tuomiokirkko Duomo di San Giorgioa, jonka jättimäinen koko tuntuu pieneen kylään ylimitoitetulta.

Ohitamme siestan ajaksi suljetun Duomon ja jatkamme hiljalleen eteenpäin. Lapset löytävät kolmen euron korut matkamuistoiksi, minkä jälkeen suuntaamme lounaalle A’ Rusticanaan.

Huomaamattoman kujan päästä löytyvän ravintolan ei tarvitse suuremmin mainostaa itseään, sillä paikalliset tuntevat laadun ja turistit osaavat perille Komisario Montalbanon suosikkiravintolaa hakemalla. Viihdyn lämminhenkisessä ravintolassa hyvästä ruoasta nauttien. Rankka sadekuuro varmistaa, että meillä on hyvin aikaa myös juustokakku cassatasta nauttimiseen.

Sateenjälkeinen ilma tuoksuu piristävän raikkaalta. Kiertelemme tovin vanhankaupungin päästä löytyvän puiston palmujen alla. Suihkulähde solisee ja lammikossa kukkivat lumpeet. Lapset touhuavat hetken leikkipuistossa, minkä jälkeen ihailemme maisemaa alas rotkoon.

Rankkasade yllättää uudelleen palatessamme Duomon kulmilta parkkipaikan suuntaan. Kujilla olisi ollut hauska kierrellä kauemminkin, mutta toisaalta oleellisin tuli varmasti jo nähtyä. Ragusan maisemissa on jotain lumoavaa, eikä tätä kohdetta kannata jättää Sisiliassa väliin. Kaupunkiin kuuluu myös yläkaupunki Ragusa Superiore, joka on monin verroin Iblaa suurempi.SCICLI

Sciclin kauniilla kävelykadulla Via Pennalla on helteistä, kun kävelemme keskipäivän auringonpaahteessa vanhankaupungin halki. Viihtyisä katu erkaantuu kuivuneesta joenuomasta ja jatkuu historiallisten rakennusten ympäröimänä loivaan ylämäkeen. Ohitamme muutamia putiikkeja sekä museona toimivan historiallisen apteekin. Lyhyt katu levenee pian aukioksi, jonka reunalla olevaan kirkkoon kurkistamme sisään.

Sciclin päänähtävyytenä voidaan nykyään pitää Via Pennan päässä sijaitsevaa kaupungintaloa, joka esittää Komisario Montalbano -televisiosarjan poliisiasemaa. Ovi on suljettu, mutta käyn portailla muistelemassa komisarion seikkailuja murhamysteerien maailmassa. Sisätiloihin tutustuminenkin on mahdollista, mutta saavuimme paikalle väärään aikaan.


Kiertelemme hetken Sciclin hiljaisilla kujilla. Raukeat kissat makailevat varjoissa ja pyykit roikkuvat ikkunoilla. Vanhojen seinien valkoinen maali on lohkeillut ja jostain löytyy Vespa kaikista kapeimmallekin kujalle.

Laajan Piazza Italia -aukion penkeille on mukava istahtaa hetkeksi ja ihailla vanhojen rakennusten julkisivuja sekä taustalla kohoavia kallioita. Odottelemme lounasajan alkamista, minkä jälkeen siirrymme ensimmäisinä asiakkaina aukion päästä löytyvän Osteria dei Tre Collin näköalaterassille.

Ravintolan hintataso on ehkä aavistuksen keskimääräistä korkeampi, mutta toisaalta annokset ovat reilun kokoisia. Valitsemme sisilialaisen keittiön klassikoita, kuten caponataa ja pasta alla Normaa, eikä maussa ole valittamista.

Terassilta on hauska seurailla Piazza Italian verkkaista elämänmenoa. Paikalliset ukot kokoontuvat parantamaan maailmaa puiden varjoon. Ohi kulkevan liikenteen ääripäitä ovat vanha traktori sekä matalasti kehräävä tulipunainen Ferrari. Espresson maku suussa on mukava jatkaa matkaa eteenpäin.

Scicli jää mieleen erittäin miellyttävänä pikkukaupunkina, vaikkei sen näyttävyys ylläkään Ragusa Iblan tai Modican tasolle. Keskusta barokkirakennuksineen on kaunis. Pienen kaupungin näkee halutessaan melko nopeasti, ellei halua tutustua esimerkiksi moniin kirkkoihin tarkemmin.NOTO

Notoon saapuminen autoillen ei ole erityinen nautinto, sillä ajaudumme yksisuuntaisten katujen labyrinttiin. En uskalla noudattaa jyrkimmille ja kapeimmille kujille johdattavia ohjeita, mutta saan tovin seikkailun jälkeen pysäköityä menopelin kadun varteen. Noto sijaitsee jotakuinkin Syrakusan ja Modican puolivälissä, kymmenisen kilometriä mereltä sisämaahan päin. Kaupunki tuhoutui vuoden 1693 maanjäristyksessä täysin ja rakennettiin sen jälkeen uudestaan muutaman kilometrin päähän alkuperäisestä paikasta.


Kaupungin sydän on tasainen kävelykatu Corso Vittorio Emanuele, jolta risteää katuja niin ylä- kuin alarinteeseenkin. Kadun varrella on muutama aukio, joita hallitsevat komeat kirkkorakennukset. Käymme sisällä Noton vaaleasävyisessä katedraalissa ja ihailemme vastapäisen Palazzo Ducezion julkisivua.

Kävelemme siistiä Corso Vittorio Emanuelea pitkin Porta Realen riemukaarelle ja takaisin. Hetkittäin tuntuu, kuin olisimme joutuneet historiallisen elokuvan lavasteisiin. Rakennusten yhtenäinen ja mahtipontinen barokkiarkkitehtuuri muodostaa kadunpätkälle täydellisyyttä hipovan kokonaisuuden. Monet yksityiskohdat on viimeistelty huolella.

Reilun kolmenkymmenen asteen helle tuntuu pilvisyydestä huolimatta lähes tukahduttavalta. Iholla ei tunnu pienintäkään tuulenvirettä ja ilmassa on ukkosta enteilevää sähköä. Liikkeellä on muutamia matkailijoita kameroineen, mutta ainakaan näin kesäkuun alussa ei voida puhua varsinaisesta turistiryntäyksestä.

Suunnistamme Arancina Planet -nimiseen pikaruokaravintolaan nopealle lounaalle. Sisiliassa pikaruoalla tarkoitetaan ensisijaisesti herkullisia arancinoja, joilla vatsa täyttyy nopeasti ja edullisesti. Uppopaistettujen riisipallojen täytteenä on esimerkiksi mozzarellaa, pinaattia, kanaa tai makkaraa.

Kenties jopa barokkikirkkoja ja -palatseja mieleenpainuvampi nähtävyys ovat Via Mariannina Coffan portaat, joille on luotu upean värikäs taideteos. Portaita ei ole maalattu, vaan irrotettava taideteos voidaan vaihtaa suhteellisen helposti uuteen. Olen nähnyt samoista portaista kuvia eri lailla koristeltuna.

Kokonaisuutena Noto oli itselleni lievä pettymys. Kenties pilvinen päivä ei ollut otollinen täydelliselle retkelle ja reissuväsymyskin saattoi jo hieman painaa. Kirkkojen ja muun barokkiarkkitehtuurin ystäville riittää toki ihailtavaa, mutta koska niitä oli nähty riittävästi jo muualla, tuntui Noton keskustan tarjonta tällä kerralla hieman yksipuoliselta.


Tämä oli kymmenes ja viimeinen kesäkuun 2018 Sisilian-matkasta kertova blogipostaus. Ragusa ja Scicli on mainittu myös aiemmassa jutussani Komisario Montalbanon jalanjäljillä.

Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Piyya 23.12.2018 at 21:44

  Minä en nyt ehkä taas kestä 😉
  Olet ehkä jo huomannut rakkauteni Italiaan ja nää sun postaukset on vaan niin upeita.
  Ihania maisemia, rustiikkisia taloja ja tähän vuodenaikaan tuo VALO. Tykkään erityisesti myös tavastasi nostaa lukijan makunystyrät kohilleen ihan sataan asti, silleen sopivasti kuvien ja tarinoiden välissä.
  Buon Natale 🎄🎅🏻

  • Reply Mika / Lähtöportti 24.12.2018 at 00:52

   Olen kyllä huomannut Italia-rakkautesi, hyvä että kohtalontovereita riittää 😀

   Kiitos paljon kehuista 🙂 Yritän tuoda lukijan mahdollisimman lähelle matkakokemusta ja ihan mahtavaa jos se onnistuu. Olen aika viipyilevä reissaaja, tykkään fiilistellä tunnelmia ja välittää niitä muille.

   Buon Natale! Ja hyviä matkoja tulevalle vuodelle!

  Leave a Reply