Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vuoden 2018 matka-aakkoset

On taas perinteeksi muodostuneen vuosikoosteen aika. Tässä siis matkailuvuoteni 2018 aakkosten muodossa A:sta Ö:hön, samaan tapaan kuin vuosina 2016 ja 2017.

Vuoteen mahtui monenlaisia kokemuksia useassa eri kohteessa. Voisi myös puhua nostalgisten paluiden vuodesta, sillä Pyhätunturi, Ahvenanmaa, Ähtäri, Praha ja Pietari kuuluvat kaikki paikkoihin, joissa kävin edellisen kerran lapsuuteni 80-luvulla. Sisilia ja Pohjois-Irlanti olivat sen sijaan kauan toteutumistaan odottaneita haaveita, jotka pystyivät ylittämään korkeatkin odotukset.A – Agrigento
 oli yksi Sisilian-matkan mielenkiintoisimpia retkikohteita. Kuvan taideportaat löytyivät sattumalta samana päivänä, jona näimme myös Valle dei Templin raunioalueen ja Scala dei Turchin kalliomuodostelmat.


B – Bosco Verticale
on mielenkiintoinen rakennusprojekti Milanossa. Kahden korkean kerrostalon parvekkeilla kasvaa satoja puita eli ”pystysuora metsä”.

C – Catania jäi mieleen vilkkaana kaupunkina, jonka markkinatoreilla sai aistia aitoa sisilialaista elämää äänineen, makuineen ja tuoksuineen.

D – Dark Hedges tunnetaan Game of Thronesin Kuninkaantienä. Komeiden puiden reunustama tie on vaikuttava paikka, vaikka tunnelma voikin kärsiä ihmispaljoudesta.

E – Etna on Euroopan suurin ja kenties myös arvaamattomin tulivuori, joka hallitsee majesteettisella tavalla Sisilian maisemia. Retki vuorelle oli unohtumaton kokemus.

F – Fréjus sijaitsi Ranskan-matkamme lomatalon lähistöllä. Mieleen jäivät miellyttävä vanhakaupunki sekä siisti satama-alue.

G – Giant’s Causeway on yksi Euroopan vaikuttavimmista luonnonnähtävyyksistä. Olin haaveillut sen näkemisestä kauan, ja nyt haaveilen paluusta paikalle auringonnousun aikaan.

H – Heikkilän kotiseutumuseo löytyy Keravalta. Sen pihalla käytiin syksyllä bloggaajaporukalla.

I – Iisakinkirkko valmistui vuonna 1858 40-vuotisen rakennusurakan päätteeksi. Se kuuluu edelleen Pietarin näyttävimpiin maamerkkeihin.

J – Juan-les-Pins on omaan makuuni hieman liian pinnallinen ja turistikeskeinen, mutta tämän auringonlaskun aikaan en olisi halunnut olla missään muualla.

K – Kaarlensilta on yksi Prahan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Suosittelen aikaista herätystä, sillä auringonnousu Kaarlensillalla oli unohtumaton elämys. Päivällä on tungosta.

L – Lappi kutsui kolmantena talvena peräkkäin. Kohteena oli tällä kerralla Pyhätunturi ja ehdin ihailla auringonnousua täälläkin, hiihtolenkin varrella Pyhäjärven rannalla.


M – Maarianhamina on sympaattinen pikkukaupunki, jossa joutuu miettimään ollaanko Suomessa vai Ruotsissa. Merikortteli on Maarianhaminan kuvauksellisimpia paikkoja.

N – Nurmijärvi kuului kesän perheretkiin, seikkailihan Taaborinvuoren kesäteatterissa Peppi Pitkätossu. Kuva on Taaborinvuoren juurelta löytyvästä Aleksis Kiven synnyinkodista.

O – Ollilanlampi on suosikkipaikkani kotikaupungissani Keravalla. Hiljaisen lammen ja pitkospuiden äärellä voi kuvitella olevansa syvemmälläkin erämaassa.


P – Praha
sopi täydellisesti pitkän pääsiäisviikonlopun viettoon. Kaupungista löytyi mukavasti nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Q – Quiche on ranskalainen piiras. Ostin quicheja eräänä lokakuisena aamuna La Bouverien kylän leipomosta, ja tuossa niitä croissantien takana näkyy.

R – Ragusa Ibla kuuluu Sisilian hienoimpiin kaupunkeihin. Rinteille kohoava rakennusten rivistö näyttää kaukaa katsottuna upealta ja lähemmin tutustumalla löytyy hienoa barokkiarkkitehtuuria.

S – Saint-Tropez herättää mielikuvia rikkaista maailmantähdistä ja ylellisistä juhlista. Meille tämä rannikkokaupunki näyttäytyi kuitenkin varsin arkipäiväisenä paikkana, jonka tunnelmallisilla kujilla puhalsi syksyinen tuuli.


T – Taormina
kuuluu Sisilian suosituimpiin lomakohteisiin, eikä syyttä. Kauniista pikkukaupungista on mahtavat maisemat niin merelle kuin Etnallekin päin.

U – Uspenskin katedraali on yksi Helsingin kauneimpia maamerkkejä. Se pilkistää tämänkin kuvan taustalla, mutta sisällä käyminen siirtyi taas seuraavaan vuoteen.


V – Valkmusan kansallispuisto oli vuoden paras kotimaan retkikohde. Soisen luonnon keskellä tuntui kuin olisimme vaeltaneet Lapin erämaissa.

W – Wanderlust tarkoittaa kaukokaipuuta, halua vaeltaa ja tarvetta matkustaa kerta toisensa jälkeen. Tunnustan, että tämä on minun diagnoosini. Kuva otettiin mykistävän Verdonin rotkon laidalla.

X – Xherdan Shaqiri pelasi Sveitsin joukkueessa Ruotsia vastaan MM-kisaottelussa Pietarissa. Eurooppalaisten kohtaaminen jäi tunnelmaltaan aiemmin näkemäni ArgentiinaNigeria -pelin varjoon, sillä Vamos Argentina soi korvissa vielä puoli vuotta kisojen jälkeenkin.

Y – Ylöjärvi toimii hyvänä taukopaikkana vaikkapa matkalla Ähtäriin. Siellä kannattaa pysähtyä Miss Adaan syömään Pirkanmaan parasta pastaa.


Z – Žižkovin TV-torni 
on Prahan korkein ja monien mielestä myös rumin rakennus. Žižkovin kiinnostavaksi kehuttuun kaupunginosaan emme valitettavasti ehtineet, mutta torni häämöttää tämän Prahan linnalta otetun kuvan taustalla.

Å – Åland oli vuoden positiivinen yllättäjä. Ihastuin toukokuisen Ahvenanmaan rauhallisiin tunnelmiin ja upeaan merelliseen luontoon. När ses vi igen?


Ä  – Ähtäri
kuului kesän kotimaankohteisiin. Näimme myös unisia pandoja, mutta uiminen lämminvetisessä Valkeisessa ja lampaiden syöttäminen taisivat olla lasten mielestä parasta.

Ö – Ö on ruotsiksi saari. Tänä vuonna käymiäni saaria olivat Ahvenanmaa, Irlanti, Sisilia, Suomenlinna, Pietarin Ristisaari ja Väskin seikkailusaari.


Toivon myös vuodelle 2019 useita hyviä matkoja. Seuraavana odottavat Singapore ja Malesian Penang, minkä jälkeen pitäisi olla luvassa monipuolisia reissuja ainakin Vuokatin lumilla, eurooppalaisissa kaupungeissa sekä Slovenian henkeäsalpaavassa luonnossa. Elämysrikasta seuraavaa reissuvuotta myös kaikille Lähtöportin lukijoille!

Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

6 Comments

 • Reply Anu 18.12.2018 at 19:03

  Niin monta tuttua ja kivaa paikkaa! Fréjus on noista tuorein ja Praha rakkain. Futis oli varmaan mahtava elämys! Itse haaveilen pääseväni katsomaan Liverpoolin peliä paikan päälle Anfieldille – ehkä joskus vielä… Ensi vuodelle on meilläkin mukavasti pukkaa reissua. Ensin kaksi viikkoa Kaliforniassa ja NHL All Stars -peli. Sitten kevätviikonloppu Riikassa, sitten kesällä viikon verran patikointia Walesissa (the Snowdonia Way, kannattaa googlata) ja vähän Lontoota päälle (toinen suosikki) ja vielä miehen yllärisynttärit Tukholmassa. Mitä syksy tuo tullessaan… en vielä tiedä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.12.2018 at 21:20

   Futiksen MM-kisat oli kyllä mahtava elämys, nimenomaan se Argentiinan peli, jonka tunnelma niin stadionilla kuin sen ulkopuolellakin oli uskomaton. Olen lukenut Snowdoniasta Suunnaton-blogista ja haaveilen matkasta, jonka ohjelmaan kuuluisi muun muassa Snowdonia, Conwyn linna ja Liverpool. Haluaisin ilman muuta kokea myös Anfieldin tunnelman, vaikken Liverpool-fani olekaan. Tuo tuskin kuitenkaan mahtuu vielä ensi vuoden ohjelmaan. Myös teidän Kalifornian-matka ja All Stars -peli kuulostaa hyvältä! Kalifornia on ollut haaveissa pitkään ja vielä joskus sen aika tulee meillekin 🙂

 • Reply Noora 18.12.2018 at 21:55

  Dark Hedges jäi minulta valitettavasti näkemättä, koska paikallinen poliisi ilmoitti, ettei päästä paikalle enää enempää turisteja sinä päivänä. Harmitti vietävästi! Onneksi sentään Giant’s Causeway otti vieraita vielä vastaan. Mutta pisti kyllä miettimään, alkaakohan turistikielto pian muodostua käytännöksi muissakin ”liian suosituissa” kohteissa? En oikein tiedä mitä asiasta ajatella, koska tietysti itse haluaisin nähdä kaikki näkemisen arvoiset paikat, mutta toisaalta joku rajansa silläkin, miten paljon matkailun annetaan kuluttaa paikallisten hermoja ja esimerkiksi luonnonkohteiden kantokykyä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 19.12.2018 at 11:28

   Tämä on hyvä kysymys, mitä tulee itsekin mietittyä aika usein. Monet suositut paikat ovat suosittuja hyvästä syystä, sillä niissä on yleensä jotain ainutlaatuista nähtävää tai koettavaa. Toisaalta liiallinen matkailu ei saisi pilata kohdetta tai suututtaa paikallisia, ja eihän matkailijakaan enää nauti jos joutuu ruuhkan keskelle. Välillä parhaat elämykset löytyvät yllättävistä paikoista, mutta toki myös must see -paikat tekisi mieli nähdä edes kerran. Haluaisin palata paremmalla ajalla Pohjois-Irlantiin ja nähdä sekä Dark Hedgesin että Giant’s Causewayn aamuvarhaisella ennen turistibussien saapumista.

  • Reply Anu 19.12.2018 at 13:37

   Kyllä turistien määrän rajoittaminen varmaan alkaa muodostua käytännöksi yhä useammassa kohteessa ja hyvä niin. Aika moni paikka on jo siinä moodissa, etten itse noihin enää haluaisi mennä (esim. Barcelona, Venetsia, Dubrovnik jne). Toki vuodenaikakin vaikuttaa eli turistirysiin kannattaa reissata pahimman loma-ajan ulkopuolella.

   Itse bongailen jossain määrin UNESCOn maailmanperintökohteita, mutta en hinnalla millä hyvänsä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 20.12.2018 at 11:52

   Rajoitukset ovat varmasti joissakin paikoissa ainoa oikea ratkaisu. Se surettaa, ettei joidenkin kaupunkien keskustoissa asu enää paikallisia, vaan asunnot ovat Airbnb:n ja vastaavien käytössä. Barcelonassa olen käynyt pari kertaa ennen pahinta turistiryntäystä ja ajattelin palata sinne aina uudelleen, mutta se on nyt jäänyt pois suunnitelmista näiden juttujen vuoksi. Venetsiassa olen käynyt lapsena ja haluan nähdä sen vielä uudelleen, mutta ehdottomasti pahimman sesongin ulkopuolella. Dubrovnikin turistimäärä oli viime vuoden huhtikuussa täysin siedettävä, mutta kesähelteillä on varmasti toisin.

  Leave a Reply