Suomen suurin matkablogiyhteisö

Keskikokoiset kaupungit – 10 suosikkia

Kirjoitin huhtikuussa itselleni mieluisimmista suurkaupungeista ja nyt on jatko-osan vuoro. Tässä kymmenen mainiota kaupunkia, jotka olivat liian pieniä edelliseen juttuun, mutta selvästi liian isoja kyläsarjaan.

Listan kokoaminen ei ollut tälläkään kerralla helppoa. Yhtä oikeaa järjestystä ei ole olemassa ja kohdevalinta kannattaa tehdä aina matkan tarkoituksen mukaan. Myös kokoluokan määrittelemisessä oli oma haasteensa. Tämän listan kaupunkien väkiluku vaihtelee reilusta sadastatuhannesta reiluun puoleen miljoonaan. Kaikki alla mainitut kohteet löytyvät Euroopasta, koska muille mantereille suuntautuneet matkani ovat keskittyneet joko suurkaupunkeihin tai pikkukyliin. Pienistä kaupungeista ja kylistä on tulossa oma listauksensa ensi vuoden puolella.1. LJUBLJANA

Slovenian sympaattinen pääkaupunki ihastutti heti ensi silmäyksestä lähtien. Ljubljanica-joen ympäristöä hallitsevat kauniit eri aikakausilta peräisin olevat rakennukset. Kaiken yläpuolella kohoaa linna, josta voi katsella maisemia aina lumihuippuisille vuorille saakka. Oma vaikutuksensa on varmasti myös ihmisillä, jotka vaikuttavat välittömän ystävällisiltä ja aidosti vieraanvaraisilta. Ljubljanan tunnelmassa on jotain ainutlaatuista. Siinä yhdistyvät monipuoliset tapahtumat, eloisuus, hyväntuulisuus ja turvallisuus.


Yksi Ljubljanan valtteja on myös sijainti. Kaupungista ajaa Välimeren rannoille reilussa tunnissa ja vuoria sekä Bled-järven tapaisia luonnonnähtävyyksiä löytyy vielä lähempää. Slovenia on mielestäni Euroopan aliarvostetuin matkailumaa, sillä pieneltä alueelta löytyy hämmästyttävän monipuolisesti koettavaa. Maa on omaan makuuni täydellinen sekoitus välimerellistä, slaavilaista ja keskieurooppalaista kulttuuria. Olen palaamassa Sloveniaan ensi kesänä, jolloin on luvassa uusia Slovenia-juttuja – myös Ljubljanasta!

Muisto Ljubljanasta: Kaupungissa tuntui tapahtuvan koko ajan jotakin. Syksyinen viikonloppu saattoi tietysti olla poikkeuskin, mutta törmäsimme parin päivän aikana sattumalta moneen tapahtumaan katumarkkinoista rock-konserttiin ja tiedefestivaalista urheilutapahtumiin.

Lue lisää postauksestani Ljubljana, rakastettuni.2. GRANADA

Andalusian sisämaassa sijaitsevaan Granadaan on helppo ihastua. Kaupungin tunnelmassa on surumielistä kaihoa, joka juontaa juurensa vuosisatojen taakse maurilaisen kulttuurin kulta-aikaan. Ilmapiiri on silti nuorekas ja kitaroiden säestämää musiikkia kuulee kaduilla usein. Nautin erityisesti aamukävelyistä Albayzínin kaupunginosan ikivanhoilla mukulakivikujilla, joita reunustavat valkeiksi kalkitut rakennukset.


Granada tunnetaan erityisesti Alhambran palatsista, joka onkin yksi koko Euroopan upeimmista nähtävyyksistä. On silti sääli, että monet matkailijat kiirehtivät vain Alhambraan ja jättävät kaupungin muuten näkemättä. Albayzínin lisäksi kannattaa suunnata ainakin vanhaankaupunkiin, jossa voi aistia maustepuotien eksoottisia tuoksuja ja maistella herkullisia churroja. Granadasta löytyy myös intohimoista flamencotanssia ja paljon hyviä ravintoloita.

Muisto Granadasta: Suosittu San Nicolásin näköalapaikka oli käytännössä autio, kun kiipesin sinne ihailemaan aamunkoittoa. Tunnelma oli lähes taianomainen, kun auringon ensi säteet ilmestyivät näkyviin Sierra Nevadan vuorten ja Alhambran muurien takaa.

Lue lisää
postauksistani Aamutunnelmia Granadassa ja Tarunhohtoinen Alhambra.3. SAN SEBASTIÁN

Baskimaan tuuliselta rannikolta löytyvä San Sebastián tarjoaa lähes kaikkea, mitä lomakohteelta voi toivoa. Kaunis kaupunkikuva, rennon charmikas tunnelma, pitkät hiekkarannat ja hyvä ruoka ovat mukava yhdistelmä. Ympäristöstä löytyy retkikohteita niin kaupunkien, kylien kuin luonnonkin ystäville. Ainoa varjopuoli on Baskimaan rannikon arvaamaton sää, minkä johdosta San Sebastiániin ei voi antaa aurinkotakuuta.

San Sebastián on suorastaan fantastinen ruokakaupunki. Sanotaan, ettei missään muualla maailmassa ole yhtä tiheää baarien ja ravintoloiden keskittymää kuin San Sebastiánin vanhassakaupungissa. Täällä voisi vaellella loputtomasti ovelta toiselle paikallisista pintxoista ja viinistä nauttien. Michelin-tähdillä palkittuja ravintoloitakin löytyy useampia. Herkuttelun vastapainona voi lähteä vaikka kapuamaan kaupunkia ympäröiville kukkuloille.

Muisto San Sebastiánista: Aloitimme kaupunkiin tutustumisen Monte Igueldon huipulta, josta on upea näkymä kaupunkiin. Korkeat kukkulat, hevosenkengänmuotoinen merenlahti ja pitkät hiekkarannat toivat heti mieleen Rio de Janeiron, vaikken ole tuossa Brasilian suurkaupungissa vielä käynytkään.

Lue lisää
postauksestani Suurenmoinen San Sebastián sekä Baskimaasta laajemmin kohdeoppaasta 10 x Baskimaa.4. PORTO

Pohjois-Portugalin suurin kaupunki hurmaa persoonallisella kauneudella. Värikäs arkkitehtuuri ja vanhimpien kaupunginosien kujat herättävät mielikuvia Länsi-Eurooppaa eksoottisemmasta matkakohteesta. Douro-joen rannoilla on mukava viettää aurinkoisia päiviä. Kaupunkiin kuuluvat oleellisesti myös jyrkkiä rinteitä pitkin kolistelevat vanhat raitiovaunut. Porto on antanut nimensä portviinille, jota pääsee maistelemaan vaikkapa joen vastarannalla sijaitsevan Vila Nova de Gaian perinteikkäissä kellareissa.

Viivyimme Portossa muutaman päivän syksyllä 2009. Ohjelmaan kuului myös retki kiehtovaan Guimarãesiin, josta olen kirjoittanut blogiin aiemmin. Harkitsin Guimarãesia mukaan tällekin listalle, mutta jääköön tuo Portugalin ensimmäinen pääkaupunki nyt vain retkisuositukseksi. Portoon matkustaminen on ensi kesänä helpompaa kuin koskaan ennen, kun Finnair aloittaa suorat lennot juhannusaattona.

Muisto Portosta: Jokiristeily Portosta lähes sadan kilometrin päähän Peso de Réguaan kulki kauniiden maisemien sekä muutamien korkeiden sulkuporttien halki. Mieleen jäi myös musiikki, sillä jokilaivan kannella kaikui jostain syystä koko Boney M:n hittituotanto Rivers of Babylonista Rasputiniin.5. EDINBURGH

Skotlannin pääkaupunki herättää nostalgisia muistoja ajalta, jolloin hyvä kaverini oli siellä opiskelijavaihdossa. Viivyimme Edinburghissa kolmen kaverin porukalla reilun viikon tutustuen niin nähtävyyksiin kuin yöelämäänkin. Kaupungin päänähtävyytenä voidaan pitää korkean kukkulan päällä kohoavaa linnaa, jossa säilytetään hallitsijoiden myyttistä kruunajaiskiveä Stone of Sconea. Linnalta lähtevän Royal Milen varrella voi kuunnella säkkipillin soittoa ja tehdä matkamuisto-ostoksia. Hyvien maisemien vuoksi kannattaa kiivetä ainakin Arthur’s Seat -kukkulalle sekä Calton Hillille.

Viihtyisä Edinburgh teki suuren vaikutuksen jatkuvasta vesisateesta ja asumuksen nurkissa vinkuneesta tuulesta huolimatta. Muistan, kuinka haimme syötäväksemme sanomalehtiin käärittyjä fish & chips -annoksia ja kävimme opiskelijaryhmän siivellä kuuntelemassa Skotlannin parlamentin istuntoa. Kaipaan Skotlantiin, jossa Edinburghin lisäksi kiinnostaisi erityisesti Isle of Skye ja muu upea luonto. Suurin este Skotlannin-matkoilleni on ollut ihastuminen Irlantiin, joka on päätynyt ”sateisten saarten” kohdevalinnaksi jo viidesti peräkkäin.

Muisto Edinburghista: Ostimme pääsyliput Hibernianin jalkapallo-otteluun pubissa tapaamiltamme miehiltä ja päädyimme äänekkäiden skottiukkojen kansoittamaan kausikorttilaisten katsomoon. Mixu Paatelainen ei ollut loukkaantumisen vuoksi kokoonpanossa, mutta Hibs voitti.6. FIRENZE

Toscanan pääkaupunki on tullut melko tutuksi kolmella matkalla. Firenzen historiallinen keskusta on harvinaisen upea kokonaisuus, jota kelpaa ihailla kerta toisensa jälkeen. Olen ihastunut myös Piazzale Michelangelolta aukeavaan maisemaan kaupungin ylitse. Firenzessä kannattaa tietenkin nauttia myös toscanalaisen keittiön mauista pitkän kaavan mukaan. Ravintolasuositusten lukeminen etukäteen on hyvä idea, sillä keskustan turistialueilla voi joutua kokemaan pettymyksiäkin.

Firenzen huono puoli on nimenomaan suuri suosio. Kuumimman kesäsesongin aikaan kaduilla kuulee enimmäkseen amerikanenglantia tai japania, ja tunnelma on kuin jonkinlaisessa renessanssin Disneylandissa. Meno kuitenkin rauhoittuu nopeasti, kun siirtyy hieman syrjään mahtavan Duomon tai kuvauksellisen Ponte Vecchion läheisyydestä. Firenze on kesän ruuhkista huolimatta näkemisen arvoinen kaupunki ja myös hyvä tukikohta, josta voi tehdä retkiä muualle Toscanaan.

Muisto Firenzestä:
Firenze kuului ensimmäisen Italian-matkani ohjelmaan kolmisenkymmentä vuotta sitten. Pysähdyimme kaupunkiin saapuessamme Piazzale Michelangelolle, jonka myyntikojusta ostin elämäni ensimmäisen jalkapalloseuran lipun. Valinta osui milanolaisen Interin sinimustiin väreihin. Sitä voi kutsua elämänmittaisen rakkaustarinan aluksi. Pazza Inter, ti amo!7. VILNA

Olen matkaillut Baltiassa harmillisen vähän, mutta kaikki kolme pääkaupunkia ovat sentään jollain tasolla tuttuja. Näistä ehdoton suosikkini on Vilna, jossa vietimme muutaman kesäpäivän viitisentoista vuotta sitten. Vaikka tuosta matkasta onkin jo kauan, muistan edelleen viihtyisän tunnelman ja kauniin vanhankaupungin. Ilmapiiri oli huomattavasti keskieurooppalaisempi kuin Tallinnassa tai Riiassa.

Vilnan tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi hyvänä näköalapaikkana toimiva Gediminasin torni sekä pieni Pyhän Annan Kirkko. Vilnan mielenkiintoisin kaupunginosa on boheemi Užupis, joka on julistautunut omaksi tasavallakseen. Vilnasta käsin kannattaa käydä retkellä Trakaissa, jossa on kaunis linna sekä pikkukaupungin tunnelmaa. Vilna on edullinen matkakohde suhteellisen lähellä Suomea.

Muisto Vilnasta: Pakenimme ukkosmyrskyä katoliseen kirkkoon, jossa oli meneillään hääseremonia. Ehdimme olla vieraana useammissakin häissä ennen sateen taukoamista.8. BELFAST

Belfast on kaupunki, jonka nimen kuuleminen herättää ristiriitaisia tunteita. Tuhansia uhreja vaatineet Pohjois-Irlannin levottomuudet ovat viimeisten parinkymmenen vuoden aikana rauhoittuneet, mutta jako nationalistien ja unionistien välillä on yhä olemassa. Propagandamaalauksilla koristeltujen muurien, suljettujen porttien ja piikkilankojen katseleminen omin silmin herättää paljon ajatuksia ja toiveen siitä, että historiasta otetaan opiksi. Belfast jätti itselleni jäljen sydämeen, enkä yksinkertaisesti voinut sivuuttaa kaupunkia tältä listalta.


Nykypäivän Belfast on menneisyydestään huolimatta eloisa, vieraanvarainen ja turvallinen matkakohde. Ravintolatarjonta on kehittynyt suurin harppauksin ja hieno Titanic-museo houkuttelee kaupunkiin paljon matkailijoita. Belfast tarjoaa jotain erilaista moniin Euroopan kaupunkeihin verrattuna ja on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto suositumpien kohteiden rinnalle. Matkan aikana kannattaa tutustua myös Pohjois-Irlannin muuhun tarjontaan luonnonnähtävyyksistä lähtien.

Muisto Belfastista: Perinteikäs St. Georges Market on yksi Britteinsaarten parhaista kauppahalleista. Mieleeni ovat jääneet muun muassa paikallisherkuista tarjotut maistiaiset sekä sunnuntaisin hallissa soiva livemusiikki. Kauppahalli on ehdoton vierailukohde, mutta avoinna vain perjantaista sunnuntaihin.

Lue lisää postauksistani Monta syytä matkustaa Belfastiin, Ruokamatka Belfastiin – why not?, Belfast – Titanicin kaupunki ja Koskettava kierros Belfastin muureilla.9. BRUGGE

Brugge on kaunis kuin karamelli – tai oikeastaan herkullinen kuin käsintehty suklaakonvehti. Vanhojen kivitalojen ja romanttisten kanavien sävyttämä vanhakaupunki lienee koko Belgian kuvauksellisin ympäristö. Suklaata on tarjolla toinen toistaan houkuttelevimmissa puodeissa ja Belgiassa on tapana herkutella myös vohveleilla. Janon sammuttaminen onnistuu terassiravintoloissa, joiden olutvalikoima on vertaansa vailla.

Brugge on yllä mainitun Firenzen tapaan suosittu turistikohde, mutta sivukujille poikkeaminen ja sesongin ulkopuolella matkustaminen auttavat, jos ihmispaljous ahdistaa. Suosittelen viipymistä yön yli, sillä varhainen aamu ja myöhäisilta ovat parasta aikaa kaupungin ihailemiseen. Belgiasta löytyy monta muutakin kiinnostavaa kaupunkikohdetta. Antwerpenista on jäänyt mieleen oikein hyviä muistoja ja haluaisin joskus tutustua ainakin Gentiin, joka näyttää kuvissa miltei Bruggen kaltaiselta.

Muisto Bruggesta: Kävin ensimmäistä kertaa Bruggessa samalla reissulla, joka jatkui lopulta Edinburghiin. Vuokrasimme kaverini kanssa rämisevät polkupyörät, joilla kävimme meren rannalla Oostendessa saakka. Idyllistä kanavaa seuraamalla ei voinut eksyä, mutta toisaalta maisemakaan ei juuri vaihtunut missään vaiheessa.10. FUNCHAL

Olen majaillut Madeiran pääkaupungissa yhteensä viisi viikkoa, mikä on selvästi pidempi aika kuin missään muussa ulkomaisessa kaupungissa. Tunnen näin ollen kaupungin melko hyvin, vaikka suurin osa ajasta onkin kulunut luontoretkillä eri puolilla Madeiraa. Paratiisisaaren paras anti löytyy ehdottomasti kaupungin ulkopuolelta. Pidän silti myös reilun sadantuhannen asukkaan Funchalista, joka on huolettoman turvallinen, mutta paikoitellen varsin rosoinen kaupunki rapistuneine seinineen ja hylättyine taloineen. Sijainti saaren etelärannikolla on sopiva niin ilmaston kuin retkeilynkin kannalta.

Funchalissa voi vaellella mäkisillä kaduilla ja nauttia puistojen ympärivuotisesta vehreydestä. Vanhankaupungin värikkäät ovet tarjoavat taide-elämyksiä ja satamassa voi ihmetellä saarelle saapuneiden purjehtijoiden maalaamia tervehdyksiä. Nähtävyyksiin kuuluu suosittu kauppahalli, jossa ostokset kannattaa tehdä paikallisten tavoin alemmassa kerroksessa. Funchalissa on myös runsas ravintolatarjonta. Monteen johtava köysirata tarjoaa uudenlaisen kuvakulman korkeille rinteille kohoavaan kaupunkiin.

Muisto Funchalista:
Leipomoon suuntautuneilla aamulenkeillä on saanut nauttia hiljaisista tunnelmista. Tutustuin edellisellä matkallamme mustavalkoiseen Jackson-kissaan, joka päivysti joka aamu samoilla kulmilla joko auton katolla tai muurin päällä makaillen.

Lue lisää Madeirasta esimerkiksi postauksista Kolmas kerta – ja yhä Madeiran lumoissa ja 10 x Madeira. Patikoinnin ystäville suosittelen suosittua juttuani Johdatus Madeiran levadoille.Toivon tältä listalta löytyvän matkainspiraatiota ja ideoita moneen makuun. Kymmenikön ulkopuolelle jääneistä kaupungeista haluan mainita esimerkiksi Nizzan, joka on monella tavalla erinomainen matkakohde. Harkitsin pitkään myös Reykjavíkia ja Dublinia, mutta suosittelen Islantiin ja Irlantiin tutustumista ensisijaisesti pääkaupunkien ulkopuolella.


Italiassa olisi ollut monta hyvää ehdokasta, joiden välillä en lopulta osannut tehdä valintaa lainkaan. Esimerkiksi Syrakusa, Catania, Bari, Perugia ja Brescia ovat jääneet mieleen mainioina retkikohteina, mutta niiden annista useampaa päivää ajatellen ei ole vielä omakohtaista kokemusta.

Palaisin mielelläni kaikkiin listan kohteisiin vähintään muutamaksi päiväksi. Mihin tämän kokoluokan kaupunkiin sinä haluaisit matkustaa?

Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 15.12.2018 at 21:16

  Aika vaikealta tuntuisi rakentaa tällainen lista! Osa listaamistasi paikoista on mulle tuttuja ja osa taas ei. Esimerkiksi Granadasta tykkäsin itsekin tosi paljon! Niistä paikoista, joissa en ole käynyt, on San Sebastián varmaan se, jonne päädyn seuraavaksi. Siitä on jo vähän viritelty suunnitelmia seuraavan pitkän automatkan yhteyteen, mutta jää nähtäväksi, toteutuuko!

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.12.2018 at 20:44

   Vaikeaa tämä tosiaan oli, mutta lopulta onnistui kun ei ottanut liian vakavasti 😀 Tunnen jotkut näistä kaupungeista selvästi paremmin kuin jotkut toiset, ja edellisestä käynnistä on joidenkin kohdalla kulunut jo kauan. Kuten kuvista voi päätellä, kahdessa kaupungissa olen käynyt vain ennen digikuva-aikaa. San Sebastián on upea, mutta varatkaa reilusti aikaa myös muulle Baskimaalle 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa 16.12.2018 at 13:41

  Hyvä listaus! Näissä oli minulle vain kaksi tuttua kaupunkia: Firenze ja Brugge. Kaikki muut ovat sellaisia, joita olen pyöritellyt mielessäni mutta toistaiseksi ovat jääneet vain harkinnan asteelle. Matkainspistä tästä saa ja täytyy käydä lukemassa myös suurkaupunki postaus. Listat on pop 😉

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.12.2018 at 20:54

   Kiitos Merja! Listoja on aina kivaa ja kiinnostavaa lukea 🙂 Tästä nyt vaan seuraavaa kaupunkikohdetta valitsemaan 😀 Firenze ja Brugge oli muuten minullekin näistä kaksi ensimmäistä, Edinburgh tuli kolmantena heti pari päivää Bruggen jälkeen.

 • Reply Hanneli / toisiinmaisemiin 17.12.2018 at 07:50

  Meillä on selvästikin samanlainen maku keskisuurten kaupunkien suhteen. Mun listalle olisi päätynyt lisäksi York, sillä se muodostaa Porton ja Ljubljanan kanssa kärkikolmikon suosikkikaupunkeinani.

  Me pohdittiin ystäväni kanssa Edinburghia seuraavana joulumarkkinakohteena. Bruggeen oon suunnitellut matkustavani jo vaikka kuinka kauan. Samoin tuo Baskiseutu houkuttaa. Ja sinne Granadaan olen menossa vielä tällä viikolla😍

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.12.2018 at 16:26

   Selvästi hyvä maku 😀 Mua on jäänyt vähän harmittamaan, etten ole käynyt Yorkissa kuin rautatieaseman ovella. Matkalla juuri tuonne Edinburghiin piti tutustua myös Yorkiin, mutta koska satoi kaatamalla ja kaverilla oli flunssakin, niin jatkettiin heti seuraavalla junalla kohti pohjoista. Erityisesti Baskimaata suosittelen lämpimästi! Hyvää matkaa Andalusiaan! 🙂

 • Reply Noora 17.12.2018 at 20:51

  Ljubljanaan lienee vaikea olla ihastumatta, kävin itse juuri postausta varten läpi kuvia viime kesän visiitiltä kaupunkiin ja keksin ykskaks monta syytä palata Sloveniaan. Kätevän kompakti maa ja mikä ihana pääkaupunki! Edinburghissa tuulinen ja sateinen sää oli minun mielestäni osa kaupungin viehätystä – joulukuinen koleus tarjosi hyvän syyn pistäytyä pubeihin lämmittelemään ja onhan linnoissa ja hautausmaissa ihan eri fiiliksensä pimeydessä ja tihkusateessa 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.12.2018 at 22:44

   Ljubljanassa on jotain erityistä, mitä on vaikea pukea sanoiksi. Melkein viisi vuotta tässä meni, mutta nyt on vihdoin tiedossa paluu Ljubljanaan ja samalla muuallekin Sloveniaan. Uskomattoman kompakti, ystävällinen ja monipuolinen maa!

   Olet oikeassa, osa Skotlannin viehätyksestä perustuu varmasti sumuun ja sateeseen. Samoin kun Irlannissa, odottaa pubeissa aina lämpö ja lämmin tunnelma 🙂

  Leave a Reply