Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkoilla Suomessa vuonna 2018

Reissumiehen mieli vetää herkästi ulkomaille, mutta keräsin nyt itsenäisyyspäivänä kokoon kotimaassa koettuja hetkiä vuoden varrelta. Suomi on yllättävänkin kiinnostava ja monipuolinen matkailumaa.

Suomi on kuulunut melko vahvasti tämänkin vuoden matkaohjelmaan, mutten ole syystä tai toisesta saanut aikaan kovinkaan montaa blogitekstiä kotimaasta, ellei ”eksoottisia” Lappia ja Ahvenanmaata lasketa mukaan. Tässä nyt koosteena 16 kotimaan kokemusta vuoden varrelta kronologisessa järjestyksessä.PYHÄTUNTURI

Suuntasimme helmikuussa kolmantena peräkkäisenä talvena Lappiin, tällä kerralla Pyhätunturille. Viikkoon mahtui kylmästä säästä huolimatta paljon hiihtoa ja pulkalla laskemista sekä myös saunomista vuokramökin lämmössä. Pyhätunturilla oli etelän hiihtolomaviikollakin melko rauhallista ja Lapin luonto tekee aina vaikutuksen. Lue lisää postauksistani Pakkasviikko Pyhätunturilla ja Latutunnelmia Pyhätunturilta.POROPUISTO KOPARA

Yksi vuoden parhaita eläinkokemuksia oli Pyhän ja Luoston välimaastosta löytyvä Poropuisto Kopara. Poroilla on suuret aitaukset, mutta ne tulevat mielellään syömään tarjolla olevaa ruokaa vieraiden käsistä. Poropuistosta jäi mieleen myös harmillisen kirpeä pakkanen, josta pääsee toki nopeasti kahvila-ravintolan lämpimien kaakaomukien ääreen.TUUSULANJÄRVI

Tuusulanjärven ympäristö on yksi pääkaupunkiseudun parhaita retkikohteita niin luonnon, liikunnan kuin kulttuurinkin kannalta. Tuusulanjärvi on ollut itselleni aina hyvin läheinen ja tänä vuonna se tarjosi parastaan maaliskuun alussa, jolloin aurinkoiset hiihtoladut ja luistelureitit olivat upeassa kunnossa. Kesällä parasta ovat kahvilat ja pyöräily järven ympäri.AHVENANMAA

Palasin toukokuussa Ahvenanmaalle, jossa olin käynyt edellisen kerran ala-asteen luokkaretkellä. Tämän kokemuksen jälkeen en aio odottaa vuosikymmeniä ennen seuraavaa kertaa. Päivämme Ahvenanmaalla olivat täynnä keväistä auringonpaistetta, miljoonia valkovuokkoja, hiljaisia rantakallioita, maukasta ruokaa ja monipuolisia nähtävyyksiä. Lue lisää Ahvenanmaasta kertovista postauksistani. Matka tehtiin yhteistyössä Visit Ålandin ja Tallink Siljan kanssa.FALLKULLAN KOTIELÄINTILA

Fallkullan kotieläintila on Helsingin parhaita vierailukohteita lapsiperheille ja miksei muillekin eläinten ystäville. Olemme moneen kertaan todenneet, että lampaiden syöttäminen on tenaville antoisampaa kuin vaikkapa eläintarhan leijonien katseleminen. Saimme kesän aikana seurata muun muassa ankkojen hauskaa marssia.VANHA PORVOO

Porvoossa on mukava käydä pari kertaa vuodessa, sillä vanhankaupungin mukulakivikaduilla riittää tunnelmaa niin kesähelteillä kuin joulunalusaikaankin. Lisäksi ravintolatarjonta on kaupungin pieneen kokoon nähden suorastaan loistava. Joitakin kehuttuja ravintoloita on edelleen testaamatta, koska varsinkin Gabriel 1763 ja Zum Beispiel vetävät puoleensa aina uudelleen.KARJALAN PYHÄJÄRVI

Veri vetää vuosittain sukujuurille Pohjois-Karjalaan. Kun puhutaan sielunmaisemista, tulee itselleni ensimmäisenä mieleen kirkas kiteeläinen järvi, jota reunustaa metsäinen vaaramaisema. Hyvän päivän ohjelmaksi riittää kalareissu, jolla kiireetön luonnon keskellä oleminen on saalista tärkeämpää. Täällä sielu lepää, enkä kaipaa hetkeen minnekään muualle.MYYMÄLÄAUTO

Myymäläautot ovat katoavaa kansanperinnettä. Muutama vuosikymmen sitten niitä kulki Suomen teillä vielä satoja, mutta nykyään kauppa-autoja on jäljellä enää puolisen tusinaa. Muistan itsekin käyneeni lapsena myymäläautoissa erityisesti Tuusulassa. Viime kesiin on kuulunut käynti myymäläautossa Kiteellä, sillä tällainen kauppareissu on elämys lapsille ja täytyyhän toimintaa yrittää tukea edes muutamalla eurolla vuodessa.LETTUKAHVILA KALLIOLINNA

Käväisemme yleensä kerran vuodessa Savonlinnassa, joka kuuluu Suomen mukavimpiin kesäkaupunkeihin. Tämän kesän uusi löytö oli Lettukahvila Kalliolinna, jonne ei välttämättä vahingossa päädy. Sijainti keskustan tuntumassa sijaitsevassa Sulosaaressa on idyllinen ja itse letut aivan mainioita. Parhaat vinkit Savonlinnaan löytyvät Maailman äärellä -blogista ja tarkemman arvion lettukahvilasta kertoo Tasty Travelissimo.SUOMENLINNA

Suomenlinna tarjosi tänä kesänä muun muassa helteessä sulavaa jäätelöä ja merellistä tunnelmaa. Edellisestä käynnistä ehti vierähtää kuin huomaamatta yli kymmenen vuotta, koska erityistä syytä tutussa paikassa käyntiin ei ollut. Tuttuuskin on toki suhteellista, sillä Suomenlinnassa riittäisi vielä paljon uuttakin tutkittavaa. Suomenlinna on aina toimiva retki-idea ja Helsingin seudulta löytyy monta muutakin kiinnostavaa saarta, kuten Vallisaari, josta kirjoitin viime vuonna.TURUN RAVINTOLAT

Yövyimme tänä vuonna kahdesti Turussa, mutta aikaa kaupunkiin tutustumiseen jäi molemmilla kerroilla harmillisen vähän. Mieleen jäivät parhaiten Aurajoen viihtyisät rannat sekä myös heinäkuun tukahduttava helle. Turku on laadukas ruokakaupunki ja nautin yhden kesän parhaista aterioista kaupungin klassikkoravintoloihin lukeutuvassa Pinellassa. Toinen suosikkini on kesällä remontissa ollut Blanko. Lue lisää Turun monipuolisesta ravintolatarjonnasta Kohteena maailma -blogista.VÄSKIN SEIKKAILUSAARI

Yksi vuoden parhaista seikkailuista koettiin Väskin saarella Naantalissa. Lapset ovat kasvaneet jo ohi Muumimaailma-iästä, joten suuntasimme Kailon sijasta naapurisaarelle Väskiin. Seikkailukierroksen varrelle mahtuu monenlaisia aktiviteetteja kiipeilystä jousiammuntaan ja kullanhuuhdonnasta vaijeriliukuun. Välillä saa silitellä myös maatilan eläimiä. Tässä on erinomainen retkikohde niin lapsille kuin lapsenmielisille noin 5-vuotiaista ylöspäin. Aikuisetkin pääsevät seikkailemaan.ÄHTÄRIN PANDAT

Jättiläispandat Lumi ja Pyry saapuivat tammikuussa Suomeen suuren kohun saattelemina. Uteliaisuus voitti ja kävimme kesällä katsomassa päiväuniaan nukkuneita pandoja, jotka eivät ihmettelijöille juuri korvaansa lotkauttaneet. En käy ristiriitaisia tunteita herättävissä eläinpuistoissa kovin usein, sillä eläinten paikka on ensisijaisesti luonnossa. Eläinpuistokysymys ei silti ole aivan mustavalkoinen ja esimerkiksi Ähtärissä on tehty monta asiaa oikein.TUURIN KYLÄKAUPPA

Nimeän vuoden oudoimmaksi nähtävyydeksi Tuurin kyläkaupan. Jättimäiset ostoskeskukset eivät välttämättä mahdu mukavuusalueelleni, mutta tätä kyläkauppaa voi pitää vaikka kotimaisena kerran elämässä -kohteena. Mahtipontisissa ja häpeilemättä yliampuvissa yksityiskohdissa on jotain kovin epäsuomalaista ja mauttomalla tavalla kiehtovaa. Kaikkea se Keskisen Vesa keksiikin.PYYNIKIN NÄKÖTORNI

Olin toivonut jo kauan pääseväni joskus Pyynikin näkötorniin. Maisemapaikat kiinnostavat toki aina, minkä lisäksi täältä saa kenties koko maan parhaat munkit. Maisema yli kesäisen Tampereen on tietenkin kaunis, eivätkä munkitkaan pettäneet. Saimme seuraa sattumalta samaan aikaan Tampereelle osuneesta ystäväperheestä, joten kaunis kesäilta oli kaikin puolin täydellinen.VALKMUSAN KANSALLISPUISTO

Pyhtäällä ja osittain myös Kotkan puolella sijaitseva Valkmusan kansallispuisto kuuluu eteläisen Suomen tuntemattomiin helmiin. Suoalueelle rakennetulla pitkospuureitillä pääsee näkemään puhdasta luontoa ja aistimaan erämaankaltaista tunnelmaa. Näihin maisemiin on varsin siedettävä puolentoista tunnin ajomatka Helsingin seudulta. Lue lisää postauksestani Upea syysretki Valkmusan kansallispuistoon.


Suomessa on 19 maakuntaa, joista seitsemässä viivyin tänä vuonna yön yli. Ensi vuonna pääsen toivottavasti tutustumaan niihin kahteen maakuntaan, joissa en ole vielä koskaan yöpynyt – nimittäin Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaahan. Tämä toivottavasti onnistuu Vuokatin lumilla ja Oulun kesässä!

Mikä on sinun suosikkipaikkasi Suomessa?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply