Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lähtöportti 3 vuotta

Blogi viettää tänään kolmevuotissynttäreitään, joten on sopiva hetki pysähtyä hetkeksi kuohujuoman äärelle. Vuosi tuntuu kuluneen nopeasti ja katse on jo käännetty eteenpäin.

Vaikka uutuudenviehätys onkin kadonnut jo aikoja sitten, motivoi blogin kirjoittaminen edelleen paljon. Käytettävissä oleva aika ja inspiraation määrä luonnollisesti vaihtelevat elämän ristiaallokossa, mutta vähintään viiden julkaisun kuukausitahti tuntuu itselleni sopivalta. Toisinaan on tuotteliaampiakin aikoja.

Kolmen vuoden aikana ehtii herätä monenlaisia ajatuksia blogin kirjoittamiseen liittyen. Joskus mietin, voisiko Lähtöportti oikeastaan olla matkablogin sijasta matkailusivusto tai jopa virtuaalinen matkailulehti. Kuinka hyvänsä, haluan varmasti kirjoittaa matkatarinoita jatkossakin. Koen edelleen jonkin verran ristiriitaisena sen, etten ole koskaan halunnut tehdä itsestäni numeroa tai olla muutenkaan huomion keskipisteenä. Toisaalta oman naaman näkyminen kuvissa silloin tällöin on lukijoiden kannalta pelkästään reilua.

Teitä lukijoita onkin ollut blogissa ilahduttavan paljon. Lukijamäärät olivat kesähelteillä ennätyslukemissa, eikä lomakauden jälkeinen laskukaan ole ollut yhtä jyrkkää kuin lämpömittarissa. Enemmistö lukijoista löytää perille hakukoneiden avulla, mutta on mukavaa huomata, että blogilla on myös uskolliset seuraajansa. Erityisen ilahtunut olen siitä, että blogin pariin palaa entistä enemmän itselleni tuntemattomia ihmisiä.

Totta kai olen iloinen kaikista tutuistakin Lähtöporttia lukevista naamoista, ja blogi on myös tutustuttanut useampiin ihmisiin kuin olisin ikinä osannut kuvitella. Verkostoitumiseen liittyy niin hyötyä kuin huviakin. Kuluvaan vuoteen on mahtunut monenlaisia tapahtumia Matkamessuista, Ping-festivaalista, Rantapallon synttäreistä ja matkabloggaajien Kerava-päivästä lähtien, vaikka kovin usein olen joutunut erilaisista kutsuista kieltäytymäänkin.

Yksi pohdiskelun aihe on blogin kaupallisuus, sillä monesti tämä tuntuu työstä käyvältä harrastukselta. Kukapa ei haluaisi blogillaan ansaita, mutta pelkästään euronkuvat silmissä kirjoittaminen ei mielestäni tunnu luontevalta. Olen tehnyt yhteistyöjuttuja jonkin verran ja teen mielelläni jatkossakin, mutta valtaosa sisällöstä on täysin riippumatonta.

Vaikuttajamarkkinoinnilla on varmasti paikkansa nykypäivän mediakentässä. Aitojen ja helposti samaistuttavien kokemusten jakaminen hyödyttää niin kuluttajaa, yritystä kuin kirjoittajaakin. Valehtelisin jos väittäisin, ettei tieto yhteistyöstä olisi takaraivossa kaupallista blogitekstiä kirjoittaessa. Yritän silti olla mahdollisimman rehellinen, sillä mikään ei ole tässä yhteydessä tärkeämpää kuin lukijan luottamuksen säilyttäminen.

Joskus ilmaantuu myös kutsuja erilaisille pressimatkoille. Niille lähteminen ei tällä hetkellä ole kovin usein mahdollista, mutta osallistuin keväällä Tourism Irelandin ja Discover Northern Irelandin järjestämälle blogimatkalle Pohjois-Irlantiin. Ehdimme neljän päivän aikana tutustua niin Belfastiin kuin myös esimerkiksi Game of Thronesin kuvauspaikkoihinkin. Toukokuuhun ajoittui myös koko perheen voimin tehty Visit Ålandin ja Tallink Siljan yhteistyömatka Ahvenanmaalle.

Vaikka otankin blogin tekemisen vakavasti, haluaisin pitää kirjoittamisen mahdollisimman hauskana. Tästä on tuskin haittaa sisällön laadullekaan. Pidän yleensä tilastoista, mutta blogin osalta haluaisin välttää ylimääräistä numeroiden tuijottamista. Seuraaja- ja kävijämääriä on toki helposti saatavilla, mutta jättäisin kilpailuasetelmat mieluummin urheilun maailmaan. Olen välillä kyseenalaistanut koko sosiaalisessa mediassa mukanaolon, mutta se on tällä alalla välttämätön paha. Nopeassa palautteessa on hyvätkin puolensa ja blogialustalla julkaiseminen on monin verroin helpompaa kuin vaikkapa kirjan kirjoittaminen.

Tilastoista kuitenkin sen verran, että edellisten blogisynttäreiden jälkeen kirjoitetuista jutuista lukijoita ovat kiinnostaneet eniten nämä postaukset:

Kesä-Suomen perhesuosikit
100-syytä -sivuston ja Rantapallon kanssa yhteistyössä tehty juttu, jossa esitellään viisi itselleni tuttua kotimaan matkakohdetta.

Madeiran patikkaretket: Lombada da Ponta do Sol
Madeira-jutuillani on kysyntää ja olen julkaissut varastoon jääneitä tarinoita jälkikäteen. Näitä maisemia kelpaakin muistella.

Viikonloppu Prahassa – 5 parasta kokemusta
Praha oli hyvä paikka pääsiäisen viettoon ja elämyksiä riitti moneen makuun. Kaarlensillan auringonnousu ei unohdu ja lapset nauttivat niin pienoisrautatiestä kuin kissakahvilastakin.

Suurin osa Lähtöportin lukijoista löytää etsimänsä Googlesta ja käy lukemassa jostakin itseään kiinnostavasta aiheesta. Suosituimpien postausten aiheita ovat jo pitkään olleet Wieliczkan suolakaivokset, Caminito del Rey -patikointireitti sekä vinkit Madeiran levadoille.

Neljännen vuoden tavoitteena on kehittää blogia kaikin tavoin entistä paremmaksi. Varastossa on jo runsaasti erilaisia matkailuun liittyviä juttuideoita, mutta painopiste pysyy tuttuun tapaan tuoreissa reissukokemuksissa. Seuraavan kaukomatkan kohteena on vuodenvaihteessa odottava Singapore sekä Malesiaan kuuluva Penangin saari, joten sisältöä on luvassa ainakin siltä suunnalta. Tuon reissun jälkeen on varmasti tiedossa sekä Euroopan- että kotimaanmatkailua, mutta suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon. Mielessä siintävät niin kaupungit kuin kaunis luontokin, joten kohdevalikoima pysyy varmasti monipuolisena.

Suuret kiitokset jälleen kerran kaikille Lähtöportin lukijoille! Pysykää mukana matkassa, haluan jakaa matkainspiraatiota jatkossakin. Saat tiedon uusista postauksista helpoiten seuraamalla Lähtöporttia Facebookissa. Blogi löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

14 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 1.11.2018 at 20:37

  Hirmuisen paljon onnea 3-vuotiaalle! 🙂 Ilo on ollut matkojasi seurata.

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.11.2018 at 22:49

   Kiitos Virpi! Ja samoin, esimerkiksi tuore Kappadokian-matkasi vaikuttaa mielenkiintoiselta 🙂

 • Reply alex 1.11.2018 at 23:03

  Onnea 3-vuotiaalle! Paljon hyviä tarinoita on näihin kolmeen vuoteen mahtunut – lisää odotellessa!

 • Reply Mikaela 2.11.2018 at 00:23

  On aika huisia, miten monen blogin luulee olleen olemassa vuosia. Siis 3 vuotta on pitkä aika, mutta oot ehtinyt luomaan hienon matkailumaailman! Onnittelut ja keep up the good vibes – se on just se juttu, jota ei voi teeskennellä!

  • Reply Mika / Lähtöportti 2.11.2018 at 09:29

   Kiitos paljon! Good vibes -kommentti lämmittää mieltä ihan erityisesti 🙂

 • Reply Emilia 2.11.2018 at 15:34

  Onnea 3-vuotiaalle! 🙂 Lähtöportti vaikuttaa jo niin vanhalta konkarilta (siis hyvällä tavalla tietysti!), että kuvittelin että oot ollut skenessä mukana jo paljon pidempään!

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.11.2018 at 09:32

   Kiitos Emilia! Moni on kommentoinut samaa aiemminkin, otan tämän kehuna vastaan 🙂

 • Reply auringonpaistetta 3.11.2018 at 08:57

  Paljon onnea 3-vuotiaalle 🙂 Minä myös luulin, että olisit kirjoitellut jo kauemminkin, mutta sehän vain kertoo ammattimaisuudestasi. Kiitos blogistasi ja inspiraatiosta:)

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.11.2018 at 09:37

   Kiitos paljon! Ajan kulumista on välillä itsekin vaikea arvioida. Blogia edeltävä aika alkaa vähitellen tuntua kaukaiselta 🙂

 • Reply Piyya 3.11.2018 at 10:16

  Onnea kolme vuotiaalle blogillesi ??
  Paljon pidempään olin minäkin ajatellut sinun bloganneen, toisaalta kolmeen vuoteen ehtii mahtua paljon asioita ja tuolla sinun tahdillasi hyvinkin kunnioitettavaa.
  Onnea vielä tulevaan !

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.11.2018 at 09:52

   Kiitos paljon! Tällaisten palautteiden jälkeen riittää kyllä intoa jatkaa! Kolmessa vuodessa on ehtinyt tapahtua niin paljon blogiin liittyviä asioita, ettei sitä olisi voinut etukäteen kuvitellakaan.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 5.11.2018 at 17:25

  Paljon onnea Mika! Oon viettänyt monta mukavaa hetkeä sun kirjoitusten äärellä. Sä oot ihan pro kuvaamaan hetkiä ja tunnelmia ja viemään lukijan sisälle tapahtumiin ja matkakohteisiin. Kiitos siitä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.11.2018 at 22:54

   Kiitos paljon! Tämä palaute todella lämmittää, koska pyrin välittämään ensisijaisesti tunnelmia ja lisäksi vähän faktatietoa sivulauseissa 🙂 Mukavia päiviä Andalusian aurinkoon! Seuraan mielenkiinnolla kuinka talvi siellä sujuu 🙂

  Leave a Reply