Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 Etelä-Ranskan kylää ja kaupunkia

Ranskan Riviera ja Provence ovat täynnä kiinnostavaa nähtävää. Vaikka kävin seudulla jo kolmatta kertaa, oli retkikohteista silti runsaudenpulaa. Joukkoon mahtui suurehkoja kaupunkeja ja piskuisia kyliä.

Palasimme viime lauantaina kotiin Etelä-Ranskasta. Paikallinen syyssää ehti näyttää monet kasvonsa, sillä saimme nauttia viikon aikana niin aurinkoisesta helteestä kuin kokea sateen ja tuulenkin. Matkan tukikohtana meillä oli blogiyhteistyönä Interhomelta vuokrattu talo, joka soveltui kolmen sukupolven reissulle erinomaisesti. Rivieran ja Provencen alueella on kuitenkin niin paljon nähtävää, ettemme malttaneet pysyä kovin pitkään paikoillamme. Tässä siis kymmenen kylää tai kaupunkia matkamme varrelta.FRÉJUS

Ensimmäinen retkikohteemme on seudun lähin rannikkokaupunki Fréjus, jonne ajaa lomataloltamme reilussa vartissa. Vanhankaupungin talot pastellinvärisine seinineen ja puisine ikkunaluukkuineen näyttävät juuri siltä kuin Etelä-Ranskassa pitääkin. Pyhäpäivän tunnelma on hiljainen, eikä katukuvassa näy muita ulkomaalaisia. Muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista sijaitsevasta satamasta löytyy kiiltäviä veneitä ja kylmiä juomia.SAINT-TROPEZ

Saint-Tropezin nimi luo mielikuvia kauniista ja rikkaista maailmantähdistä, luksusjahdeista, avoautoista ja aamuun asti virtaavasta shamppanjasta. Vaikka nuo asiat eivät oikein sovikaan omaan matkailutyyliini, vie uteliaisuus voiton ja suuntaamme päiväksi Saint-Tropeziin. Satama-altaassa kelluu toki miljoonien arvoisia omaisuuksia, mutta muuten kaupunki yllättää arkipäiväisyydellään ja on ainakin näin lokakuussa suorastaan sympaattinen. Meille Saint-Tropez näyttäytyy vanhahtavana ja lähes autiona kaupunkina, jossa syystuuli lennättää keltaisia lehtiä ja hyiset aallot lyövät rantaan.

Lue lisää: Syystunnelmia Saint-TropezissaANTIBES

Vietimme reilut kolme vuotta sitten upean loman Antibesissa, joka on ehdoton suosikkini Rivieran rannikkokaupungeista. Nyt edellisen matkan tukahduttava helle on vain kaukainen muisto, kun syksyinen sade huuhtoo vanhankaupungin mukulakiviä. Tuntuu silti mukavalta palata tuttuun kaupunkiin, käydä maanmainiolla katetulla torilla ja vaellella kujien labyrintissä. Antibes on kaunis ja viihtyisä, eikä sinne palaaminen ole koskaan huono idea. Edellisen matkan tunnelmista voit lukea postauksesta Oi Antibes.

Lue lisää: Sateinen paluu AntibesiinSAINT-PAUL-DE-VENCE

Tämä kukkulan päällä kohoava pieni kylä on kaunis kuin karamelli, mikä ei ole jäänyt matkailijoilta huomaamatta. Vaikka Saint-Paul-de-Vence sijaitseekin melkein vuoristossa, on sinne sujuvat kulkuyhteydet esimerkiksi Nizzasta. Matkaa Cagnes-sur-Merin rannallekin on vain seitsemisen kilometriä. Maalareiden tyyssijana tunnetussa kylässä on kapeita kujia, köynnösten peittämiä kiviseiniä ja runsaasti taidegallerioita. Saint-Paul-de-Vence on ilman muuta näkemisen arvoinen, mutta kenties harmaasta säästä tai ihmispaljoudesta johtuen en aivan hullaantunut siihen.

Lue lisää: Retkiä Rivieralla – Grasse, Saint-Paul-de-Vence ja VenceVENCE

Muutaman kilometrin päässä Saint-Paul-de-Vencen kylästä sijaitseva Vencen kaupunki on mukava vierailukohde. Olemme käyneet siellä aiemmin paremmalla ajalla ja tutustuneet esimerkiksi Henri Matissen suunnittelemaan persoonalliseen kappeliin. Nyt piipahdamme Vencessä ohimennen kahvilassa ja teemme lyhyen kierroksen viehättävillä kujilla. Kuvassa näkyvä Place du Peyra on vanhankaupungin sydän.AIX-EN-PROVENCE

Olen jo kauan suunnitellut matkaa syvemmälle Provenceen, mutta tälläkin kertaa majoittuminen alueen itäosassa tuntui parhaalta ratkaisulta. Matkamme läntisin kohde on Aix-en-Provence, joka tekeekin suuren vaikutuksen kauniin vanhankaupungin ja nuorekkaan tunnelman ansiosta. Aix on melko suuri yliopistokaupunki, jonka vanhinta osaa sävyttävät monet kuvaukselliset aukiot. Kuljimme myös hieman taidemaalari Paul Cézannen jalanjäljillä.

Lue lisää: Päivä viihtyisässä Aix-en-ProvencessaTOURTOUR

Tässä on koko matkan ylivoimaisesti sympaattisin retkikohde! Jos etsit autenttista provencelaiskylää, suuntaa esimerkiksi Saint-Paul-de-Vencen sijasta tänne. Syy syrjäiseen Tourtouriin päätymisellemme on Aaro Vakkurin kirja Kylä Provencen taivaalla, jonka nyt jo edesmennyt suomalaismies kirjoitti silloisesta kotikylästään. Pienessä kylässä tulee vastaan sukupolvelta toiselle säilyneitä kivitaloja, muutama ravintola, kujilla hiippailevia kissoja ja aukiolle kokoontunut petanque-porukka – ja kuten kirjan nimestäkin voi päätellä, maisemat ympäristöön ovat aivan huikeita.

Lue lisää: Tourtour – täydellinen ranskalainen idylliGRASSE

Sisämaakaupunki Grasse tunnetaan erityisesti hajuvesistään, joihin pääsee tutustumaan niin tehtailla, museoissa kuin kaupoissakin. Parfyymipaikkakunnan maine epäilytti minua etukäteen, sillä ala ei kuulu suurimpiin mielenkiinnon kohteisiini. Retkestä tulee silti mieluisa, sillä hajuvedet eivät työnny Grassessakaan väkisin nenään, löydämme tunnelmallisia kujia ja syömme maittavan lounaan viihtyisällä Place aux Airesilla. Päivään mahtuu myös lyhyt vierailu Fragonardin putiikissa, mistä johtuen saatan joskus tuoksua jonkinlaiselta mandariinin ja laventelin miehekkäältä sekoitukselta.CHATEAUNEUF

Pieni Chateauneufin kylä löytyy Grassen lähettyviltä. Chateauneufissakin on seudulle tyypillisiä kivitaloja, muutamia kujia ja maisema laakson yli merelle saakka. Osumme paikalle hautajaisten aikaan ja mieleen jäävät kirkon avoimesta ovesta kaikuvat Ave Marian soinnut. Chateauneuf on hyvä tyyppiesimerkki rauhallisesta eteläranskalaisesta kukkulakylästä, mutta mitään erityistä nähtävää siellä ei tule vastaan.JUAN-LES-PINS

Päätämme retkeilyn Antibesin kyljestä löytyvään Juan-les-Pinsiin, jonka yökerhot ja hiekkarannat houkuttelevat kuulemma kesäkaudella seurapiirieläjiä. Juan-les-Pins ei ensisilmäyksellä säväytä. Löydämme melko arkisilta näyttävien katujen jälkeen rantabulevardin, joka tuo kerralla mieleen useammankin etelän lomakohteen. Mutta kun aurinko värjää laskiessaan meren kullankeltaisilla sävyillä ja eteensä saa Kir Royalin, ei maailmassa sillä hetkellä olekaan parempaa paikkaa, jossa haluaisi tuon hetken viettää.Ehdin siis nähdä kylien ja kaupunkien osalta kahdeksan itselleni uutta paikkaa ja palata kahteen ennalta tuttuun. Matka herätti oikeastaan vain entistä suuremman kiinnostuksen Etelä-Ranskaa kohtaan ja naputtelin seuraavan tätä aluetta koskevan matkasuunnitelman valmiiksi heti paluumatkan aikana. Mielessä siintävät jo Camarguen villihevoset, Gordesin maisemat ja Avignonin kujat.

Vaikka nuo kymmenen retkikohdetta olivatkin mielenkiintoisia, oli koko matkan ehdoton kohokohta mahtavan Gorges du Verdonin näkeminen. Tästä uskomattomasta luonnonnähtävyydestä kerron postauksessani Mykistävä Verdonin rotko.

Vinkkini Etelä-Ranskaan löytyvät kätevästi myös Wowanders-sovelluksesta, jonka kanssa teen kaupallista yhteistyötä.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal 27.10.2018 at 17:42

  Oh my että tuli ikävä Etelä-Ranskaan! Olen asustellut viikon Vencessä ja käynyt Saint Paul de Vencessä, Grassessa ja monissa ympäristön pikkukylissä. En tiedä mikä seudussa vetää minua puoleensa, mutta voisin vaikka viettää tuolla talvia sitten kun lapset on isoja…Omilla reissuillani olen liikkunut busseilla, koska olen arka ajamaan autolla vieraissa paikoissa. Miltä ajaminen sinusta tuntui kiemuraisilla teillä? Jos seuraavalla kerralla rohkaistuisin! Mun blogissa on useampia juttuja tuolta seudulta, jos kiinnostaa!

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.10.2018 at 08:55

   Onhan tuo ihan mahtavaa seutua ja varmasti itsekin palaan sinne uudelleen, vaikka maailma on täynnä muitakin houkutuksia. Olen viime vuosina ajanut aika paljon ulkomailla, joten autoilu sujui rutiinilla. Mutkikkaissa teissä ei ole mitään sen kummempaa, kunhan ajaa itselle sopivaa vauhtia. Paikalliset hurjapäät menee kyllä vikkelästi ohi heti pienenkin tilaisuuden tullen. Päällimmäisenä jäi mieleen liikenneympyrät, joita on tuolla joka paikassa, mutta ei nekään ongelmia tuottaneet. Suosittelen vaan rohkeasti ajamaan, itseänikin jännitti kovasti aikoinaan ensimmäisellä kerralla ulkomailla, mutta tilanne kerrallaan se sujuu ihan niin kuin Suomessakin. Kiitos vinkistä, käyn lukemassa juttujasi!

 • Reply Susanna 27.10.2018 at 22:00

  Mielenkiintoisia kohteita. Suosikkini Ranskasta taitaa olla Menton, Cannes, Nimes, Lyon. Kävin kesällä Ranskassa Espanjasta kun Ranskassa oli paremmin tilaa ja myös edullisempia majoituksia, Espanja oli jostain syystä kallistunut etenkin Katalonia. Rivieralla parasta oli meri ja maisemat, Nimesissä roomalaiset nähtävyydet ja puistot. Interhomia voisikin joskus kokeilla, minulla on niin huonoja kokemuksia airbnbstä että etsin nyt aivan muita lomasivuja kokeiluun

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.10.2018 at 09:09

   Mentonia on monet kehuneet, se on itselläni vielä näkemättä, samoin kuin Lyon ja Nimes. Nimes sopii varmasti hyvin seuraavan Ranskan-matkan ohjelmaan, jos suunnitelmat pysyy yhtään ennallaan. Airbnb:tä en ole koskaan kokeillut, mutta Interhomen ja muutamien muiden sivustojen kautta ollaan vuokrattu monia taloja tai asuntoja. Interhomen suurimpia etuja on luotettava maksuliikenne ja suomenkielinen asiakaspalvelu, vaikka paikan päällä toki asioidaankin paikallisen (englanninkielisen) yhteyshenkilön kanssa. Selkeyden ja luotettavuuden vuoksi Interhome on ollut jo kauan meille ykkösvaihtoehto, mutta matkakohteen valikoimasta riippuen vuokrataan välillä muualtakin.

  Leave a Reply