Suomen suurin matkablogiyhteisö

Komisario Montalbanon jalanjäljillä

Televisiosta tutusta Komisario Montalbanosta on tullut Sisilian tunnetuin kasvo ja matkailun vetonaula. Kävimme tutustumassa poliisisarjan kuvauspaikkoihin eri puolilla Ragusan maakuntaa.

Andrea Camillerin kirjoihin pohjautuva Komisario Montalbano on noussut suosikkisarjakseni legendaarisen Twin Peaksin rinnalle. Olemme katsoneet suuren osan jaksoista yhdessä vaimoni kanssa ja meille oli alusta asti selvää, että haluamme nähdä Sisilian-matkallamme sarjan kuvauspaikkoja. Vaikka rikostarinatkin koukuttavat, perustuu sarjan viehätys ensisijaisesti tunnelmaan, jonka muodostavat karismaattiset henkilöhahmot ja kiehtova ympäristö.

Hyvästä ruoasta ja kauniista naisista pitävä Salvo Montalbano ratkoo rikoksia sisilialaisessa Vigàtan kaupungissa. Kuvitteellista Vigàtaa tai sarjan toista keskeistä kaupunkia Montelusaa ei kuitenkaan kartalta löydy. Sarjaa filmataan ympäri Ragusan maakuntaa, jonka upeat historialliset kaupungit, pittoreskit pikkukylät ja pitkät hiekkarannat sopivat täydellisesti murhatarinoiden taustaksi. Ratkaisu palvelee varmasti myös matkailua, sillä Montalbano houkuttelee Sisiliaan yhä enemmän turisteja. Kuvauspaikkojen hajauttaminen estää kuitenkin turistimassojen pakkautumisen yhteen kohteeseen ja herättää samalla kiinnostusta koko saarta kohtaan. Näimme omalla matkallamme monta televisiosta tuttua paikkaa.SCICLI

Tutto Montalbano! Täällä on kaikki Montalbanoa, nauraa matkamuistopuodin myyjä Sciclin barokkikaupungissa. Ihmiset tulevat tänne Montalbanon vuoksi ja minä myyn heille Montalbanoa, hän selittää nostaessaan esille komisarion kuvalla koristeltuja kyniä ja kahvikuppeja. Juttutuokiosta tulee mukava, kun kielitaitoni riittää muutaman minuutin italiankieliseen ajatustenvaihtoon. Samalla selviää, että sarjan seuraavia jaksoja kuvataan Sciclissä jälleen lähipäivinä.


Salvo Montalbanon työpaikkaa eli Vigàtan poliisiasemaa esittää Sciclin kaupungintalo. Netistä löytämieni tietojen perusteella Montalbanon toimistoon pääsisi sisällekin, mutta ovi on nyt tiukasti lukittu. Pääsy saattaa olla kielletty juttukaverini mainitsemien kuvausten vuoksi, vaikka itse Montalbanoa, luotettavaa Faziota tai edes hölmöä Catarellaa ei näy vielä missään. Polizia-kyltti on kuitenkin kiinnitetty valmiiksi oven yläpuolelle ja tutunnäköisillä portailla on hauska patsastella.

Televisiosarja antaa Sciclin vanhaakaupunkia halkovasta Via Pennasta harhaanjohtavan käsityksen. Vigàtaa esittäessään sitä pitkin kulkee muun liikenteen ohella poliisiautoja sekä Montalbanon rämisevä Fiat Tipo, mutta tosielämässä kyseessä on liikenteeltä suljettu kävelykatu. Via Pennan varrelta löytyvä vanha apteekki on päässyt kuviin muutamissa jaksoissa.PUNTA SECCA

Vaikka jo Sciclin kadut tuntuivat Montalbanon lavasteilta, vahvistuu tunne huippuunsa Punta Seccassa. Pienen ja hiljaisen kylän suosituin nähtävyys on Salvo Montalbanon merenrannalla sijaitseva kotitalo. Rakennusta kuvataan harvoin kadun puolelta, joten onnistumme kävelemään jo kertaalleen sen ohitse, ennen kuin ymmärrämme missä olemme. Talon seinät näyttävät mielestämme yllättävän vihreiltä ja mietimme, onko niitä maalattu äskettäin.


Talossa toimii nykyään La Casa di Montalbano -niminen bed and breakfast, johon majoittuakseen täytyy viipyä vähintään kaksi yötä. Sisätilat on varattu majoittuville vieraille, eikä niihin pääse muuten tutustumaan. Kahvikupillinen ja merinäköalan ihaileminen yläterassilla houkuttelisi, mutta se jää nyt toiseen kertaan.

Kylän toinen helposti tunnistettava rakennus on valkea majakka, joka vilahtaa toistuvasti sarjan kohtausten taustalla. Käymme majakan juurella ja maleksimme hiekkarantaa pitkin takaisin autollemme. Mereltä puhaltava navakka tuuli viilentää iltapäivän raukeaa tunnelmaa.RAGUSA IBLA

Maisema näytti heti upealta, mutta se vain paranee hengityksen tasaantuessa. Näkymä Santa Maria delle Scalen eli Portaiden Pyhän Marian kirkolta Ragusa Iblaan on hämmästyttävän hieno. Niitä pahuksen portaita saikin kiivetä useampia satoja, mutta jokainen askel oli vaivan arvoinen.


Vanhojen kivitalojen muodostamaa kokonaisuutta kelpaa ihailla eri tasanteilta. Uhkaavasti lähestyvät ukkospilvet saavat aikaan valon ja varjojen leikin, jota on hauska seurata. Näiltä paikkeilta kuvattu näkymä Ragusa Iblaan vilahtaa useammassakin jaksossa ja se tuntuu omasta mielestäni siltä kaikkein tyypillisimmältä Montalbanon maisemalta.

Ragusa Iblan barokkiarkkitehtuuria edustava keskusta on kaunis ja viihtyisä. Aivan kuvan oikeassa reunassa näkyvä matala rakennus Circolo di Conversazione esiintyy Montalbanon jaksossa Yön tuoksu.


Pakenemme uhkaavaa sadetta lounaalle A’ Rusticanaan, jonka Montalbano tuntee nimellä Trattoria San Calogero. Komisarion suosima lounaspaikka on oikeastikin todella mukava ravintola, jossa sekä lämminhenkinen palvelu että ruoat ansaitsevat kehuja. Mustekalan ja kirsikkatomaattien kera tarjottu spagetti maistuu hyvin, mutta lasten jakamaa pihviä maistaessa meinaa kaikesta huolimatta iskeä annoskateus. Sisilialainen cassata-juustokakku ja espresso täydentävät erinomaisen aterian.


Ravintolan seinällä on paljon valokuvia Luca Zingarettista ja muista sarjan näyttelijöistä yhdessä ravintolan hymyilevän henkilökunnan kanssa. Juttelen hetken tarjoilijan kanssa, joka kertoo tavanneensa suomalaisia asiakkaita viime aikoina yllättävän usein.MODICA

Kuvauksellisen rotkon rinteille rakennettu Modica vilahtaa sarjassa useaan otteeseen. Erityisesti Duomo di San Giorgion kirkon julkisivu on helposti tunnistettavissa ja keskustan lähistöllä kohoava korkea silta vilahtaa sarjan alkutunnarissakin. Julkaisin Modicasta jo aiemmin oman postauksensa, jossa kerron tästä kaupungista lisää.CASTELLO DI DONNAFUGATA

Vaalea kukkulan päällä kohoava linnoitus näyttää kohtuuttoman mahtipontiselta keskellä sisilialaista maaseutua. Helposti tunnistettava historiallinen rakennus esittää televisiosarjassa mafiapomo Balduccio Sinagran asuntoa. Montalbanon nimiroolia esittävälle Luca Zingarettille paikka on varmasti mieluisa, sillä hän meni siellä naimisiin näyttelijä Luisa Ranierin kanssa kesällä 2012. Myös oman vierailumme aikaan paikalle kerääntyy juhliin valmistautuvaa hääseuruetta. Ehdimme linnalle harmittavasti vasta sulkemisaikaan, joten sisätilat ja parvekkeet jäävät näkemättä. Castello di Donnafugata sijaitsee vajaan kahdenkymmenen kilometrin ajomatkan päässä Ragusasta.MUUT KUVAUSPAIKAT

Komisario Montalbanoa on kuvattu suhteellisen laajalla alueella Sisilian kaakkoisosassa. Niin seudun kylät kuin rannatkin muistuttavat melko lailla toisiaan, joten niiden yhdisteleminen eri kuvaustarkoituksiin toimii luontevasti. Näin ollen sarjaa seurannut matkailija tuntee kerta toisensa jälkeen olevansa Montalbanon lavasteissa, vaikkei tarkkaa kohtausta tulisikaan mieleen. Yksi tällaisista paikoista on kuvan Donnalucata, johon pysähdymme ajomatkan varrella. Pienessä rantakylässä on kesäkuun alussa leppoisa tunnelma. Matalien rakennusten reunustama rantabulevardi näyttää jatkuvan kaukaisuuteen. Uimisesta pitävä komisario olisi helppo kuvitella suolaiselta tuoksuvien aaltojen sekaan.Komisario Montalbanon jaksoja löytyy tätä kirjoittaessani Yle Areenasta, josta niitä voi katsoa ilmaiseksi. Koko illan elokuvien mittaiset jaksot ovat itsenäisiä tarinoita, jotka voi käytännössä katsoa missä järjestyksessä haluaa.

Komisario Montalbano ei ole pelkkä rikossarja – se on myös viihdyttävä kiertoajelu Sisilian kiehtovimpiin paikkoihin ja tunnelmiin. YouTubesta löytämäni video paljastaa kaikkien sarjan alkutunnarissa esiintyvien paikkojen sijainnin. Voit katsoa sen klikkaamalla tästä.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Piyya 8.10.2018 at 19:29

  Kuinka ihanasti pääsikään herra Montalbanon seutujen tunnelmiin ??
  Olin ihan mukana jokaisessa käänteessä ja maistoin jopa spaghetin maun suussani ( taisin lukea jutun just ruokatunnin aikaan töissä ja oli jo vähän nälkä ?)
  Aina kuvat ja tunnelmat Italiasta vaan jaksaa koukuttaa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.10.2018 at 20:52

   Kiitos Piyya! 🙂 Koko Italia on täynnä koukuttavia paikkoja ja Sisilia varmasti yksi niistä mielenkiintoisimmista. Varsinkin juuri tuo Montalbanon seutu eli Ragusan maakunta ympäristöineen oli omaan mieleeni, upeita rakennuksia ja maisemia, ravintoloista puhumattakaan 😀

  Leave a Reply