Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tällainen matkailija olen

Mitä teen mieluiten lentokoneessa, miten haluan majoittua ja mitä ostan reissuilta mukaan? Entä millä kulkuvälineellä matkustan mieluiten? Se selviää tästä postauksesta.

Muutamissa matkablogeissa on viime kuukausina julkaistu juttuja, joissa kirjoittaja kertoo erilaisia asioita itsestään. Jätän nyt suurimmat kääk-juorut toiseen kertaan, mutta ajattelin kertoa jotain itsestäni nimenomaan matkailijana. Toivon antavani näin jotain taustaa muille blogista löytyville postauksille, joita löytyy jo yli kaksisataa kappaletta. Tässä siis kahdeksan jotenkin matkailuun liittyvää asiaa minusta.PAKKAAMINEN

Pakkaaminen ei ole koskaan hauskaa ja se jää siksi viime tippaan. Pienet lapset olivat muutama vuosi sitten hyvä tekosyy viivyttelyyn, sillä koskaan ei voinut tietää mitä avonaiseen laukkuun jätetyille tavaroille tapahtuu. Lasten kasvaessa tämäkään perustelu ei enää toimi, mutta saatan silti hakea matkalaukun tai rinkan käsille vasta vähän ennen lentokentälle lähtemistä. Toisaalta käytössäni on selkeä pakkauslista, jonka mukainen laukun täyttäminen vie vain hetken. Otan mukaan vain välttämättömimmän, sillä perhematkoille kertyy joka tapauksessa runsaasti kannettavaa. Viime hetkellä pakatessa säästyy aikaa, koska muuten tarkistaisin laukun sisällön varmuuden vuoksi ainakin kolmesti.

Kesän 1985 Tanskan-matkalla opin, että hotelliaamiaisilla tarjotut kananmunat saattavat olla hämmästyttävän löysiä. Siitä lähtien olen aina pakannut vara- eli munahousut mukaan, vaikka muuten pyrinkin matkustamaan mahdollisimman kevyesti.LUKEMINEN

Pidän lukemisesta ja valitsemani kirjat liittyvät usein tavalla tai toisella matkailuun. Nautin erityisesti siitä, kuinka tuleviin matkakohteisiin sijoittuvat romaanit johdattavat kohteen tunnelmiin jo etukäteen, olivatpa ne sitten faktaa tai fiktiota. Tästä huolimatta pakkaan reissuille mukaan korkeintaan pienikokoisen opaskirjan. Lukea voi kotonakin, joten keskityn perillä kirjojen sijasta kohteeseen tutustumiseen. Jos ylimääräistä aikaa sattuu jäämään, keksivät lapset sille kyllä käyttöä. Oman aikansa vie myös muistiinpanojen kirjoittaminen, vaikken varsinaisia blogitekstejä matkoilla rustaakaan.

Kauan sitten Thaimaassa jäi sen verran ylimääräistä aikaa, että luin hotellin yöpöydän laatikosta löytynyttä buddhalaisten pyhää kirjaa suurin piirtein puoliväliin asti.KARTAT

Olen aina pitänyt kartoista ja selailen niitä melkein päivittäin, joskus jotakin etsien ja toisinaan ihan vaan huvikseni haaveillen. Google Mapsin reittisuunnitelmat ja katunäkymät ovat vieneet matkojen suunnittelun aivan uudelle tasolle, mutta on perinteisillä painetuilla kartoillakin vielä paikkansa. Muutaman tunnin lento kuluu aivan mainiosti pelkästään lentoyhtiön lehdestä löytyvää karttasivua katsellen ja uusista matkoista haaveillen. Jos lisäksi saa vielä ilmaista mustikkamehua, ei lentomatkalta voi enempää toivoa.

Vaikka osaankin useimmiten suunnistaa sujuvasti perille, ei karttojen tulkitseminen ole aina onnistunut ihan täydellisesti. Esimerkiksi kaverini Mikko saattaa muistaa hikisen kävelyretken Ateenan keskustasta helteiseen Pireuksen satamaan, joka sitten olikin aika monta kilometriä lupauksiani kauempana.LOMATALOT

En ole koskaan erityisemmin rakastanut hotellielämää, hyvissäkään hotelleissa, vaan vuokraan mieluummin huvilan tai asunnon. Haaveilen toisinaan ulkomaille muuttamisesta ja vuokratalot tarjoavat välillä hyvinkin vahvoja tunteita kohteessa asumisesta. Ruokakaupassa käymisessä ja roskien viemisessä on oma vaivansa, mutta myös vapautensa. Sopivin majoitusmuoto riippuu toki myös matkaseurueen koosta ja kohteessa viipymisen pituudesta. Viivymme usein samassa tukikohdassa vähintään viikon ja kolmen sukupolven talonvuokrauslomia on kertynyt jo yli kymmenen kappaletta.

Vuokrataloissa saa välillä kaupan päälle kotieläimiä. Madeiralainen punertava kissa ja vanha italialainen kilpikonna ovat olleet niistä mieluisimpia. Huonoa sanottavaa on oikeastaan vain Pugliassa uima-altaaseen kuteneista sammakoista, jotka jouduimme häätämään toisenlaisen vesistön etsintään.AAMUT

Tuntuu vaikealta sanoa olenko enemmän aamu- vai iltaihminen, koska haluaisin vaikka yöunien kustannuksella nauttia molemmista pitkän kaavan mukaan. Monet rakkaimmista matkamuistoistani liittyvät aamuihin, joihin olen herännyt muun perheen vielä nukkuessa. Nautin heräilevien kaupunkien hiljaisesta tunnelmasta, jota ei voi monissa matkakohteissa aistia muihin vuorokaudenaikoihin. Moni paikka tuntuu olevan jotenkin aidoimmillaan aamuvarhaisella ja ovathan myös auringonnousut usein upeaa katseltavaa.

Olen kokenut unohtumattomia aamuja muun muassa Antibesissa, Madeiralla ja Prahassa. Kenties lämpimimmät muistot ovat jääneet Granadasta, jossa katselin auringon nousemista Alhambran ja Sierra Nevadan huippujen takaa. Tuon hetken jaoin puhelimitse isäni kanssa – silloin kun se oli vielä mahdollista.OSTOKSET

Jos kaipaat matkoillesi ostosvinkkejä, olet valitettavasti eksynyt väärään blogiin. Matkoilla tekemäni hankinnat rajoittuvat yleensä jääkaappimagneetteihin ja jalkapalloseurojen kaulaliinoihin, eikä vaimokaan ole matkoilla juuri sen innokkaampi shoppailija. Magneettien ostaminenkin on viime aikoina harventunut, sillä niille ei löydy enää oikein tilaa kahdestakaan jääkaapin ovesta. Samoin muutamalla kymmenellä kaulaliinalla pärjää jo vähän kylmemmänkin talven yli. Matkojeni mielenkiintoisimmat ostokset löytyvät yleensä toreilta, herkkukaupoista ja muilta ruokaosastoilta, sillä paikalliset maut kiinnostavat aina, eivätkä syötävät ostokset jää täyttämään kaappeja pitkäksi aikaa.

En pidä tinkimisestä, joka on yleensä lähinnä vaivaannuttavaa ajanhukkaa. Olen silti ylpeä tinkimissaavutuksestani Dominikaanisessa tasavallassa, jossa hankin alun perin 1500 peson hintaisen maan sinipunavalkoisen lipun 290 pesolla ja yhdellä Jenkki-purukumilla.JALKAPALLO

Kuten edellisestäkin voi päätellä, matkailun lisäksi toinen suuri intohimoni on jalkapallo. Tarkistan jokaista matkaa suunnitellessani, voiko matkaohjelmaan jotenkin yhdistää pelissä käymisen. Hyvänä apuvälineenä toimii Soccerway-sivusto, josta löytyy maailman kaikkien sarjojen otteluohjelma. Peliin lähteminen riippuu lopulta monesta seikasta, kuten käytettävissä olevasta ajasta, välimatkoista, matkaseurasta ja ottelun tärkeydestä. Olen nähnyt jalkapalloa kymmenessä maassa, vaikka se onkin ollut matkan päätarkoitus vain harvoin. Ottelutapahtuma intohimoisten fanien keskellä voi olla unohtumaton kokemus, vaikkei itse laji kiinnostaisikaan.

Ottelulippujen hankkiminen on nykyisellä nettiaikakaudella vaivatonta. Ennen ei päässyt yhtä helpolla, sillä olen tehnyt lippukauppoja esimerkiksi edinburghilaisessa pubissa ja barcelonalaisella sivukujalla.JUNAT

Linja-autossa on tunnelmaa ja metrolla pääsin mummolaan, mutta suosikkikulkuvälineeni on silti juna. Keravalla kasvaneelle ja täällä yhä elävälle rautatie on aina ollut lähellä ja katselen edelleen mielelläni ohi kulkevia junia kotini ikkunasta. Yksi upeimmista matkakokemuksistani on parinkymmenen vuoden takainen interrail, mistä johtuen asemilla kaikuvat kuulutukset tuovat edelleen mieleen lämpimiä muistoja. Haluaisin palata myös Shinkansen-luotijunien kyytiin Japaniin. Kaikesta huolimatta käytän junia nykyään melko vähän. Lentäminen on useimpiin matkoihin liittyvä välttämätön paha, josta en suuremmin nauti, mutta josta en osaa luopuakaan. Samoin helppous ja vapaus saa usein valitsemaan junan sijasta henkilöauton.

Vältän kateutta parhaani mukaan, mutta yhdestä asiasta olen silti kateellinen. Keskieurooppalaisilla on loistavat mahdollisuudet matkustaa junilla ties kuinka moneen maahan, nopeasti ja suoraan keskustasta toiseen. Pääseehän Suomestakin toki Venäjälle, mutta muuten vaihtoehdot ovat vähissä.


Löytyikö tästä jotain yllättävää, outoa tai samaistuttavaa?

Muistathan seurata Lähtöporttia myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

Previous Post Next Post

18 Comments

 • Reply Marja 4.10.2018 at 08:41

  Kiva postaus taas! Tunnistan itseni monesta kohtaa paitsi aamu- ja jalkapallohetkistä. Haluaisin kyllä olla aamuharhailija, koska olen joskus lentokentälle lähtiessäni havainnut miten paljon olen menettänyt. Lomataloja suosin minäkin, sopii parhaiten meidän perheelle. Ja haaveilen, että joskus vielä olisi aikaa lentämisen sijaan matkustaa hitaasti, junilla erityisesti☺

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.10.2018 at 23:14

   Kiitos Marja! Aikainen herääminen on mullekin välillä vaikeaa, mutta ikinä sitä ei ole tarvinnut katua. Ja eihän sitä joka aamu tarvitse, yksikin kerta matkan aikana riittää 🙂 Tykkään muuten todella tuosta aamuharhailija-sanasta 😀 Olisi mainiota, jos joskus pääsisi pitkälle matkalle ilman lentokonetta. Pitkä pyöräilymatkakin kiinnostaisi, mutta juna on kyllä paljon realistisempi vaihtoehto 🙂

 • Reply toisiinmaisemiin 4.10.2018 at 22:17

  Kaikki muu osuu paitsi jalkapallo ja junat. Tosin yhdessä matsissa olen käynyt Berliinissä. Eikä junassa matkustamisessa mitään vikaa ole, mutta kun autolla pääsee mihin vaan. Tosin ens kesänä meillä on miehen kanssa suunnitelmissa tehdä parin viikon reilimatka jossain päin Eurooppaa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.10.2018 at 23:23

   Olet kyllä niin oikeassa, että autolla pääsee mihin vaan ja se on muutenkin kovin helppoa. Esimerkiksi monet pikkukylät ja hienot luontokohteet jäisi näkemättä, jos joutuisi olemaan pelkän rautatieverkon varassa. Junat toimii parhaiten isojen kaupunkien välillä. Mun valinta parin viikon reilimatkalle voisi olla vaikka joku legendaarisen Idän pikajunan reiteistä Pariisin ja Istanbulin välillä 🙂

 • Reply Jerry / Pako Arjesta 4.10.2018 at 22:33

  Tällaiset ovat hauskoja postauksia :)! Itselläkin on aika vaikeaa määritellä, olenko aamu- vai yöihminen, koska pidän niin kovasti molemmista. Mutta aamuinen lenkki vielä nukkuvassa kaupungissa on ihan huippukokemus missä tahansa päin maailmaa, joten mieluummin menen aikaisin nukkumaan, jotta voin herätä ajoissa. Ja itsekin tykkään junamatkustuksesta, varsinkin Japanissa, sillä shinkansenin kokeneena tajusin kuinka kivaa ja vaivatonta se voi oikeasti olla.

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.10.2018 at 23:28

   Kiitos Jerry 🙂 Sun somepäivitykset varhaisista aamulenkeistä on tosi inspiroivia, mahtavaa että on muitakin jotka osaa nauttia aikaisen aamun hetkistä. Shinkansen on mahtava, kun kaikki toimii niin kuin Japanissa yleensäkin. Bento-laatikko vaan mukaan ja menoksi 😀 Onko seuraava Japanin-reissu jo suunnitteilla?

   • Reply Jerry / Pako Arjesta 5.10.2018 at 08:09

    Kiitos, kiva kuulla! Nyt ei ole niitä oikein tullut, mutta toivotaan, että saan taas jossain vaiheessa aikaiseksi ;). Oli hienoa huomata viime Japanin reissulla, että lähes koko juna-asema on keskittynyt siihen, että jokainen löytää varmasti mieleistä ruokaa ja juomaa mukaan junaan. Hurja valikoima kaikkia herkkuja! Ainahan se on suunnitteilla jo ennen kuin edellinen loppuu, mutta se on sitten toinen juttu, milloin se voidaan toteuttaa 😛

   • Reply Mika / Lähtöportti 5.10.2018 at 22:08

    Toivotaan että teidän seuraava Japanin-matka järjestyy pian 🙂 Meilläkin alkaisi olla korkea aika palata sinne ja varmasti lähivuosina mennään.

    • Reply Jerry / Pako Arjesta 6.10.2018 at 12:23

     Toivottavasti, kiitos :)! Ei se vaadi teiltä muuta kuin sen, että päätätte jonkin ajankohdan ja teette suunnitelmat sen mukaan ;). Japani on vähän sellainen kohde, ettei sinne tule lähdettyä hetken mielijohteesta.

    • Reply Mika / Lähtöportti 8.10.2018 at 10:04

     Niinpä, eihän se vaadi kuin ajankohdan päättämisen. Japani taitaa olla ensimmäisenä jonossa, kun tulee mahdollisuus parin viikon reissuun sopivana vuodenaikana, esimerkiksi näihin aikoihin syksyllä 🙂

 • Reply Mira/traveldreamerz 4.10.2018 at 22:37

  Juna on myös meidän suosikki, mutta ei vielä oikeastaan kuin Amerikassa päästy pidempiä matkoja kokeilemaan. Siellä parasta oli tämä rannikolta rannikolle juna california Zephyr. Myös jalkapallo kiinnostaa mutta myös muissakin peleissä käydään jos osuu kohdalle esim lätkä tai baseball. Onko muuten suosikki seuraa fudiksessa? ⚽

  • Reply Mika / Lähtöportti 4.10.2018 at 23:52

   Heti heräsi kiinnostus Amerikan juniin, kävin jo kurkkaamassa California Zephyrin reittiä 😀 Itse olen tehnyt siellä vain yhden junamatkan Bostonista New Yorkiin, mutta kiinnostaisi todella ottaa koko maa paremmin haltuun. Muakin kiinnostaa futiksen lisäksi kaikki mahdollinen urheilu ja olen nähnyt esimerkiksi hurlingia Kilkennyn Nowlan Parkilla! Baseballia en ole paikan päällä vielä nähnyt, mutta MLB:n pudotuspelejä seuraan parhaillaan kotisohvalta käsin. Ja se suosikkiseura futiksessa on aina ja ikuisesti Inter Milano ??

 • Reply Mira/traveldreamerz 5.10.2018 at 00:01

  Meillä nyt yhteensä jotai 8000 kilometriä takana siellä jenkeissä junalla ja tarkoituksena saada tuohon vähän lisää vielä ens vuonna. Zephyr on kyllä hieno reitti ja aika edullinen mutta kannattaa pysähdellä matkan varrella. Mun sivuilta löytyy matkasta postaus myös. Mieheni on irlantilainen joten hurlingia ja irkkufudista tulee katsottua kyllä kans todella paljon? meillä tuo fudis joukkue on Liverpool?

  • Reply Mika / Lähtöportti 5.10.2018 at 22:41

   Kävin lukemassa postaukset teidän junamatkasta ja kuulosti tosi hyvältä ? Joo, käsitin sun blogista että Irlanti on hyvinkin läheinen aihe. Tykkään itsekin Irlannista paljon ja haaveilen vielä joskus pääseväni vihreiden fanien keskelle hoilaamaan Fields of Athenrya johonkin futismaaotteluun ?

 • Reply miradreamer 5.10.2018 at 23:13

  Kiva juttu?toivottavasti löytyi jotain hyödyllistä tietoa sieltä. Laita myös viestiä jos tulee joskus jotain kysymyksiä tuosta matkasta. Maaottelussa Irlannissa en oo myöskään itse käynyt mut toivottavasti joskus vielä tai vaikka rugbyä katsomaan se olis aika jees kans, olis varmasti hieno tunnelma. Irlanti on kyllä todella hieno maa ja täynnä ihania ihmisiä ??

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.10.2018 at 10:09

   Jep, kysyn kyllä jos tuollainen junareissu tulee joskus ajankohtaiseksi 🙂 Irlantiin palaan aina mielelläni uudelleen ja ihmiset ovat varmasti yksi suurimmista syistä, harvassa paikassa voi tuntea itsensä niin tervetulleeksi ja olon kotoisaksi!

 • Reply Jenna / Huge passion for life 6.10.2018 at 14:04

  Tykkäsin erityisesti viimeisestä kohdasta! 😉 Junamatkustaminen <3 Olet kuitenkin oikeassa siinä, että Keski-Euroopassa pääsee suhailemaan maasta toiseen tosi helposti.
  Muutoin tosi kiva postaus ja tykkäsin paljon noista muistoista. Tällaiset avaa kivasti kirjoittajaa blogin takana.

  • Reply Mika / Lähtöportti 8.10.2018 at 10:34

   Kiitos Jenna! Olen huomannut että tällaisia postauksia on kiva lukea muilta, niin sain nyt kirjoitettua itsekin 😀 Junalla on mukavaa matkustaa Suomessakin, vaikka Keski-Euroopan mahdollisuuksille olisikin vähän kateellinen 🙂

  Leave a Reply