Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sisilian mainiot maut – kokeile ainakin näitä

Välimeren suurin saari Sisilia on mainio kohde ruokamatkalle. Tutustuin paikalliseen kulttuuriin maistelemalla kesäkuisella reissullamme erilaisia klassikkomakuja, joista esittelen nyt 15 tärkeintä.

Italian ruokakulttuuri on monipuolinen ja kaikkea muuta kuin yhtenäinen. Saapasmaan eri osissa syödään erilaisia ruokia ja nautitaan erilaisista mauista. Yhteen lauseeseen tiivistettynä italialainen keittiö perustuu ensiluokkaisiin lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin sekä yksinkertaisuuteen. Tämä pätee myös värikkään historian läpikäyneessä Sisiliassa, joka on imenyt vaikutteita monista Välimerta reunustavista maista. Valloittajakansat arabeista lähtien ovat jättäneet oman jälkensä ruokakulttuuriin, jossa on piirteitä myös esimerkiksi Pohjois-Afrikasta ja Kreikasta. Tässä oma muistilistani siitä, mitä nimenomaan Sisiliassa kannattaa maistaa.PASTA ALLA NORMA

Pastalla on sisilialaisessa keittiössä tärkeä asema. Saaren kuuluisin pasta-annos Norma on saanut nimensä catanialaisen säveltäjän Vincenzo Bellinin oopperasta. Norman herkullinen kastike perustuu munakoisoon, ricotta-juustoon ja tomaatteihin. Norma tarjotaan yleisimmin spagetin kera, mutta kokista riippuen voidaan käyttää myös muita pastatyyppejä. Norma löytyy Sisiliassa lähes jokaisen ravintolan listalta ja pidän siitä paljon itsekin.PASTA CON LE SARDE

Toinen Sisiliasta lähtöisin oleva klassikkopasta perustuu sardiineihin, joiden lisäksi kastike sisältää muun muassa anjovista, sipulia, sahramia ja fenkolia. Hieman eksoottiselta kuulostavan reseptin uskotaan olevan yli tuhat vuotta sitten eläneen arabialaisen kokin kehittämä. Tämä ruokalaji vaatii ehkä hieman totuttelua eikä noussut omaksi suosikikseni, mutta kokeilemisen arvoinen se silti ilman muuta on.CAPONATA

Sisiliassa syödään ehkä yllättävänkin paljon kasvisruokia, joista tunnetuin lienee caponata. Italialaiseen tapaan yhtä ja ainoaa oikeaa reseptiä ei tällekään ruokalajille löydy, mutta caponata sisältää pääraaka-aineensa munakoison lisäksi yleensä ainakin sipulia ja tomaattia jossakin muodossa. Maukasta caponataa voi syödä joko alkuruokana tai pääruoan lisukkeena.KALA JA MUUT MERENELÄVÄT

Sisiliassa rakastetaan kalaruokia, sillä ympäröihän saarta kirkkaana kimaltava meri monine antimineen. Kun kalastajien saaliit nautitaan tuoreena, ei maussa todellakaan ole valittamista. Lautaselle voi valita vaikkapa mustekalaa, miekkakalaa, rapuja tai simpukoita. Lämmin kesäilta rantaravintolan terassilla, kiireetön tunnelma, italiankielinen puheensorina, raikas viini ja herkullinen kala – mitä muuta voi enää kaivata?ARANCINI

Sisilian suosituinta pikaruokaa ovat arancinot, eli ”pikku appelsiinit”. Ruokalajilla ei ole ulkonäköä lukuun ottamatta mitään tekemistä hedelmien kanssa, vaan kyseessä ovat uppopaistetut riisipallot. Täytteinä käytetään esimerkiksi mozzarellaa, pinaattia, lihaa tai kanaa. Arancinot ovat kokemusteni perusteella edullisia ja nopeasti täyttäviä – sekä kaikessa rasvaisuudessaan syntisen hyviä.CANNOLI

Sisilian tunnetuin jälkiruoka on cannolo, jota voisi kuvailla makealla ricotta-juustolla täytetyksi rapeaksi ja putkilomaiseksi leivonnaiseksi. Tutustuin tähän herkkuun ensi kertaa vuosia sitten Bostonin Little Italyssa, minkä jälkeen olen maistellut cannoloja aina tilaisuuden tullen. Kuvassa on ensimmäinen Sisiliassa syömäni cannolo Riposton kylässä. Myös televisiosta tuttu Komisario Montalbano rakastaa tätä perinneherkkua.CASSATA

Cannolojen himo tuli matkan edetessä tyydytettyä ja suosikkijälkiruoakseni nousi hieman yllättäen cassata, jota on tarjolla lähes kaikissa sisilialaisissa ravintoloissa. Makea cassata on lohkeilevia cannoleja helpompi syötävä ja senkin tärkein ainesosa on ricotta. Tämän hedelmä-juustokakun uskotaan olevan noin tuhat vuotta vanha keksintö ajalta, jolloin arabit hallitsivat Sisiliaa.GRANITA

Sisilian hellepäivien paras viilentäjä on jäähilejuoma granita, jota saa miltei jokaisesta kadunkulmasta. Myös granitan uskotaan syntyneen Sisiliassa jo arabien valtakaudella, jolloin sen valmistamiseen käytettiin Etnalta kerättyä lunta. Nykyisin yksinkertaiseen reseptiin kuuluvat vesi, sokeri ja tuoreet hedelmät. Omia suosikkimakujani ovat sitruuna ja appelsiini.GELATO

Jäätelö kuuluu jokaiseen Italian-matkaan, mieluiten joka päivä! Italialaisen jäätelön eli gelaton isänä pidetään sisilialaista Francesco Procopiota, joka 1600-luvun loppupuolella kehitti granitan tai sorbetin pohjalta nykyään gelatona tunnetun herkun. Hyvän gelaton tunnistaa yleensä siitä, että siitä ei ole kasattu korkeita kekoja myyntivitriiniin. Jos olisin nyt Sisiliassa, tilaisin pallot pistaasia ja amarena-kirsikkaa.SUKLAA

Kyllä vaan, Sisiliassa valmistetaan myös suklaata! Erityisesti Modica tunnetaan suklaakaupunkina, jossa ollaan ylpeitä pitkistä perinteistä. Kävimme kuvassa näkyvillä maistiaisilla saaren vanhimmassa suklaatehtaassa Antica Dolceria Bonajutossa, josta löytyy myös aasin maidosta tehtyä suklaata. Käsityönä valmistettu suklaa on laadukasta, muttei läheskään yhtä makeaa kuin tutut suomalaiset tuotteet.TUOREET HEDELMÄT

Sisilian lämmin välimerellinen ilmasto soveltuu hyvin maanviljelyyn, vaikka kesien kuivuus heittääkin oman haasteensa. Saarelle tyypillisiä hedelmiä ovat muun muassa appelsiinit, sitruunat, kirsikat, persikat, aprikoosit ja viikunat, joita kannattaa maistaa erityisesti sadonkorjuuaikaan. Mehukkaita hedelmiä kaupataan muun muassa toreilla sekä kylissä kiertävien autojen lavoilta.NERO D’AVOLA

Sisiliassa tuotetaan ja myös juodaan runsaasti punaviiniä. Saaren suosituin rypäle on paikalliseen ilmastoon loistavasti sopiva Nero d’Avola, josta valmistetaan lukuisia erilaisia viinejä. Tummanpuhuvat rypäleet ovat saaneet nimensä Avolan kaupungista, joka löytyy saaren kaakkoisosasta. En ole viinien asiantuntija, mutta esimerkiksi kuvassa näkyvä Rapitalà sopi suuhuni liharuokien kyytipoikana oikein hyvin.MARSALA

Tämä väkevöitetty viini on kotoisin Marsalan kaupungin lähistöltä Sisilian länsiosasta. Marsalasta löytyy erilaisia versioita niin värin, makeuden kuin kypsytysajankin osalta ja sitä voi verrata vaikkapa sherryyn tai portviiniin. Mielestäni Marsala sopii erityisesti jälkiruokaviiniksi, mutta sitä käytetään myös aperitiivina sekä ruokien maustamiseen.LIMONCELLO

Sisiliassa kasvaa todella paljon sitruunoita ja saimme itsekin vuokratalon pihalta hedelmiä suoraan ruokapöytään. Yksi tapa sitruunoista nauttimiseen on sitruunalikööri Limoncello, joka on parhaimmillaan kylmänä ja hyvän aterian jälkeen nautittuna. Limoncelloa valmistetaan Sisilian lisäksi erityisesti Amalfin rannikolla Napolin lähistöllä.KAHVI

Italiassa hyvän aterian päätteeksi nautitaan pieni kupillinen espressoa, niin myös Sisiliassa. Kahviin suhtaudutaan intohimoisesti ja sen laadusta ollaan tarkkoja. Saarelta löytyy maan muiden alueiden tapaan omat kahvinpaahtimonsa. Jos Sisiliassa haluaa maistaa paikallista erikoisuutta, sellainen on arabialaista alkuperää oleva caffè d’u parrinu, joka on maustettu neilikalla, kanelilla ja kaakaolla.

Tuliko nälkä tai jano? Mikä näistä on sinun suosikkisi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 22.8.2018 at 19:20

  Saipas tämä postaus veden kielelle 🙂 Näitä ruokajuttuja on aina kiva lukea. Olen laittanut koko italialaisen keittiön yhteen kattilaan, mutta jos pelkästään Sisilialla on näin paljon omia herkkuja, kerrassaan väärässä olen. Sisiliaanhan voi tosiaan matkustaa jo ihan ruuan takia.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.8.2018 at 20:24

   Nämä on vaarallisia postauksia, tulee itsellekin nälkä kirjoittaessa 😀 Kaikilla Italian alueilla on omanlaisensa ruokakulttuuri ja maa on muutenkin aika hajanainen. Parasta tässä kuitenkin on, että kaikkien alueiden ruoat ovat hyviä, koska syöminen on tärkeää kaikkialla Italiassa ja joka puolella syödään hyvää lähiruokaa 🙂 Sisilia on hyvä matkakohde monin tavoin, ruoka on yksi parhaista puolista.

 • Reply Piyya 22.8.2018 at 22:04

  Tuli sekä nälkä että jano, tätä postausta ei pitäisi nälkäisenä lukea ?
  Kuvat ovat niin kauniita ja ruoka tulee hienosti oikeuksiinsa. Miten Italiassa osataankin tehdä tuosta yksinkertaisesta pastasta mitä upeampia makuelämyksiä ja usein hyvin pienillä jutuilla ja aineksilla. Ja gelato vaan on parasta myös omassa yksinkertaisuudessaan.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.8.2018 at 23:05

   Kiitos kommentista 🙂 Italiassa taitaa olla niin hyvät olosuhteet hyvien raaka-aineiden kasvattamiseen, että kun kaikki vain laitetaan tuoreena pöytään, ei kovin monimutkaisia reseptejä tarvita. Ja gelato todellakin kuuluu Italian-matkojen tärkeimpiin elämyksiin 😀

  Leave a Reply