Suomen suurin matkablogiyhteisö

Catania kolmessa tunnissa

Etnan juurella sijaitseva vilkas Catania on Sisilian toiseksi suurin kaupunki. Ehdimme nauttia lyhyen retken aikana paikallisista tunnelmista markkinoilla ja helteisillä kaduilla.

Kämmenet hikoavat ratissa Cataniaan saavuttaessa, sillä keskustassa ajamista ei voi kutsua suoranaiseksi nautinnoksi. Autoja ilmestyy eteen yllättävistä suunnista ja Vespoja jopa jalkakäytäviltä, mutta keskittyminen ja paikallisen ajotyylin mukaileminen vievät ehjänä perille. Joidenkin yksisuuntaisten katujen varsille on pysäköity autoja niin, ettei peilien väliin jää kummallakaan puolella kovinkaan montaa senttiä tilaa. Kokemus on osoittanut, että valmiiksi valitun parkkipaikan osoite kannattaa syöttää navigaattoriin ennen keskustaan saapumista.

Suunnistamme kaupungin pääkatua Via Etneaa pitkin kohti ydinkeskustaa. Suorastaan tukahduttavan kuuma ilma tuo nopeasti hien pintaan, mutta kadun varjoisan puolen valitseminen helpottaa oloa. Pysähdymme hetkeksi kauniiseen Giardino Bellinin puistoon, jonne voi kiivetä ihailemaan kaupunkimaisemaa ja kuuntelemaan suihkulähteen solinaa. Säveltäjä Vincenzo Bellinin mukaan nimetty puistoalue on miellyttävän laaja ja vehreä.

Seuraamme hetken Via Etneaa, kunnes huomaamme erään sivukadun varrelta alkavat markkinat. Piazza Carlo Albertolta ympäristöön levittäytyvä Fera ’o Luni on keskiajalla alkunsa saanut markkinatapahtuma, jonka muinainen nimi viittaa yleisimmän käsityksen mukaan maanantaihin. Nykyään ostoksia pääsee tekemään jokaisena arkipäivänä noin klo 9–13 ja lauantaisin iltaseitsemään saakka.

Vilkkailta markkinoilta löytyy miltei kaikkea mahdollista vaatteista elintarvikkeisiin. Myyntikojujen väliin jätetyillä kapeilla kujilla on ahdasta, kauppiaat huutelevat tarjouksiaan ja ilma täyttyy erilaisista hajuista. Erityisesti värikkäät hedelmät ja vihannekset näyttävät houkuttelevilta. Edulliset tomaatit, paprikat, melonit ja sitruunat ovat täällä tuoreita ja lähellä tuotettuja. Etanat mönkivät laarissaan ja maustekojusta työntyy nenään eksoottisia tuoksuja. Persikoita, mansikoita, kirsikoita! Ja makeat aprikoosit kahdella eurolla kilo!

Myynnissä on paljon merkkivaatteiden kopioita ja viimeistään itse poltettujen cd-levyjen kohdalla tulee takavuosien Mustamäen tori mieleen. Joidenkin jalkapallopaitojen selässä lukee jo seuraa vaihtaneiden sammuneiden tähtien nimiä, joten täällä kaikki ei ole ihan justiinsa. Laaja markkina-alue jatkuu aukiolta useammallekin kadulle ja tarjoaa runsaasti ostosmahdollisuuksia. Hieman kaoottisessakin menossa on jotain kiehtovaa ja aidosti sisilialaista. Hyväntuulisen tungoksen keskellä näkyy yllättävän vähän turisteja.

Catanian keskustassa voi nähdä historian eri kerrostumia. Muinoin kreikkalaisten perustamaa kaupunkia ovat vuosisatojen saatossa koetelleet valloittajakansojen ja korruption lisäksi myös Etnan purkaukset sekä maanjäristykset, joiden vuoksi kaupunkia on jouduttu rakentamaan uudelleen useamman kerran.

Seuraava reittimme varrelle osuva nähtävyys on roomalaisaikaisen amfiteatterin raunio. Arkeologinen kohde ei ole kovin suuri ja siihen saa tutustua ilmaiseksi. Mahtavasta rakennuksesta on jäljellä vain yksi modernien talojen välissä säilynyt kulmaus, mutta sekin kertoo omalla tavallaan Catanian pitkästä historiasta.

Palaamme Via Etnealle, jonka eteläosa on rauhoitettu kauppojen reunustamaksi kävelykaduksi. Katu päättyy Duomon aukiolle, jota voi italialaiseen tapaan pitää kaupungin keskipisteenä. Barokkityyliin rakennettu Catanian vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintölistalle ja se on näyttävimmillään suuren aukion ympäristössä.

Piazza Duomon keskellä seisoo kaupungin rakastettu symboli, elefanttipatsas U Liotru. Catanian ja norsujen yhteydestä löytyy useita teorioita, joiden todenperäisyydestä ei ole täyttä varmuutta. Jotkut uskovat Etnan juurella muinoin eläneisiin kääpiönorsuihin, toiset puhuvat afrikkalaisia vastaan käydyistä sodista ja kolmannet vannovat sirkusperinteiden nimeen. Oli asia kuinka hyvänsä, tunnetaan Catania nykyään elefanttikaupunkina, jonka jalkapalloseuran logoakin koristaa norsu.

Catanian toinen perinteinen markkina-alue alkaa miltei Duomon aukion laidalta. Erityisesti kaloistaan tunnettu A’ Piscaria -tori on toiminut samalla paikalla noin parinsadan vuoden ajan. Nämäkin markkinat tarjoavat elämyksiä kaikille aisteille. Värien ja makujen sekamelska on iltapäivän puolella jo hieman rauhoittumassa, mutta nähtävää on silti paljon.

Kauppiaat kailottavat tarjouksiaan ja pilkkovat jättimäisiä tonnikaloja suurilla veitsillä. Paikalliset asiakkaat keskustelevat tuotteista asiantuntevasti käsiään heiluttaen ja kaiken yllä leijuu kalan haju. Myyntipöydät notkuvat kalojen lisäksi muun muassa lihoista, hedelmistä ja vihanneksista. Catanian kalamarkkinoilla voi vierailla aamuvarhaisesta lounasaikaan saakka kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin.

Aikataulumme ei salli pidempää kierrosta uuvuttavan helteisessä Cataniassa. Syömme vastaan tulleessa ravintolassa edullisen ja nopean lounaan, josta ei jää suurempaa kulinaarista muisteltavaa. Ohitamme paluumatkalla Basilica della Collegiatan kirkon, jonka edustalla hevosvaljakko odottelee hääparia. Morsiamen ja sulhasen saapuessa ilmaan nousee runsas määrä valkoisia ilmapalloja.

Cataniassa jäävät näkemättä muun muassa Castello Ursino -linnoitus sekä San Nicolò l’Arena -luostari, mutta uskon markkinatunnelmien olleen historiallisia nähtävyyksiä antoisampi kokemus. Kaupunkia voisi ensivaikutelman perusteella kuvailla vaikka Napolin pikkusiskoksi. Catania on kiehtovaan eteläitalialaiseen tapaan hieman sekava ja meluisa, mutta myös kaunis kaupunki.

Palaisin Cataniaan mielelläni päiväksi tai pariksi, jotta ehtisin tutustua paremmin kaupungin ruokakulttuuriin sekä aistia lisää autenttista sisilialaista tunnelmaa. Catania nimittäin oli matkan ensimmäisiä paikkoja joissa todella tunsin olevani Sisiliassa – hyvässä ja pahassa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply jossu 6.8.2018 at 11:58

  Catanian markkinat jäi näkemättä, vietin ajan rannalla ja kauniin duomon edessä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 9.8.2018 at 11:53

   Meiltä jäikin Catanian rannat näkemättä. Tekisi kyllä mieli palata Cataniaan ja tutustua kaupunkiin paremmalla ajalla.

 • Reply Sanna 26.8.2018 at 21:32

  Itse rakastan myös aina vierailla paikallisilla markkinoilla:) Meillä on lokakuussa liput varattuna Roomaan, mutta nyt on mieli alkanut hipuilla Sisilian suuntaan. Onneksi sekin kortti on vielä mahdollinen, kun sisäiset lennot saa hyvin kohtuullisin hinnoin. Haluaisimme kuitenkin vuokrata auton, jotta pääsemme helposti liikkumaan. Oliko Sisiliassa tiet hyväkuntoisia ja miten muuten autoilu siellä sujui?

  • Reply Mika / Lähtöportti 28.8.2018 at 11:27

   Hyviä vaihtoehtoja molemmat – Rooma ympäristöineen ja Sisilia 🙂 Sisilian tiet oli melkein poikkeuksetta hyvässä kunnossa ja autoilu sujui ilman ongelmia. Olen ajanut aika paljon muualla Italiassa, eikä Sisilian liikenne mielestäni eronnut mantereesta juuri lainkaan. Tarkkana saa tietysti olla ja seurata ensisijaisesti muuta liikennettä, mutta hyvin siellä selviää. Isoissa keskustoissa voi olla stressaavaa, mutta muuten autoilu tuntui yllättävänkin leppoisalta. Mukavaa Italian-matkan odotusta 🙂

   • Reply auringonpaistetta 28.8.2018 at 18:30

    Kiitos tiedoista, tällä hetkellä Sisilia näyttää erittäin todennäköiseltä valinnalta 🙂

   • Reply Mika / Lähtöportti 29.8.2018 at 13:18

    Odotan mielenkiinnolla tuohon matkaan liittyviä juttuja blogistasi – oli kohde lopulta mikä hyvänsä 🙂

  Leave a Reply