Suomen suurin matkablogiyhteisö

Satumaisen kaunis Taormina

Taormina on Sisilian perinteisin lomakohde, jonka suosio perustuu huikeisiin maisemiin. Kesäkuisella retkellä miellytti myös tunnelma, jota matkailijamääräkään ei ollut onnistunut täysin pilaamaan.

Taormina on Sisilian vanhin turistikohde, jonka suosio alkoi nousta 1800-luvun loppupuolella suotuisan ilmaston ja ympäristön kauneuden ansiosta. Se tunnettiin aikoinaan varakkaan väen talvehtimiskohteena, mutta massaturismin kasvaessa Taorminan ilmeestä on tullut kansanomaisempi. Hintataso on silti pysynyt korkeampana kuin useimmissa muissa Sisilian kaupungeissa.

Toiveet Taorminan maisemista ovat korkealla jo etukäteen, ja odotuksiin vastataan kaupungin lähestyessä. Kallion reunalla tasapainoileva Castelmolan kylä ja moottoritieltä poistumisen jälkeen eteen tuleva Välimeri lupaavat, että kauniita näkymiä riittää koko päiväksi.

Jätämme auton Porta Catania -parkkihalliin, josta pääsee muutamalla askeleella vanhankaupungin pääkadun Corso Umberton päähän. Pysäköintimaksu on pari euroa tunnilta. Pysähdymme heti aluksi parkkihallin katolle rakennetulle pienelle aukiolle, josta saamme ihailla upeita maisemia merelle päin. Päivä on kirkas, joten rannikko erottuu kilometrien päähän.

Vilkasta Corso Umbertoa reunustavat pienet putiikit, jäätelöbaarit, kahvilat ja ravintolat. Ihmisiä on liikkeellä paljon, mutta opastettujen turistiryhmien välillä on toisinaan melko hiljaistakin. Kesäkuun alussa on arvatenkin rauhallisempaa kuin vaikkapa elokuussa.

Kauniin kadun varrella on muutama aukio kirkkoineen. Näköalapaikoilta aukeaa näkymiä kaukana alhaalla kimaltavalle merelle. Taustalla soivat katusoittajien tutut sävelet O sole miosta lähtien. Kun tähän lisätään hieman syrjemmältä kuuluvaa Vespojen pärinää ja runsaasti kukkivia ihmeköynnöksiä, voi kuvitella itsensä keskelle italialaista elokuvaa.

Käännymme Corso Umbertolta kohti kaupungin päänähtävyyttä, kreikkalaista teatteria. Loivaan ylämäkeen johtava kadunpätkä on yhtä matkamuistomyymälöiden rivistöä. Naisväki saa ostaa kaftaaninsa rauhassa, kun vetäydyn varjoon siemailemaan jäähileistä sitruunagranitaa. Perinteinen sisilialaisherkku tarjoaa mukavasti helpotusta helteeseen.

Kreikkalaiset hallitsivat aikoinaan Sisiliaa ja saarella on edelleen heidän tekemiään rakennuksia. Teatro Grecon historia yltää reilusti yli kahdentuhannen vuoden taakse, mutta teatteri on edelleen aktiivisessa käytössä. Oopperan ystävät voivat tänä kesänä nauttia muun muassa Toscasta ja La Traviatasta, kun taas kevyempää musiikkia tarjoaa useiden italialaisartistien lisäksi esimerkiksi Sting.

Päivisin teatterilla voi vierailla ihailemassa niin maisemia kuin itse rakennustakin. Aikuisten pääsymaksu on kymmenen euroa ja lapset pääsevät sisään ilmaiseksi. Osaan katsomoa on asennettu puupenkkejä vanhojen kivirakenteiden päälle, mikä on toki nykykäyttöä varten ymmärrettävää, mutta laimentaa hieman antiikkista tunnelmaa.

Katsomo kohoaa korkeille rinteille ja lavan taakse rakennettu seinä on vielä osittain pystyssä. Seinä kuulemma pystytettiin siinä vaiheessa, kun huomattiin suuren osan yleisöstä ihailevan esityksen sijasta takana näkyvää maisemaa.

Maisema onkin Teatro Grecon parasta antia. Näkymät ovat aivan huikeita niin Etnalle, merelle kuin kaupunkiinkin päin. Maisemia kannattaa kurkata myös teatterin takaa, josta häämöttää manner-Italian puolella sijaitseva Calabrian niemimaa.

Kun teatteri on nähty, pysähdymme vastaan tulleen La Botte -ravintolan terassille syömään. Kyseessä tuskin on Taorminan paras ruokapaikka, muttei toisaalta pahin turistirysäkään. Palvelu on ystävällistä, eikä lounasajan loppupuolella ole tungosta. Yksi Sisilian tunnetuimmista ruokalajeista on Pasta alla Norma, jota täytyy päästä maistamaan heti tilaisuuden tullen. Norman kastike perustuu munakoisoon, ricotta-juustoon sekä tomaatteihin ja maku on ainakin tässä ravinolassa erinomainen. La Botten mustekala-annos ei sen sijaan kerää suuremmin kiitosta.


Kiertelemme hetken pienillä kaduilla, joilla on huomattavasti Corso Umbertoa hiljaisempaa. Sivukujat portaikkoineen, kukkaruukkuineen ja vanhanaikaisine lamppuineen ovat varsinainen valokuvaajan unelma.

Palailemme pääkatua pitkin kohti parkkihallia, mutta pysähdymme vielä erääseen gelateriaan syömään jäätelöt. Amarena-kirsikka on viime aikoina noussut suosikkimakujeni kärkikolmikkoon sitruunan ja pistaasin rinnalle.

Retki Taorminaan on miellyttävä kokemus. Turismin hallitsevaa asemaa ei voi peitellä, mutta ilmapiiri tuntuu silti yllättävän viihtyisältä. Niin Taorminan kujien kuin ympäristönkin kauneus lumoaa matkailijan helposti.


Taorminassa käymistä on helppo suositella Sisilian-matkan ohjelmaan, eikä pidempikään viipyminen olisi välttämättä huono ajatus. Ympäristöstä löytyy retkikohteita muutamaksi päiväksi ja itse Taormina olisi kiinnostavaa nähdä niin aamun hiljaisuudessa kuin myös illan tunteina auringonlaskun jälkeen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Susanna 29.7.2018 at 00:01

    Hyvät kuvat, Taormina on upea. Olen käynyt monta kertaa bussilla naxoksesta Taorminassa ja kerran piti kävellä alas kun ei mennyt enää muuta liikennettä illalla

    • Reply Mika / Lähtöportti 1.8.2018 at 09:00

      Kiitos! Varmasti mukavampi kävellä Taorminasta Naxokseen kuin toisin päin 🙂

    Leave a Reply