Suomen suurin matkablogiyhteisö

Elämysmatkoilla jalkapallon MM-kisoissa

Tällä viikolla huipentuva jalkapallon MM-turnaus on tarjonnut suomalaisille harvinaisen helpon mahdollisuuden nähdä arvokisaotteluita paikan päällä. Kävin itsekin kahdesti Pietarissa nauttimassa kisatunnelmasta ja nyt janoan jo lisää jalkapalloelämyksiä.

Sisältää mainoslinkkejä / kaupallinen yhteistyö Jalkapallomatkat.com ja Jalkapallolippuja.com

Kolmen ja puolen tunnin sujuva junamatka Helsingistä sekä kisaturisteille tarjottu viisumivapaus ovat houkutelleet Pietariin paljon suomalaisia. Saimme kavereiden kanssa hankittua liput Nigerian ja Argentiinan väliseen alkulohko-otteluun sekä yhteen neljännesvälierään.

Moni suomalainen on matkustanut Venäjän muillekin kisapaikkakunnille, mutta varsinkin Pietari sijaitsee hämmästyttävän lähellä. Kotona vietetyn kiireettömän aamun jälkeen ehtii hyvin junaan, joka on jo puoli kolmelta kisakaupungissa. Pietarissa jää reilusti aikaa käydä hotellilla ja syömässä ennen stadionille siirtymistä.

Kisatunnelma nousee huippuunsa jo matkalla stadionille. Gostiny Dvorin metroasema on täynnä argentiinalaisia, jotka virittelevät innokkaasti laulujaan. Päivän värit ovat maajoukkueen Albiceleste-lempinimen mukaiset valkoinen ja taivaansininen. Täyteen ahdettu metrovaunu keinahtelee laulavien ja hyppivien argentiinalaisten tahdissa.


Vamos Argentina
raikuu mukavasti myös liukuportaissa, kun nousemme maan uumenista stadionin juurelle. Maailman kalleimmaksi stadioniksi väitetty Krestovsky on näyttävä ilmestys. Jättimäistä ufoa muistuttava rakennelma hallitsee maisemaa Neva-joen suulla.

Perillä on hyvä olla pari tuntia ennen ottelun alkamista, sillä matka metrolta kivenheiton päässä sijaitsevalle stadionille on hämmästyttävän pitkä. Kulkureitti katsomoon on selkeä, mutta vaatii kaikkine kiertämisineen ja turvatarkastuksineen paljon aikaa. Toisaalta jo tunnelmankin vuoksi kannattaa saapua ajoissa.

Hyvällä tavalla hulluja argentiinalaisia on kaikkialla ja kannatuslaulun sanat tarttuvat, vaikkei espanjan kieltä juuri osaisikaan. Joukkueen peli on ollut edellisissä otteluissa täysin sekaisin, mutta se ei tunnu ainakaan fanien menoa haittaavan. Tunnelma vie mukanaan, joten ostan päälleni Argentiinan pelipaidan. Katukauppiaita ei näy, vaan käytössä ovat ainoastaan stadionin viralliset myyntipisteet.

Laulu raikuu myös stadionin käytävällä, jossa voi nauttia juomia ja pientä purtavaa. Pietariin on saapunut niin paljon suomalaisia, että Vamos Argentinan ohella kuullaan myös, kuinka Suomi on niin ihana. Nigerian kannattajia tulee vastaan vain muutamia. Vaikka lippumme ovat toiseksi kalleinta hintaluokkaa, löydämme paikkamme lähestulkoon piippuhyllyltä stadionin nurkasta. Tapahtumat näkisi paremmin televisiosta, mutten vaihtaisi stadionin tunnelmaa mistään hinnasta.

Valtaosa Krestovskyn 65 000 katsojasta elää joka solullaan Argentiinan puolella. Kylmät väreet kulkevat pitkin selkää kannustuksen yltyessä huippuunsa. Pakkovoiton edessä olevan joukkueen tilanne kirkastuu jo vartin kohdalla, kun Éver Banegan loistosyöttö vapauttaa Lionel Messin maalintekopaikkaan. Oikean jalan laukaus painuu vastustamattomasti verkkoon ja argentiinalaisten riemu repeää valloilleen. Hieman myöhemmin Messi ampuu vapaapotkun kuuluisalla vasurillaan, mutta tolppa pelastaa afrikkalaiset uudelta takaiskulta.

Nigeria nousee toisen jakson alussa rangaistuspotkulla tasoihin ja aika kellossa alkaa raksuttaa eteläamerikkalaisten kannalta uhkaavasti. Kiihkeä yleisö jaksaa silti uskoa omiinsa ja piiskaa Albicelesteä eteenpäin. Tähtihyökkääjät hukkaavat tilanteensa, mutta maalin edustalle eksynyt puolustaja Marcos Rojo astuu parrasvaloihin muutama minuutti ennen loppua. Hallittu laukaus painuu verkkoon ja tuntuu kuin koko Krestovsky räjähtäisi ilmaan.

Tuhannet argentiinalaiset repivät huutomyrskyn saattelemana paidat yltään ja pian valkosiniset vaatekappaleet vispaavat ilmaa päiden yläpuolella. Nigeria on lyöty ja pelin loppu on pelkkää kosmetiikkaa. Kenelläkään ei ole kiirettä poistua katsomosta, sillä voitosta halutaan nauttia pitkän kaavan mukaan.

Pysähdymme pelin jälkeen suureen puistoon ja osallistumme nurmialueella käynnistyneeseen spontaaniin jalkapallo-otteluun. Taustalla kaikuvat rumpuryhmän rytmit. Näillä hetkillä tulee mieleen, että jalkapallo voi varmasti olla elämys myös vähemmän lajista kiinnostuneille. Fanaattinen tunnelma tempaa helposti mukaansa ja jo pelkästään innokkaiden kannattajien seuraaminen käy hyvästä viihteestä useammaksi tunniksi.

Metromatka stadionilta keskustaan on ikimuistoinen. En ole Albicelesten kannattaja, vaan pitkä viha-rakkaussuhteeni Argentiinaan on vuosikymmenten varrella sisältänyt niin katkeruutta kuin myös joitakin yhteisiä ilon hetkiä. Nyt haluan vain elää hetkessä ja liittyä yhdeksi illaksi mukaan iloiseen joukkoon. 80-luvun päivistä on ollut pitkä matka heiluvaan venäläiseen metrovaunuun, jossa hypin muiden mukana ja hoilaan täyttä kurkkua esta hinchada loca, dejo todo por la copa, la que tiene a Messi y Maradona…

Kadotamme uudet argentiinalaiset ystävämme Pietarin yöhön, mutta jalkapallotunnelmaa riittää vielä seuraavaksikin päiväksi. Kisat näkyvät katumainoksissa ja kaikkien mahdollisten kauppojen valikoimissa. Useimmat ravintolat näyttävät otteluita televisioista, vaikka eivät muuten sporttibaareja olisikaan. Suuntaamme nähtävyyskierroksen jälkeen FIFA Fan Fest -alueelle, joka sijaitsee kätevästi aivan ydinkeskustassa kuuluisan Verikirkon vieressä. Katselemme suurelta screeniltä, kuinka Etelä-Korean yllätysvoitto lähettää Saksan tylysti kotimatkalle.

Palaamme Pietariin viikkoa myöhemmin seuraamaan neljännesvälieräottelua. Olemme jännittäneet kyseisen kamppailun otteluparia alkulohkojen ajan ja haaveilleet Meksikon tai Brasilian näkemisestä, sillä kaipaisimme lisää riehakasta latinotunnelmaa. Onni ei ole kuitenkaan myötä, vaan päädymme seuraamaan Ruotsin ja Sveitsin välistä kamppailua.

Tällä kerralla kansa lähestyy stadionia lähestulkoon hiljaisuuden vallitessa ja ilmapiiri on kuin hautajaisissa argentiinalaiseen riehaan verrattuna. Kannatuslaulut kaikuvat toki ottelun aikana ja tunnelma nousee mukavalle tasolle. Molemmilla mailla on muutamia yhtenäisiä faniryhmiä, mutta yleinen tunnelma on paljon neutraalimpi kuin edellisessä ottelussa. Ottelua on mukava seurata lämpimässä kesäillassa, varsinkin kun paikatkin ovat paremmat kuin edellisellä kerralla. Andreas Granqvistin johtama puolustus toimii hyvin organisoidun ruotsalaisjoukkueen selkärankana. Sveitsin tähdet Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri eivät onnistu haluamallaan tavalla.

Reilun tunnin kohdalla Ruotsin hyökkäys päättyy Emil Forsbergin laukaukseen, joka kimpoaa sveitsiläispuolustajan kautta verkkoon. Sveitsi ei kykene riittävään loppukiriin ja keltasinisissä katsomonosissa tanssitaan jatkopaikkaa. Hieman onnekkaasta maalista huolimatta voidaan todeta paremman joukkueen voittaneen.

Kisatunnelma niin stadionilla kuin kaupungillakin on kiitettävän hyväntuulinen. Emme näe kummankaan reissun aikana yhtään aggressiivisesti tai muuten huonosti käyttäytyvää ihmistä. Kukaan ei ole oikeastaan edes näkyvästi humalassa.

Monet ulkomailla nähdyt jalkapallo-ottelut kuuluvat rakkaimpiin matkamuistoihini. Kuten näilläkin kisamatkoilla tuli todettua, tunnelmassa voi olla suuria eroja pelaavista joukkueista riippuen. Seurajoukkueiden katsomotunnelma saattaa parhaimmillaan nousta jopa MM-kisoja korkeammalle, kun koko yleisö seisoo omiensa takana. Kuumimpiin elämyksiin kuuluvat kiihkeät paikallisottelut sekä mestaruustaistoja ratkaisevat kärkikamppailut. Näitä kokemuksia janoan itsekin lisää, kun Euroopan sarjat käynnistyvät jälleen elokuussa.

Moniin huippusarjojen otteluihin saa hankittua liput edullisimmin seurojen omien nettisivujen kautta. Joissakin tapauksissa lippujen ostaminen saattaa kuitenkin olla vaikeaa tai miltei mahdotonta. Esimerkiksi Englannin Valioliigan suosituimpien seurojen kotiottelut myydään usein nopeasti loppuun. Tällaisissa tapauksissa kannattaa hyödyntää Jalkapallolippuja-välityspalvelua, joka tarjoaa erinomaisen keinon lippujen vaivattomaan ja stressittömään hankkimiseen.

Mikäli ottelu kuuluu matkasuunnitelmiin, tuntuu mukavalta varmistaa lippujen saaminen mahdollisimman pian. Monet Euroopan huippuseuroista laittavat liput yleiseen myyntiin vasta pari viikkoa ennen pelipäivää. Jalkapallomatkat välittää lippuja esimerkiksi Englannin Valioliigakauden kaikkiin peleihin jo nyt, hyvissä ajoin ennen kauden alkamista. Kun liput ovat taskussa reilusti ennen h-hetkeä, voi elämystä odottaa rauhallisin mielin ja tehdä muutkin matkaan liittyvät suunnitelmat hyvissä ajoin. Jalkapallomatkat-sivuston kautta voi varata kerralla myös koko paketin, johon kuuluvat ottelulippujen lisäksi majoitus ja matkat. Kannattaa muistaa, että otteluiden alkamisajat viikonloppujen sisällä vahvistetaan vasta kauden edetessä.

Suosittelen lämpimästi otteluiden seuraamista suurissa jalkapallomaissa, sillä elämyksissä riittää muisteltavaa pitkäksi aikaa. Argentiinan pelistä on nyt kulunut pari viikkoa, mutta silti päässäni soi edelleen iloisen valkosinisen joukon laulu. Vamos Argentina, sabes que yo te quiero, hoy hay que ganar y ser primero…

Jalkapallolippuja ja Jalkapallomatkat ovat kaupallisia yhteistyölinkkejä. Arviot ja mielipiteet ovat omiani.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply