Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kesä-Suomen perhesuosikit

Kesä on parasta aikaa matkailla Suomessa. Esittelen nyt viisi kotimaan kohdetta, jotka ovat tulleet viime vuosien aikana hyvinkin tutuiksi perheellemme.

Kaupallisessa yhteistyössä Rantapallo ja 100 syytä

Suomessa on yllättävän paljon mielenkiintoista koettavaa. Inspiraatiota sopivien kohteiden valintaan voi hakea 100 syytä -sivustolta, jonka listauksesta löytyy niin klassisia kuin yllättäviäkin vaihtoehtoja. Poimin valikoimasta oman perheemme suosikit, joista useimmissa olemme vierailleet kerta toisensa jälkeen. Lähde sinäkin nauttimaan kesästä kauniin kotimaamme kohteisiin!TERTIN KARTANO

Ajamme ainakin pari kertaa vuodessa Mikkelin ohitse matkalla syvemmälle Savoon tai Pohjois-Karjalaan. Kun matkaa pääkaupunkiseudulta on taitettu pari tuntia, tuntuu yleensä sopivalta pysähtyä syömään. Tertin söpö päärakennus kiinnitti jo vuosia sitten vaimoni huomion, minkä jälkeen olemme vierailleet kartanon mailla silloin tällöin. Tauko Tertissä on merkinnyt perheellemme jo useamman kerran kotimaanmatkan mukavaa aloitusta.

Tertin ravintolan suositussa kesäpöydässä on tarjolla yli 50 makuelämystä, jotka tuoreen kokemuksemme perusteella ovat hyvinkin maineensa arvoisia. Laadukkaassa lähiruokaan perustuvassa buffetissa on tarjolla jotain joka makuun, savulohesta fasaaniin ja karitsasta moniin salaatteihin. Pienemmän nälän voi tyydyttää Tertin kahvilassa, jossa tarjoillaan lounasta ympäri vuoden. Tunnelmallisessa pihapiirissä voi tehdä ostoksia sekä yöpyä viiden huoneen hotellissa.

Lue lisää Tertin kartanostaPOHJOIS-KARJALA

Tänään se taas tapahtui – minä lähdin kotiseudulle Pohjois-Karjalaan. En tosin vaihtanut farkkuja verkkareihin, vaan samoilla housuilla mennään kuin kotonakin. Vaikka ulkomaanmatkat pyörivätkin mielessä päivittäin, löytyy Suomestakin paikka, josta en sinne päästyäni halua heti pois. Sielunmaisemaani kuuluvat kiteeläiset kirkasvetiset järvet, metsät ja vaaramaisemat. Mikä onkaan parempaa kuin istua laiturilla ja katsella tyyneen veteen heijastuvaa kuunsiltaa tai kuunnella kuikan huutoa?

Pohjois-Karjalan kiireettömissä tunnelmissa on helppo rentoutua ja myös lapset nauttivat järvivedessä pulikoinnista sekä onkimisesta. Perinteisiin paikallisiin elämyksiin kuuluu Kiteen Pallon pesäpallo-ottelu legendaarisella Rantakentällä ja miksei myös kesäteatteriesitys Kyläparin Myllyteatterissa. Kiteestä löytyy lisää tarinaa aiemmasta blogikirjoituksestani. Pohjois-Karjalassa on toki paljon muutakin. Mieleni tekisi erityisesti Suomen kansallismaisemien äärelle Kolille, jossa en ole käynyt moneen vuoteen. Saman tien voisi nauttia maisemista ajamalla koko Pielisen ympäri sekä pistäytyä maakunnan keskuksessa Joensuussa.

Lue lisää Pohjois-Karjalan monipuolisista mahdollisuuksistaSAVONLINNAN TORI

Yksi tärkeimmistä kesäperinteistäni on lörtsyn syöminen Savonlinnan torilla. Samalla voi tarkistaa seudun tuoreimmat kuulumiset Itä-Savoa selailemalla tai paikallisten haastelua kuuntelemalla. Vaikka tarjolla on myös lihapiirakkaa muistuttavia suolaisia vaihtoehtoja, oma valintani on yleensä makea. Valitsisinkohan tänä kesänä täytteeksi omenaa vai mustikkaa? Sirkka Makkosen kahvila on parhaaksi todettu, muttei ainoa vaihtoehto. Torilla myydään toki paljon muutakin mukavaa kesäevästä mansikoista ja herneistä lähtien.

Torivierailuun on helppo yhdistää maisemaristeily Saimaan aalloilla. Risteilyjä lähtee kesäkaudella tiiviiseen tahtiin torin kupeesta. Mikäli lörtsyt ja risteily eivät riitä perheen pienimpien viihdykkeeksi, löytyy Savonlinnasta vaikkapa Pikku Kakkosen leikkipuisto. Historiaa huokuva Olavinlinna kiinnostaa varmasti kaikenikäisiä.

Lue lisää lörtsyistä ja Savonlinnan toristaMUUMIMAAILMA

Naantalin Muumimaailma on kuulunut tyttäriemme suosikkikohteisiin jo usean vuoden ajan. Kailon saarelle rakennetussa teemapuistossa ei ole huvipuistolaitteita, vaan sen viehätys perustuu sympaattisten hahmojen halailuun, yhteisiin leikkeihin ja teatteriesityksiin. Puitteet on rakennettu Tove Janssonin tarinoiden mukaisiksi. Pienen Muumi-fanin kesän huippuhetki saattaa olla juttutuokio Pikku Myyn kanssa, Muumitalon portaiden kiipeäminen tai vaikka Noidan padan hämmentäminen.

Muumimaailmassa vierailuun kannattaa varata useita tunteja, mutta parasta aikaa ovat mielestäni viimeiset hetket ennen sulkemista. Ruuhkat helpottavat päivän edetessä ja lopulta Nuuskamuikkusen soittoa ja Muumien tanssia saa yleensä seurata käytännössä aution Muumitalon edustalla. Olemme käyneet Muumimaailmassa joka kesä esikoisen taaperoiästä lähtien, eli puolen tusinaa kertaa. Nyt ajattelimme jo jättää Muumien halailun nuoremmille ja tutustua seuraavaksi naapurissa sijaitsevaan Väskin seikkailusaareen.

Lue lisää MuumimaailmastaLASTEN AHVENANMAA

Ahvenanmaa osoittautui tänä keväänä tehdyllä matkalla mainioksi koko perheen kohteeksi, jonne tekisi mieli palata uudemmankin kerran. Perillä tuntuu melkein kuin olisi ulkomailla ja lyhyet välimatkat ovat varmasti jokaisen lasten kanssa matkailevan mieleen. Tarjolla on runsaasti lapsille suunnattuja kohteita, kuten aiemmassa postauksessa mainitut Smart Park, Leklandet ja Riistasafari. Maarianhaminassa kesäpäivää voi viettää vaikkapa Lilla Holmenin hiekkarannalla.

Ahvenanmaa on monin tavoin lapsiystävällinen matkakohde ja perheen pienimmät on huomioitu myös useissa museoissa. Majoittumisen kannalta hyvä idea on Eckerön Käringsund, joka sijaitsee kätevästi monien perheille suunnattujen kohteiden läheisyydessä. Toki Ahvenanmaalla on paljon tarjottavaa aikuisillekin. Idylliset saaristolaistunnelmat, kaunis luonto ja lähiruokaa tarjoavat ravintolat ovat vain esimerkkejä Ahvenanmaan valttikorteista.

Lue lisää lasten Ahvenanmaasta


Tämä kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Rantapallon ja 100 syytä -sivuston kanssa. Arviot ja mielipiteet ovat omiani.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Inka 2.7.2018 at 09:00

    Aika kivoja kesäelämyksiä kaikki! Täytyy kyllä tunnustaa, että Muumimaailma lukeutuu myös omiin suosikkeihini, vaikka en ookaan siellä ehkä 15 vuoteen käynyt. Vois mennä jälleen, vaikka lapsia ei olekaan. 😀 Samoin Savonlinna ja lörtsyt herättää aika lämpimiä kesämuistoja!

    • Reply Mika / Lähtöportti 4.7.2018 at 22:50

      Muumimaailma voi tosiaan olla hauska paikka ilman lapsiakin 😀 Savonlinnan lörtsyt on toivottavasti ohjelmassa lähipäivinä, niitä ei vaan voi jättää väliin 🙂

    Leave a Reply