Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sisilian parhaat palat

Vietin kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa aurinkoisessa Sisiliassa. Kokosin tähän juttuun matkan seitsemän parasta kohdetta, mutta lisää vinkkejä löytyy ilmaisesta Wowanders-matkapuhelinsovelluksesta.

Kaupallisessa yhteistyössä Wowanders

Matkaan mahtui rentojen uima-allashetkien lisäksi runsaasti upeita kokemuksia ja unohtumattomia paikkoja. Majoituimme matkan aikana kahdessa vuokrahuvilassa maaseudulla. Ensimmäinen sijaitsi miltei Etnan juurella Giarressa ja toinen huomattavasti etelämpänä Frigintinissä. Matkan jakaminen kahteen osaan osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä saimme näin suhteellisen laajan käsityksen saaresta. Asetumme mielellämme kolmen sukupolven voimin vähintään viikoksi yhteen majapaikkaan, mutta teemme ahkerasti päiväretkiä eri kohteisiin. Pidin erityisesti jälkimmäisen viikon aidosta maalaisympäristöstä, joka vastasi hyvin mielikuvieni Sisiliaa. Paljon jäi vielä näkemättäkin, sillä saaren länsi- ja pohjoisosiin emme nyt tutustuneet lainkaan.

Testasin Sisiliassa suomalaisen startup-yrityksen kehittämää uutta Wowanders-sovellusta. Ilmaiseen sovellukseen voi tallentaa matkan parhaat kohteet ja jakaa ne reissun jälkeen ystävien kesken. Wowandersin matkapäiväkirja perustuu puhelimella otettuihin valokuviin, jotka sovellus paikallistaa ja osaa näin yhdistää ne esimerkiksi oikeaan kahvilaan tai nähtävyyteen. Paikan voi korjata, jos ehdotus ei osunut oikeaan.

Wowanders toimii näppäränä vinkkilistana, jossa kohteet arvioidaan 1–5 tähdellä ja esitellään lyhyellä tekstillä sekä muutamalla kuvalla. Vinkkien tallentaminen on nopeaa ja käyttökynnys pysyy matalana. Suosittelen tallentamaan kuvat Wowandersiin saman tien ottamisen jälkeen, jolloin niitä ei tarvitse myöhemmin etsiä puhelimen arkistojen kätköistä. Maksimissaan 250 merkin mittaista esittelytekstiä voi tarvittaessa muokata myöhemminkin ja toki myös uusien kuvien lisääminen on mahdollista jälkikäteen. Yhden kohde-esittelyn tekemiseen ei parhaimmillaan kulu kuin noin minuutti. Wowandersin käyttöliittymää ja toimintoja kehitetään uusien versioiden myötä, joten uskon sovelluksen olevan tulevaisuudessa nykyistäkin parempi.

Wowanders osoittautui helppokäyttöiseksi, joten aion jatkaa matkapäiväkirjojen tekemistä myös tulevilla reissuillani sekä tutkia muiden käyttäjien tallentamia vinkkejä. Jos Wowanders vain saa tuulta alleen, se toimii varmasti tehokkaana apuvälineenä matkojen suunnittelussa. Automaattisesti jäsennellyistä kompakteista matkapäiväkirjoista saa hyvät täsmävinkit omille reissuille, varsinkin jos kohteesta löytyy tuttujen käyttäjien arvioita. Luotan mieluummin tuntemieni matkailijoiden mielipiteisiin kuin joidenkin matkailusivustojen anonyymeihin listauksiin.

Wowanders jaottelee kohteet neljään kategoriaan, jotka ovat majoitus, ruoka & juoma, nähtävyydet sekä muut paikat. Sisilian-matkalla keskityin näistä lähinnä nähtävyyksiin ja ravintoloihin. Wowandersiin tallennettu matkapäiväkirjani löytyy tämän linkin takaa. Haluan tässä yhteydessä esitellä mainituista kohteista vielä hieman tarkemmin ne kaikkein sykähdyttävimmät, joita erityisesti suosittelen Sisiliassa.HUIKEITA LUONTOELÄMYKSIÄ ETNALLA

Euroopan suurin ja aktiivisin tulivuori on vaikuttava ilmestys. Etnan hahmo hallitsee Sisilian koillisosan maisemaa jo Catanian lentokentälle laskeuduttaessa ja sen mahtavuus konkretisoituu vuoristoteitä pitkin noustessa. Jätämme auton Rifugio Sapienzan turistikylään noin kahden kilometrin korkeuteen. Kylän ympäristössä voi patikoida ja tutustua kraatereihin, mutta päätämme jatkaa matkaa kalliilla köysiradalla ja jeeppikyydillä vielä korkeammalle. Noin kolmen kilometrin korkeudessa puhaltava myrskytuuli meinaa lennättää varsinkin lapset selälleen, mutta maisemat ovat kaikessa karuudessaan näkemisen arvoisia. Täällä ymmärtää luonnon suuruuden ja ihmisen pienuuden.

Lue lisää: Etnan tuulisilla rinteilläSATUMAISET NÄKYMÄT TAORMINAN TEATRO GRECOLTA

Taorminan vanhakaupunki kauniine taloineen, ihmeköynnöksineen, vespoineen ja katusoittajineen on kuin suoraan romanttisesta italialaiselokuvasta. Vaikka kadut ovatkin turistien valtaamia, on Taorminassa edelleen jotain todella kiehtovaa. Oleellinen osa lumovoimaa ovat huikeat maisemat sekä merelle että Etnankin suuntaan. Paras paikka näkymien ihailuun on vanha kreikkalainen teatteri, jossa vielä yli kahdentuhannen vuoden jälkeenkin järjestetään konsertteja. Kymmenen euron pääsymaksu ei tunnu ollenkaan korkealta, kun turkoosin Välimeren kimallus ja vuoristomaisemat ovat parhaimmillaan. Konserttilippujen hinnat alkavat parista kympistä.

Lue lisää: Satumaisen kaunis TaorminaCATANIAN TORIT – KOKEMUS KAIKILLE AISTEILLE

Ostereita! Tonnikalaa! Hummereita! Catanian kalatori A’ Piscaria on varsinainen huutojen, tuoksujen ja makujen sekamelska. Vaikkei mitään ostaisikaan, on tämä autenttinen sisilialainen tapahtuma kokemisen arvoinen. Tarjolla on meren antimien lisäksi vihanneksia, hedelmiä ja muita elintarvikkeita. Toinen värikäs markkinatapahtuma Fera ’o Luni löytyy Piazza Carlo Albertolta. Kopiotuotteet tuovat mieleen takavuosien Mustamäen torin Välimerelle siirrettynä. Cataniassa on paljon muutakin nähtävää ja paikoitellen kaoottisetkin tunnelmat saavat kaupungin tuntumaan eräänlaiselta Napolin pikkusiskolta.

Lue lisää: Catania kolmessa tunnissaDRAMAATTISIA MAISEMIA JA SUKLAATA MODICASSA

Vuoden 1693 suuri maanjäristys tuhosi useat Sisilian kaakkoisosan kaupungit, minkä jälkeen ne uudelleenrakennettiin ajan hengen mukaisesti barokkityyliin. Oma suosikkini Unescon maailmanperintölistalle kuuluvista Val di Noton barokkikaupungeista on dramaattisille rinteille kohoava Modica. Kuvauksellisten kujien ja näköalapaikkojen lisäksi täällä kannattaa nauttia suklaasta, joka tunnetaan ympäri Sisiliaa. Erityisesti saaren vanhin suklaatehdas Antica Dolceria Bonajuto on käymisen arvoinen, sillä sympaattisessa puodissa on tarjolla menneen ajan tunnelmaa sekä herkullisia maistiaisia.

Lue lisää: Suklaata ja rotkomaisemia ModicassaKOMISARIO MONTALBANON KUVAUSPAIKAT

Yksi suosikkisarjoistani on Komisario Montalbano, jonka tapahtumapaikkana toimii oikeastaan koko Sisilian kaakkoisosa. Fiktiivisiä Vigatan ja Montelusan kaupunkeja ei kartalta löydy, mutta moni seudun paikoista näyttää televisiosta tutulta. Kävimme varta vasten katsomassa muutamia tärkeimmistä kuvauspaikoista. Komisarion kotitalo löytyy Punta Seccan rantakylästä ja Vigatan poliisilaitosta esittää Sciclin kaupungintalo. Kävimme myös lounaalla Montalbanon rakastamassa Trattoria San Calogerossa. Ragusa Iblasta löytyvän ravintolan nimi on tosimaailmassa A’ Rusticana, mutta se tarjosi joka tapauksessa koko matkan parhaan ateriakokemuksen.

Lue lisää: Komisario Montalbanon jalanjäljilläKAUNIS JA VIIHTYISÄ SYRAKUSA

Retki Syrakusaan on yksi matkan parhaista päivistä. Dramaattisten rotkomaisemien ja loputtomien portaiden jälkeen tuntuu mukavalta päästä vaihteeksi suhteellisen tasaiseen kaupunkiin, jonka pittoreskeilla kujilla puhaltaa sopivasti viilentävä merituuli. Ortigian saarelle levittäytyvän kauniin vanhankaupungin laidoilla voi nauttia meritunnelmasta ja pääsee halutessaan uimaankin. Kierrokseemme kuuluu myös vierailu keskustan ulkopuolella sijaitsevalla arkeologisella alueella, joka luolineen ja raunioineen on yllättävän mielenkiintoinen.

Lue lisää: Meren, kujien ja raunioiden SyrakusaSCALA DEI TURCHI – INSTAGRAM-HITTI

Näky on suorastaan lumoava, kun vitivalkoiset sileät kalliot kohoavat portaiden lailla merestä ylöspäin. Instagram-kuvaajien suosikkikohteeksi noussut Scala dei Turchi tarjoaa suorastaan surrealistisen ympäristön valokuviin, joissa meri kimmeltää turkoosina taustana. Paikan nimi Turkkilaiset portaat viittaa menneeseen aikaan, jolloin valloitusretkille tulleet muukalaiset nousivat täällä maihin. Nykyään valloittajan virkaa hoitavat turistit, joiden kallioille nousemista eivät estä edes sakolla uhkailevat kieltokyltit. Samalla retkellä voi vierailla vaikkapa Valle dei Templin arkeologisella alueella sekä Agrigenton historiallisessa keskustassa. Agrigentossa suosittelen Michelin-oppaassakin mainittua Expanificio-ravintolaa.

Lue lisää: Unelmien Agrigento


Nämä ja monta muuta vinkkiä löytyvät matkan aikana Wowanders-sovellukseen kokoamastani matkapäiväkirjasta. Sovellus on kokemuksieni mukaan helppokäyttöinen ja sen avulla luotu matkapäiväkirja toimii erinomaisena koosteena matkan parhaista paloista. Lataa Wowanders ilmaiseksi Applen App Storesta tai Google Play -kaupasta, jotta voit koostaa oman matkapäiväkirjan ja jakaa sen ystävien kesken sekä kerätä talteen muiden parhaat kokemukset.

Tämä kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Wowandersin kanssa. Arviot ja mielipiteet ovat omiani.


Tiedon uusista blogipostauksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöportista Facebookissa. Lähtöportti löytyy myös Instagramista ja Twitteristä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Christa 28.6.2018 at 21:59

  Sisilia on kyllä ihana! Minulla on vielä paljon näkemistä, mutta suunnittelilla olisi matka sinne lokakuussa. Toivottavasti saisimme sen toteutettua, sillä tämä postaus herätti kyllä taas Sisilia-kuumeen.

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.6.2018 at 20:59

   Mukava kuulla, että Sisilia-kuume nousi! Saari on niin suuri ja monipuolinen, että nähtävää varmasti riittäisi vaikka kuinka monelle matkalle. Toivottavasti syysreissunne toteutuu 🙂

 • Reply piyya 29.6.2018 at 15:36

  Voi Sisilia soikoon. Italiassa on niin monta kohdetta vielä nähtävänä, eikä tämä sinun postaus yhtään vienyt Sisilian luomoa alaspäin. Nostattaa vain Sisilian matkakuumetta 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 29.6.2018 at 21:08

   Italia on ollut lapsuudesta saakka suosikkimaani ja haluaisin nähdä sitä mahdollisimman monipuolisesti. Muut Italian kohteet oli syystä tai toisesta menneet edelle tätä ennen, mutta nyt kun Sisiliaan kerran pääsi, niin juuri sinne tekisi mieli uudemmankin kerran 🙂

 • Reply Vesa 14.7.2018 at 09:03

  Terve Mika!
  Teit suunnilleen saman kierroksen kuin itsekin parisen vuotta sitten. Noiden lisäksi kävin myös Aci Realessa, Trapanissa, Marsalassa, Sciaccassa, Ragusassa, Notossa, Avolassa, Pachinossa jne..aivan upeita kaikki tyynni!
  Tämän vuoden toukokuussa tutustuimme Triesteen, Garda-järven kaupunkeihin sekä aivan uskomattoman upeaan Como-järven kaupunkeihin. Bellagio ja Sirmione olivat ihanimmat pikkukaupungit, joissa olen ikinä käynyt. Risteilyalukselta katsottuna koko Comon ranta oli rakennettu täyteen rahakkailta näyttäviä pytinkejä. Bongasimme myös Clooneyn huvilan, tottakai. Lokakuussa taas uusi reissu, tällä kertaa Roomaan Stadio Olimpicolle jalkapallomatsiin. Viikko on tarkoitus kierrellä autolla lähiseudulla, Tivolissa, Orvietossa jne. Tietysti käymme myös ”toisessa kotikaupungissamme” Gaeta:ssa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.7.2018 at 10:26

   Kiitos kommentista Vesa! Samoja paikkoja on kierretty, sillä mekin kävimme myös Ragusassa, Notossa ja Acirealessa, vaikkei niitä tässä mainittukaan. Saaren länsiosa jäi kuitenkin kokonaan näkemättä. Saari on tosiaan hienoja paikkoja täynnä ja Sisiliasta on tulossa monta juttua lisää, kunhan vaan ehdin kirjoittaa!

   Pohjois-Italian järvet ovat upeita! Meidän oli muutama vuosi sitten tarkoitus vuokrata talo Como-järven rannalta, mutta päädyttiin lopulta pariksi viikoksi Lago Maggiorelle, joka sekin on todella kaunis järvi. Como-järven puolella esimerkiksi Bellagiossa tuli silti tuolla matkalla retkeiltyä, onhan se todella kaunis pikkukaupunki.

   Jalkapallomatsi kuulostaa aina hyvältä! Mukavaa seuraavan Italian-matkan odotusta 🙂

 • Reply Vesa 14.7.2018 at 09:15

  Täällä et ole ikinä käynyt! Eipä siellä kyllä paria tuntia kauempaa saa kulumaan, mutta mielenkiintoinen paikka.
  https://edition.cnn.com/travel/article/campodimele-village-of-eternity/index.html

  Lähellä on myös sodan aikainen uskomaton natsien päämaja -luolasto:
  https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g187789-d274094-Reviews-Grotte_di_Pastena-Lazio.html
  sekä tietysti Cassinon kaupunki, kuuluisa sodanaikaisista hirvittävyyksistä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.7.2018 at 10:32

   Kiitos vinkeistä, näistä en ollut kuullutkaan! Campodimele kuulostaa juuri sellaiselta paikalta mistä tykkään ja myös luolasto vaikuttaa mielenkiintoiselta.

 • Reply Susanna 16.7.2018 at 00:54

  Sisilia on hyvä kohde etenkin kesällä ja keväällä on aurinkoista. On tullut käytyä monta kertaa, viimeksi kävin risteilyn muodossa pari vuotta sitten. Aina löytyisi myös nähtävyyksiä niitä on erittäin paljon

  • Reply Mika / Lähtöportti 16.7.2018 at 10:37

   Sisilia on upea saari ja siellä varmasti riittää aina uutta nähtävää. Palaisin mielelläni itsekin uudemman kerran!

 • Reply jossu 19.7.2018 at 17:33

  Sisiliassa on niin paljon nähtävää että siellä pitäisi viettää pari viikkoa. Tähän mennessä on vain tullut käytyä Cataniassa.

  • Reply Mika / Lähtöportti 22.7.2018 at 23:23

   Sisiliassa riittää kyllä nähtävää. Toivottavasti pääset sinne joskus paremmalla ajalla!

  Leave a Reply