Suomen suurin matkablogiyhteisö

Merellisten perinteiden ja linnanraunioiden Ahvenanmaa

Viimeinen toukokuisesta Ahvenanmaan-matkasta kertova juttu keskittyy tärkeimpiin nähtävyyksiin. Maarianhamina huokuu merellisiä perinteitä, kun taas Kastelholman ja Bomarsundin linnoitukset vievät kauas historiaan.

Yhteistyössä Visit Åland ja Tallink Silja Oy 

Vuonna 2016 Suomen parhaaksi museoksi valittu Ahvenanmaan merenkulkumuseo on hyvä paikka aloittaa saariin tutustuminen, sillä merellä on aina ollut keskeinen rooli ahvenanmaalaisten elämässä. Laaja näyttely esittelee historiaa ja perinteitä mukaansatempaavalla tavalla.

Merenkulkumuseo on saamansa palkinnot ansainnut. Esimerkiksi infotaulujen tekstit ovat poikkeuksellisen kiinnostavia, sillä ne johdattavat yksittäisten merimiesten tunnelmiin. Lukemalla selviää esimerkiksi miten nuoren laivakokin päivä sujuu, tai miltä tuntuu kun perheenisän työvuoro merillä venyykin pari kuukautta odotettua pidemmäksi.

Itseeni suurimman vaikutuksen tekee museon esittelemä kuunarien ja fregattien aika, jolloin laivat olivat puuta ja miehet rautaa. Keskeisessä roolissa on Herzogin Cecilie -niminen rahtipurjelaiva, jonka kohtaloksi koitui karilleajo keväällä 1936. Monet aluksen pelastetuista osista kapteenin salongista lähtien ovat nähtävissä merenkulkumuseon tiloissa. Museon rekvisiittaan kuuluu muun muassa keulakuvia, kompasseja ja karttapalloja sekä ympäri maailmaa Ahvenanmaalle päätyneitä eksoottisia tuliaisia.

Alakerrassa on esillä muun muassa höyrykoneita, pienoismalleja sekä surullisenkuuluisan Estonian pelastuslautta. Lapsia ei ole unohdettu, vaan heille on tarjolla monenlaista puuhaa aarteenetsinnästä ja persoonallisesta leikkihuoneesta lähtien. Merellisen Maarianhaminan symboli purjealus Pommern on vielä tämän vuoden remontissa ja aukeaa entistä ehompana toukokuussa 2019. Pommernilla voi kuitenkin sitä ennen vierailla opastetusti. Lisätiedot kannattaa lukea merenkulkumuseon nettisivuilta.

Aitoa nykypäivän meritunnelmaa voi aistia Maarianhaminan itälaidalta löytyvässä Sjökvarteretissa eli Merikorttelissa. Saavumme paikalle kauniina iltana auringon vielä lämmittäessä keväistä ilmaa. Kiertelemme tervantuoksuisten vajojen ympärillä, katselemme tyynessä vedessä kelluvia veneitä ja kuuntelemme lokkien ääniä.

Punaisissa puurakennuksissa voi tutustua paikallisten käsityöläisten tuotteisiin ja nähdä veneenveistäjiä työssään. Nälän yllättäessä kannattaa pysähtyä Pub Niskaan syömään peltileipää eli ahvenanmaalaista pizzaa.

Maarianhaminan keskustassa on helppo nauttia kiireettömästä tunnelmasta. Ahvenanmaan pääkaupungissa on vain reilut kymmenentuhatta asukasta, joten suurkaupungin melskeestä ei ole pelkoa. Kesäpäivänä voi syödä vaikka jäätelön kävelykatu Torggatanin varrella ja käydä katselemassa kauniita puutaloja. Toivon osuvani Ahvenanmaalle seuraavan kerran niin, että pääsisin seuraamaan kaupungin vihreävalkoisen ylpeyden IFK Mariehamnin jalkapallo-ottelua.

Ahvenanmaan tunnetuin historiallinen nähtävyys lienee Kastelholman linna. Kastelholma löytyy Sundin kunnasta vajaan puolen tunnin ajomatkan päästä Maarianhaminasta. Kastelholman vaiherikas menneisyys ulottuu aina 1300-luvulle saakka, jolloin sitä alettiin rakentaa puolustuslinnakkeeksi. Kuninkaallisten vaiheiden ja erilaisten linnanherrojen ajan jälkeen Kastelholma rappeutui, kunnes se on korjaustöiden jälkeen päässyt museokäyttöön.

Linnan sisäpihoihin, saleihin ja muureihin on mukava tutustua omaan tahtiin. Muureilta aukeaa kauniita näkymiä ympäristöön ja sisätilat henkivät eri vuosisatojen vaiheita. Kuten historiallisilla paikoilla yleensäkin, on myös täällä hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään satojen vuosien takaisia tunnelmia.

Matkan varrelta löytyy perinteisten opastaulujen lisäksi aarrearkkuja, joihin kätketyt jännittävät tarinat kiinnostavat lapsia. Lopuksi päästään sovittamaan linnan historiaan sopivia vaatteita valokuvia varten. Aikuisten pääsymaksu Kastelholmaan on kuusi euroa.

Linnan vieressä sijaitsevaan Jan Karlsårdenin ulkoilmamuseoon on vapaa pääsy ja siellä saa hyvän käsityksen paikallisista perinteistä. Parikymmentä eri puolilta Ahvenanmaata tuotua rakennusta tarjoavat aikamatkan reilun sadan vuoden takaiseen talonpoikaiselämään.

Harmaat hirsirakennukset, punaiset puutalot, tuulimyllyt ja juhannussalko sopivat hyvin ahvenanmaalaiseen maisemaan. Jan Karlsgårdenissa on vierailumme aikaan hiljaista ja ympäristö inspiroi lapset kuin itsestään maatilan leikkeihin. Samoilta kulmilta löytyy myös huippukokki Michael Björklundin isännöimä kehuttu ravintola Smakbyn.

Matkamme jatkuu Kastelholmasta vielä kymmenen kilometriä itään, kunnes saavumme Bomarsundin raunioille. Venäläisten rakentama Bomarsundin linnoitus oli aikoinaan Ahvenanmaan suurin rakennus, joka tuhoutui brittiläisten ja ranskalaisten joukkojen hyökkäyksessä vuonna 1854. Oolannin sodan jäljiltä pystyssä on vain muutamia punertavia muurinpätkiä sekä tykkejä, joita löytyy laajalta alueelta.

Tyttäreni on raunioihin pettynyt, sillä hän haluaisi nähdä mieluummin ehjiä linnoja. Käymme pitkän ja mielenkiintoisen keskustelun sodista, linnoitusten ja lelujen rikkomisesta sekä sovussa elämisen tärkeydestä. Bomarsundin ympäristön upeat merimaisemat saavat joka tapauksessa hyvälle tuulelle. Lähistöllä pääsisi halutessaan uimaankin.

Matka Ahvenanmaalle tarjosi kolmen päivän aikana suorastaan hämmentävän paljon erilaisia kokemuksia niin nähtävyyksien kuin muunkin tekemisen parissa. Lisää tunnelmia löytyy aiemmista jutuistani:

Ihastuin sinuun, Ahvenanmaa
Käringsund – saariston lasten idylli
Lasten Ahvenanmaa
Herkkusuiden Ahvenanmaa

Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Visit Ålandin ja Tallink Silja Oy:n kanssa. Arviot ja mielipiteet ovat omiani.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply