Suomen suurin matkablogiyhteisö

Uskomaton Giant’s Causeway

Antrimin kreivikunnan rannikolla kohoava Giant’s Causeway on Pohjois-Irlannin tunnetuin nähtävyys. Uskomaton kivimuodostelma vetää puoleensa noin miljoona matkailijaa vuodessa ja sen syntyyn liittyy irlantilaiseen tapaan suosittu tarina.

Yhteistyössä Discover Northern Ireland

Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Giant’s Causeway on kuulunut jo kauan niihin paikkoihin, jotka olen halunnut nähdä omin silmin. Olenkin melko lailla innoissani retkibussin kaartaessa vierailijakeskuksen pihaan. Oppaamme tähdentää, että luonnonnähtävyydelle voi kävellä täysin ilmaiseksi.

Vierailijakeskuksessa myydään 11,50 punnan hintaisia pääsylippuja, joilla pääsee tutustumaan näyttelyihin ja talon muuhun tarjontaan. Vierailijakeskukseen ei ole kuitenkaan pakko mennä, vaan kävelemme sen oikealla puolella olevan pienen tunnelin lävitse eteenpäin. Matkaa kuuluisille basalttipylväille on noin kilometrin verran. Ellei käveleminen houkuttele, voi matkan taittaa myös bussilla yhden punnan korvausta vastaan. Giant’s Causewaylle johtaa polkuja myös muualta kuin vierailijakeskuksen vierestä.

Ohut vesisade täyttää ilman, kun kävelen alamäkeä kohti rantaa. Irlannille niin tyypillisten piikkiherneiden keltaiset kukat värittävät muuten harmaata maisemaa ja meren tuoksu työntyy vahvana nenään. Liikkeellä on jonkin verran ihmisiä, mutta keväinen sadepäivä ei ole onneksi saanut suuria massoja liikkeelle. Jossain kauempana näkyy muutamia lintuja, mutten saa bongattua seudulla viihtyviä merimetsoja, ruokkeja tai myrskylintuja.

Kymmenistätuhansista basalttipylväistä koostuvaa kivimuodostelmaa on vaikea uskoa luonnon muovaamaksi. Tiedemiehet puhuvat reilut 50 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta tulivuorenpurkauksesta sekä laavavirrasta, joka on jäähtynyt sopivalla tavalla veteen ja muodostanut valtavan määrän kuusikulmaisia pylväitä.

Olen paikallisen retkioppaan kanssa samaa mieltä, ettei lapsikaan jaksa uskoa höpinöitä muinaisista tulivuorista. Todellisuudessa Giant’s Causewayn rakensi jättiläinen nimeltä Finn McCool. Urhea sankari sai tarpeekseen Skotlannissa asuneen ilkeän jättiläisen Benandonnerin solvauksista, joita oli kuulunut meren yli Irlantiin saakka. Hän rakensi Antrimin rannikon kivistä tien Pohjoiskanaalin ylitse ja aikoi antaa Benandonnerille opetuksen.

Pahaksi onneksi Benandonner olikin huomattavasti Finniä kookkaampi. Finn pakeni takaisin Irlantiin raivostunut skotti kintereillään. Finn selvisi kotiinsa, jossa hänen vaimonsa keksi pukea miehen vauvaksi ja asettaa kehtoon makaamaan. Kun Benandonner näki vauvan koon, hän ei halunnutkaan enää tavata sen uskomattoman kokoiseksi kuvittelemaansa isää.

Kauhistunut Benandonner pakeni takaisin Skotlantiin tuhoten kivitien takanaan. Jäljelle jäivät vain rakennelman molemmat päät. Mielenkiintoista kyllä, Staffan saarelta Skotlannista löytyy aivan samanlaisia basalttipylväitä kuin Antrimin rannikoltakin.

Tummien kivien raoista kasvaa paikoitellen heinää ja muutamia kukkiakin. Tasapainoilen sateen kastelemien kivien päällä etsien uusia kuvakulmia. Liukkaalla alustalla kannattaa olla varovainen. Alas laskeutuminen tuntuu kiipeämistä haastavammalta, mutta näyttää onnistuvan muiltakin ilman tapaturmia.

Hyiset aallot kuohuvat rantaan ja vaakasuora vesisade iskee kasvoille, mutta tällaisessa paikassa voi silti tuntea olevansa onnellinen. Luonto on ihmeellinen ja Pohjois-Irlannin rannikko omalla karulla tavallaan koskettavan kaunis.

Giant’s Causeway on vaikuttava luonnonihme, jota ei kannata jättää Pohjois-Irlannissa matkustaessa väliin. Koska kävin paikalla aikataulutetulla bussiretkellä, en ehtinyt tutustua ympäristöön niin laajasti kuin olisin halunnut. Vaikka Giant’s Causeway on upea, löytyy sen ympäristöstä myös monia vähemmän tunnettuja sykähdyttäviä paikkoja.

Toiveenani on palata samoille rannoille paremmalla ajalla perheen kanssa, hyödyntää Live now – dream later -blogista löytyvät hyvät vinkit ja kierrellä seudun patikkapolkuja kaikessa rauhassa.

Alan jo mielessäni suunnitella uutta matkaa, yöpymistä parin mailin päässä sijaitsevassa Bushmillsin viskikylässä ja auringonnousun ihailemista Giant’s Causewaylla ennen ihmisjoukkojen saapumista. Silloin olisi taas aika muistella Finn McCoolia ja kuulostella ääniä meren takaa Skotlannista.

Olin Pohjois-Irlannissa Discover Northern Irelandin järjestämällä blogimatkalla. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mira 21.6.2018 at 15:31

  Tuo on kyllä hieno paikka. Itse kävin yli 10 vuotta sitten että olis kiva päästä uudestaan kun en sillon ottanut paljon kuvia?

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 25.6.2018 at 17:51

  Olen samaa mieltä, ihan salettiin jättiläisen tekosia eikä minkään tulivuoren, pyh! Tuo on hienon näköinen paikka, olisi mukava joskus käydä. Tuosta sadesäästä en niin välittäisi, mutta muuten. 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 26.6.2018 at 00:11

   Ehdottomasti jättiläisen työtä 😀 Tuolla Pohjois-Irlannin rannikon suunnalla on paljon hienoja paikkoja, kannattaa lähteä joskus autolla kiertelemään. Säästä en mene takuuseen, mutta suosittelen silti 🙂

  Leave a Reply