Suomen suurin matkablogiyhteisö

Nähtävyyskierroksella Prahassa

Praha on monin tavoin mukava matkakohde. Siellä on runsaasti koettavaa, muttei kuitenkaan aivan mahdotonta määrää pakollisia nähtävyyksiä. Kokosin yhteen kauniin keskieurooppalaisen kaupungin tunnetuimmat maamerkit.

Itselleni jäi Prahan nähtävyyksistä päällimmäisenä mieleen aamunkoitto Kaarlensillalla, josta olen kirjoittanut jo oman juttunsakin. Lapset taas muistelevat mieluiten Railway Kingdom -pienoisrautatietä. Myös matkan parhaista hetkistä kertoneessa postauksessa mainittu Lennon Wall kannattaa ottaa mukaan matkaohjelmaan. Alta löytyy kooste Prahan muista suosituimmista nähtävyyksistä.PRAHAN LINNA

Malá Stranan alueen takaa kaupungin yläpuolelle kohoava Prahan linna näkyy kauas. Yhden suuren kivirakennelman sijasta kyseessä on oikeastaan oma pieni kaupunginosansa ja sen alueelle pääsee kävelemään ilmaiseksikin. Sisäänpääsy historiallisiin rakennuksiin on kuitenkin maksullista. Lippuja myydään useammassa paikassa linnan alueella, joten ensimmäisen – ja luultavasti pisimmän – jonon jatkoksi jääminen ei ole välttämätöntä.

Linnan aluetta hallitsee kaiken muun yläpuolelle kohoava Pyhän Vituksen katedraali. Tuntuu huvittavalta, että tunnettu sanonta pietarilaisen Iisakinkirkon ikuisesta rakentamisesta viittaa vain neljänkymmenen vuoden urakkaan. Vituksen uusgoottilaista katedraalia pystytettiin nimittäin peräti kuusisataa vuotta, mutta lopputulos on kieltämättä vaivan arvoinen. Jos sisätiloista haluaa saada vain yleissilmäyksen, se onnistuu ilmaiseksi kirkon takaosassa. Pääsylipun kanssa pääsee tutustumaan rakennuksen moniin yksityiskohtiin ja alttareihin tarkemmin.

Yksi linna-alueen mielenkiintoisimmista kohteista on Kultakuja, jonka varrella kultasepät aikoinaan työskentelivät. Myös kirjailija Franz Kafka asui kujan varrella parin vuoden ajan. Pienet värikkäät talot ovat kuvauksellisia ja jotkut niistä on sisustettu museokäyttöön. Kultakuja kuuluu niihin linnan osiin, joihin tarvitaan pääsylippu. Prahan linna oli pääsiäisenä juuri niin suosittu kuin etukäteen pelkäsinkin. Kyseenalaistin hetkittäin suurten matkailijajoukkojen keskellä tungeksimisen tarpeellisuuden, mutta toisaalta linnan väliin jättäminen olisi varmasti jäänyt harmittamaan. Linnan ympäristössä on kauniita puutarhoja, mutta jätimme niihin tutustumisen sadesäällä väliin.JUUTALAINEN PRAHA

Juutalaiset asettuivat Vltava-joen lähistölle jo yli tuhat vuotta sitten ja heillä on oma merkittävä osansa Prahan historiassa. Josefovin kaupunginosasta löytyy useita synagogia, jotka kuuluvat Prahan juutalaiseen museoon. Sisäänpääsyyn on tarjolla muutama erilainen lippuvaihtoehto sen mukaan, kuinka moneen nähtävyyteen aikoo tutustua. Liput ovat voimassa viikon, joten kaikkia synagogia ei välttämättä tarvitse kiertää kerralla. Itselleni jäivät parhaiten mieleen Pinkasin synagogan seinille kirjoitetut holokaustissa kuolleiden nimet, jotka muistuttavat konkreettisella tavalla uhrien surullisesta määrästä.

Omasta mielestäni synagogiakin kiinnostavampi nähtävyys on vanha juutalainen hautausmaa, jossa muistan käyneeni jo lapsuuden Prahan-matkallani. Prahan juutalaisia sai haudata vain pienelle tarkoitusta varten osoitetulle alueelle, minkä seurauksena hautakivet nojaavat toisiinsa tiiviinä rykelmänä. Sammal on peittänyt hepreankielisiä kaiverruksia ja aika tuntuu täysin pysähtyneeltä. Maa näyttää imaisseen kallellaan olevia kiviä osittain sisäänsä lakastuneiden lehtien sekaan. Tällaisessa paikassa pysähtyy väkisinkin miettimään, millaisia ihmiskohtaloita juutalaisen Prahan historiaan kuuluu.VANHANKAUPUNGIN AUKIO JA ASTRONOMINEN KELLO

Prahan keskipisteenä voi hyvällä syyllä pitää Vanhankaupungin aukiota, jossa riittää vilskettä päivästä toiseen. Oman matkamme aikana saimme nauttia pääsiäismarkkinoiden tunnelmasta. Aukion laidalla kohoavan Raatihuoneen seinällä oleva Astronominen kello kuuluu Prahan tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Tasatunnein esitettävä kellopelinäytös kerää aina suuren katsojajoukon. Matkamme aikana kello oli remontissa, mutta se pyritään samaan jälleen toimintaan kesän 2018 aikana.TANSSIVA TALO

Prahan merkittävin modernin arkkitehtuurin taidonnäyte on Tančící dům eli Tanssiva talo. Rakennus on paikallisen Vlado Milunićin sekä maailmankuun Frank Gehryn yhteistyön tulos. Gehry muistetaan muun muassa Bilbaon Guggenheim-museon arkkitehtina. Vltava-joen rannalla sijaitseva rakennus kuvaa tanssivaa paria, jonka esikuvina olivat amerikkalaiset Fred Astaire ja Ginger Rogers. Tanssivan talon sisältä löytyy muun muassa ravintola, baari, taidegalleria sekä hotelli.


NÄKÖALAPAIKAT

Prahaa voi ihailla monilta näköalapaikoilta, joista useimmat jäivät meiltä ajanpuutteen ja epävakaan sään vuoksi käymättä. Ehdimme sentään saada hyvän yleiskuvan sateisesta kaupungista Prahan linnalta nähtynä. Žižkovin televisiotornia pidetään yhtenä maailman rumimmista rakennuksista, mutta maisema sadan metrin korkeudesta on varmasti kirkkaalla säällä ihailemisen arvoinen. Toinen suosittu maisemapaikka on hieman Eiffelin tornia muistuttava näkötorni Petřínin kukkulalla. Olen myös nähnyt hienoja kuvia Vltava-joen silloista Hanavský pavilon -ravintolan edustalta otettuina.

Kuten olen aiemmissakin postauksissa muistuttanut, Praha on upea kaupunki, jossa ei kannata aina kulkea suurimpien ihmisjoukkojen perässä. Kaupunki jatkuu kauniina ja mielenkiintoisena kauas vanhankaupungin ulkopuolellekin. Toki useimmat yllä mainitut nähtävyydet kannattaa mahduttaa matkaohjelmaan, mutta lopulta ne kaikista mieleenpainuvimmat muistot voivat syntyä jossain syrjemmällä, kenties yllättävissäkin paikoissa. Lähde siis Prahaan avoimin mielin ja anna kaupungin yllättää!

Katso matkavinkkini Prahaan myös Wowanders-sovellukseen tekemästäni matkapäiväkirjasta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply