Suomen suurin matkablogiyhteisö

Herkkusuiden Ahvenanmaa

Ahvenanmaalla ei tarvitse olla nälissään. Houkuttelevia ravintoloita on paljon ja laadun takaavat tuoreet lähellä tuotetut raaka-aineet. Ehdimme saada kolmen päivän aikana monta hyvää makukokemusta.

Yhteistyössä Tallink Silja Oy ja Visit Åland

Ahvenanmaan ilmasto soveltuu monipuoliseen viljelyyn, joten siellä tuotetaan laadukasta lähiruokaa perunoista ja omenoista lähtien. Saarilla on perinteisesti kalastettu ja metsästetty, ja myös vaihtuvat vuodenajat näkyvät ruokalistoilla. Yleinen hintataso ei ole halvin mahdollinen, mutta rahoille saa silti useimmiten hyvin vastinetta. Varsinkin pääsaaren ravintolatarjonta on laadukasta ja kiinnostavia vaihtoehtoja on paljon. Tässä kooste oman matkamme makupaloista.


GASTROPUB BODEGAN

Käringsundin vierassatamasta löytyvä Gastropub Bodegan ei oikeastaan voisi sijaita yhtään idyllisemmässä paikassa. Suojaisa merenlahti ja vanhat venevajat muodostavat kuvauksellisen kokonaisuuden, joka on parhaimmillaan leppoisan aurinkoisessa illassa. Pöytiä löytyy sekä viihtyisistä sisätiloista että mukavalta terassilta. Suosittelen pöytävarauksen tekemistä etukäteen.


Ruokalista on suppea, mutta mieluisien annosten löytäminen ei tuota tällä kerralla ongelmia. Merellisessä ympäristössä on mukava maistella alkuun paikallista skagen-versiota ja ottaa pääruoaksi voissa paistetut ahvenet. Parempaa ravintolaruokaa en muista hetkeen syöneeni. Bodeganista ei Ahvenanmaalle tyypilliseen tapaan saa suomenkielistä palvelua, mutta sillä ei ole kokemuksen kannalta mitään merkitystä. Tämä ravintola tarjosi upeat puitteet miltei täydelliselle kesäillalle.

Gastropub Bodeganin kotisivuTSAREVNA CAFÉ & BISTRO

Eckerön posti- ja tullitalolla toimiva kahvila tuntuu kesäiseltä keitaalta. Kun kyseessä on pieni perheyritys, jonka keittiössä kaikki tehdään itse paikallisia raaka-aineita hyödyntäen, voiko oikeastaan mikään mennä pieleen? Ainakin kakkujen maku on loistavasti kohdallaan ja palvelu on lämminhenkistä.


Laajan sisäpihan terassilla on mukava paistatella päivää. Keskitymme tällä kerralla kahvilaherkkuihin, mutta tarjolla olisi myös bistroruokaa arkisin ja brunssia viikonloppuisin. Samalla käynnillä kannattaa tutustua myös posti- ja tullitalon ilmaiseen näyttelyyn. Tsaarin tytärtä tarkoittava Tsarevna-nimi viittaa rakennuksen venäläiseen historiaan.

tsarevna.ax


MERCEDES CHOCOLATERIE

Tsarevnassa vietetyn tuokion jälkeen on suorastaan pakko pysähtyä naapurista löytyvään suklaapuotiin. Venezuelasta kotoisin oleva Mercedes valmistaa käsintehtyä suklaata, joka muutamien maistiaisten perusteella vie kielen mennessään.

Viitisentoista vuotta sitten Ahvenanmaalle muuttanut Mercedes luottaa parhaisiin raaka-aineisiin, joista tärkeimpiä ovat venezuelalainen kaakao ja ahvenanmaalainen kerma. Kun suklaa on intohimo, se näkyy myös tuotteiden laadussa. Konvehdeilla on toki arvonsa, mutta niitä ei tarvitsekaan ahmia kourallista kerralla.

amorina.axDINO’S BAR & GRILL

Maarianhaminan ravintoloista ei voisi kirjoittaa mainitsematta Lilla Torgetin viihdekorttelia. Useamman ravintolan kompleksista löytyy niin ruokaravintoloita, ulkoterasseja kuin yökerhojakin. Päädymme syömään rockbaarina tunnettuun Dino’siin, jonka sisätiloissa on lounasaikaan hiljaista. Tummanpuhuvassa sisustuksessa huomio kiinnittyy edesmenneiden muusikoiden muotokuviin.

Klassikoksi mainitun Pasta Dinon syömisestä tulee hyvä mieli. Naudan sisäfilee on sopivan mureaa ja annos maistuva, vaikkei se kastikkeen osalta tuokaan mieleen perinteistä italialaista pastaa. Myös punajuurihampurilainen on kuulemma erinomainen. Dino’s on tyylikkäästi teemaansa uskova ravintola, jonne voisi mennä toistekin. Halvaksi sitä ei voi mainostaa, mutta hintataso on silti aavistuksen edullisempi kuin muutamilla muilla Maarianhaminan kehutuimmilla ravintoloilla.

dinosbar.com


NONNA RINA

Maarianhaminassa torin laidalla sijaitsevalla Nonna Rinalla on mielenkiintoinen konsepti, joka keskittyy italialaisiin suosikkiruokiin. Pizzalistan lisäksi tarjolla on muutamaa vaihtuvaa pastaa, joita oli käyntimme aikaan viisi eri vaihtoehtoa. Tilaukset tehdään heti saavuttaessa suoraan tiskiltä. Ravintolan pelkistetty sisustus on varsin pikaruokalamainen, joten jäin kaipaamaan esimerkiksi perinteisiä ruudullisia pöytäliinoja. Lämpiminä päivinä ruoasta ja juomista voi nauttia myös terassilla.

Nonna Rinan tuorepastat tehdään paikan päällä ja ainakin puttanesca-kastikkeessa on potkua. Maun perusteella voisi kuvitella olevansa napolilaisessa trattoriassa, joten ruoan laadun osalta ei ole tämän yhden annoksen perusteella mitään valittamista. Nonna Rina lienee parhaimmillaan, kun haussa on suhteellisen yksinkertainen ja nopea lounas Maarianhaminan keskustassa. Kaikkien pastojen hinta oli 12 euroa ja pizzat ovat samaa hintaluokkaa.

Nonna Rinan Facebook-sivuAMALIAN LIMONADITEHDAS

Ahvenanmaan oma limonaditehdas löytyy Lemlandin kunnasta. Tehtaanmyymälässä pääsee maistiaisille ja myös tutustumiskierrokset ovat mahdollisia etukäteen sopimalla. Juomat valmistetaan käsityönä paikallisista tai mannersuomalaisista marjoista ja hedelmistä, eikä niissä käytetä keinotekoisia lisäaineita. Omaan makuuni Amalian juomat ovat hieman liiankin makeita, mutta tyttärille ne maistuivat mainiosti.

limonad.ax


Söimme yleisesti ottaen Ahvenanmaalla erittäin hyvin, ja seuraavaksi kerraksi on vielä monta kiinnostavaa ravintolaa odottamassa. Olen kerännyt jo valmiiksi uusia ruokavinkkejä talteen Kohteena maailma -blogista, jonka ruokapostaus on erinomaisen kattava. Huomasimme tehneemme omalla matkallamme jättiläismäisen virheen, sillä unohdimme maistaa perinteisiä Ahvenanmaan pannukakkuja. Onpahan ainakin tärkeä syy palata pian takaisin!

Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Tallink Silja Oy:n ja Visit Ålandin kanssa. Arviot ja mielipiteet ovat omiani.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply