Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lasten Ahvenanmaa

Ahvenanmaa sopii mainiosti koko perheelle. Perille pääsee nopeasti, mutta saarilla tuntuu kuin olisi jo oikeastaan ulkomailla. Kesäsesongin aikana lapsille suunnattuja aktiviteetteja löytyy kohteen kokoon nähden mukavasti.

Yhteistyössä Visit Åland ja Tallink Silja Oy

Turvallinen Ahvenanmaa on helppo vierailukohde, vaikkei perhematkailusta olisikaan vielä kertynyt kovin paljoa kokemusta. Monelle lapselle jo laivamatka voi olla suuri elämys. Useimmat perheen pienimmät ovat sopeutuvaisia matkailijoita, kunhan vain väsymys ja nälkä pidetään loitolla. Lasten uteliaisuus riittää monesti myös aikuisille suunnattuihin kohteisiin, mutta tässä kooste Ahvenanmaan tarjonnasta nimenomaan lapsia ajatellen.SMART PARK

Lapsiperheiden ykköskohteena Ahvenanmaalla voi pitää Smart Parkia. Eckerössä sijaitseva perhepuisto tarjoaa monenlaisia aktiviteetteja enimmäkseen ulkoilmassa. Vuonna 2015 avattua Smart Parkia voi verrata vaikkapa perinteisiin Puuhamaahan ja Visulahteen. Smart Park oli toukokuisen matkamme aikana suljettu, mutta saimme tutustua siihen toimitusjohtaja Mattias Erikssonin ystävällisessä opastuksessa. Lapset pääsivät samalla kokeilemaan esimerkiksi sähköautoja.

Pidän Smart Parkissa siitä, että se on kuin Ahvenanmaa pienoiskoossa. Farmialueella voi tavata oikeita maatilan eläimiä ja leikkipuiston linnoitukset tuovat esille saarten historiaa hauskalla tavalla. Linna kiipeilytelineineen on taattu lasten suosikki ja sen alaosassa on kesäisin hieman vettä tuomassa leikkeihin uuden elementin. Linnalla käydään päivittäin Bomarsundin taistelu vesisotana, jonka kautta opetetaan samalla historiaakin. Tunnelmalliselta näyttävällä järvialueella pääsee veneilemään sähkölaivalla.

Smart Park pyrkii toimimaan vastuullisesti. Tämä näkyy esimerkiksi ravintolassa, jossa käytetään naapuruston tuottajilta hankittavia raaka-aineita. Perhepuiston tavoitteena on laajentua vuosi vuodelta, sillä ympäristössä on vielä reilusti käyttämätöntä maata. Itse näimme nyt puiston täysin autiona, mutta voisin kuvitella alueen tuntuvan suhteellisen väljältä myös normaalina aukiolopäivänä, sillä monia aktiviteetteja ei ole tarvinnut sijoittaa aivan kiinni toisiinsa. Smart Park kannustaa luovaan leikkimiseen ja uskon hauskaa tekemistä riittävän helposti monesti tunniksi, vaikkei puisto aivan jättimäinen olekaan.

Smart Parkin pääsymaksu kaikilta yli 3-vuotiailta on 20,50 euroa, mutta tarjolla on myös hieman edullisemmaksi tulevia perhelippuja. Kokonaiskustannuksissa voi säästää ottamalla omat eväät mukaan. Ovet avataan tänä vuonna lauantaina 2.6.2018.LEKLANDET

Smart Parkin toiminta on ymmärrettävästi hyvinkin säästä riippuvaista. Eckerön sadepäivät pelastaa noin neljän kilometrin päässä Smart Parkista toimiva Leklandet. Moderni jalkapallohalli on täyttynyt jo useamman kesän ajan pomppulinnoista, jotka vetävät lapsia kiitettävällä tavalla puoleensa.

Runsas pomppulinnojen määrä takaa, että niistä löytyy sopivia kaikille halukkaille parivuotiaista ylöspäin. Turvallisuus on Leklandetille ensiarvoisen tärkeää ja käytössä kuluneet pomppulinnat vaihdetaan aina tarvittaessa uusiin. Hallista löytyy myös muutamia muita aktiviteetteja, kuten polkuautoja, bumper ball -törmäilypalloja sekä sumopainipukuja.

En ole lainkaan yllättynyt, että omat tyttäremme viihtyivät Leklandetissa loistavasti. Pitkään hiki päässä pomppineita lapsia sai houkutella hallista aurinkoiseen ulkoilmaan hyvän tovin. Tunnustan myös itse kokeilleeni paria suurinta pomppulinnaa, sillä eihän tällaista tilaisuutta voinut jättää käyttämättä! Leklandet aukesi tänä vuonna toukokuussa ja kausi jatkuu syyskuun alkupuolelle saakka. Pääsylipun hinta on 12,50 euroa.RIISTASAFARI

Edellisten kohteiden tapaan myös Käringsundin Riistasafari löytyy Eckerön kunnasta. Noin kolmen vartin mittainen kierros on useimmille lapsille juuri sopivan pituinen. Traktorin vetämä safarivaunu kiertelee laajalla alueella, jossa eläimillä on runsaasti tilaa liikkua. Kyytiin mahtuu korkeintaan 40 matkustajaa.

Tapaamme aluksi kaksi saksanhirveä, jotka ovat selvästi tottuneet saamaan ruokaa safarivaunun nähdessään. Sisätiloissa nukkuneita villisikoja joudutaan sen sijaan houkuttelemaan esiin hetken aikaa, mutta pian niidenkin ruokahalu herää. Erityisesti pienten raidallisten porsaiden iloista juoksentelua on hauska seurata.

Saamme seuraavaksi seuraksemme kolme laamaa, jotka tulevat esiin metsän kätköistä. Niitä saa syöttää kädestä. Käymme myös strutsiaitauksella, jossa rohkeimmat voivat tarjota suurinokkaisille linnuille siemeniä.

Näemme paluumatkalla metsässä juoksevan peuralauman ja kauniin lammen, jonka luokse kerääntyy välillä erilaisia lintuja. Riistasafarin aikana nähtävien eläinten määrä on yllättävän pieni, mutta toisaalta kaikki eläimet nähdään lähietäisyydeltä ja ammattitaitoinen opas kertoo niistä yksityiskohtaisesti. Saimme opastuksen ruotsiksi ja englanniksi. Aikuisten lipun hinta on 12 euroa, lasten liput ovat edullisempia.LILLA HOLMEN

Uimaranta ja jäätelö kuuluvat kesään. Maarianhaminassa leppoisan päivän viettäminen näissä merkeissä onnistuu parhaiten Lilla Holmenin saarella, jonne pääsee keskustasta lyhyen kävelysillan ylittämällä.

Toukokuinen ilta on hiljainen, mutta voin kuvitella houkuttelevan uimarannan vilkkaaksi kesähelteillä. Tarjolla on myös mukava leikkipaikka kiipeilytelineineen ja lähistöltä löytyy rantalentopallokenttäkin. Lilla Holmen tunnetaan vapaana seikkailevista riikinkukoistaan, mutta vierailumme aikana ne oli suljettu sisätiloihin muiden lintujen tavoin. Häkeissä näkyi myös suuria kaneja.

Lilla Holmen ei ole maata mullistava nähtävyys, mutta varmasti viihtyisä paikka kesäiselle koko perheen eväsretkelle tai uimarantapäivälle. Mikä parasta, vehreä saari on luonteva osa kaupunkia, ja sinne voi kävellä koska tahansa täysin ilmaiseksi.AHVENANMAAN MUSEOT JA MUUT NÄHTÄVYYDET

Ahvenanmaalta löytyy monta mielenkiintoista museota, joissa myös lapset on huomioitu kiitettävällä tavalla. Varsinkin Maarianhaminassa sijaitseva Merenkulkumuseo tarjoaa lapsille runsaasti ohjelmaa aarteenetsinnästä lähtien ja omien tyttäriemme vilpittömän arvion mukaan se on ”hauska paikka”. Museossa voi kiivetä mastoon, harjoitella solmujen tekemistä tai viettää aikaa vaikka mielenkiintoisella tavalla toteutetussa jännittävässä leikkihuoneessa. Muita Ahvenanmaan lapsiystävällisiä museoita ovat esimerkiksi Palokuntamuseo sekä Metsästys- ja kalastusmuseo.

Monet lapset viihtyvät linnoissa, jotka tarjoavat mielikuvituksellisen ympäristön pienille ritareille ja linnanneidoille. Sundin kunnassa sijaitseva Kastelholman linna kuuluu Ahvenanmaan suosituimpiin vierailupaikkoihin ja ainakin omat lapsemme kiersivät muureilla ja erilaisissa huoneissa uteliaina.

Kastelholman linnan vierestä löytyvä Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo inspiroi lapset leikkeihin. Paikalla ei käydessämme ollut montaakaan muuta ihmistä, joten tytöt saivat käyttää mielikuvitustaan kaikessa rauhassa. He olisivat viihtyneet paikalla kauemminkin, mutta aikamme oli rajallinen. Kastelholman linnan sisäänpääsymaksu on aikuisilta kuusi euroa, ulkoilmamuseoon on vapaa pääsy.

Oma majoituksemme aiemmassa postauksessa esitellyssä Käringsundissa oli perhematkalle oivallinen, sillä useimmat lasten kohteet sijaitsevat lähietäisyydellä Eckerössä. Välimatkat Ahvenanmaan pääsaarilla ovat lyhyitä ja ajomatkaa Maarianhaminasta Eckeröhön on vain puolisen tuntia. Julkaisen Ahvenanmaasta vielä kaksi postausta, jotka keskittyvät ruokaan ja nähtävyyksiin. Tiedon uusista blogikirjoituksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöpostista Facebookissa. Lue myös toinen Ahvenanmaan perhematkailua käsittelevä postaus Kohteena maailma -blogista.

Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Tallink Silja Oy:n ja Visit Ålandin kanssa. Arviot ja mielipiteet ovat omiani.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami 31.5.2018 at 23:00

  Ahvenanmaa on totta vieköön erinomainen lapsikohde. Itse asiassa Ahvenmaa on erinomainen kohde vauvasta vaariin. Itse olen tykästynyt Ahvenanmaassa erityisesti siihen, että siellä ollaan kuin ulkomailla, vaikka kotimaassa ollaankin. Eli eksotiikka ja tuttu kotimaan turvallisuus on samassa paketissa. Ja lapset huomiodaan Ahvenanmaalla hyvin, niin kuin ”Ruotsissa” kuuluukin!

  • Reply Mika / Lähtöportti 1.6.2018 at 00:01

   Tuo kaikki on ihan totta ja tekee Ahvenanmaasta tosi mukavan paikan. Tuntuu kuin olisi ulkomailla, muttei sitten kuitenkaan ole. Saarten leppoisissa tunnelmissa on helppo viihtyä, ja lapset tuntuvat olevan tervetulleita joka paikkaan.

 • Reply Ihana Ahvenanmaani 14.6.2018 at 02:13

  Aika samat kohteet on mun omillakin listoilla näin paikallisena perheenäitinä 🙂
  Tervetuloa uudestaan!

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.6.2018 at 00:17

   Mukava kuulla, että oleellisimmat tuli mukaan 🙂 Ja kiitos, mielellään tullaan toistekin!

  Leave a Reply