Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruokamatka Belfastiin – why not?

Pohjois-Irlanti ei välttämättä kuulosta houkuttavalta kohteelta makumatkalle, mutta varsinkin Belfastin ruoka on noussut aivan uudenlaiselle tasolle. Matkailijamäärät ovat kasvussa ja yksi suosion syistä on ravintolatarjonta, yöelämää unohtamatta.

Yhteistyössä Discover Northern Ireland

Pohjois-Irlannin matkailutoimiston järjestämän blogimatkan aikana selvisi, että Belfastin ravintolatarjonta on kehittynyt erityisesti viime vuosina suurin harppauksin. Kahdella ravintolalla on Michelin-tähtikin. Ruotsalaiskollegani Erik kävi testaamassa näistä Oxin, joka on kaikesta päätellen erinomainen vaihtoehto fine diningia etsiville. Laadukkaiden cocktailien ystävien kannattaa puolestaan suunnistaa Merchant-hotellin baariin, jonka juomalista on yli satasivuinen.

Oma tutkimusmatkani Belfastiin ei sisältänyt fine diningia, mutta pääsin silti tutustumaan moneen hyvätasoiseen ravintolaan. Pohjois-Irlannissa arvostetaan lähellä tuotettuja tuoreita raaka-aineita. Keittiöihin haetaan uusia tuulia, mutta perinteitä ei haluta kuitenkaan unohtaa. Tässä kahdeksan vinkkiä, jotka sisältävät niin illallisravintoloita, pubeja kuin ruokatorejakin.HOLOHANS AT THE BARGE

Vanhaan laivaan vuonna 2013 avattu ravintola on saavuttanut suuren suosion ja raivannut tiensä Belfastin Tripadvisor-listauksen kärkipaikoille. Sinivalkoista Lagan-joen rantaan ankkuroitua paattia voi pitää melko huomaamattomana, eikä sitä ole ulkoapäin puunattu mitenkään kiiltäväksi. Astumme ruotsalaisten bloggaajakollegoideni kanssa hieman epäröiden sisälle, mutta epäilykset karisevat nopeasti lämminhenkisen vastaanoton myötä. Holohans on perheyritys, jonka toiminta perustuu irlantilaiseen vieraanvaraisuuteen, paikallisiin raaka-aineisiin ja modernilla otteella valmistettuihin perinneruokiin.

Valitsen alkupaloiksi currylla maustettua mustekalaa. Makuyhdistelmä on hieman erikoinen, joten katselen hieman kateellisena naapurilautasen sinihomejuustopalloja. Pääruoaksi tilaamani boxty on tarjoilijan suosittelema perinneruoka, jonka tässä versiossa pannukakku on täytetty lähinnä kalalla ja katkaravuilla. Turskaksi epäilemäni kala menettelee, mutta muuten annos on todella maukas. Kun aterian lopuksi saa suuhunsa pannacottan maun, voi laivasta poistua tyytyväisenä.

Holohans at the Barge mainostaa kuuluvansa Ison-Britannian romanttisimpien ravintoloiden joukkoon, mutta omasta mielestäni meteli reilun kolmenkymmenen asiakaspaikan ravintolassa nousee liian kovaksi kynttiläillallista varten. Ikkunan takana näkyvä joki tarjoaa toki mukavat näkymät ja hetkittäin melkein tuntuu, kuin oltaisiin oikeasti risteilyllä. Ruoka on laadukasta ja palvelu hyvää, joten kokeilemisen arvoinen Holohans ilman muuta on. Saatavilla on myös lastenlista.

holohansatthebarge.co.ukJAMES STREET SOUTH BAR &  GRILL

Toinen ryhmällemme valmiiksi varattu ravintola sijaitsee Linen Quarteriksi kutsutulla alueella Belfastin kaupungintalon lähettyvillä. Ravintolasali on valoisa ja sisustus tiiliseinineen sekä liinattomine pöytineen varsin pelkistetty. Tuntuu mukavalta saada koko pohjoismainen bloggaajaryhmämme viimein matkan toisena iltana yhtä aikaa samaan paikkaan. Edustettuina ovat Foodie All In, Ready for Takeoff, Lähtöportti ja Let’s Get Lost.

Kokeilen aluksi jälleen mustekalaa, tällä kerralla cevichen kera. Yhdistelmä toimii paremmin kuin edellisenä iltana. Koska kyseessä on grilliravintola, valitsen pääruoaksi kunnon pihvin. Se tulee keittiöstä hieman tilattua kypsempänä, mutta syön sen silti hyvällä ruokahalulla.


Kokonaisuuden kruunaa Baked Alaska eli uunijäätelö. Kakkupohja, marenki, jäätelö ja marjat muodostavat kirjaimellisesti jättiläismäisen makuelämyksen, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Jos pahin nälkä on selätetty jo aiemmin, sopii annos myös jaettavaksi. Bar & Grillissä on viihtyisä tunnelma, huomaavainen palvelu ja maukas ruoka. Listalta löytyy lihan lisäksi myös esimerkiksi kalaa, kanaa ja pastaa.

belfastbargrill.co.ukHADSKIS

Hadskis löytyy Belfastin yöelämän keskuksiin kuuluvan Commercial Court -kujan päästä Cathedral Quarterin alueelta. Ilmeisen suositun ravintolan siisti sisustus noudattaa jokseenkin skandinaavista pelkistettyä linjaa. Ilmapiiri on aavistuksen virallisempi kuin esimerkiksi Holohans at the Bargessa, mutta palvelu on silti hyvää ja vieraanvaraista.

Valitsen alkuun grillattua parsaa, jossa ei ole valittamista. Päätämme tilata koko porukalla lihaa ja listalta löytyykin kahdelle jaettava annos chateubriandia. Italialaisen tagliatan tapaan viipaloitu annos on todella reilun kokoinen ja liha parasta, mitä olen vähään aikaan syönyt. Mutakakku täydentää onnistuneen aterian.

Valitsemieni annosten laadun osalta Hadskis vie kolmesta illallispaikastamme voiton, mutta kokonaiskokemuksen osalta parhaan ravintolan valitseminen on vaikeampaa. Sijainniltaan Hadskis on loistava, mikäli ajatuksena on jatkaa aterian jälkeen iltaa Belfastin yöelämässä.

hadskis.co.uk2 TAPS

Edelliset ravintolat olivat matkailutoimiston puolestani valitsemia, mutta pääsin tutustumaan Belfastin ruokatarjontaan myös omatoimisesti. Ylellistä Merchant-hotellia vastapäätä sijaitseva espanjalainen tapasbaari näytti niin houkuttelevalta, että päätin pysähtyä sinne kevyelle lounaalle. Terassille tuntui luontevalta mennä yksinkin, vaikka yleensä kaipaan seuraa ravintoloihin.

Tunnelma on rento ja nuoret tarjoilijat hoitavat työnsä hyvin. Listalta löytyy runsaasti kohtuuhintaisia tapasvaihtoehtoja ja ateria pysyy kaksi annosta valitsemalla juuri niin kevyenä kuin toivoinkin. Tänne olisi mukava palata suuremmalla porukalla ja jakaa tapaksia ystävien kesken. Kuulen myöhemmin paikalliselta taksinkuljettajalta, että 2 Taps kuuluu hänenkin suosikkiravintoloihinsa Belfastissa.

2taps-winebar.comKELLY’S CELLARS

Vaikka söinkin matkan aikana hyvin, nousee yksi ruokahetki mielessäni ylitse muiden. Rakastan koko Vihreää saarta ja sydämessä läikähtää, kun maistan ensimmäisen lusikallisen Kelly’s Cellarsin irlanninpataa. Vieressä odottaa kaupungin parhaaksi mainostettu Guinness. Kun katson matalan holvikaton alla toimivaa pientä pubia, en voi oikeastaan kuvitella mitään irlantilaisempaa.

Hienostunutta ruokaa Kelly’s Cellarsista ei kannata lähteä hakemaan, mutta autenttisten irlantilaistunnelmien ystävälle kaupungin perinteisin pubi on aivan ehdoton pysähdyspaikka. Vuonna 1720 toimintansa aloittanut Kelly’s kuuluu Belfastin vanhimpiin rakennuksiin ja siellä ehdittiin suunnitella esimerkiksi vuoden 1798 Irlannin kapinaa. Vaikka lounasaikaan on hiljaista, täyttyy Kelly’s Cellars useimpina iltoina viimeistä sijaa myöten. Pubi tunnetaan myös usein soivasta elävästä musiikista.

kellyscellars.comTHE DUKE OF YORK

Commercial Courtin varrella sijaitsevaa Duke of Yorkia voi pitää yhtenä Belfastin yöelämän keskuksista. Tummasävyisen pubin sisustusta hallitsee runsas juomakulttuuriin liittyvä esineistö. Ympäristö on päivisin tunnelmallisen hiljainen, mutta varsinkin viikonloppuiltaisin meno yltyy vauhdikkaaksi.

Lauantai-iltana jo Duke of Yorkin ovelle pääseminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Pubi on levittäytynyt kujalle, joka on täynnä juhlivia ihmisiä. Kitaraa soittava katumuusikko laulaa tunnettuja hittejä ja irlantilainen hauskanpito eli craic on huipussaan. Belfastin Cathedral Quarter on hieman Dublinin Temple Baria muistuttava illanviettoalue lukuisine baareineen. Erona on ainakin toistaiseksi se, että Cathedral Quarterin asiakaskuntaan mahtuu edelleen runsaasti paikallisia, kun taas Dublinin Temple Bar on joutunut täysin turistien valtaamaksi. Muita kokeilemisen arvoisia paikkoja aivan Duke of Yorkin naapurissa ovat vaikkapa The Dark Horse, The Harp ja The Dirty Onion.

dukeofyorkbelfast.comST. GEORGES MARKET

Ruokamatka Belfastiin ei olisi täydellinen ilman vierailua St. Georges Marketilla. 1800-luvun loppupuolella avattua kauppahallia pidetään yleisesti yhtenä Britteinsaarten parhaista. St. Georges Market on avoinna vain perjantaista sunnuntaihin, eikä silloinkaan iltaisin.

Ruokatori tarjoaa mahdollisuuden jututtaa asiantuntevia myyjiä ja ottaa vastaan erilaisia maistiaisia. Irlantilainen keittiö perustuu tunnetusti perunaan, mutta myös erilaiset leivät ovat täällä arvossaan. Perinteisten soodaleipien lisäksi tarjolla on käsittämätön määrä erilaisia vaihtoehtoja. Miltä kuulostaisi vaikkapa perunaleipä, jonka sisään on leivottu mustaamakkaraa muistuttavaa black puddingia?

Makeannälkään kannattaa maistaa Pohjois-Irlannin omaa Fifteensiä. Jälkiruoka saa nimensä siitä, että reseptiin kuuluu 15 vaahtokarkkia, keksiä ja kirsikkaa. Huumaavan hyvää, mutta suurempana annoksena ainakin omaan makuuni liian imelää.

Markkinapaikan suosio perustuu paikallisiin tuotteisiin ja iloiseen ilmapiiriin. Kyseessä ei ole pelkkä ruokatori, sillä tarjolla on myös runsaasti käsitöitä ja muuta laadukasta ostettavaa. Markkinoiden sisältö vaihtelee hieman viikonpäivän mukaan. Esimerkiksi kalaa on tarjolla eniten perjantaisin, kun taas sunnuntaisin tunnelmaa luo paikallisten bändien soittama musiikki. Paikalle voi saapua ostoksille, syömään tai vain tunnelmoimaan.

St. Georges Market Visit Belfastin sivuillaSAWERS

Kävelykatu College Streetin varrella sijaitseva belfastilainen instituutio on helppo ohittaa melkein huomaamatta, ellei tiedä minne on menossa. Vuonna 1897 perustettu ruokakauppa on oikea värien ja tuoksujen aarreaitta. Tarjolla on runsaasti makuja maailman eri keittiöistä, mutta myös lähiruokaa paikallisilta tuottajilta. Valinnanvaraa riittää ja mielessä käy välittömästi ajatus, että tällainen kauppa pitäisi saada kotikulmillekin.

Mukaan saa niin erilaisia elintarvikkeita kuin valmista evästäkin. Esimerkiksi bruschettat ja muut leivät näyttävät houkuttelevilta. Esillä on runsaasti muun muassa erilaisia hilloja, kastikkeita sekä tee- ja kahvilaatuja. Myös paikan päälle voi jäädä nauttimaan niin kahvilaherkkuja kuin ravintola-annoksiakin.

sawersbelfast.comTässä vielä yllä mainitut paikat Belfastin kartalla, jonka voit klikata suuremmaksi. Keskusta-alue on kompakti ja esimerkiksi nämä kaikki löytyvät kävelymatkan päässä toisistaan.

Olin Pohjois-Irlannissa Discover Northern Irelandin järjestämällä blogimatkalla. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply