Suomen suurin matkablogiyhteisö

Monta syytä matkustaa Belfastiin

Belfast kuuluu Euroopan voimakkaimmin kehittyviin kaupunkikohteisiin. Matkailijoita houkuttavat muun muassa alati kehittyvä ravintolatarjonta, moderni Titanic-museo sekä Game of Thronesin tuoma kiinnostus koko Pohjois-Irlantia kohtaan.

Yhteistyössä Discover Northern Ireland

Palasin pari päivää sitten blogimatkalta Pohjois-Irlannista. Vaikka olenkin kiertänyt saarta muuten melko ahkerasti, oli tämä ensimmäinen kertani Isoon-Britanniaan kuuluvalla alueella. Belfastiin tutustuminen on kiehtonut jo kauan, joten olin suorastaan innoissani päästessäni muutamaksi päiväksi Lagan-joen kaupunkiin.

Belfastin nimi tuo useimmille mieleen vuosikymmeniä jatkuneet levottomuudet irlantilaismielisten tasavaltalaisten ja brittiläismielisten lojalistien välillä. Tuhansia uhreja vaatinut raaka väkivalta taukosi rauhansopimuksen solmimisen jälkeen vuosituhannen vaihteessa. Nykypäivän Belfast on turvallinen matkakohde, jossa on helppo tuntea olevansa tervetullut.

Kaupungin jakautuminen näkyy edelleen tietyillä alueilla selvästi, eikä vastakkainasettelun aika ole turvallisesta ilmapiiristä huolimatta ohi. Mielestäni traaginen historia tekee Belfastista omalla tavallaan entistä kiinnostavamman kohteen. Kylmät väreet kulkevat pitkin selkää, kun näen ensimmäistä kertaa poliittisia seinämaalauksia omin silmin. Niissä puhutaan vihollisista ja marttyyreista, eikä tunneta kompromisseja. Muraaleihin voi tutustua omatoimisesti kävellen, mutta perinteinen kierros vanhanmallisella mustalla taksilla on myös hyvä idea. Ammattitaitoinen opas pystyy tarjoamaan informatiivisen kokemuksen, joka voi olla synkästä aiheesta huolimatta myös viihdyttävä.

Belfastissa halutaan nyt kääntää katse menneisyyden sijasta tulevaan ja luoda elävää kaupunkikulttuuria. Erilaisia tapahtumia järjestetään paljon ja pääsin itsekin nauttimaan Maritime Festivalin tunnelmista. Katutaiteen ystävälle Belfast on oikea aarreaitta, eikä tarjonta todellakaan rajoitu poliittiseen propagandaan. Parasta on kuitenkin ravintolakulttuurin kehittyminen.

Belfastista on muutaman viime vuoden kuluessa kuoriutunut erinomainen ruokakaupunki. Sekä ravintoloiden määrä että laatu ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Pääsin muutamien suosittujen ravintoloiden pöytiin toteamaan, että houkuttelevia vaihtoehtoja riittää eri puolilla kaupunkia. Maun takaavat lähellä tuotetut tuoreet raaka-aineet.

Yöelämää kannattaa etsiä varsinkin Cathedral Quarteriksi kutsutulta alueelta, jossa baareja on vieri vieressä. Elävää musiikkia kuulee usein ja meno yltyy villiksi varsinkin viikonloppuiltaisin. Esimerkiksi kohti The Duke of York -pubia suunnistamalla löytää varmasti itsensä iloisen yöelämän ytimestä. Rauhallisempi pubitunnelmointi onnistuu lounasaikaan tai arki-iltaisin.

Monet herkulliset tuoksut työntyvät nenään, kun astumme St. Georges Market -nimiseen kauppahalliin. Perjantaista sunnuntaihin avoinna oleva makujen aarreaitta toimii kaupunkilaisten kohtaamispaikkana. Tarjolla on ruoan lisäksi myös paikallisia käsitöitä. Oleellista viime vuosien Belfastissa on myös kahvila- ja katuruokakulttuurin huomattava kehittyminen. Belfastin ruokatarjonnasta on kerrottu lisää omassa postauksessaan.

Belfastin talous nojasi aikoinaan kahteen toimialaan, joilla kaupunki oli maailman huipulla. Nykyään laivanrakennuksen ja pellavateollisuuden tilalle on täytynyt keksiä jotain uutta. Matkailu tuo Belfastiin kasvavassa määrin rahaa, mutta hintataso on silti pysynyt kohtuullisena.

Kaupungin paras investointi on ollut filmistudioiden perustaminen, sillä elokuva-ala tuottaa sijoitetun pääoman moninkertaisesti takaisin. Varsinainen onnenpotku on Game of Thrones, jonka seuraavaa tuotantokautta kuvataan parhaillaan Titanic-studioilla Belfastissa. Studioiden ansiosta noin 80 % suosikkisarjasta filmataan Pohjois-Irlannissa ja näyttelijöitä saattaa vilahtaa välillä katukuvassakin. Ulkopuolisilla ei ole kuvauksiin asiaa, mutta Game of Thrones näkyy kaupungilla muilla tavoilla.

Vaikkei Belfastissa ole rakennettu laivoja enää viiteentoista vuoteen, ei perinteitä ole silti unohdettu. Merituuli puhaltaa aivan kuten ennenkin ja ikoniset Harland & Wolffin keltaiset siltanosturit ”Samson” ja ”Goliath” näkyvät edelleen kauas. Ylivoimaisesti kuuluisin kaupungissa rakennettu laiva on surullisenkuuluisa Titanic.

Vuonna 2012 avattu Titanic Belfast -museo herättää huomion jo modernilla arkkitehtuurillaan ja siitä on tullut kaupungin tunnetuin yksittäinen vetonaula. Mielenkiintoisella tavalla toteutettu nykyaikainen näyttely kertoo Titanicin surullisen tarinan aina rakennustöistä hylyn tutkimiseen saakka. Titanicista ja Belfastin muista merellisistä nähtävyyksistä on tulossa oma postauksensa myöhemmin.

Titanicin nimi tulee kaupungilla vastaan kerta toisensa jälkeen. Esimerkiksi uhrien muistomerkki löytyy komean kaupungintalon pihamaalta. Katastrofissa kuolleiden nimilistalta löytyy muutama suomalainenkin nimi.

Kaupungintalon sisätiloihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi ja tarjolla on myös maksuttomia opastettuja kierroksia, joiden aikataulu kannattaa tarkistaa etukäteen. Itseeni tekivät vaikutuksen alakerrasta löytyvät lasi-ikkunat, jotka kertovat omaa taiteellista tarinaansa Belfastin historiasta.

En ole shoppailun asiantuntija, mutta voisin kuvitella jotain ostettavaa löytyvän ainakin siististä Victoria Squaren ostoskeskuksesta, joka sijaitsee ydinkeskustassa viihtyisien kävelykatujen hallitsemalla seudulla. Kannattaa käväistä myös ilmaisella näköalatasanteella, josta pääsee katselemaan maisemaa yli kaupungin.

Belfast on Tamperetta suurempi, mutta selvästi Helsinkiä pienempi kompakti kaupunki. Useimmat nähtävyydet, ravintolat ja pubit sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan, joten lyhyessäkin ajassa on mahdollista kokea paljon.

Eräs Belfastin maamerkeistä on hieman Lontoon Big Beniä muistuttava Albert Clock -kellotorni. Tarkemmin katsottaessa on helppo huomata tornin olevan vinossa. Osa Belfastin keskustasta on rakennettu pehmeälle suomaalle, jossa on joskus ollut joen suistoa. Esimerkiksi Pyhän Annen katedraaliin ei ole rakennettu tornia lainkaan liian pehmeän alustan vuoksi.

Majoituin blogimatkalla neljän tähden Malmaison-hotellissa, jonka sijainti ei voisi olla juuri keskeisempi. Kiitän ystävällistä palvelua, viihtyisyyttä ja maukasta aamupalaa. Kritiikkiä annan sen sijaan Britteinsaarille niin tyypillisistä kokolattiamatoista sekä siitä, ettei huoneeni ikkunasta ollut oikeastaan minkäänlaista maisemaa. Kahden hengen huoneiden hinnat alkavat reilusta 150 eurosta, perhehuoneita ei ole tarjolla.

Uskon palaavani Belfastiin melko pian, sillä tahdon esitellä kaupungin myös perheelleni. Vaimoni haluaa nähdä ainakin Titanic-museon ja tiedekeskus W5 kiinnostaa taatusti tyttäriä. Ajan salliessa voisin harkita vierailua joko Crumlin Road Gaolin vankilamuseossa, kasvitieteellisessä puutarhassa tai ilmaisessa Ulster Museumissa. Toki tarkistaisin myös urheilutarjonnan rugbysta jalkapalloon ja perinteisiin kelttipeleihin. Yllättävää kyllä, jääkiekkoseura Belfast Giants on saavuttanut suuren suosion. Giantsin periaatteisiin kuuluu poliittinen sitoutumattomuus ja koko kaupungin edustaminen.

Saatan Belfastiin palatessani ottaa uudelleen yhteyttä myös mukavan kävelykierroksen tarjonneeseen kuvan Donna Foxiin tai mustaa taksia ajavaan Billy Scottiin, sillä yksilölliset kierrokset voidaan räätälöidä täysin asiakkaan toiveen mukaisesti. Puheliaat ja huumorintajuiset oppaat saavat näkemään kaupungin paikallisin silmin, mikä voi muuten olla lyhyessä ajassa mahdotonta.

Mielestäni Belfast toimii parhaiten viikonloppukohteena tai sinne voi vaihtoehtoisesti pysähtyä pariksi päiväksi laajemman kiertomatkan aikana. Esimerkiksi Causeway Coastin rannikkotien maisemat ovat upeita ja sen varrelta löytyy monia kiinnostavia pysähdyspaikkoja Giant’s Causewaysta ja Dunlucen linnanraunioista lähtien. Koko Irlannin saari sopii mainiosti myös patikointiin ja aiheesta kiinnostuneiden kannattaa kurkata Live now – dream later -blogista, millaisia maisemia Belfastin läheltä löytyvä Cave Hill Walk tarjoaa.

Jalkapallotähti George Bestin mukaan nimetty Belfastin lentokenttä sijaitsee aivan keskustan läheisyydessä ja sinne voi lentää Helsinki-Vantaalta yhdellä vaihdolla. Toinen vaihtoehto on suora lento Dubliniin, josta voi jatkaa vuokra-autolla tai lentokenttäbussilla Belfastiin. Matka-aika moottoritietä pitkin on noin puolitoista tuntia. Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välisen rajan voi nykyään ohittaa huomaamatta ja toiveissa on, ettei Brexit hankaloita tilannetta tulevaisuudessa liikaa.

Pari päivää kuluivat Belfastissa nopeasti ja jotain jäi vielä näkemättäkin. Kaupunkiin voi lähteä niin ravintoloiden, yöelämän, tapahtumien kuin historian ja nähtävyyksienkin vuoksi. Vieraanvarainen Belfast tarjoaa jotain erilaista moniin Euroopan kaupunkeihin verrattuna ja on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto suositumpien kohteiden rinnalle. Palveluiden taso on viime vuosina noussut hyvälle tasolle, joten voi olla hyvä idea lähteä juuri nyt, ennen kuin kaikki muutkin ovat Belfastissa.

Samalta matkalta on tulossa vielä useita postauksia, jotka käsittelevät Belfastin ruokatarjontaa, Titanic-museota ja Black Taxi -kierrosta seinämaalauksineen. Luvassa on myös jutut Game of Thrones -kierroksesta Pohjois-Irlannin upeimmissa maisemissa sekä Giant’s Causewaysta. Tiedon uusista blogikirjoituksista saat parhaiten tykkäämällä Lähtöpostista Facebookissa. Facebook-sivulta löytyy myös kuva-albumi Pohjois-Irlannista.

Olin Pohjois-Irlannissa Discover Northern Irelandin järjestämällä blogimatkalla. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply