Suomen suurin matkablogiyhteisö

Käringsund – saariston lasten idylli

Majoituimme viime viikon Ahvenanmaan-matkallamme kauniissa Käringsundissa, joka sijaitsee Eckerön kunnassa. Käringsund Resort & Conference tarjoaa monipuolista mökkimajoitusta sekä useita aktiviteetteja ja lähistöllä on paljon muutakin nähtävää.

Yhteistyössä Käringsund Resort, Visit Åland ja Tallink Silja Oy

Pienen Käringsundin lahden rannoilla voi maistella kiireetöntä meritunnelmaa poikkeuksellisen idyllisessä ympäristössä, jossa vallitsee ainakin vielä ennen kesäsesongin alkua hiljaisuus ja rauha. Heinät heiluvat tuulessa ja kuvauksellisista venevajoista työntyy nenään tervan tuoksua.

Tyynestä vedenpinnasta heijastuva valo antaa maisemalle oman hehkunsa, eikä lämpimänä kevätpäivänä voi oikeastaan kuvitellakaan haluavansa minnekään muualle. Kohtauksia Astrid Lindgrenin kirjaan pohjautuvaan Saariston lapset -elokuvaan filmattiin aikoinaan näillä rannoilla, eivätkä puitteet ole puolen vuosisadan kuluessa muuttuneet liikaa.

Majoittuminen tähän ympäristöön onnistuu parhaiten Käringsund Resortissa. Ahvenanmaan suurin lomakylä tarjoaa noin neljänsadan vuodepaikan verran majoitustilaa erilaisissa mökeissä. Saamme käyttöömme 50 neliön bungalowin, jonka edustalla on mukavankokoinen terassi ilta-auringon suuntaan.

Mökin yleisilme on siisti ja länteen antavat suuret ikkunat luovat sisätiloihin erittäin valoisan ilmeen. Bungalowissa on kaksi kahden hengen makuuhuonetta, joiden lisäksi olohuoneessa on kaksi vaikkapa lapsille sopivaa makuupaikkaa. Oleskelutilaa on riittävästi, joskin keittiön ruokapöytä käy kuudelle hengelle turhan ahtaaksi. Suihkutiloissa ei ole valittamista, mutta lämpimän veden käyttöä kannattaa säännöstellä, jos peseytymään aikoo useampi ihminen peräkkäin.

Keittiö on hyvin varusteltu ja sieltä löytyy astioiden lisäksi kaikki tärkeimmät laitteet astianpesukoneesta sekä kahvinkeittimestä lähtien. Kotikokkien on hyvä muistaa, ettei Eckerössä ole omaa kauppaa, vaan lähin market on kolmentoista kilometrin päässä sijaitseva Hugo Andersson. Senkin aukioloajat ovat nykymittapuulla melko suppeat, joten elintarvikeostosten tekeminen Maarianhaminassa saattaa olla hyvä idea.

Mökkikylän tunnelma ei vastaa yksityisen lomamökin rauhaa, mutta bungalowit on sijoitettu kohtuullisen välimatkan päähän toisistaan. Terassimme edustalla on runsaasti avointa nurmikkoa, joten naapureita ei ole liian lähellä näkyvissä. Ikkunat ovat merelle päin, mutta bungalowit eivät kuitenkaan sijaitse varsinaisesti rannalla. Aamuvarhaisella ikkunan alla tervehti ensimmäisenä utelias jänis.

Käringsund Resortin majoitusvalikoima tarjoaa erihintaisia vaihtoehtoja vaatimattomista yöpymismökeistä aina ylellisiin Strandby-huviloihin. Osaan mökkityypeistä kuuluu oma sauna. Vierestä löytyy myös leirintäalue karavaanareita ja telttailijoita varten, joten kukin voi valita mieleisensä budjettinsa mukaan.

Päärakennuksesta löytyy toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun palveleva ravintola, jonka terassilla voi pulahtaa lämmitettyyn uima-altaaseen. Tarjolla on myös monenlaisia aktiviteetteja. Käringsund Resortin vuokraamosta löytyy muun muassa polkuveneitä, kanootteja, SUP-lautoja sekä polkupyöriä.


Alueen kentillä on mahdollista pelata esimerkiksi minigolfia, rantalentopalloa, tennistä ja jalkapalloa. Huomasimme vierailumme aikana, että alueelle majoittuneet koululaisryhmät viihtyivät pelikentillä hyvin. Hiekkarannalla riittää varmasti vilskettä lämpiminä kesäpäivinä.

Käringsund soveltuu erinomaisesti lasten kanssa matkustaville, sillä monet saaren parhaista perhekohteista sijaitsevat aivan lähistöllä. Perheiden sadepäivät pelastaa noin kilometrin päässä sijaitseva Leklandet. Nykyaikainen jalkapallohalli on kesäisin täynnä pomppulinnoja, joissa pikkuväki viihtyy helposti tunnista toiseen. Hyvällä säällä kannattaa jatkaa nelisen kilometriä kauemmas Smart Parkiin. Vuonna 2015 avattu perhepuisto tarjoaa monipuolista tekemistä sähköautoista ja vesisodasta lähtien. Käsittelen lasten kohteita tarkemmin seuraavassa Ahvenanmaa-postauksessa.

Käringsund Resortista on noin kolmen kilometrin matka Eckerön posti- ja tullitaloon. Suuri venäläistyylinen rakennus näyttää tähän ympäristöön täysin ylimitoitetulta, mutta sillä on merkittävä asema Ahvenanmaan historiassa. Eckerö oli yli sadan vuoden ajan venäläisten läntisin raja-asema ja rakennuksesta haluttiin tehdä mahdollisimman näyttävä ja kauas merelle näkyvä. Posti- ja tullitaloa pidetään yhtenä arkkitehti Carl Ludvig Engelin uran merkittävimmistä töistä.

Nykyisin posti- ja tullitalo toimii museona, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Tänä kesänä esillä on paikallisen käsityöjärjestön 90-vuotisjuhlanäyttely Nitti, joka tuo esiin ahvenanmaalaisten taitajien osaamista. Pihapiirissä ei voi käydä pysähtymättä Tsarevna Café & Bistron herkkujen äärelle. Saaren makeimmat tuliaiset myy suussa sulavaa käsintehtyä suklaata valmistava Mercedes Chocolaterie. Palaan Ahvenanmaan herkkuihin vielä tulevassa postauksessa.

Käringsund Resortista pääsee alussa mainituille kuvauksellisille venevajoille rantaa seurailevaa lyhyttä polkua pitkin. Täältä löytyy arkkitehtuuriltaan mainiosti ympäristöön sulautunut Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo, joka esittelee aiheeseen liittyvää esineistöä ja historiaa. Laadukkaasti toteutettu näyttely tavoittaa aiheeseen sopivan tunnelman erinomaisesti. Tiesin ennalta Ahvenanmaan kalastusperinteet, mutta museossa selviää, että metsästyksellä saattaa olla jopa sitäkin merkittävämpi asema saarilla. Varsinkin metsäkauriita ammutaan paljon. Esillä on kesän ajan myös kaksi pientä taidenäyttelyä.

Museo sopii hyvin lapsillekin. Tarjolla on mahdollisuus leikkiä silakkamarkkinoita ja pihan hiekasta pääsee pientä lisämaksua vastaan kaivamaan itselleen oman helmen. Myös runsas kokoelma täytettyjä eläimiä tai vaikkapa erilaisten lintujen munat kiinnostavat varmasti monia.

Museon kulmalta lähtevä Riistasafari tarjoaa mahdollisuuden nähdä ihan eläviäkin eläimiä. Noin kolmen vartin mittaisen kierroksen aikana tavataan muutamia saksanhirviä, villisikoja, laamoja ja strutseja. Eläinten lukumäärä ei ole kovin suuri, mutta niillä on ilahduttavan runsaasti liikkumatilaa ja eläimiin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä. Laajalla alueella liikutaan traktorin vetämän safarivaunun kyydissä. Riistasafarin aikataulu kannattaa tarkistaa etukäteen.

Samoilta kulmilta löytyvä Gastropub Bodegan on kokeilemisen arvoinen ravintolavaihtoehto. Saaristolaisromanttisessa ympäristössä voi nauttia niin maisemasta kuin hyvästä ruoastakin. Kun tarjolla on voissa paistettuja ahvenia ja uusia perunoita, ei pääruokavalintaa tarvitse pitkään miettiä. Suosittelen pöytävarauksen tekemistä etukäteen.

Merimaisemia kannattaa käydä kurkkaamassa myös avoimen Ahvenanmeren puolella. Punertaville kallioille osuva auringonpaiste ja merituuli tuovat mieleeni muistoja isän kanssa tehdyistä onkireissuista Porvoon Emäsaloon.

Istumme jälkimmäisenä Käringsundin-iltanamme vielä kerran tyynen merenlahden puoleisille kallioille ihailemaan maisemaa. Ilta-aurinko lämmittää mukavasti, kun katselemme hiljalleen uivia uikkuja ja tiiroja kuvankauniissa ympäristössä.


Muutama kalastaja palaa meriltä laiturille. Ainoa kiireinen on jostain ilmestynyt peuran vasa, joka laukkaa pää viidentenä jalkana kohti pusikkoa. Tällaisina hetkinä tulee mieleen, että Käringsund on oikeastaan aika mainio yhdistelmä saaristoidylliä ja monipuolisia aktiviteetteja. Kun bungalowin sänky odottaa kivenheiton päässä, voi tunnelmoimaan jäädä vähän pidemmäksikin aikaa.

Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Käringsund Resortin, Visit Ålandin ja Tallink Silja Oy:n kanssa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Kristiina/Mökki ja koti Ahvenanmaalla 5.6.2018 at 16:53

  Hyvä, tietoa täynnä oleva postaus. Ei mitään turhaa ja asiat olet esittänyt mukavasti ja kiinnostavasti. Usein ajellaan tuonne, Ahvenanmaalla kun asutaan, mutta nyt pääsin ensimmäitä kertaa ”sisälle” mökkiin.
  Mukavaa kesää sinulle!

  • Reply Mika / Lähtöportti 6.6.2018 at 23:53

   Kiitos paljon kehuista! Olen joskus miettinyt, millaista Ahvenanmaalla olisi asua ja kokea myös hiljaisimmat vuodenajat. Voisin kuvitella, ettei kerran kotiuduttuaan välttämättä halua muuttaa pois. Mukavaa kesää sinne Ahvenanmaalle!

  Leave a Reply