Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihastuin sinuun, Ahvenanmaa

Vietimme pitkän helatorstaiviikonlopun aurinkoisella Ahvenanmaalla. Viihdyimme idyllisissä saaristomaisemissa niin hyvin, etten voi kuin ihmetellä miksi tällaisen matkan toteutumista piti siirtää vuodesta toiseen.

Yhteistyössä Tallink Silja Oy ja Visit Åland

Kevätaurinko lämmittää mukavasti M/S Galaxyn kannella, kun alus lipuu saaristomaisemien halki. Erikokoiset saaret seuraavat toisiaan miltei koko matkan Turusta Maarianhaminaan. Tyttäret tuumivat, että osa saarista on niin pieniä, että lapsikin voisi ne helposti valloittaa. Näitä näkymiä ja kimmeltävää merta voisi jäädä tuijottamaan pidemmäksikin aikaa, mutta reilun viiden tunnin laivamatka on yllättävän nopeasti ohi.

Tallink Siljan aikataulut ovat Ahvenanmaata ajatellen haastavat, mutta osoittautuvat silti siedettäviksi myös lasten kanssa matkustettaessa. Helsingistä lähtevä laiva pysähtyy Maarianhaminassa aamuyöllä, joten valitsimme lähtösatamaksi mieluummin Turun. Katsoimme parhaaksi viettää reissun ensimmäisen yön Aurajoen kaupungissa, sillä automatkustajan täytyy olla satamassa viimeistään tuntia ennen aamukahdeksalta tapahtuvaa merille lähtöä. Herätys ei näinkään ole helpoin mahdollinen, mutta aamut ovat onneksi jo hyvinkin valoisia.

Siirrymme heti laivamatkan alkajaisiksi Grill House -ravintolan erikoisaamiaiselle. Ilmassa on meritunnelmaa, kun kuohuviini kuplii lasissa ja lautaset täyttyvät noutopöydän antimista. Seurailen syödessäni maisemien vaihtumista ja kuulen, kuinka naapuripöydässä muistellaan kansakouluaikoja ja kehutaan kilvan Tapio Rautavaaran karismaa. Vatsa täyttyy, eikä ruuhkaa ole häiriöksi asti.

Teemme laivalla pienen ostoskierroksen ennen aurinkokannelle siirtymistä. Lapset viihtyvät myös leikkihuoneessa, vaikkei sen koko olekaan Helsingistä kulkevien ruotsinlaivojen luokkaa. Pallomeri, pelit ja piirustusmahdollisuudet tarjoavat joka tapauksessa viihdykettä joksikin aikaa.

Vaikkei laivalla yöpyisikään, lisää oma hytti matkustusmukavuutta. Siellä voi vaikka oikaista hetkeksi pitkäkseen ja kerätä voimia aikaisen aamuherätyksen jälkeen. Samalla lapset saavat mahdollisuuden leikkiä keskenään rauhallisessa ympäristössä, jossa ei ole ulkopuolisia häiriötekijöitä. Hytin hinnaksi Turun ja Maarianhaminan välillä tulee muutama kymppi.

Ahvenanmaalla on helpointa liikkua autoillen ja oman auton ottaminen mukaan laivalle on kaikin puolin toimiva ratkaisu. Kyytiin saa halutessaan niin paljon tavaraa kuin takakontti vetää, ja alukseen siirtyminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Terminaalirakennuksessa ei tarvitse käydä lainkaan, ja autokaistan tarkastuskopilla riittää kuljettajan henkilöpapereiden vilauttaminen. Kun autokannelta ottaa mukaan vain matkan aikana tarvittavan, ei laivan käytävillä tarvitse raahata painavia tavaroita.

Maarianhaminaan saavuttaessa olo tuntuu ensi hetkistä lähtien hämmästyttävän kodikkaalta. Ruuhkista ei ole pelkoa, sillä punertavat asfalttitiet ovat miltei autioita. Kaupunki näyttää puutaloidylliltä, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Myös kävelykatu Torggatan on pyhäpäivänä hiljainen. Aurinko hellii ihoa ja värikkäät kukat täydentävät kesätunnelman. Puistoalueita on runsaasti, eikä missään näytä ahtaalta. Tämä kaikki tuntuu kovin leppoisalta, jos sitä vertaa autoiluloman aloitukseen jossakin suuremmassa kaupungissa. Onko tämä Ahvenanmaan ainoa kaupunki ihan oikeasti tällainen, vai sittenkin pelkkää kulissia?

Olin käynyt Ahvenanmaalla aiemmin vain lapsuuden luokkaretkellä ja nyt mielen valtaa kysymys, miksemme ole tulleet tänne aiemmin. Ahvenanmaa jää helposti väliinputoajan asemaan, sillä perilläkään ei saa heti selvää siitä, ollaanko nyt ulkomailla. Ahvenanmaalaiset ovat ylpeitä omasta lipustaan, eivätkä läheskään kaikki puhu suomea. Kohtaamistamme paikallisista jää joka tapauksessa mukava mielikuva. Suurin osa ahvenanmaalaisista taitaa olla leppoisaa ja ystävällistä porukkaa, joka on omaksunut ruotsalaisille tyypillisen positiivisen elämänasenteen.

Maisema vain paranee, kun jatkamme matkaa Maarianhaminasta eteenpäin. Teiden varsilla näkyy niin peltoja kuin metsiäkin, ja aina välillä esiin pilkahtaa puisten venevajojen reunustamia rantoja. Saariston sää on arvaamaton, mutta kirkkaasta taivaasta saadaan nauttia näillä tuulen pieksemillä saarilla silti kohtalaisen usein.

Välimatkat Ahvenanmaan pääsaaren sisällä sekä siihen siltojen avulla yhdistetyillä naapurisaarilla ovat ilahduttavan lyhyitä, joten ehdimme kokea vajaan kolmen päivän aikana paljon. Ahvenanmaan merelliseen historiaan tutustuminen kannattaa aloittaa Maarianhaminassa sijaitsevasta Merenkulkumuseosta ja esimerkiksi Eckeröstä löytyvä Metsästys- ja kalastusmuseo on hyvä idea aiheesta kiinnostuneille. Historian havinaa pääsee aistimaan Kastelholman linnassa ja Bomarsundin raunioilla. Lapsille löytyy useampia vetonauloja perhepuisto Smart Parkista lähtien. Näistä kaikista kerron lisää tulevissa postauksissa.

Ahvenanmaa tunnetaan ennen kaikkea hyvänä pyöräilykohteena ja polkijoita näkyykin saarten teillä varsinkin kesäaikaan. Sen sijaan paikalliset patikointimahdollisuudet tunnetaan manner-Suomessa huonommin. Ahvenanmaalta löytyy muutama pitkä vaellusreitti sekä reilut parikymmentä luontopolkua, joiden taso vaihtelee helposta keskivaikeaan.

Ehdimme käymään Ramsholmenin luontopolulla, joka taitaa olla parhaimmillaan juuri näin kevätaikaan miljoonien vuokkojen värittäessä vihertyneitä niittyjä. Helppo puolentoista kilometrin kierros seurailee osittain meren rantaa. Voisin hyvin kuvitella palaavani nauttimaan Ahvenanmaan luonnosta keskittyen vaikka luontopolkujen kiertämiseen.

Helppojen reittien runsas määrä takaa, että koko perheelle sopivaa käveltävää riittää pidemmällekin lomalle. Erityisesti heinikossa liikkuessa on hyvä muistaa, että Ahvenanmaalla on suhteellisen paljon punkkeja, mutta niitäkin vastaan löytyy toki omat suojautumiskeinonsa.

Ahvenanmaalla ei tarvitse olla nälissään, sillä saarilta löytyy useita hyviä ravintoloita, joissa hyödynnetään tuoretta lähiruokaa. Eniten tarjontaa löytyy Maarianhaminasta, mutta houkuttelevia vaihtoehtoja riittää myös muualle. Saaren kenties tunnetuin laaturavintola on Kastelholman linnan lähettyvillä sijaitseva Smakbyn, mutta yksi oman reissumme herkullisimmista hetkistä oli pysähdys kuvan Tsarevna Café & Bistrossa Eckerössä.

Varasimme kotimatkaa varten laivaliput Helsinkiin. Tukholmasta tuleva Siljan alus pysähtyy Maarianhaminassa vasta puoliltaöin, joten viimeisenä iltana jää aikaa tapettavaksi asti. Emme kaipaa enää ravintolakokemuksia, vaan ajamme Badhusbergetin vesitornin juurelle ihailemaan auringonlaskua.

Maarianhaminan korkeimmalta paikalta aukeaa unohtumattomia näkymiä kauas merelle saakka. Laskeva aurinko kultaa kalliot ennen painumistaan remontissa olevan museolaiva Pommernin mastojen taakse, eikä ilta voisi olla juurikaan tätä kauniimpi. Tunnelmaa pilaavat vain kallioille jätetyt roskat ja lasinsirpaleet, sillä paikka taitaa olla myös vastuuttomien illanviettäjien suosiossa.

Lapset saavat kuluttaa loppuillan ruutujensa parissa, jotta selviämme kivuttomasti laivaan saakka. Perillä mukavan tilavassa Muumihytissä uni tulee silmään nopeasti. Laivaan astuminen keskiyöllä on itselleni uudenlainen kokemus, sillä olen tottunut viettämään Silja Serenadella koko illan. Nyt käväisen vain hakemassa Promenaden Fast Lanesta pientä iltapalaa hyttiin ja kuulen ohimennen yökerhosta raikuvan musiikin. Äitienpäivän aamiaisella naisväkeä ilahdutetaan ruusuilla. Vatsan täytyttyä onkin jo aika kerätä tavaransa ja suunnata autokannelle laivan saapuessa Helsinkiin.

Ymmärrän, että meille jaettiin tätä matkaa varten harvinaisen hyvät kortit. Aurinko paistoi joka päivä aamusta iltaan ja blogiyhteistyö avasi muutamia ylimääräisiä ovia. Uskon silti ihastuneeni Ahvenanmaahan ihan vilpittömästi. Kauniissa ympäristössä on helppo viihtyä ja nauttia kiireettömyydestä, vieraanvaraisuudesta ja merituulen tuoksusta. Nähtävää ja koettavaakin riittää mukavasti moneen makuun.

Olo Ahvenanmaalla vietettyjen päivien jälkeen on tunnetun sanonnan mukaisesti hieman väsynyt, mutta taatusti onnellinen. Ahmimme lyhyeen aikaan nähden poikkeuksellisen paljon erilaisia kokemuksia, joista kerron pian tarkemmin lisää. Seuraava postaus keskittyy majoitukseemme Käringsund Resortissa, joka sijaitsee kivenheiton päässä saaristolaisidyllistä ja monista koko perhettä kiinnostavista aktiviteeteista.

Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Tallink Silja Oy:n ja Visit Ålandin kanssa. Arviot ja mielipiteet ovat omiani.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi 17.5.2018 at 20:53

  Koen, että mulla on aukko sivistyksessä, kun en ole käynyt Ahvenanmaalla. Jotenkin se on aina tullut sivuutettua kiinnostavampien kohteiden takia – vaikka kyllä sielläkin kiinnostaisi käydä! Ehkä joskus, ehkä jo tänä kesänä. 🙂 Pitkä viikonloppu voisi olla ihan sopiva!

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.5.2018 at 09:41

   Musta tuntuu, että Ahvenanmaa jää monella helposti väliin, kenties siksi että se on vähän kotimaan- ja ulkomaanmatkailun välimaastossa. Menkää ihmeessä vaikka tänä kesänä, matkailuauto alle vaan ja pitkässä viikonlopussa ehtii varmasti kiertää paljon, koska välimatkat on niin lyhyitä. Yöksi kannattaa parkkeerata vaikka Käringsunds campingiin, ympäristön rannat on tosi kuvauksellisia 🙂

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAAP 18.5.2018 at 14:56

  Vitsit mikä reissu! En oo koskaan käynyt Ahvenanmaalla ja haaveilen siitä jokaisen kevään tullen, että josko tänä kesänä pääsisi. Tuolla on kyllä niin tunnelmallista ja kaunista! Aikamoinen tuuri käynyt kyllä säiden suhteen, olisi voinut olla huomattavasti huonommat. Teidän perheellä oli onnea matkassa! 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 18.5.2018 at 19:00

   Meillä oli kieltämättä mieletön tuuri säiden suhteen, olisi voinut olla ihan millaiset ilmat tahansa 😀 Tunnelmallinen ja kaunis kuvaa Ahvenanmaata hyvin ja toivottavasti säkin pääset sinne pian. Munkin oli helppo siirtää Ahvenanmaalle lähtemistä vuodesta toiseen, mutta kun sinne kerran meni, niin ei tarvinnut todellakaan katua 🙂

 • Reply Aksu 19.5.2018 at 18:31

  Ahvenanmaan matka kannattaa varata hyvissä ajoin. Esim. heinäkuun loppupuoli ja elokuun alku ovat sesonkiaikaa kun sekä Suomesta, Ruotsista ja muualta tulee paljon turisteja. Saarella majoituskapasiteettia on kuitenkin melko niukasti. Hieno paikka jossa käyn joka kesä !

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.5.2018 at 15:29

   Kiitos hyvästä vinkistä! Majoituskapasiteetti on varmasti rajallinen vilkkaimman sesongin aikaan. Ahvenanmaahan tuskin kyllästyy, itsekin palaisin sinne mielelläni pian uudelleen.

 • Reply Ihana Ahvenanmaani 20.6.2018 at 16:25

  Teillä oli kyllä tosi hyvä ajankohta vierailulle, eikä vaan sään puolesta! Täällä on toukokuussa vielä niin ihanan rauhallista, oikeastaan juhannuksesta elokuulle osuu se kiireisin aika. Ja nuo valkokukkameret – ai että!

  • Reply Mika / Lähtöportti 21.6.2018 at 08:26

   Voin kuvitella, että meno on vilkkaan kesäsesongin aikaan erilaista. Epäilimme vähän etukäteen kuinka hyvä tuo ajankohta on, mutta se osoittautui tosiaan erinomaiseksi. Valkokukkameri oli uskomaton, se piti nähdä omin silmin että ymmärsi mistä on kysymys 🙂

  Leave a Reply