Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ravintolavinkkejä Prahaan

Prahassa on tunnetusti paljon hyviä ja edullisia ravintoloita, joista muutamia pääsimme omankin matkamme aikana kokeilemaan. Emme etsineet perhematkallamme Michelin-tähtiä, vaan maukasta ja perinteistä paikallista ruokaa.

Halusimme käydä nimenomaan tyypillisissä tšekkiravintoloissa, joten emme hakeneet sen enempää mitään etnistä kuin trendikästäkään. Arvostamme kohtuullista hintaa, viihtyisää ympäristöä ja lämminhenkistä palvelua. Omat syömiseni olivat tällä kerralla varsin lihapainotteisia, mutta kaikkien mainittujen ravintoloiden listoilta löytyy myös kala- tai kasvisvaihtoehtoja. Kokonaisuutena voin todeta, että Prahassa on helppoa syödä itselleen parempi mieli.U MAGISTRA KELLY

Hiljaisen sivukadun varrella sijaitsevassa U Magistra Kellyssä on miellyttävä kulmakuppilan tunnelma. Sana mukavasta ja edullisesta Malá Stranan ravintolasta on kiirinyt sen verran hyvin, että joudumme hetken jännittämään mahdummeko ylipäätään sisään. Saamme lopulta viimeisen vapaan pöydän, kunhan lupaamme poistua ennen seuraavan varauksen alkamista. Puheensorina pienessä salissa soljuu enimmäkseen espanjaksi, eikä paikalla näy vierailumme aikana juurikaan paikallisia.

Gulassi on erinomaista, joskaan annos ei täytä vatsaa kokonaan. Emme kuitenkaan rajallisen aikamme vuoksi tilaa tällä kerralla useampia ruokalajeja. U Magistra Kellyssä ei käytetä puolivalmisteita, joten uskon listan olevan täynnä pelkästään hyviä vaihtoehtoja. Vaikka tarjoilijalla pitääkin kiirettä, hän malttaa silti huomioida kaikki asiakkaat ystävällisesti. Voisin palata tähän ravintolaan nauttimaan vuodenajasta riippuen joko kesäisestä terassista tai tuvan kodikkaasta lämmöstä.

Angus beef goulash cooked with dark beer: 139 cz (5,95 €) 

Šporkova 521/5
www.umagistrakelly.cz

U Magistra Kelly on esitelty myös Tasty Travelissimo -blogissa.MYSLÍKOVA

Myslíkova kuuluu niihin paikkoihin, jotka vain sattuivat osumaan kohdalle nälän yllättäessä. Tarkistan yleensä ravintoloiden saamat arvostelut Tripadvisorista pahimpien pettymysten välttämiseksi, vaikken listauksiin sokeasti luotakaan. Myslíkovan pisteet ovat sen verran korkealla, että sisälle voi astua luottavaisin mielin.

Pelkistetty puusisustus ei tarjoa romanttisia yksityiskohtia ja sali kumisee saapuessamme tyhjyyttään. Illemmalla tunnelma on varmasti huomattavasti elävämpi. Yksinäinen tarjoilija hoitaa työnsä moitteetta ja ehtii käydä välillä tupakalla oven ulkopuolella. Ravintolavalinta on meille erinomainen. Lihapainotteinen ruokalista edustaa tšekkiläisiä perinteitä, eikä maussa ole vikaa. Yhden lounaan perusteella aito ja edullinen prahalaisravintola.

Traditional beef fillet with cream sauce and dumplings: 179 cz (7,65 €)

Myslíkova 1343/24
www.restauracemyslikova.czMLEJNICE

Mlejnicen maalaishenkinen sisustus rukkeineen ja puukärryineen miellyttää silmää heti ensi hetkestä alkaen, vaikka se ehkä tasapainoileekin kliseisyyden rajamailla. Ravintola vastaa joka tapauksessa toiveitamme hyvin, sillä perinteitähän tulimme tänne hakemaan. Ilmapiiri on viihtyisä ja ruoka maistuvaa. Valitsen lopulta itselleni pihvin sienikastikkeella, eikä siinä ole moittimista. Pippuripihvissä sen sijaan taitaa olla tällä kerralla hieman liikaakin pippuria.

Päädyimme Mlejniceen Tasty Travelissimosta löytyneen vinkin ansiosta. Prahassa on tätä nykyä kaksi Mlejniceä, joista osuimme tällä kertaa Žatecká-kadulla toimivaan ravintolaan. Asiakaskunta vaikuttaa olevan turistipainotteista, mutta tämä ei liene Prahan keskusta-alueella yllätys. Ravintolakaksikko sijaitsee vajaan puolen kilometrin päässä toisistaan, toinen Astronomisen kellon lähistöllä vanhassakaupungissa ja toinen Josefovin synagogien liepeillä.

Beef steak with roasted mushrooms: 462 cz (19,75 €)

Mlejnice I: Kožná 14, Mlejnice II: Žatecká 17
www.restaurace-mlejnice.cz


U TŘI ZLATÝCH HVĚZD

Saavumme Prahaan illansuussa ja etsimme kunnon ateriaa majapaikkamme lähistöltä Malá Stranasta. Päädymme sattumalta U Tři Zlatých Hvězdiin, joka näyttää päällisin puolin tarkoitukseemme sopivalta. Hieman hämärä ravintolasali on tunnelmallinen ja palvelu lämminhenkistä. Ravintola sijaitsee yhdessä Prahan harvoista empiretyylisistä taloista ja rapistuneet seinämaalaukset henkivät pitkää historiaa.

Kokeilen Kolmen kultaisen tähden ravintolan listalta St. Nicolas -nimistä annosta, joka paljastuu perunapannukakkuineen, lihasuikaleineen ja kasviksineen mainioksi valinnaksi. Ruoka on reilua ja taatusti täyttävää, mutta samalla maukasta ja mielenkiintoisella tavalla toteutettua. Lapset hotkivat jakamansa kanaschnitzelin viimeistä murua myöten.

”St. Nicolas” mixed grill with potato pancakes: 324 cz (13,90 €)

Malostranské náměstí 8/263
www.trizlatehvezdy.czGRAND CAFE ORIENT

Grand Cafe Orient on nähtävyys jo tyylipuhtaan kubistisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Alun perin vuosina 1912–20 toimineen kahvilan sisutuksessa huomio kiinnittyy jo saavuttaessa erikoiseen portaikkoon sekä salissa erityisesti suuriin kattolamppuihin. Historiallinen kahvila heräsi uudelleen henkiin vuonna 2005 tehdyn remontin jälkeen, mutta sadan vuoden takainen aristokraattinen tunnelma on edelleen tallella.

Huolitellusti pukeutunut henkilökunta on hieman koppavaa ja Prahasta taitaa löytyä hinta-laatusuhteeltaan parempiakin paikkoja. Grand Cafe Orientia on silti helppo suositella erityisesti omaperäisen arkkitehtuurin ansiosta. Tarjolla on kahvin ja kauniiden leivosten lisäksi esimerkiksi kevyttä ruokaa sekä pannukakkuja. Samassa Mustan Madonnan talona tunnetussa rakennuksessa toimii myös Tšekkiläisen kubismin museo.

Apple strudel & Irish coffee: 150 cz (6,40 €)

Ovocný trh 19
www.grandcafeorient.czTRDELNÍKIT ELI RULLAPULLAT

Prahassa ei voi käydä maistamatta trdelníkejä, joita kaupitellaan suurin piirtein jokaisessa keskustan kadunkulmassa. Paikallisherkusta on käytetty suomeksi muun muassa nimiä kanelikierrepulla ja savupiippukakku, mutta omaan suuhuni se sopii parhaiten rullapullana. Trdelníkit valmistetaan sokerilla ja kanelilla päällystetystä pullataikinasta. Ne kypsennetään avotulen päällä pyörivien tankojen ympärille kiedottuina. Perinteinen trdelník on ontto, mutta viime aikoina myös kermavaahdolla, jäätelöllä ja muilla herkuilla täytetyt versiot ovat saavuttaneet suuren suosion.JUOMARAHA


Juomarahan jättäminen askarruttaa aina uuteen maahan saavuttaessa. Prahassa on useimpien tietolähteiden mukaan tapana jättää tippiä 10–15 prosenttia ravintolalaskun loppusummasta. Toimintatapa laskua tuotaessa vaihtelee. Juomaraha voidaan lisätä laskuun, mutta laskun alaosassa saattaa myös lukea englanniksi, ettei juomaraha sisälly loppusummaan. Omituisin oli U Tři Zlatých Hvězdiin ratkaisu, jossa sain laskun ilman juomarahaa sekä erillisen paperilapun, johon juomarahan suuruus oli laskettu mukaan. Yleisesti ottaen vaikuttaa siltä, että toive juomarahasta osataan kyllä tehdä turistille selväksi tavalla tai toisella. Esimerkiksi kortilla maksettaessa kysytään, haluaako asiakas lisätä juomarahaa veloitettavaan summaan. Käteisellä maksettaessa asiakkaan on kohteliasta ilmoittaa mihin kokonaissummaan lasku pyöristetään. Prahassa ei ole tapana jättää juomarahaa pöydälle, vaan se annetaan aina suoraan tarjoilijalle.OLUT

Tšekki tunnetaan maana, jossa olutta nautitaan ahkerammin kuin missään muualla maailmassa. Pubireissut jäivät perhematkalla väliin, mutta maistoin paikallisia mallasjuomia ruokailujen yhteydessä. Käymiemme ravintoloiden hanaoluttarjonta ei ollut kovin laaja, sillä tarjolla oli useimmiten lähinnä vaaleita Pilsner Urquellia ja Gambrinusia sekä tummaa Kozel Černýä. Turistin on hyvä tietää, että tummaa olutta pidetään Tšekissä naisten juomana ja jopa paikallisten kaunottarien kurvikkuuden salaisuutena. Ellei olut maistu, löytyy monista ravintoloista myös Kingswood-siideriä.

Olutmatkalaisten suosikkikohteita Prahassa ovat muun muassa U Fleků, U Zlatého Tygra sekä pienoisjunistaan tunnettu Výtopna.


Ravintolavinkkejä Prahaan löytyy monesta muustakin blogista, kuten esimerkiksi:

Pöndekengissä: Herkuttelua Prahassa – 5 ravintolavinkkiä kaupunkiin
Syö matkusta rakasta: Prahan ravintolat – 6 vinkkiä vanhaankaupunkiin ja muualle
Riia was here: Prahan parhaat ruokapaikat (ja pari baariakin kaupan päälle)
Huge Passion for Life: Muutama ravintolavinkki Prahaan
Tiiantai: Prahan antimet: putkipitkoa ja vegaanipekonia
Ne Tammelat: Ilkan olutvinkit Prahaan matkaaville

Katso matkavinkkini Prahaan myös Wowanders-sovellukseen tekemästäni matkapäiväkirjasta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply