Suomen suurin matkablogiyhteisö

Railway Kingdom – parasta koko perheen huvia Prahassa

Pieni juna kiitää pitkin raiteita. Se ylittää sillan, kunnes pysähtyy asemalaiturin viereen. Siellä odottaa pikkutarkasti toteutettu, mutta paikoilleen jähmettynyt ihmisjoukko. Tšekin suurimman pienoisrautatien toiminnassa ja yksityiskohdissa riittää ihmeteltävää.

Lähdimme tutustumaan Railway Kingdomiin, koska halusimme mahduttaa päiväohjelmaan jotain erityisesti lapsille suunniteltua. Pienoisrautatie valittiin hieman epäilevin mielin, mutta se paljastui nopeasti suorastaan erinomaiseksi vierailukohteeksi. 7- ja 5-vuotiaat tytöt viihtyivät mainiosti, eikä aikuisillakaan ollut valittamista.

Railway Kingdom (alkuperäiskielellä Království železnic, englanniksi myös muodossa Kingdom of Railways) on Tšekin suurin pienoisrautatie, jossa raiteita riittää useita satoja metrejä. Erilaisia yksityiskohtia on hiottu hyvällä mielikuvituksella. Joukkoon mahtuu muun muassa mielenosoituksia, konsertteja ja liikenneonnettomuuksia.

Pienoismallit esittelevät tšekkiläisiä kaupunkeja ja nähtävyyksiä. Prahan linna ja muutamat muut pääkaupungin rakennukset antavat osviittaa siitä, että maan muutkin kohteet on toteutettu pikkutarkasti esikuviaan kunnioittaen. Joskus olisi mukava kiertää Tšekinmaata laajemminkin ja nähdä esimerkiksi Karlštejnin linna, Karlovy Vary ja Plzeň myös ihan oikeasti.


Näyttelyä on elävöitetty simuloimalla vuorokaudenaikojen vaihtelua valaistuksen avulla. Valot himmennetään ajoittain muutamaksi minuutiksi, jolloin pienoiskaupunkien valot loistavat ja junat kulkevat tunnelmallisen sinisen hämärän keskellä.

Mikä parasta, heinäkuussa 2009 yleisölle avattu pienoisjunarata ei ole vieläkään valmis. Laajennustöitä on tarkoitus jatkaa vielä vuoden 2022 loppuun saakka. Pari vuotta sitten pienoismaailman kooksi mitattiin kuutisensataa neliömetriä, mutta tavoitteena on saada aikaan yli tuhannen neliön laajuinen kokonaisuus. Näyttelyyn kuuluu alimman kerroksen suuren alueen lisäksi myös muutamia pienempiä junaratoja, joissa niissäkin riittää ihmeteltävää joksikin aikaa.

Railway Kingdomissa on esillä rautateiden lisäksi myös muita leluja. Näyttelyssä on tällä hetkellä esillä esimerkiksi Legoja. Jos olisin sattunut syntymään Tšekkoslovakiaan, olisi lapsuuteni saattanut kulua paikallisten Igráček-lelujen parissa. Esillä on myös erilaisia junien pienoismalleja sekä pieni autorata formuloineen.

Railway Kingdomista löytyy muutamia kulkuvälineitä, joissa pääsee istumaan niin kuljettajan kuin matkustajienkin paikoille. Lapset rakastavat raitiovaunun, junan ja bussin ohjaamoja, joissa saa painella erilaisia nappuloita mielin määrin.

Tuulilasiin heijastetun videon ansiosta näyttää kuin matka etenisi oikeasti katuja tai raiteita pitkin. Parhaat päivänsä nähnyt kuljettajan penkki ja moottoriöljyinen tuoksu tekevät kokemuksesta entistä autenttisemman. Olisikohan veturinkuljettaja ollut sittenkin kouluttautumisen arvoinen ammatti? Perheen pienimmät pääsevät purkamaan energiaansa myös parilla leikkipaikalla. Tarjolla on muun muassa pieni pallomeri. Ylimääräiset tavarat voi jättää lukollisiin lokeroihin ja janon yllättäessä voi turvautua juoma-automaatteihin.

Railway Kingdom sijaitsee Smíchovin kaupunginosassa aivan Andělin metroaseman lähettyvillä. Monista muista Prahan nähtävyyksistä poiketen sinne ei tarvinnut jonottaa lainkaan. Paikalla oli jonkin verran ihmisiä, mutta minkäänlaisesta ruuhkasta ei vierailumme aikana ollut tietoakaan. Voisin kuvitella, että suurinta meteliä aiheuttavat mahdolliset koululaisryhmät arkipäivisin.

Sisäänpääsyn hinta aikuisilta on 260 korunaa (n. 11 euroa) ja lapsilta 160 korunaa (n. 7 euroa). Tarjolla on myös perhelippuja, jotka tulevat yksittäisiä lippuja halvemmiksi. Esimerkiksi kahden lapsen ja kahden aikuisen sisäänpääsy maksaa yhteensä 600 korunaa (n. 25 euroa). Vierailuun kannattaa varata pari tuntia aikaa.

Railway Kingdom mainostaa olevansa Prahan parasta koko perheen huvia, eikä väite ole tuulesta temmattu. Kohdetta on helppo suositella lapsille ja oikeastaan kaikille muillekin, jotka vielä muistavat olleensa joskus lapsia.


Lumouduin rautateistä niin, että unohduin tuijottamaan junien kulkua ja erilaisia yksityiskohtia pitkäksi aikaa. Tällaistahan voisi olla hauskaa rakennella itsekin! Perheen pienet realistit onneksi pudottivat minut maan pinnalle muistuttamalla, ettei meidän kotiin mitenkään mahdu tällaista pienoismaailmaa.

Lue pienoisrautatiestä lisää Railway Kingdomin virallisilta nettisivuilta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply traveldreamer17 26.4.2018 at 09:20

    Kiitos tästä postauksesta! Nyt tiedän missä poikkeamme kesälomareissullamme Saksaan. Meidän esikoinen rakastaa pienoisrautatieitä ja olemme käyneet jo useamman kerran katsomassa pienoisrautatienäyttelyä täällä Espoossa, kun se on esillä. Hän jaksaa ihailla sitä vaikka kuinka kauan. Hän haaveilee myös veturikuljettajan urasta ja rakastaa kaikkea raiteilla kulkevaa.

    • Reply Mika / Lähtöportti 26.4.2018 at 12:48

      Mukava kuulla, että tästä oli iloa! Tuolla on tosiaan pienoisrautateitä kerrakseen ja myös veturinkuljettajaa pääsee leikkimään, joten varmasti mieleinen kohde junafanille 🙂 Saksassa ainakin Hampurissa ja Berliinissä pitäisi myös olla suuret pienoisrautatiet.

    Leave a Reply