Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viikonloppu Prahassa – 5 parasta kokemusta

Vietimme tänä vuonna pitkän koko perheen pääsiäisviikonlopun Prahassa. Olin käynyt kaupungissa aiemmin lapsuudessani, mutta osasin odottaa kaiken muuttuneen 30 vuoden takaisista Tšekkoslovakian päivistä. Prahan kauneus ja viihtyisyys pääsi silti yllättämään.

Valehtelisin jos väittäisin, ettei Prahan turistimäärä olisi vaikuttanut lainkaan kaupunkikokemukseen. Esimerkiksi Kaarlensilta, Prahan linna ja tietyt vanhankaupungin osat ovat suurten ihmismassojen temmellyskenttää. Hämmästyin silti siitä, kuinka helposti väkijoukkoja pääsee pakoon. Autioita katuja saattaa löytyä vain yhden korttelin verran syrjään siirtymällä. Aina ei tarvitse seurata sopulina muita.

Prahassa kannattaa tutustua myös vanhankaupungin ulkopuolelta löytyviin kaupunginosiin, kuten vaikkapa Smíchoviin tai Vinohradyyn. Itse pidin kovasti Malá Stranasta eli Pienestä puolesta. Vaikka Malá Stranan pääkadut täyttyvätkin päivisin linnalle vaeltavista turisteista, löytyy sieltä hiljaisempiakin tunnelmia.

Siinä missä monen muun kaupungin upein arkkitehtuuri rajoittuu pienelle alueelle, tuntuu Prahassa riittävän kauniita rakennuksia lähes loputtomasti. Keskustan ja lentokentän välillä kohoaa betonilähiöitä, mutta muuten kaupungissa voi kävellä pitkiäkin matkoja silmiä hivelevän arkkitehtuurin ympäröimänä. Mieleeni jäivät erityisesti upeat jugendrakennukset sekä vanhaakaupunkia ja Malá Stranaa hallitseva barokkityyli. Goottilaisuutta on nähtävillä Vituksen katedraalissa ja muutamissa muissa nähtävyyksissä.

Tšekit ovat historian saatossa antautuneet valloittajilleen ilman erityisen tuhoisia taisteluita, joten Prahan upeus on säilynyt paremmin kuin monessa muussa eurooppalaisessa kulttuurikaupungissa. Vuosisatojen takaa kumpuava rikas historia on selvästi nähtävissä. Kommunismin varjot ovat kadonneet siististä katukuvasta ja tunnelmat ovat täysin erilaisia kuin hatarissa lapsuusmuistoissa. Vain punaiset raitiovaunut kulkevat niin kuin ennenkin.

Matka keväiseen Prahaan oli erinomainen kokemus. Löysimme mukavaa nähtävää ja saimme nauttia myös kiireettömistä hetkistä. Kaupungin ilmapiiri on rento ja turvallinen. Taskuvarkaiden ja erilaisten turistihuijausten osalta kannattaa toki olla varuillaan siinä missä muissakin suurkaupungeissa, mutta yleisesti ottaen kaupungilla voi liikkua huoletta. Prahan pääsiäisestä jäivät päällimmäisinä mieleen alla olevat kokemukset.AAMUNKOITTO KAARLENSILLALLA

Herään varhain ja hiivin yksikseni ulko-ovelle. Autiot mukulakivikadut johdattavat askeleeni maailmankuululle Kaarlensillalle, joka ei vielä puoli seitsemältä aamulla ole täyttynyt turisteista. Ihmisiä on liikkeellä hieman enemmän kuin kuvittelin, mutta se ei pilaa tunnelmaa. On helppo löytää rauhallinen paikka ja pysähtyä ihailemaan ympäristöä.

Aurinko nousee hiljalleen vanhankaupungin takaa värjäten taivaan punertavilla sävyillä. Aika menettää merkityksensä ja viivyn sillalla ainakin tunnin verran. Vltava-joelta puhaltava vilpoinen tuuli saa kamerassa kiinni olevat sormeni miltei jäätymään, mutta kokemus on ehdottomasti niin heräämisen kuin pienen palelemisenkin arvoinen. Nämä ovat niitä hetkiä, jolloin ymmärtää maailman olevan kaunis.

Lue myös postaukseni Monien tunnelmien Kaarlensilta.


RAILWAY KINGDOM

Tšekin suurimman pienoisjunaradan näkeminen saa leuan loksahtamaan. Sisätiloihin rakennettu kokonaisuus on jättimäinen, mutta miniatyyrikaupunkien yksityiskohdat on silti viimeistelty ihailtavalla huolellisuudella. Kaiken kruunaavat Prahan, Karlovy Varyn, Liberecin ja muiden tšekkikaupunkien maamerkkien välillä raiteita pitkin kiitävät junat.

Railway Kingdom mainostaa olevansa Prahan parasta koko perheen huvia, ja uskon lupauksen pitävän ainakin suurin piirtein paikkansa. Lapset ovat paikasta aidosti riemuissaan ja huomaan itsekin innostuvani pienoismallien maailmasta. Railway Kingdomista löytyy myös raitiovaunujen ja muiden kulkuvälineiden ohjaamoja, joissa pääsee painelemaan nappuloita ja seuraamaan matkan etenemistä tuulilasiin asennetulta videonäytöltä. Ylimääräistä energiaa pääsee purkamaan vaikka leikkihuoneen pieneen pallomereen.

Lue myös postaukseni Railway Kingdom – parasta koko perheen huvia Prahassa.PÄÄSIÄISMARKKINAT

Ilma täyttyy perinteisten trdelníkien eli rullapullien tuoksusta ja iloinen musiikki soi. Kojuista saisi monenlaista syötävää myös suurempaan nälkään. Juomaksi on tarjolla lämmintä hehkuviiniä tai kylmää olutta. Pääsiäinen on Prahassa näkyvästi esillä. Hyväntuuliset tšekit ja ulkomaalaiset kerääntyvät sankoin joukoin markkinoille, joita järjestetään kaikilla kaupungin tärkeillä ja joillakin pienemmilläkin aukioilla.


Suurimmat markkinat järjestetään Vanhankaupungin aukiolla, jossa saa nauttia myös musiikista ja muista katutaiteilijoiden esityksistä. Myytävänä on muun muassa erilaisia käsitöitä sekä pääsiäisaiheisia esineitä. En ole tehnyt vielä koskaan joulumarkkinamatkaa minnekään, mutta pääsiäisen perusteella Praha toimisi varmasti hyvin myös joulun alla.KISSAKAHVILA

Päätämme liikkua Prahassa pelkästään jalkaisin, sillä viisivuotiaskin pystyy todistetusti kävelemään ainakin reilun seitsemän kilometrin päivämatkoja ilman suurempia ongelmia. Ratkaisevassa asemassa on motivaatio, jota ruokkivat kiinnostavat määränpäät sekä sopivassa määrin nautitut herkut. Näitä molempia tarjoaa kuuluisan Tanssivan talon kulmilla sijaitseva Cat Café.

Kissakahvila on suorastaan täydellinen pysähdyspaikka kävelykierroksen varrella. Kodikkaasta huoneistosta löytyy mukavia sohvia, joilla voi lepuuttaa jalkojaan ja nauttia rauhoittavasta tunnelmasta. Kahvilassa asustaa yhdeksän kissaa, jotka kulkevat ympäriinsä oman mielensä mukaan. Kissoja ei saa ottaa syliin, mutta ne tulevat satunnaisesti kerjäämään rapsutuksia tai leikkiseuraa. Kahvilaan ei ole ikärajaa, mutta alle kahdeksanvuotiaat eivät saisi periaatteessa koskea kissoihin. Rauhallisesti käyttäytyviä pieniä silittäjiä ei kuitenkaan katsottu pahalla.

Tunnin oleskelu kissakahvilassa maksaa 120 korunaa (noin 5,15 euroa), minkä jälkeen hinta on yksi koruna minuutilta. Hintaan sisältyvät yksinkertaisen noutopöydän antimet, jotka muodostuvat lähinnä kahvista, mehusta, muffinsseista ja kekseistä. Tarjoilu on täällä toissijaista, sillä kahvilaan tullaan ennen kaikkea kissojen ja kiireettömän tunnelman vuoksi. Olimme onnekkaita osuessamme paikalle niin, että kahvilassa oli vain pari muuta ihmistä. Pois lähtiessämme ovelta jouduttiin jo käännyttämään halukkaita, sillä sisällä saa olla vain sen verran ihmisiä kuin eteisestä lainattavia tohveleita riittää.

Sain vinkin kissakahvilasta lukemalla Tädin ja tytön matkablogia.LENNON WALL

Katumuusikko rämpyttää kitaraa ja hoilaa tuttuja Beatlesin hittejä. Kuin kohtalon oikusta ilmoille kajahtaa Hey Jude, jonka kuulemista olen muistellut blogissa aiemminkin. Taustalla on riemunkirjavin graffitein koristeltu seinä, jonka ympärille on kerääntynyt joukko turisteja selfiekeppeineen. Tunnelma on leppoisa ja kirkkaalta taivaalta paistava aurinko lämmittää mieltä. Nyt on selvästi kevättä ilmassa.

Beatlesista tutun John Lennonin muistolle pyhitetty muurinpätkä on yksi Prahan kummallisimmista nähtävyyksistä. 1980-luvun alussa murhatusta muusikosta tuli tšekkoslovakialaiselle nuorisolle eräänlainen rauhan marttyyri sekä vapauden ja toivon symboli. Seinälle ilmestyneet maalaukset ja kirjoitukset olivat tapa kapinoida kommunistihallintoa vastaan. Lennon Wallista on kommunismin kaaduttua tullut suosittu turistinähtävyys. Paikalle voi palata jokaisella Prahan-matkalla uudelleen, sillä seinän ulkonäkö muuttuu toistensa päälle tehtävien maalausten vuoksi jatkuvasti. Lennon Wall sijaitsee Malá Stranassa, miltei kivenheiton päässä Kaarlensillalta. Kulman takaa löytyy janoisten matkalaisten iloksi John Lennon Pub.


Kävelen seinän ohitse uudelleen aamuvarhaisella, jolloin paikalla ei ole vielä kuin pari muuta ihmistä. Tunnelma on iloisen karnevaalin sijasta suorastaan harras, ja värien kirjoa voi tarkastella kaikessa rauhassa. Jään miettimään omien lasteni mielipiteitä seinästä. Toisen mielestä se on pelkkää sotkua, kun taas toinen olisi halunnut jäädä katselemaan sitä pidemmäksi aikaa musiikkia kuunnellen. On totta, ettei päällekkäisiä tekstejä ja kuvia voi hyvällä tahdollakaan sanoa tyylikkäiksi. Lennon Wall on silti kiinnostava pala Prahan elävää lähihistoriaa.

Voit lukea Lennon Wallista myös Syö, matkusta, rakasta -blogista.


Lue myös neljä muuta Praha-postausta, jotka kertovat ravintolavinkeistä, nähtävyyksistä, Kaarlensillasta ja Railway Kingdom -pienoisrautatiestä. Tykkää Lähtöportista Facebookissa, niin saat tiedon uusista julkaisuista heti tuoreeltaan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply jossus 10.4.2018 at 20:57

  Pitää muistaa käydä kissakahvilassa kuin lähden Prahaan. Mikä idea!

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2018 at 00:08

   Kissakahvilassa oli mukava tunnelma, tykkäsin siitä kovasti nimenomaan rentoutumispaikkana kesken päivän. En ollut tutustunut kissakahviloihin aiemmin, mutta Suomessakin näyttäisi olevan kissakahvilat Helsingissä ja Tampereella.

 • Reply ananas2go 10.4.2018 at 21:19

  Kiitos näistä! Praha on aina toivelistalla…

  Kissakahvilassa voi siis kokeilla onneaan sen sijaan että sinne varattaisiin aika, kuten vaikkapa Tampereella?

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2018 at 00:17

   Praha on upea ja sopisi sinulle hyvin Budapestin jatkoksi 🙂

   Me vain kokeiltiin onneamme ja päästiin sisään saman tien, silloin sattui olemaan hyvinkin hiljainen hetki. En ole varma voiko Prahan kissakahvilaan tehdä varauksia, mutta sekin tosiaan huomattiin, ettei sinne huonolla tuurilla mahdukaan sisälle. Kävijämäärä pidetään hillittynä, mikä on tietysti kissojen kannalta hyvä asia.

 • Reply Piyya 10.4.2018 at 23:51

  Praha on vielä näkemättä, eipä tämä postaus ainakaan into sinne lähtemistä laannuttanut ?

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2018 at 00:22

   Kiitos! Praha on upea ja nousi tällä reissulla omien suosikkikaupunkien joukkoon 🙂

 • Reply auringonpaistetta 11.4.2018 at 08:52

  Upeita kuvia! Itse kerran Prahassa käyneenä ihastuin myös heti kaupunkiin ja takaisin olisi päästävä 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 11.4.2018 at 12:40

   Kiitos! Praha ylitti kohtuullisen suuretkin odotukset, joten mielelläni palaisin sinne itsekin 🙂

 • Reply Marjatta Rosti 11.4.2018 at 23:39

  Kaarlensillalla kannattaa varoa taskuvarkaita. Tungoksessa jonkun käsi yritti kopeloida olkalaukkuani. Mös pikku kaupunki Kutná Hora on käymisen arvoinen. Sieltä on hauska muisto: halusimme mennä maanantai-iltana jonnekin syömään, mutta kaikki ravintolat olivat kiinni. Syy selvisi: entisen vallan aikana tiistaiaamuna oli työpaikoilla ollut ”reviisorin” tarkastus, eikä kenenkään auttanut olla pitkäksi venyneen edellisillan takia pois työpaikaltaan tai krapulainen.

  • Reply Mika / Lähtöportti 13.4.2018 at 08:27

   Varmasti Kaarlensillalle mahtuu taskuvarkaitakin. Kutná Horaan ja muutamaan muuhunkin Tšekin kaupunkiin sekä luontokohteisiin olisi joskus mukava tutustua, maassa on varmasti paljon muutakin nähtävää kuin Praha. Hauska muisto Tšekkoslovakian ajalta, kiitos kun jaoit sen! Erikoinen ratkaisu sulkea kaikki ravintolat, mutta ehkä kokemus oli opettanut sen välttämättömäksi 😀

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 14.4.2018 at 20:04

  Kiva postaus, ja uusia vinekkjä Prahaan, esim. tuo pienoisrautatiekohde. Kiva että kävitte kissakahvilassa, ilmeisesti Prahassa on toinenkin kisukaffila. Ja kyllä, Helsingin Helkatti on ihan mahtava kahvilana ja kissakahvilana myös. Tampereen Purnauksiksessa en ole käynyt. Ilmeisesti Tampereella on myös kanikahvila 🙂 jotenkin nämä söpöilypaikat sattuvat silmään, koska lapset.

  • Reply Mika / Lähtöportti 15.4.2018 at 13:35

   Kiitos Tanja kissakahvilavinkistä ja mukavaa jos tästä löytyy vastavuoroisesti jotain uutta teidän seuraavalle reissulle 🙂 Lapset tykkäsi niin paljon tuosta Prahan kissakahvilasta, että täytyy joskus tutustua myös suomalaisiin vaihtoehtoihin. Nyt kun netistä tutkin, niin Prahassa näyttäisi olevan kolmekin kissakahvilaa, tämä käymämme vaan taitaa tosiaan olla ainoa jolla on englanninkieliset nettisivut.

 • Reply Johanna / Fin Nomads 16.4.2018 at 03:32

  Praha on kyllä ihana! 🙂 Kauniita rakennuksia ja paikkoja riittää monelle visiitille. Itse olisin valmis menemään Prahaan koska tahansa ihan vain halvan ja hyvän oluen ja ruokien perässä. Tsekkiläinen kalja on ihan parasta! Kaarlensilta on päiväsaikaan vähän turhan ahdas, mutta John Lennon Wall oli viime visiitillä hieno löytö.

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.4.2018 at 14:25

   Praha on kehunsa ansainnut 🙂 Olutkaupunkinahan se on mainio ja hyviä ravintoloitakin riittää. Nyt perhematkalla varsinaiset oluttuvat jäivät kiertämättä, mutta katsotaan mitä mahtuu mahdollisen seuraavan Prahan-matkan ohjelmaan 🙂

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... 16.4.2018 at 11:39

  Praha on upea kaupunki. Tuo aamuhetki Kaarlensillalla oli varmasti kiva, pikkuisen on enemmän väkeä päiväsaikaan. Olen itse pyörinyt vain Prahan keskustassa joen molemmin puolin, mutta jo näiltäkin alueilta nähtävää löytyy paljon. Upeita rakennuksia on joka puolella ja erityisesti barokkikirkot ovat aivan mahtavia. Erityisellä lämmöllä muistelen kuitenkin tsekkiläistä ruokaa ja olutta. Nam.

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.4.2018 at 14:45

   Siinä olikin jo monta hyvää syytä pitää Prahasta! Praha tuntui turistien määrästä huolimatta jotenkin lämminhenkiseltä kaupungilta. Joskus tekisi mieli tutustua myös Tšekin muihin kaupunkeihin, sillä voisin kuvitella viihtyväni niissäkin.

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 16.4.2018 at 16:05

  Tykkäsin Prahasta paljon, ihan täydellinen kaupunkikohde. Tuo on kyllä niin totta, että ihan muutaman kadun kun poikkeaa sieltä missä kaikki turistimassat on, voi helposti löytää rauhallisia ja autioita katuja. Mun mielestä ne on juuri ne parhaimmet.

  Tuo Kaarlensilta on kyllä kaunis, jäin meidän lomalla toviksi ihastelemaan sitä ja katselemaan muita ihmisiä.

  • Reply Mika / Lähtöportti 17.4.2018 at 14:57

   Mukava huomata, että niin moni on ihastunut Prahaan! Ihmettelen vieläkin, miten samanlaista reittiä useimmat turistit siellä kiertää, sillä ne ihan parin kulman takaa löytyvät rauhalliset kadut on tosiaan parhaita. Kaarlensilta saattaa olla maailman kaunein silta, vaikka muutama muukin hyvä ehdokas löytyy.

 • Reply Janika / Matkamuistoja 19.4.2018 at 16:15

  Mekin käytiin nyt keväällä Prahassa ja pääsiäismarkkinat oli kyllä hauska yllätys! Yllätyin myös siitä, että kaunista arkkitehtuuria oli todellakin joka puolella, eikä vain esimerkiksi Vanhassakaupungissa. Joka puolella oli myös kauniita yksityiskohtia kuten talojen ulkoseiniä koristavia patsaita 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.4.2018 at 12:52

   Joo, kaupunki on tosiaan kaunis laajalla alueella! Ulkoseinien hienot patsaat kuuluvat käsittääkseni jugend-tyyliin ja onhan niitä jonkin verran Helsingissäkin. Itselleni tuli niistä kuitenkin eniten mieleen Riika 🙂

 • Reply lena 21.4.2018 at 22:09

  Praha! En oikein tiedä mitä mieltä olen. Tai siis pidin, säät olivat kohdillaan, ja matka oli tosi mukava. Mutta ehkä jotain pientä jäi puuttumaan – sellaista fiilistä, joka tulee joissain muissa kaupungeissa kuten esimerkiksi vaikkapa Toscanassa. No Praha ja Toscana ovat toki kaksi eri asiaa, mutta saanet ehkä kiinni siitä mitä tarkoitan – että Toscanaa rakastan, ja sinne mennessä ja siellä ollessa on aina eri kiva fiilis.

  Praha on kuitenkin kaupunki, jonne haluan palata. Ehdottomasti. Pienoisjunalla olut naamani eteen, kiitos 😀

  • Reply Mika / Lähtöportti 23.4.2018 at 12:58

   Saan varmasti hyvin kiinni siitä mitä tarkoitat! Jotkut kaupungit tai alueet vain tuntee omakseen ja joitakin ei, vaikka puitteet periaatteessa olisivatkin kunnossa. Oikeastaan yllätyin siitä, miten paljon Prahasta nyt innostuin. Esimerkiksi Krakovaan oli vastaavat odotukset, ja vaikka sekin on upea ja monipuolinen, niin jostain syystä Krakovan kohdalla sisälläni ei syttynyt mitään erityistä. Sitten taas Italia – no tiedät kyllä – jo sen nimen kuuleminen saa sydämeni lyömään vähän kovempaa 😀

   Toivottavasti pääset joka tapauksessa pian taas Prahaan. Perheen pienemmän miehen kanssa Railway Kingdomiin ja isomman kanssa Vytopnaan 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 25.4.2018 at 21:27

  Praha on ol(l)ut tapetilla jo parikymmentä vuotta, mutta vielä on käymättä… Se on jäänyt milloin millekin kohteelle kakkoseksi kaupunkilomia varatessa -> mutta lupaan käydä siellä viiden vuoden sisällä. Hieman kiehtoisi salibandyn MM-kisat joulukuussa, saattaa olla hyvin todennäköinen vaihtoehto. Mutta kyllähän hieman lämpimämpään aikaan Praha olisi varmasti parempi, ja näillä vinkeillä voisi lähteä rakentamaan ohjelmaa sinne 🙂

  • Reply Mika / Lähtöportti 25.4.2018 at 23:18

   On oikeastaan aika yllättävää, että Praha on sinulta vielä näkemättä. Ensinnäkin meidän matkailuhistoriassa on paljon yhteistä ja toiseksi kyseessä on maailmankuulu olutkaupunki 🙂 Tunnistan kuitenkin tuon tilanteen, että joku tietty kohde jää aina viime hetkellä kakkoseksi, sellaisia vuosikausia siirtyneitä kohteita on itselläkin ollut vaikka kuinka monta. Toivottavasti salibandyn MM veisi sut Prahaan 🙂

  Leave a Reply